Archive of ‘Pet Shop’ category

Neutering: Macamana Nak Jaga Kucing Selepas Pemandulan

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel ini dibuat berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pandangan individu lain mungkin berbeza.
 

Zaman sekarang ni, sudah semakin ramai pecinta kucing yang semakin terbuka tentang betapa pentingnya pemandulan kan? Jom, hari ni kita share macam mana nak jaga kucing, terutamanya kucing betina selepas proses pemandulan. Kakak pilih topik ni sebab selalu dapat whastapp dan message tanya macam mana nak jaga kucing selepas pemandulan.

Tapi sebelum tu, bagi mereka yang masih samar-samar dan masih belum mengerti sepenuhnya kepentingan pemandulan, kakak akan cerita serba ringkas kat sini ya.

Pemandulan binatang peliharaan seperti kucing dan anjing dalam bahasa Inggerisnya digelar sebagai “neutering”. Proses pemandulan boleh dilakukan ke atas kucing jantan dan kucing betina. Masing-masing ada kepentingan tersendiri.

Proses pemandulan kucing jantan dinamakan “castration”. Yakni testikal kucing jantan akan dikeluarkan melalui satu pembedahan yang sangat ringkas dan hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit sahaja. Kadang-kadang doktor suruh tunggu je, lepas tu terus boleh bawak balik.

Proses pemandulan kucing betina pula dinamakan “spaying”. Bukan pembedahan ringkas. Agak major juga. Perut kucing akan dicukur untuk memudahkan proses. Satu potongan berukuran lebih kurang 2 ke 3 inci dilakukan di bahagian bawah pusat, dan uterus serta ovari kucing akan dikeluarkan sepenuhnya. Kemudian dijahit semula.

Jangan risau, kedua-dua proses castration dan spaying ini akan menggunakan ubat bius. Kucing akan pengsan sepanjang surgery. Hey kakak pernah baca orang cakap kucing dimandulkan tanpa bius tau. Nak pengsan rasa. Hahahahahaha.. common sense kot. Pembedahan kan. Takkan tak bius. Kita nak bagi kucing makan ubat pun bersilat, inikan pula nak potong perut dia, nak cari uterus dengan ovari lagi. Ish jangan mengarut lah.

Doktor nak picit bisul kucing pun kadang-kadang terpaksa bius sebab kucing mengganas tak tahan sakit. Inikan pulak nak bedah?

spay-and-neuter

Macam ni la waktu pembedahan dijalankan (Image: Google)

Memang nampak meow tu bukak mata. Tapi bukan maksudnya dia sedar tau. Pengsan tuu.. hahaha..

20140104_114633.jpg

Ni kucing kami, nama dia Ipad.. dipengsankan sebab kena bisul kat paws. Masa tu dia kena gigit dengan Aoi. Doktor kena bius dia sebab susah nak buat kerja. Lepas pengsan je baru la dapat buang nanah pada bisul tu dengan mudah.

20141112_175127

Ini Cindy.. Dia pun pernah kena bisul kat pangkal ekor. Puncanya kena gigit jugak. Punnn kena sedate waktu doktor nak keluarkan nanah

Kenapa lidah kucing terkeluar macam tu? Memang doktor sendiri yang buka mulut kucing tu dan keluarkan lidah dia, supaya kucing tu mudah bernafas. Lagipun jika kucing tidak dipuasakan terlebih dahulu sebelum diberi bius (bagi kes kecemasan), dikhuatiri kucing akan muntah selepas tersedar dari pengsan tu. Jadi kalau mulut dah sedia terbuka macam tu, takde la kucing tercekik waktu muntah tu.

Bergantung pada klinik vet masing-masing, ada yang menawarkan pakej 2 hari 1 malam untuk pemandulan, ada yang tidak. Pengalaman kami masa first time hantar kucing untuk pemandulan, seminggu kakak warded diorang. Sebab takut nak jaga sendiri, bimbang tersalah langkah nanti terbuka jahitan la, infection la. Takut kucing sakit la, maklumla kucing kesayangan kan. Tapi sekarang takde warded ke apa dah, jaga sendiri je..

Kos pemandulan kucing adalah berbeza. Biasanya vet kerajaan adalah lebih murah berbanding vet swasta. Ni rate yang biasa orang sebut lah.

1. Vet kerajaan

  • Jantan – antara RM50 ke RM80
  • Betina – antara RM60 ke RM120

2. Vet swasta

  • Jantan – antara RM80 ke RM150
  • Betina – antara RM120 ke RM250

Kos ni berbeza-beza bergantung pada pakej yang vet sediakan. Ada yang mahal skit, tapi dia bagi pakej 2 hari 1 malam. Ha gitulah kan. Kena rujuk dengan vet kesayangan masing-masing hahaha. Ok sekarang baru kita sampai ke point pertama tentang macam mana nak jaga kucing selepas proses pemandulan. Penjagaan kucing jantan dan betina tak sama. Yang jantan lebih mudah.

Cara menjaga kucing jantan selepas dimandulkan.

1. Selepas pulang dari klinik, biarkan kucing terus sambung tidur dan berehat dulu dalam carrier pun takpe. Tak perlu keluarkan lagi. Sebab dia masih pening walaupun dah sedar. Kami biarkan je dalam carrier sebab dah alas dengan pet sheet sesiap dalam carrier, so kalau kucing terkencing pun, dia tak messy.

2. Kucing yang dah tak pening biasanya akan mengiau panggil mintak nak manja dan dikeluarkan. Biasanya selepas 1 jam.

3. Tak perlu bagi makanan lagi. Bagi air je dulu. Ye tahu, dah sepanjang hari kesayangan kita berpuasa kan? Takpe, tahan sikit je lagi. Kalau kita terus bagi dia makan, nanti dia muntah lagi kesian kan

4. Selepas 3 atau 4 jam baru bagi dia makan. Belilah jiwa skit, bagi dia makan wet food favorite dia hehehe..

5. Kucing boleh berak dan kencing seperti biasa. Nak biar dia guna litter box pun takde hal. Kalau risau, alas je litter box kita dengan pet sheet.

