Baby Dan Meow

Ecehh.. lepas update satu entry, terus kemaruk nak update lagi satu entry kan.. hahaha..

Mungkin ada yang tak tahu yang kakak dah ada baby sekarang hehe.. dah masuk 11 bulan pun umurnya. Tak lama lagi nak setahun dah. Sekarang tengah fasa nak berjalan. Lasak kemain, berpeluh ketiak mak ko nak handle hahaha..

image

Inilah Syazriq masa baru dilahirkan pada 8 November 2015, 2.50pm, 3500g beratnya.

wp-1474957127135.jpg

tengok la kain bedung pun tak muat.. haha.. masa ni dalam 5 bulan kot umur dia

Ramai pencinta kucing yang mungkin tertanya-tanya adakah selamat untuk kita bela kucing sepanjang pregnancy, dan selepas bayi dilahirkan. Hari ni kakak nak kongsi pengalaman mengandung dan menjaga baby dan para meow yang penyibuk. Hehe..

Kadang-kadang sebak bila tengok kat group group kucing, ada yang bila disahkan mengandung je, terus letak kucing for adoption. Dengan alasan, “Orang cakap tak boleh bela kucing masa mengandung, nanti keguguran,”

Padahal sebelum mengandung, kucing tulah yang kita belai, yang kita sayang, yang tidur sekatil sebantal dengan kita, yang kita minta doakan sekali supaya kita murah rezeki dan dikurniakan zuriat..

Pada bulan March 2015, kakak disahkan pregnant 6 minggu. Gembiranya hati bukan kepalang. Sebab menunggu si kecil hadir dalam hidup kami hampir 5 tahun. Bila dah menunggu lama, pastilah nak jaga kandungan sebaik mungkin, betul tak?

Jadi masa first visit dengan doktor, memang kakak terus inform pada doktor yang kami ada lebih 60 ekor kucing, dan ada yang tidur sekatil dengan kami. Adakah ianya selamat untuk kakak dan kandungan?

Doktor cakap, tak ada masalah. Cuma dinasihati jangan uruskan litter box kucing. Sebab najis kucing mungkin ada sejenis parasit yang dinamakan Toxoplasma gondii. Kuman ni boleh menjangkiti janin dan menyebabkan keguguran. Jika terpaksa uruskan litter box, pastikan pakai sarung tangan. Begitulah kata doktor.

“Mungkin” ada bukan bermaksud semua taik kucing ada parasit ni ya. Kena paham kat situ..

Toxoplasmosis is a disease caused by the parasite Toxoplasma gondii, which can be found in garden soil and raw meat. Cats can get toxoplasma infection by killing and eating infected prey. 

Cats most often become carriers of toxoplasmosis by killing and eating wild animals who have been infected.

Kebanyakan kucing menjadi pembawa toxoplasmosis dengan cara membunuh dan memakan haiwan liar yang telah dijangkiti.

Once a cat is infected, the parasite multiplies in his intestines until immature eggs called oocysts are shed in his feces.

Setelah kucing itu dijangkiti, parasit tersebut akan membiak dalam usus kucing itu sehinggalah telur telur yang tidak matang yang dinamakan oocysts dikeluarkan melalui najis kucing.

Haa.. sekarang nampak tak kat mana parasit Toxoplasma ni datang? Dari tanah dan daging mentah pun boleh. So kalau kucing kita indoor dan kita tak bagi makan raw meat, tak perlulah kita risau.

Although people can be infected through contact with cat feces, the far more common way for someone to have contact with the parasite that causes toxoplasmosis is through unhygienic handling of raw or undercooked meat, drinking contaminated water and exposure to garden soil or sandboxes where infected cats may have defecated. People do not get the disease through direct contact with the cat himself.

Walaupun manusia boleh dijangkiti melalui sentuhan dengan najis kucing, tapi sebenarnya cara jangkitan paling biasa untuk seseorang itu dijangkiti toxoplasmosis ialah melalui daging mentah yang tidak diuruskan dengan bersih, daging yang tidak dimasak sepenuhnya, minum air tercemar, dan terdedah pada tanah di mana kucing yang dijangkiti tu berak. Kucing itu sendiri tidak akan menjangkiti manusia melalui sentuhan.

Jadi kenapa harus kita menjauhkan diri dari kucing? Tak berdosa pun kucing tu. Kesian la tak pasal pasal je kena adopt out la.. kena jual la.. paling parah kalau kena buang.

