Archive of ‘Kitties’ category

Kembali

Bismillahirahmanirrahim…

Saya kembali..

Untuk update pasal Alice.. salah satu si manja kesayangan saya.. Entah macam mana nak habiskan entry ni sedangkan saya tak tahu macam mana nak bermula pun. Belum apa-apa, baru masukkan gambar, air mata saya tak henti-henti mengalir.

Bagi mereka yang tak pernah kenal siapa Alice tu, biarlah saya cerita tentang Alice. Awas, entry ini mungkin akan jadi sangat panjang.

 

(more…)

Kakak, My Strong Kitty

Hai.. mula-mula sekali kena minta maaf sebab lama tak update blog, hehehe.. Hey bukan lupa tau. Tidak sama sekali. Cuma masa sangat mencemburui aku. Kalau ada masa nak update blog pun, lepas jam 12 tengah malam. Tapi kalau tak busy lepas jam 12 tengah malam tu, aku lebih memilih untuk tidur dari update blog hahahaha..

Sorry dong!

Anyway, macam-macam perkara berlaku dalam masa dua bulan selepas last entry aku hari tu. Tapi kita cuba cerita one by one ok. Harap bersabar 🙂

29 March 2014, hari Sabtu. Masa tu jam lebih kurang pukul 5.30 petang kalau tak salah aku. Aku baru lepas babai customer yang datang beli barang. Lepas tu aku dengar dia panggil “Izzzz.. ni ada kucing kena langgar ni haaa..”

Berlari aku pegi tengok. Ya Allah betapa aku terperanjat bila nampak KAKAK!! Kakak mengesot bebetul depan kedai aku, tapi kat atas jalan raya 🙁

Kakak ialah stray cat yang aku selalu feed. Macam Alice jugak, tapi Alice lain. Alice setia, takde merayap. Semua orang kenal dia. Kakak pulak datang dan pergi. Pernah aku suarakan pada suami, nak spay Kakak. Tapi tak kesampaian, sebab setiap kali jumpa kakak, mesti dia tengah bunting, ataupun perut menggeleber dan ada susu. Risau dia baru beranak dan masih menyusukan bayi, tu yang buat aku asyik bertangguh.

IMG-20140329-WA0004

 Keadaan kakak dalam carrier, sebelum dibawa ke vet

(more…)

Kena Gigit

3 Januari 2014

Amboi, tak boleh lama lagi cerita engko? Hahahaha.. sadap you! Banyak cerita nak flash back nih hahaha.. 3 Januari itu, kengkonon aku bagi si iPad, Mini dan Muez duduk dalam play room bawah tangga kat kedai ni. Cemana rupa play room bawah tangga tu? Tunggu la lenkali aku cerita cemana rupanya hahaha.. Dalam play room itu ada cat tree, litter box, water fountain, toys, dan tidak ketinggalan, Lilo, Ichii dan Aoi.

Niat aku meletakkan 3 bujang lapok itu bersama Lilo, Ichii dan Aoi ialah sebab kengkonon nak bagi diorang tinggal bersama. Sebelum tu memang la ada la bagi diorang main sesama, okey je, happy jek.

Petang tu aku nampak iPad asik meow meow.. ingatkan dia mintak keluar. Tapi bila dah keluar malam tu, aku tengok dia jalan hincut. Eh dah kenapa pulak budak ni. Kaki nampak sedikit bengkak. Risau pulak. Si iPad ni jatuh dari cat tree ke? Nak kata tercucuk benda tajam, kitorang memang dah make sure play room itu selamat dari benda-benda tajam.

Aku assume dia terseliuh. Sebab tak nampak luka ke apa kan. Cakap kat iPad, takpe.. besok kakak bawak awak pegi klenek ok. iPad makan masih berselera cuma jalan hincut tak jejak lantai.

Esoknya aku tengok kaki dia tersangatlah kembangnya, bengkak melampau. Cecepat letak dalam carrier dan rupanya luka kakinya dah jadi bisul dan pecah.

20140104_111121

 Nampak darah tu?

(more…)