6. Pastikan kucing tidak tidur atau lepak di dalam litterbox untuk mengelakkan habuk atau litter sand melekat pada luka yang boleh menyebabkan infection.

7. Perlu kurung dalam cage tak? Tak perlu pun tak apa. Hanya pastikan kucing tidak keluar dari rumah.

8. Kucing akan kembali aktif dan nakal seperti biasa pada keesokan harinya. Kami pernah je lepaskan balik stray cat jantan sehari selepas dimandulkan. Alhamdulillah semakin kacak lepas tu hehe..

toti

Ini Totie, dulu lepas mandulkan dia, kami lepaskan semula jeesokan harinya.. semakin lama semakin kacak lepas tu kakak adopt dia terus sebab sayang dan sebab handsome sangat hahahaha..

Cara menjaga kucing betina selepas dimandulkan.

Step 1 hingga 6 adalah sama macam kucing jantan. Berikut ialah step tambahan. Banyak cerita sikit kalau kucing betina ni hehehe..

1. Kebanyakan vet akan bekalkan antibiotik untuk memastikan tiada infection berlaku. Sebagai pemilik kucing, jangan lupa inform pada doktor sekiranya kucing kita ialah seekor diva atau terlebih manja di rumah, kerana doktor akan membekalkan pain killer untuk mereka hehehe.

Apa akan berlaku sekiranya kucing diva kita tak diberi pain killer? Mereka akan terlebih monyok, tiada selera makan dan muka nampak sedih sepanjang masa, mungkin terasa sakit pada luka jahitan.

Situasi ini memang sangat berbeza dengan kucing stray yang dimandulkan. Oleh kerana mereka bersifat survival sepanjang hidup mereka, luka jahitan spay seolah tidak memberi kesan pada mereka. Makan tetap selera. Muka tetap ceria. Sekurang-kurangnya lebih bahagia dari hidup di jalanan betul tak?

2. Pastikan antibiotik dan pain killer (jika ada), diberikan mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor. Antibiotik mesti habiskan tau.

3. Jika kucing kita jenis suka menjilat luka jahitan, pakaikan beliau Elizabethan collar, atau dalam bahasa ringkasnya ia dipanggil sebagai e-collar.

dscn6981-800x600 dscn6986-640x480

teka siapa ni? HAHAHAHA.. Inilah Sookie masa lepas di-spay waktu umur dia 6 bulan. Masa ni muka belum hangus ye. tapi badan dah start debab

Janganlah kita berduka lara jika kucing kesayangan kita kelihatan seperti tiang lampu kerana memakai e-collar tersebut. Hanya untuk beberapa hari je. Kalau luka terbuka akibat kuat menjilat tempat jahitan, nah amik kau kena jahit semula dan dijamin mestiii kena pakai e-collar selepas tu. Anda pilih yang mana? Nak jadi tiang lampu sekejap ke, nak jadi tiang lampu lebih lama siap pakej kena makan ubat la itu la ini la. Hihi..

4. Jahitan ada dua cara. Sama ada dari luar (nampak benang), atau jahitan dari dalam (tak nampak benang)

Sepanjang pengalaman kami, menjaga luka jahitan yang dijahit dari dalam adalah jauh lebih mudah dari jahitan luar. Benang jahitan dari dalam akan terserap ke dalam kulit terus. Jadi tak perlu ke klinik untuk buka jahitan. Kucing juga kurang menjilat luka sebab dia tak rasa rimas ada benang kat perut dia.

dogspayincision_postop640

Ni kalau jahit dari dalam (image: Google)

20090580cat_spayed_12days_ago_wound_closed_singapore_toapayohvets

Ni kalau jahit dari luar (image: Google)

Jahitan dari luar ni, kita nampak lah benangnya. Selepas jahitan bercantum dengan sempurna, jahitan perlu dibuka semula dan benang tersebut akan dibuang. Pengalaman kami, kucing suka jilat kalau yg jahitan dari luar ni. Mungkin rasa tak selesa dan cuba nak tanggalkan benang tu.

5. Pastikan luka sentiasa kering. Tiada sebarang discharge (nanah atau air) atau bau yang kurang enak dari tempat jahitan. Sama macam kucing jantan jugak, jangan biarkan kucing tidur atau melepak dalam litterbox sebab kita taknak pasir atau debu dari litter sand mengakibatkan jangkitan pada luka jahitan.

Perlu sapu apa-apa cream atau spray? Tak perlu sebenarnya. Tapi jika kulit kucing kita sensitif dan nampak merah seolah-olah macam dia rasa gatal (tapi tiada sebarang discharge dari tempat jahitan), gel sapuan Wound Protector ini boleh digunakan. Bau serai wangi dan struktur dia macam jelly, sejuk je. Sapu atas luka jahitan.

wound protector

Bukan luka jahitan je, tapi semua jenis luka boleh apply gel ni tau

6. Perlu ke kurung kucing dalam sangkar? Ok yang ni kita sebagai tuan kucing (eh tuan ke orang suruhan? Hahaha) lebih mengetahui. Kalau kucing jenis lasak, suka memanjat sana sini, suka nak lari dari rumah, maka adalah lebih elok biar dia berehat dalam cage hingga luka bebetul sembuh sepenuhnya.

Macam kucing kami di Sookie’s Store, nakal sesikit tu biasalah. Tapi still under control. Jadi walaupun kami dah pernah hantar lebih dari 100 ekor kucing untuk dimandulkan, kami tak kurung diorang sepanjang proses penyembuhan. Memang bagi free roaming, main-main dan tidur sesuka hati diorang, untuk mengelakkan stress.