Dan untuk pengetahuan semua, kakak tanya pasal kucing ni pada 3 orang doktor perbidanan yang berlainan. Semua jawapan yang diterima adalah sama – tak ada masalah nak bela kucing as long as elakkan handle litter box. Pakai glove jika terpaksa.

Tak ada doktor yang suruh kakak buang kucing ke, bagi for adoption ke, jual kucing ke.. semua ok je walaupun kakak cakap kami tidur sekatil dengan kucing. Muka doktor pun relax je bila kakak bagitahu ada banyak kucing.

Kalau sebelum mengandung, si isteri yang uruskan litter box.. suami boleh la tolong amik alih tugas isteri tu. Ataupun kalau tinggal dengan family, upahlah adik adik tolong uruskan litterbox meow, hehe.. Kalau nak, 1000 daya, tak hendak, 1000 dalih betul ke tak betul? Hehe..

Alahan? Ya kakak pun kena alahan yang teruk pada trimester pertama. Teruk sangat sampai rasa macam tak boleh bangun. Bila bangun je nak tumbang. Selalu pitam. Bila tak makan, lapar. Bila makan, muntah pulak. Dalam handbag sentiasa ada minyak angin.

Tapi alhamdulillah tak ada alahan dengan bulu kucing. Sebab kami memang letak ubat kutu dan bagi ubat cacing pada semua kucing setiap 3 bulan. Memang itulah rutinnya. Kucing kami hampir 60 ekor semuanya indoor, langsung tak jejak tanah dan semuanya telah dimandulkan. Memey adalah yang paling manja dengan kakak sepanjang kakak pregnant. Teman kakak selalu. Bila kakak berehat, dia takkan lepaskan peluang duduk atas perut. Dari perut kecik, sampailah dah dekat nak beranak pun dia tetap setia jaga perut kakak, hahaha..

advantage

kami bagi meow kami semua pakai Advantage Spot On ni

Advantage Spot On ada 2 size.. Size S untuk kucing below 4kg.. Size M untuk kucing above 4kg.

Tidak dinafikan immune system kakak sangat menurun sepanjang pregnancy. Mudah demam, mudah selsema, batuk, dan siap kena keracunan makanan lagi sampai kena warded 4 hari. Masa tu dah pregnant 6 bulan.

Doktor cakap, sewaktu mengandung memang immune system kita akan jadi rendah. Tapi bukanlah sebab kucing kot. Tak pernah terlintas pun nak salahkan kucing. Doktor cuma nasihat makan makanan berkhasiat, jangan skip waktu makan dan makan ubat yang dibekalkan.

Bahaya tak bagi kucing rapat dengan baby?

image

dengan abang Jeyiboy

image

dengan kakak Memey

image

dengan abang Ciko

Syazriq dah diperkenalkan dengan kucing kami sejak kakak dalam pantang lagi. Hari ke 30. Sebab 28 hari selepas melahirkan, kakak duduk kat Tendercare Confinement Centre. Haa yang ni nanti ada masa kita cerita lain pulak. So balik rumah masa hari ke 30. Memang kami takde la nak suruh kucing tidur luar ke apa. Semuanya seperti biasa.

Akan tetapi, opkos la kakak jadi cctv sentiasa perhatikan baby dan meow. Sebab first experience kan.. Kita pun sepanjang masa dok pesan pada meow jangan kacau adik sleep, jangan usik adik, sayang adik.. diorang pun seperti mendengar kata. Sehingga ke hari ni, Syazriq tak pernah kena cakar ke atau kena gigit dengan meow ke.. semua sayang kat dia.

Kakak nak share tips pada mereka yang baru nak intro baby atau kanak-kanak dengan kucing. Boleh juga digunakan bagi mereka yang baru first time nak bela kucing tapi ada anak kecil di rumah.

Pilihlah untuk membela kucing dewasa. Elakkan pelihara kittens jika rumah kita ada baby atau kanak-kanak di bawah usia 8-9 tahun.

Ala kenapa nak kena bela kucing dewasa? Kittens la cute.

Ye cute memang cute. Tapi kittens ni behaviour dan temperament diorang lain berbanding kucing dewasa. Kittens tak pandai bertenang. Kittens tak tahan tengok benda yang bergerak gerak macam kaki dan tangan baby. Nanti dia nak terkam sebab dia ingat orang ajak dia main. Kuku kittens sangatlah tajamm sampaikan dia boleh panjat dan berpaut pada kaki kita macam tu je. Sangkut kuku dekat kulit. Haaa.. dah terbayang tak pedihnya macam mana? Hahaha..

