Surat Beranak

Hachiko’s Certificate of Registration is here! Yay. Si kenit yang macam-macam perangai ni now officially registered with The International Cat Association (TICA) 🙂

Ada certain breed yang kena register dengan Cat Fanciers Association (CFA). Tapi untuk Bengal, kena register dengan TICA.

DSCN9267 [640x480]

the certificate

Dalam cert ni ada registration number, nama kucing, description, nama bapaknya (sire), nama maknya (dam), nama owner dan juga nama breeder.

Cuma pure breed sahaja yang boleh register dengan TICA. Meaning that, mak dan bapaknya pun kena ada cert. Tok neneknya pun kena ada cert jugak.

Maka, kalau ada breeder yang claim dia punya kucing ialah pure breed, kau mesti mintak dia tunjukkan certificate of registration ni. Bukan apa, kau beli kucing pure breed bukannya murah. Jadi sila la make sure kesahihannya. Sebab kata vet aku, ada orang yang claim kata kucing dia pure breed, tapi buktinya cuma medical card. Medical card tu tak membuktikan apa-apa pun. Cuma tunjuk rekod kesihatan je.

Selain dari certificate, those yang ada pure breed cat juga boleh request untuk dapatkan pedigree chart. Tapi of course la kena bayar kan. Maksudnya kucing tu punya family tree, sama ada nak 3 generasi ataupun 5 generasi. So dalam tu boleh la nampak asal usul dia. Jangan memain, kucing pun ada family tree tau, haha.

Okey dah. Aku nak sambung makan limau.

Selamat tahun baru cina, hihih..

 

Comments

comments

5 comments on Surat Beranak

  1. IdaNo Gravatar
    January 17, 2012 at 3:47 pm

    Apa maksud nama Hachiko?

    Lariiiiiiiiiiiii…..hahahha

    Reply
  2. lindaNo Gravatar
    January 17, 2012 at 4:28 pm

    Kompleks nye cerita breed ni. Pasai pa hang mandulkan dia? Patut cari kawan jenih Bengal jugak, kasi biak. Heee

    Reply
    • Iz YahyaNo Gravatar
      January 17, 2012 at 4:53 pm

      kalau nak biak, harga dia double. Tak boleh simply biak pure breed. Aku taknak jadi breeder. Hahaha. Yang ni pun lepas neuter & dpt confirmation from vet, baru dia hantar cert tu.

      Reply
  3. chotNo Gravatar
    August 24, 2013 at 6:42 pm

    masih xfhm pasal purebreed & mix kucing..sy xpasti di mesia ni baka apa yg btl2 boleh dikatakan purebreed..
    lagi 1 owner boleh keluarkan cert tak? ataupun breeder yg keluarkan?

    Reply
    • Iz YahyaNo Gravatar
      August 26, 2013 at 10:21 pm

      pure breed ialah kucing yang nenek moyang dia semua dari jenis yang sama. Takde mix langsung dengan kucing jenis lain. Biasanya ada certificate dari TICA, CFA dan sebagainya. Cert cuma mereka yang boleh keluarkan (TICA, CFA, etc.) Breeder mesti berdaftar dengan association tersebut dan selalunya mereka yang akan daftarkan sebab kucing tu akan prefix dengan nama cattery tu.

      Reply

Leave a reply