7. Perlu pantang makan apa-apa tak? Hehehehe tak perlu. Boleh je makan dry food atau wet food seperti biasa.

Sepatutnya luka jahitan akan becantum sepenuhnya dalam masa 7 hingga 10 hari. Lagi molek perangai kucing tu, lagi cepat la sembuh.

Jadi sekianlah majlis ilmu kita untuk kali ini ya. Kalau ada apa-apa topik nak kita bincangkan kat sini, silalah ke page Contact Me tu ya. Kadang-kadang kakak pun pening taktahu nak cerita pasal apa hihihi…

Macamana Nak Bagi Bilik Kucing Tak Berbau?

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel di bawah ialah berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pengalaman orang lain sekiranya mengamalkan teknik yang sama, mungkin berbeza-beza, jadi berlapang dada lah
 

Semua yang pelihara kucing pasti hadapi masalah macam mana nak make sure rumah kita takde bau yang kurang menyenangkan, betul tak? Bela seekor pun kalau salah tekniknya, boleh menyebabkan satu rumah berbau, apatah lagi kalau bela berpuluh ekor kan?

Kita rasa malu bila tetamu datang rumah dan buat muka berkerut-kerut macam tahan napas. Takpun kalau dia ada anak kecik, tetibe anak dia sound, “Eh, rumah auntie/uncle ni bau busuk la macam taik kucing,” pastu satgi mak dia cuit cuit dia bagi sign jangan cakap bukan-bukan, hahaha..

Kat dalam Facebook ke Twitter ke boleh la kita merempan cakap “Ini rumah aku, suka hati akulah nak bau kucing ke apa,”.. tapi jauh di sudut hati, kita sebenarnya rasa malu bila ditegur macam tu, betul tak?

Hari ni kakak nak share cara-cara untuk pastikan rumah kita sentiasa berbau segar walaupun kita ada ramai kucing. Paling tidak pun, takde la sampai orang kena tutup hidung bila masuk rumah kita.. hehe..

1) Gunakan litter box

Kucing kami ada lebih kurang 60 ekor. Semuanya indoor dan telah dimandulkan. Diorang semua kencing dan berak guna litter box. Kami tak pernah bersusah payah train kucing guna litter box walaupun kucing tu kucing dewasa yang dikutip dari jalanan yang mungkin tak pernah guna litter box sepanjang hidupnya. Nak tahu kenapa?

Kucing ni nature dia memang nak berak or kencing, dia akan cuba carik pasir. Cuba tengok kat tepi tepi jalan.. ada je najis kucing terkambus dengan pasir walaupun pasir tu seciput je. Memang lumrah yang kucing akan kambus najis dia untuk mengaburi mata pihak lawan, kengkonon nak tunjuk kat musuh macam takde kucing la kat situ.. cewah..

Tetapi! Di zaman serba moden ni.. adalah tidak mustahil jika kucing kucing yang manja dan spoiled, tahu berak je tapi tak mahu kambus. Mungkin sepanjang hidup dia pikir dia tak ada musuh kot. Diva sentiasa. Hahahaha..

Ok, so bila kucing berak dan kencing menggunakan litter box, maka tidak adalah kencingan atau pemberakan di merata tempat dan boleh menaikkan darah.

Size litter box juga memainkan peranan ye. Kenalah sesuai dengan size badan kucing ye. Kalau nak adjust bontot pun susah sebab kecik sangat litter box, macam mana nak aim betul betul time berak? Kang habis semua taik terkeluar dari litter box hahaha.. kami suka gunakan Jumbo Hooded Litter Pan by CatIt. Kucing besar dijamin muat masuk. Jangan risau, meow kecil pun boleh panjat masuk punya. Si Puyuh selamba rock je berak kencing guna litter box tu sejak kecik hehehe..

catit-50695-jumbocatpanwarmgrey-5a-internatinal

Inilah Jumbo Hooded Litter Pan

img-20161013-wa0027_wm

Puyuh: Apa? Jumbo litter box? Takde hal, kita boleh berdirilah! Hahaha

Nak pakai litter box yang empat segi biasa pun takde hal, terpulang pada masing-masing.. cuma pastikan sizenya sesuai. Tapi bila pakai litter box yang terdedah ni, segan sikit lah kalau orang datang buat surprise ke rumah, tengok nahhh ada kuih muih tak sempat skop dalam litter box haha.. If pakai yang bertutup ni, cover la sikit rupa dan baunya kan, hik hik..

20161005_181240

Ni dalam bilik kucing.. letak sederet.. diorang jarang sangat guna litter box tu waktu siang. Kalau guna pun untuk kencing je. Memasing buat kuih waktu malam biasanya

catlove-36622-rimmedopencatpanmed-redcharcoal-5p-int

Litter box ni besar, ada rim yang tinggi untuk kucing buat bertenggek masa melabur. Kaler pun smart hehe..

2) Bilangan litter box

Kalau ikut rule, 1 kucing bersamaan dengan 1+1 litter box. Maknanya kalau ada 3 kucing, maka kita perlu ada 4 litter box. Tapi zaman sekarang, kebanyakan orang ada berpuluh kucing. Katakan ada 20 kucing. Maka perlu ada 21 litter box? Mengamuk la mak kau tengok keliling rumah dia penuh dengan litter box je hahahhaa..

Tetapi.. tahukah anda, kenapa kita perlu banyak litter box?

Kucing ni sebenarnya haiwan yang pembersih. Kalau diikutkan, dia tak suka dan akan elakkan berak kencing di tempat yang dah ada kucing lain berak.

Lagipun, kalau ada 1  je litter box dan 4 ekor kucing berak kencing di tempat yang sama, memang akan menaikkan aroma busuk la. Kenapa?

