Archive of ‘Kitties’ category

Kenapa Kucing Makan Rumput?

Artikel repost ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

fc9ccabd-f203-4348-9347-cd1640ebc829

Hai, nama kita Hime. Ala, panggil Memey je, barulah manja hehehe.. Kakak kita cakap dia sibuk. Dia suruh kita tolong update blog. Sebab dia cakap kalau kita tak tolong update blog, nanti labah-labah masuk blog ni pun boleh sesat sebab sarang tebal sangat, kih kih kih. Eh lupa pulak, kita ialah yang kaler putih yang macam pakai wedding gown tu tau. Bukannya yang dalam lubang tu. Itu Hachiko nama dia. Dia memang suka menyibuk time kita bergambar, dia pun nak masuk sekali.

Untuk pengetahuan semua, sekarang musim hujan di Kuantan. Cuaca melampau sejuk sampai kipas pun tak payah on. Kerja kami cuma tidur terkangkang seharian. Syok wohh.. Kita harap semua meow takyah la ngengada main kat luar ye musim ujan macam ni, kang demam atau selsema kang lagi susah.

Pada suatu hari…

Click here to Read More

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Click here to Read More

Macamana Nak Bagi Bilik Kucing Tak Berbau?

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel di bawah ialah berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pengalaman orang lain sekiranya mengamalkan teknik yang sama, mungkin berbeza-beza, jadi berlapang dada lah
 

Semua yang pelihara kucing pasti hadapi masalah macam mana nak make sure rumah kita takde bau yang kurang menyenangkan, betul tak? Bela seekor pun kalau salah tekniknya, boleh menyebabkan satu rumah berbau, apatah lagi kalau bela berpuluh ekor kan?

Kita rasa malu bila tetamu datang rumah dan buat muka berkerut-kerut macam tahan napas. Takpun kalau dia ada anak kecik, tetibe anak dia sound, “Eh, rumah auntie/uncle ni bau busuk la macam taik kucing,” pastu satgi mak dia cuit cuit dia bagi sign jangan cakap bukan-bukan, hahaha..

Kat dalam Facebook ke Twitter ke boleh la kita merempan cakap “Ini rumah aku, suka hati akulah nak bau kucing ke apa,”.. tapi jauh di sudut hati, kita sebenarnya rasa malu bila ditegur macam tu, betul tak?

Hari ni kakak nak share cara-cara untuk pastikan rumah kita sentiasa berbau segar walaupun kita ada ramai kucing. Paling tidak pun, takde la sampai orang kena tutup hidung bila masuk rumah kita.. hehe..

Click here to Read More

Maharani Seira

Hai, nama kita Seira.

Tapi tu nama glamer la. Nama asal sebenarnya Serabut. Nama sekarang, Maharani Balu Seirabut Al Kucar Kacir hahahaha.. dapat gelaran maharani balu sebab kita takde suami, tapi bunting sewaktu direscue kikiki.. Emm.. kakak cakap, kawan dia yang bagi idea suruh letak nama Seirabut. Sebab masa mula-mula tinggal dengan kakak, kita memang serabut pun serupa hantu.

Tak percaya? Nah bukti ?

Click here to Read More