Kanak-kanak bawah usia 9 tahun pulak biasanya terlebih excited dengan kittens. Nanti kittens tu pulak yang trauma kena picit la, kena tarik ekor la, kena campak la, rendam dalam air la.. So sebagai ibu bapa, kita kena la consider kebajikan haiwan, dan keselamatan anak kita, betul tak?

Kucing dewasa lebih relaks. Lebih bertenang. Lebih mendengar kata. So kalau adik kecik tu goyang kaki macam mana pun depa buat derk je hahahaha..

wp-1474957019695.jpg

Ciko yang sentiasa tenang walaupun adik tengah gomol dia

Bila baby atau kanak-kanak tak merasai kenangan pahit kena cakar ke atau kena gigit kucing ke, mereka akan membesar sebagai seorang yang tidak takutkan kucing dan pandai bergaul dengan kucing. Dia akan faham yang kucing tu kawan, bukan mainan yang boleh dibaling atau dirosakkan.

wp-1474956960688.jpg

belajar merangkak dengan kakak Sookie

Ya, sampai satu stage baby akan jadi sangat lasak dan mungkin dia yang akan buli meow tu. Masa stage ni, kita kena nasihat anak kita pulak. “Kena main baik-baik dengan meow. Jangan kasar, tak baik.. kesian meow. Meow tu sayang adik..” Kena tegur anak kita kalau dia tarik bulu kucing, pukul kucing atau apa-apa aksi yang menyakitkan kucing tu. Kakak sendiri pun sound Syazriq kalau dia start nak main kasar dengan kucing, walaupun kucing kami memang sangat sangat pasrah time main dengan adik. Ingat baby tak faham ke kalau kita tegur dia? Kalau kita suruh dia tepuk tangan, pastu dia tepuk tangan, maksudnya dia boleh faham la apa kita cakap jika kita ulang dan ulang benda yang sama setiap hari. Betul tak?

wp-1474956892890.jpg

Bila anak kita dah besar dan kita yakin sepenuhnya yang mereka akan sayang kucing tu, haa masa tu boleh la nak adopt kittens pulak hehe..

wp-1474956840529.jpg

Abang Ciko sayang kita ke, sayang ibu? Haa.. jawab la, jawab!

wp-1474957156855.jpg

Tidur berhimpit dengan kakak Sookie. Siap pegang tangan hahaha..

Oh nasib baik tak lupa.. ni untuk mereka yang ada masalah alahan dengan bulu kucing atau resdung sewaktu pregnancy. Kakak faham alahan mengandung ni memang luar biasa peel dia, masa belum pregnant ok je semua, bila time pregnant je mula la nak resdung la, tak tahan bulu la.. (kakak dulu tak tahan bau shampoo ok, masa mandi je wek wek sana, wek wek sini.. menahan loya sebab tak tahan bau wangi hahahah)

Haa.. ni nak share, korang boleh gunakan nasal spray ni. Doktor yang suggest dan ianya selamat digunakan sewaktu mengandung. Kakak pun pakai jugak sebab kakak pun ada resdung. Letih tau bersin bila mengandung ni. Kadang rasa sampai nak terkencing sebab pundi kencing ibu mengandung kan memang rendah hahaha..

image

Gunakan spray ni sehari sekali, setiap hari. Memang nampak improvement. Selepas satu bulan consume, doktor cakap bahagian dalam hidung dah kurang bengkaknya. Sebelum pakai nasal spray ni, doktor cakap bahagian dalam hidung kakak bengkak sebab kerap sangat bersin dan hembus hingus.

Nasal spray ni sapa sapa pun boleh guna. Kot suami yang resdung ke, bolehlah ikhtiar guna nasal spray ni. Eh tapi jangan share plak. Belilah yang baru. Cari kat farmasi. Nak kata sembuh terus tu takdelah sembuh, tapi at least takde la dok bersin sepanjang masa. Sangat suffer ok. Hahahaha..

Oklah melampau plak panjangnya. Nanti kita sambung citer lain plak yer.

wp-1474957064237.jpg

Adik je kemain ceria, abangnya muka whatever sangat hihihi. Babai!

Source: Toxoplasmosis in Cats

Comments

comments

Comments are closed.