Kucing A berak, dia dah kambus comey comey dah. Satgi datang kucing B plak nak berak, dia kais kais kambus taik dia pulak. Pastu datang si kucing C nak berak, “Alamak tak cukup pasir nak kambus ni.. jamban pun penuh taik dah.. ahh lantak la, perut memulas ni.. berak jelah,” Lepas berak, kais pasir dari kambusan si A dan B tadi untuk tutup taik dia. “Lantak la taik lain terdedah, janji taik aku tutup molek”, kata si kucing C di dalam hati.. kemudian akhir sekali datang si diva D yang nak memerut jugak. Terbeliak bijik mata beliau tengok taik dalam jamban. Tapi sebab dah tak tahan sangat, pejam mata dan tahan napas je la. Lepas berak, terus cabut lari keluar, langsung tak kambus pun.

Cuba bayangkan jika kita ada kuantiti litter box yang berpadanan dengan bilangan kucing kita, tidaklah semua kucing kita tertumpu berak setempat je kat satu litter box kan. Setiap taik juga dapat dikambus dengan molek dan comel juga. Bukankah ianya dapat mengurangkan aroma busuk? Pasir pun lebih tahan lama. Sebab setiap litter box tidak heavy duty.

Bilik kucing kakak

Dalam bilik ni ada lebih kurang 25 ekor kucing. Di bilik berasingan ada dalam 5 ekor kucing yang under treatment. Kat tingkat bawah ada lagi dalam 25 ekor. Kat rumah ada 5 ekor. Total semua kucing kakak lebih kurang 60 la..

Setiap kucing kami duduk dalam cage pada waktu malam. Waktu siang je free roaming. Jadi setiap cage memang ada litter box, bekas makanan dan bekas air masing-masing.

Kenapa malam masuk cage?

Sebab senang kakak nak pantau kucing mana yang berak cirit, kucing mana yang kencing tak lawas atau tak kencing langsung. Kucing mana yang makan. Kucing mana yang muntah. Kucing mana yang takde selera makan. Nak asingkan makanan ikut diet dan keperluan masing-masing pun senang. Diorang ni memasing makan makanan tak sama tau.

Ini semua penting ye bila kita ada banyak kucing. Kalau tidak nanti taktau siapa yang tak sihat atau ada masalah.

3) Jenis litter (pasir kumbahan) yang digunakan

Zaman sekarang ni dah ada banyak pilihan pasir kumbahan ni. Macam skema betul panggil pasir kumbahan hahaha.. antaranya

a) pasir clumping
b) wood litter atau bamboo litter
c) crystal

Apa pun yang kita gunakan, jika salah tekniknya, maka tetaplah tidak berkesan walau macam mana power pun pasir kumbahan tersebut.

catlove-36901-odordefenselitter-2f-international

Ini antara pasir clumping yang kami suka.. beratnya 12kg

Bila kita letak pasir dalam litter box, pastikan pasir itu cukup banyak supaya dapat memudahkan kucing kita kambus taik dia memolek. Ni kalo pasir pun ala kadar je, macam manalah nak kambus cun cun. Jika kita ada banyak litter box, sebenarnya jangka hayat pasir lebih tahan lama tau. Sebab banyak litter box kan, jadi pasir di setiap litter box tu tak heavy duty.

product_box_multicat

Tetapi, Ever Clean ialah antara clumping cat litter terbaik yang pernah kami pakai

Kami pernah buat eksperimen, letak few types of cat litter dalam litter box berasingan.. pastu kucing kami semua prefer guna litter box yang diisi dengan Ever Clean. Apa yang bagus sangat pasir ni? Ever Clean ni ada activated carbon yang menyerap bau busuk dengan sangat baik. Pasir yang digunakan juga ialah yang paling premium dan paling bagus clumpingnya. Kucing kencing je, serta merta keras pasir tu. Nah boleh tengok video ni 🙂

Yang lagi best, lepas kucing kencing sekali, kalau kita tak sempat skop, if kucing kencing lagi atas kesan kencing yang sama, pasir tu akan kekal mengeras, dia tak akan pecah. Pasir pun lembut sangat, jadi kaki kucing tak sakit bila dia pijak.

Kami pakai Ever Clean Multiple Cat Scented. Bau dia sedap macam bau sabun basuh baju hihi.. Yang Multiple Cat ni sesuai untuk mereka yang ada lebih dari 4 ekor kucing. Harga dia memang agak tebabom tapi tahan lama dan bagi kami memang berbaloi baloi.

Pine wood atau bamboo litter pulak sesuai untuk mereka yang ada banyak kucing. Sebabnya pine wood ni mengembang. Pellet tu akan kembang dan jadi habuk. Maka litter box kita makin lama makin penuh dgn habuk tu. Kalau pasir, bila kita buang ketul clumping tu, pasir tu makin lama makin kurang kan? Yang pine wood atau bamboo ni pulak tak clumping.. so kita kutip taik je. Kesan kencing tu kita gaul rata pun dah ok.

catlove-36906-greenearthbamboo-8lb-canada

Ini bamboo litter.. yang ni wangi tauu..

Tapi tengok pada owner jugak. Ada yang suka buang habuk yang dah kembang tu. So dia kena guna litter box yang 2 lapis dan berjaring macam ni. Supaya boleh la nak ayak-ayak tapis habuk tu keluar untuk dibuang. So litter box sentiasa segar macam pakai litter baru setiap hari – ini yang terbaik.

Litter yang biodegradable atau pine wood atau bamboo pellet ni, boleh jadi baja jugak. Maknanya habuk-habuk tu kita boleh je tabur kat pasu ke, kat kebun kita. Kemain kan siap berangan nak kebun, hahaha..

felinepineselfcleaninglitterbox

cenggini la caranya

Crystal pulak, dia macam garam kasar. Tapi lagi kasar. Kakak pernah buat entry pasal crystal litter ni. Boleh baca kat sini ye. Ada yang kata crystal ni boleh dicuci. Terpulang pada anda nak cuci ke tidak. Tapi kami tak pernah cuci dan ianya tidak digalakkan. Sebab crystal ni bila dah kena air (termasuk air kencing), dia jadi makin kecik sizenya.

catit-50084-silicapowermix15lbscatlitter-2a-na

ini crystal favorite kami, Silica Power Mix, bau lavender.

