Archive of ‘Pet Shop’ category

Bebola Bulu Kucing

Hai semua, nama saya ialah Nur Cacing Aurora atau nama manja panggil Aching je. Hari ni Aching nak bercerita pasal tajuk Hairball

Hairball ialah bulu-bulu mati yang meow jilat dari badan sewaktu mereka self-grooming tu. Bila dah terkumpul dalam usus tulah yang dipanggil hairball. Hairball yang dimuntahkan kucing kadang-kadang menjijikkan, yelah sebab diorang muntah kat atas karpet lah, atas katil la, atas lantai la. Ikut dan je kan. Dah tu pulak, masa tu karpet baru pas vacum, lantai baru lepas mop, cadar baru berganti haha.. sabar jelah ye. Tapi bersyukurlah bila hairball tu keluar dan bukannya tersekat dalam usus kucing. Sebab kalau dah tersangkut melekat dalam usus kucing, macam-macam masalah boleh berlaku.

Click here to Read More

Kucing & Kegagalan Buah Pinggang a.k.a Chronic Kidney Disease (CKD)

Kami ada seekor kucing yang ada sakit buah pinggang sejak bulan July 2017. Yang follow blog ni sejak berabad yang lepas, mungkin kenal lah dia ni. Nama dia Mak Jemah ataupun nama manjanya Babygirl. Dulu masa Mak Jemah masih conduct kelas yoga, kita panggil dia Lady Jemah hahaha.. Kalau la korang ingat lagi kan, Mak Jemah tu kucing yang kami rescue masa dia lepas beranak tu. Siap berlawan dengan sudip tu, hahaha..

Boleh klik link-link di atas untuk baca cerita pasal MJ Babygirl.

Gambar latest Babygirl

Click here to Read More

Tracker Dikyuh

Sookie’s Store terletak di Tanjung Lumpur, Kuantan. Sila layari Facebook kami Sookie’s Store
 

Hai semua, hari ni Dikyuh the fashionista take over blog kakak hari ni. Sebab Dikyuh ada benda best nak kongsikan dengan semua pecinta kucing semua.

Click here to Read More

Neutering: Macamana Nak Jaga Kucing Selepas Pemandulan

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel ini dibuat berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pandangan individu lain mungkin berbeza.
 

Zaman sekarang ni, sudah semakin ramai pecinta kucing yang semakin terbuka tentang betapa pentingnya pemandulan kan? Jom, hari ni kita share macam mana nak jaga kucing, terutamanya kucing betina selepas proses pemandulan. Kakak pilih topik ni sebab selalu dapat whastapp dan message tanya macam mana nak jaga kucing selepas pemandulan.

Tapi sebelum tu, bagi mereka yang masih samar-samar dan masih belum mengerti sepenuhnya kepentingan pemandulan, kakak akan cerita serba ringkas kat sini ya.

Pemandulan binatang peliharaan seperti kucing dan anjing dalam bahasa Inggerisnya digelar sebagai “neutering”. Proses pemandulan boleh dilakukan ke atas kucing jantan dan kucing betina. Masing-masing ada kepentingan tersendiri.

Click here to Read More