So kalau dibasuh, lagilah makin mengecil. Risikonya ialah, bila crystal ni semakin halus, dia boleh terselit celah kuku dan paw kucing dan boleh menjadi bahaya pada kucing la takut luka, berdarah lalu kena jangkitan kuman. Jemur kat panas pun dah memadai supaya sentiasa kering, yang penting kena rajin gaul kesan kencing tu.. jangan dibiar termendap ke dasar litter box tu supaya tak busuk.

Ada macam-macam jenis lagi cat litter ni sebenarnya. Tapi ni kakak ceritakan yang biasa orang guna la yek.. Kang kalo nak cerita semua jenis kang meleret-leret jadinya hihi..

Ok lepas kita dah sediakan litter box, pasir kumbahan yang bersesuaian, maka yang seterusnya ialah aksesori tambahan yang kita boleh gunakan untuk memastikan pasir dan kawasan persekitaran bilik kucing atau rumah kita tidak mengeluarkan aroma yang kurang enak.

Litter box deodorizer. Yang lavender tu wangi woh

Cara gunanya, sebelum letak litter (apa apa jenis litter), taburkan dulu bedak ni dalam litter box. Lepas tu baru letak pasir ke, crystal ke, pine wood ke.. fungsi dia supaya kencing yang meresap ke dasar litter box tu tidaklah busuk sangat.

Pastu setiap kali lepas skop harian tu, taburkan atas litter. Siap!

125760_1_n_hartz-nodor-cat-litter-spray-scented-500ml

Nodor ni bagus

Setiap kali lepas kita skop, boleh juga spray Nodor kat atas litter tu.. baunya wangi macam Febreze hehehe.. kalau crystal pun boleh spray.. Lepas spray, jemur bawah matahari nak lagi elok.

Selain spray pada litter, boleh spray pada rim litter box tu.. kadang-kadang kan kesan kotor ada taik tercalit la, kencing merecik la.. so kita lap rim tu bersih-bersih setiap hari. Barulah kemas.

Fungsi Nodor dan Litter box deodorizer tu sama. Jadi kita boleh pilih untuk guna salah satu.

12439264_412092088999855_977335979175931379_n

ini Magical Odor Absorber namanya

Bantal ni kita boleh gantung dan ia boleh menyerap bau busuk. Adalah dicadangkan menggantung 4 hingga 6 bijik bantal ni bagi ruang setiap 100 kaki persegi untuk lebih berkesan.

Don’t worry, bantal ni boleh tahan up to 2 years. Maintenance pun senang.. sebulan sekali, jemur kat matahari. Pastu boleh pakai semula. Senang kan?

Selain dari cage atau bilik kucing, bantal ni boleh gak kita letak kat rak kasut, dalam kereta, dalam peti sejuk pun boleh. Pendek kata, mana-mana tempat yang menghasilkan bau kurang enak.

Jika ada kemampuan, pasang ekzos fan dalam bilik kucing untuk melancarkan peredaran udara dan membuang bau yang tidak enak. Jangan lupa pastikan bilik kucing ada kipas angin jika bilik jenis tertutup. Bilik yang takde tingkap dan takde kipas pulak tu memang akan berkuap, maka muncullah bau busuk dan rasa tidak selesa.

Penapis udara pun membantu dalam menghasilkan persekitaran yang selesa. Macam kami guna Coway. Penapis udara akan menyedut habuk atau bulu kucing dan mengeluarkan udara segar. Memang elok benar la. Setiap kali servis, tengok penapis udara tu kemain tebal dengan bulu kucing, macam boleh dibuat karpet dah. Cuba bayangkan macam mana keadaannya kalau takde penapis udara? Mesti bulu kucing dan habuk berterbangan sana sini kan? Tu yang tak bagus untuk mereka yang ada resdung atau allergies.

4) Kebersihan

Yang ni faktor paling penting. Kebersihan kena jaga. Litter box mesti kita clearkan segala najis dan kesan kencing setiap hari, sekurang-kurangnya satu kali. Mesti, wajib, jika kita nak persekitaran yang tak berbau. Pastu, setiap dua minggu atau tiga minggu sekali, buang semua pasir kumbahan tu, cuci dan sental dulu dengan cecair disinfectant, jemur. Kemudian bila litter box dah kering baru isi pasir baru. Adalah tidak bermakna jika kita rajin tukar pasir baru, tapi litter box tu tak pernah dicuci. Bau busuk tetap akan naik.

Satu lagi yang kena pastikan bersih dan dicuci selalu ialah tray pada sangkar kucing, kalau kucing yang duk dalam sangkar la. Sebab kadang kita tak perasan ada air kencing terkeluar, atau taik seketol tejatuh dalam tray tu. Cuci beriya litter box tapi bau tetap tak hilang. Rupanya tray yang ada memacam harta karun kat situ hehehe..

Ada banyak jenis disinfectant yang dijual di pasaran. Kami suka pakai Petdiatric Pine Disinfectant.

Kami guna disinfectant ni untuk mop lantai dan segala bentuk pencucian. Cuci litter box, cuci sangkar, tray sangkar, cuci bilik air, lap meja, lap serba serbi lah. Semua pakai disinfectant yang sama.

Apa yang kami suka tentang disinfectant ni ialah selain ianya bunuh kuman, virus dan bakteria, ia juga tidak buat lantai melekit. Pastu selamat untuk kucing atau baby. Maknanya kalau lepas mop tu baby merangkak ke, kucing berjalan ke, memang takde masalah. Lantai pun tak melekit.

Ini Pets Guard

Pets Guard ni pun bagus jugak. Kalau dah namanya disinfectant, fungsinya memang semua untuk bunuh bakteria dan virus. Yang ni cara campurannya, setiap 25ml, campur dengan 10 litre air. Kemudian baru mop lantai kita sebersihnya.

5. Pemandulan

Bau kencing adalah benda yang paling sukar nak diperangi terutamanya jika kita ada kucing yang tidak dimandulkan. Sebab kucing yang tidak dimandulkan ni especially jantan la, bau kencing dia fuhhhhh memang menusuk kalbu. Baunya hancing pering pedih hidung lah. Tu bau litter box. Belum lagi bau dinding, bau perabot, langsir kena pancut dek mereka ni.

Kucing jantan yang tidak dimandulkan memang dia akan pancut merata untuk tanda kawasan. Memang tak boleh elak ni. Nak marah pun tak boleh buat apa la, dah memang nature dia macam tu kan. Tapi ada cara untuk elakkan, yakni melalui pemandulan. Sewaktu pemandulan ni, vet akan keluarkan testis kucing jantan tu. Jangan risau, pastilah mereka ni diberikan ubat bius dulu sebelum sebarang prosedur dlakukan.

Paling molek sekali pemandulan dilakukan pada usia 4 atau 5 bulan bagi kucing betina, dan 6 bulan ke atas untuk kucing jantan. Yakni sebelum diorang ni mencapai usia matang. Kucing jantan kalau dah start mancut baru kita nak mandulkan, dikhuatiri habit memancut tu lambat nak pulih.

Satu lagi kan, kucing jantan yang tak dimandulkan ni ada keluarkan sejenis bau badan yang tidak boleh dihilangkan walau dengan deodoran. Hahaha.. part deodoran tu tipu je la, mana ada orang letak deodoran kat ketiak kucing hihi. Haa, sape ada kucing jantan yang dah start mancut merata tu, cuba pegi cium badan dia terutamanya bahagian pangkal ekor tu. Bau badan kucing tu sendiri boleh menyebabkan rumah atau bilik tu berbau.

Bila waktu siang

Waktu siang ialah playtime untuk diorang ni. Semua akan dikeluarkan dari cage dan dilepaskan main kat luar. Cage akan dibersihkan, makanan dalam cage pun akan disimpan. Bila malam nak tidur, baru simpan semua ni dan letakkan makanan.

Diorang ni kakak campur je jantan betina dalam bilik yang sama. Takde sebarang keraguan atau kerisauan sebab diorang ni semua dah dimandulkan. Takde perang dunia berlaku. Setakat gusti gusti ringan dan pertandingan lumba lari tu biasalah kan..

Budak-budak ni waktu siang tak berak banyak pun. Diorang banyak main-main. Normally diorang berak waktu malam.

Jangan ditangisi tengok cat tree yang anda beli mahal mahal, jahanam di tangan dan kaki kucing anda. Memang sepatutnya begitu hahaha.. dah memang tujuan cat tree untuk kucing cakar pun kan. Cat tree kami siap patah lagi. Dari tinggi sampai jadi pendek. Selagi boleh guna dan tidak membahayakan, gunalah ye hihi.

Achoi dan Omey

Kakak syak Achoi tengah sedih tentang sesuatu lalu dia share luahan hati pada Omey. Omey ni memang mesra budaknya. Tengok la tu entah apa yang sedih sangat sampai tersorok muka tu ha, ngade betul.

Cak!! Cuba teka siapa saya

Datin Aoi, betol!! Duk tepi rumah tu dah kenapa? Dulu kami letak rumah ni kat luar kedai supaya kucing jalanan boleh tumpang berehat atau berteduh waktu hujan ke panas ke.. lelama jadi port kucing jantan memancut. Sambil depa lalu, sambil pancut. Cisss.. last last bawak naik atas. Jadi la tempat bebudak ni main sorok-sorok pulak hihi

Omey tengah nak minum air, kakak suruh pandang kamera senyum dulu

Ada beberapa water fountain dalam bilik ni. Water fountain boleh menggalakkan kucing minum air. Penting ye kena minum air supaya dapat elakkan batu karang. Lagipun water fountain ada filter.. jadi air minuman sentiasa bersih takde habuk.

Dah malam.. semua kena masuk rumah masing masing. Cuba carik Jeyiboy hihi..

Setiap malam lepas diorang masuk cage masing-masing, litter box kat luar pulak yang akan dibersihkan untuk kegunaan esok hari. Lantai di vakum dan di mop, bilik yang disepahkan jebon jebon ni dikemas semula. lampu ditutup dan kemudian lampu tidur pun dipasang.. romantik tau hihihi..

Kat gambar atas tu, nampak tak Jeyiboy tengah pandang camera dari dalam cage depan sekali sebelah kiri?

Apa? Berani kata tak nampak?

Hahahahah.. kan Jeyi dah marah. Kepada yang merindui Jeyi, beliau masih lagi debab dan comel. Badan sado keras. Muka handsome. Kaki pendek. Ekor simpul. Manja macam baby. Naughty seperti munyit, hihi..

Ok lah, tu saja perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Maharani Seira

Hai, nama kita Seira.

Tapi tu nama glamer la. Nama asal sebenarnya Serabut. Nama sekarang, Maharani Balu Seirabut Al Kucar Kacir hahahaha.. dapat gelaran maharani balu sebab kita takde suami, tapi bunting sewaktu direscue kikiki.. Emm.. kakak cakap, kawan dia yang bagi idea suruh letak nama Seirabut. Sebab masa mula-mula tinggal dengan kakak, kita memang serabut pun serupa hantu.

Tak percaya? Nah bukti ?

Comel atau menyeramkan?

Dah, dah, tak payah nak tergagap gagap jawab. Kita sendiri pun seram tengok gambar ni masa kakak tunjuk. Rasa macam nak buang je henpon kakak masa tengok gambar ni sebab seram sangat hahahaha..

Masa kakak rescue kita, kita tengah mengandung. Emmm.. apa nak buat, itulah nasib kucing jalanan. Kalau kita ada duit sendiri, dah lama kita pegi vet mintak doktor spay (mandulkan) kita. Tapi apakan daya, jangankan nak ada duit simpanan (drama kejap), nak isi perut pun kena mintak belas ihsan orang. Dengan rupa paras kita yang scary macam zombie, bukan senang nak dapat makan ye.. dapat penyepak dengan kaki tu mungkin lebih mudah dari dapat makan.

Nasib baik dapat makan free kat Sookie’s Store hahahaha.. tu pun kadang-kadang kena bersaing dengan kambing jugak.

Betul la, kita tak tipu.

Sekarang percaya?

Kadang-kadang kita geram dengan kambing ni. Yelah dia kan boleh makan rumput. Nape nak makan kibbles jugak?

Pada suatu hari.. kakak mengambik keputusan untuk bawak kita masuk ke dalam kedai. Kakak cakap kesian kat kita. Dah la mengandung, ada kurap, ada fungus, ada kutu, kulit kering dan kusam tidak bermaya, tona kulit tidak sekata, bulu tak berseri, rambut bercabang, macam macam lah masalah.

Lalu kita pun hepi lah kan. Dapat dok dalam aircond pulak. Lama dah berangan tau hehe..

Kakak letak ubat kutu dan bagi kita ubat cacing sambil tanya bila agaknya kita nak beranak ni? Kita pun lupa la pulak bila due date kita beranak sebab tak pegi check-up pun sepanjang mengandung hik hik..

Selepas dua hari tinggal di Sookie’s Store, kita merasa sungguh bahagia seperti dunia ini ana yang punya hahaha.. yelah, makan sedap, takyah susah payah mintak plak tu. Hari-hari ada je makanan tak penah habis. Lepas tu minum air bertapis emm sedapnyaaa.. dulu minum air longkang je. Dengan jentik jentik sekali kita bedal, ahhh lantak la janji hilang dahaga kan. Badan rasa bersih sangat sebab kakak dah bersihkan kita. Kaum kerabat kutu pun semua telah terkorban di dalam satu operasi pembasmian kutu besar besaran oleh kakak. Yakni dengan meletakkan Advantage Spot On, dalam masa 24jam semua kutu, ratu kutu, anak kutu dan telur kutu sekali telah meninggalkan dunia yang fana ini.

Tidur pun sedap je terlentang, bertuahnya la jadi kucing indoor kan. So kucing kucing indoor sekalian, jangan la buat perancangan nak lari dari rumah ke, cubaan nak merayap tengok dunia luar ke. Takde apa yang menarik pun. Bahaya je yang banyak kat luar tu. Kereta, motor, lori, basikal, binatang liar, penyakit, orang jahat pun banyak. Baik dok dalam rumah je tengok kartun lagi best.

Eh sambung semula.. selepas dua hari, kita rasa macam nak beranak la pulak. So hari tu kita bad mood sangat. Sebab perut sakit nih. Kakak dan stafnya rasa mungkin dah sampai masa kita nak beranak agaknya. So kakak suruh asingkan cage kita. Letak kat belakang supaya tiada gangguan kucing lain.

Maghrib tu yakni pada 11 Disember, kita berjaya melahirkan 2 puteri dan 1 putera.

Jangan jeles kita ada 3 baby hikhik

Masa ni kita keletihan baru pas beranak. Badan kita nampak je cam gemok tu padahal rasa tulang je. Nampak gemok sebab baru lepas beranak kot. Kakak pun masa baru lepas beranakkan Syazriq dulu gemok jugak hahaha.. eh termengumpat pulak hihi..

Kakak tolong tukarkan pet sheet kita. Dia cakap dia tolong tukarkan pet sheet yang kesan berdarah darah tu supaya kita dan baby dapat tidur lena di ruang yang bersih dan lebih selesa.

Hihi..

Kakak cakap baby kita comel. Sambil puji kita pandai beranak. Heii mestilah terer beranak, dah berpuluh kali kot beranak maklum la kucing jalanan takde sape hirau kita bunting ke beranak ke.. sedih tak? Kita rasa hepi sebab kakak sayang kita. So kita sondol kepala dekat kakak hahah..

3 ketul bayi yang dinamakan Jaja, Jiji, Juju

Kakak cakap dekat kita, lepas baby pandai makan nanti, boleh lah kakak hantar kita ke vet untuk di-spay. Kita rasa nak melonjak keriangan. Finally kita tak payah dah beranak. Kita jaga anak-anak kita bebaik. Susukan dan ajar diorang cara hormati orang yang lebih tua. Hahaha tu tipu je.

Kita dah semakin sihat

Kakak bagi kita makan kitten food selama kita menyusukan anak. Supaya susu kita banyak dan badan kita tak kurus. Bulu pun semakin tumbuh dengan jayanya.

alololo tengok anak kita bulat

Kakak dah start bagi ubat cacing pada baby kita seawal usia 3 minggu. Katanya biar sihat. Takde cacing. Kita okay je. Apa yang kakak buat semua demi kebaikan kami.

Bersih dah muka kita masa ni kan?

Siang malam kita menyusukan anak supaya mereka cepat besar. Nasib baiklah kita ni ibu mithali pandai jaga anak. Kita taknak susahkan kakak kena bottle feed baby kita pulak. Kesian kakak. Dia nak makan pun kekadang takde masa.

Cakkk!!

Eh ehh nak tergolek pulak hihi

Kita rasa sungguh bertuah sebab sumorang sayang kat kita dan anak-anak kita. Kekadang terfikir apalah nasib anak-anak kita yang dulu. Kakak cakap, dia selalu nampak kita asik bunting je masa dulu.

Haiii dari tiga budak comel

Sekejap je anak kita dah besar, pandai makan dan kakak pun menunaikan janji dia.. yakni menghantar kita ke vet untuk di-spay. Terima kasih kakak.

Walau sudah di-spay.. naluri keibuan kita tetap ada. Anak-anak kita sangat manja dengan kita sampai mereka besar. Masih nak tidur bersama dan berpelukan.

Bila anak-anak kita cukup umur dan telah divaksin penuh, mereka juga dimandukan. Kakak tak mahu kucing di bawah jagaannya membiak. Kakak bukan penternak kucing! Niat kakak menyelamatkan kucing terbiar ialah supaya mereka dapat kehidupan yang lebih baik.

Ini Juju

Umur Juju tak panjang. Juju ada masalah saraf dan akhirnya kembali kepada penciptanya. Kakak sedih sangat. Kakak menangis. Kakak menangis setiap kali kucingnya mati. Kesian kakak. Masa tu kakak sedang mengandungkan Syazriq. Nenek pujuk kakak jangan menangis sangat nanti kesian kat baby dalam perut bila ibu terlampau sedih.

Juju masa kecik.. huk huk.. rindunya..

Lebih kurang 2 minggu sebelum Juju meninggalkan kami

Juju dah tak boleh jalan dengan betul. Jalan senget dan jatuh. Akhirnya tak boleh bergerak langsung. Selera makan juga dah hilang. Doktor ajar cara untuk bagi Juju eksesais. Kami buat semua yang doktor suruh. Namun akhirnya Juju pergi jua.

Kita sedih bila Juju mati. Tapi kita tahu, kakak lebih sedih. Kakak sayangkan semua kucing dia macam keluarga sendiri. Kakak sanggup berhabis demi nak merawat kami. Tak pernah kami dibiarkan sakit tanpa rawatan. Jadi kita tak salahkan kakak atas kematian Juju. Mungkin itu yang terbaik untuk Juju. Sekarang Juju dah tak sakit lagi. Dia mungkin tengah main lari-lari dengan kengkawan yang lain dengan gembiranya.

Jaja sewaktu bayi

Jaja kini sudah dewasa hehe. Cantik macam emaknya bukan? Heheh..

Tapi kalau Jaja tengok emaknya masa zaman dahulu, mesti dia histeria hahahaha..

Jaja ni ada iras iras kita tak?

Jijie boy, anak bujang kita yang selamanya bujang trang tang tang. Handsome kan?

Dah dah la enterprem tu nak oi.. ni entry mak ni, biarlah gambar mak je banyak hahaha..

Gambar kita paling latest. Adeh.. perut berat tak larat nak bangun, tolong!!

217492_wahre_liebe_f_r_graue_eminenzen_verpackung_ohne_grammangabe_12_2013_2

Buat masa sekarang ni diet kita ialah Wahre Liebe Senior.

Yakni makanan yang dirumus khas untuk kucing 5 tahun ke atas. Makanan ni dah lengkap vitaminnya untuk meow yang veteran. Dah siap dah untuk jaga bulu, jaga buah pinggang dan sebagainya. Kandungan protein dan fat yang bersesuaian untuk meow veteran.. Umur kita ialah anggaran macam tua skit dari Bella Belon. So maybe dalam 8-9 tahun macam tu.

Tua tua kita pun, tua lagi Mak Jemah oiii..

Haaa.. apa sebut Mak Jemah ni? Ngumpat eh?? Siapa tua?

Mak Jemah ni disaspek sudah berusia anggaran 10 -12 tahun gamaknya. Tapi tetap ayu seperti budak tadika lagaknya hihi (jaga hati)

Kita sedang demo cara bermain hehe

Ini la cara bermain untuk meow yang gendut. Main sambil baring. Best tau tak perlu kejar butterfly tu. Hanya perlu tampar dan gigit jika mahu hahaha..

Posing gaya Kim Kardashian.. kena bagi bontot je kat kamera haha..

Ok lah rasanya dah berkajang kajang dah karangan kita. Semoga kita bertemu lagi dua tahun dari sekarang hahahahaha.. gurau je.. kakak cakap dia akan cuba istiqomah update blog sekerap mungkin mih mih mih..

Selamat Tinggal, Kakak Manja..

Dah lama tak update blog.. cerita terakhir ialah pasal Kakak Manja.. yakni cerita dua tahun lepas.. dah lama kan?

Hari ni pun nak cerita pasal Kakak Manja..

Kakak Manja dah tiada lagi di dunia ni.. Dia dah tinggalkan kita semua untuk bersama dengan kawan-kawannya yang lain kat sana.

wp-1473920421451.jpg

Kakak Manja dah pergi 2 hari sebelum Hari Raya Aidilfitri baru-baru ni..

Kakak hadapi masalah sembelit dan didapati kurang makan dan kurang minum air. Jadi dia dibawa ke vet. Doktor berjaya keluarkan najis yang sembelit tu..

Blood test juga dibuat sebab doktor cakap kakak nampak lemah sangat. Hasilnya, doktor mendapati buah pinggang kakak tidak berfungsi dengan baik dan dia dehydrated.

Dulu lagi doktor ada cakap, condition kakak yang lumpuh mungkin akan merosakkan buah pinggangnya satu hari nanti.

Kakak tak sakit lama.. beberapa hari je. Tak sempat nak bawak balik, Kakak dah pergi dulu. Masa tu ngam-ngam je sampai klinik untuk bawak balik Kakak agar dia dapat habiskan sisa hidupnya dengan kami.. apakan daya Kakak dah tak tertanggung lagi sakitnya dan tinggalkan kami tanpa kita sempat ucapkan selamat tinggal.

Maafkan kami, Kakak Manja.. maafkan kami..

Kami doakan Kakak berbahagia di sana. Kakak dah boleh lari laju kat sana. Kakak tak lumpuh lagi.. Kakak dah boleh main kejar-kejar dengan kawan-kawan..

wp-1473921269520.jpg

Semoga suatu hari nanti kita berjumpa lagi. Jangan lupakan kami ye.. sebab kami tak akan lupakan Kakak. Pengalaman menjaga Kakak, kami akan kenang selama-lamanya..