Archive of ‘Review’ category

Tips Memilih Homestay Dengan Airbnb

Semenjak kami adik beradik ni semua dah bekeluarga, bila nak bercuti ramai-ramai mesti pening fikir nak duduk hotel ke, nak duduk homestay. Hotel ke homestay, hotel ke homestay.

Zaman dulu tak banyak lagi homestay nih. So biasanya kami akan book hotel, cari family room, connecting room. Tu kalau dapat connecting room. Kalau tidak, jauh la berjalan dari bilik ke bilik. Budak-budak la yang kurang seronok sebab tak dapat berkumpul reramai nak main sepanjang masa 😂

Sekarang ni dah mudah nak cari homestay. Tambahan pulak sekarang kita boleh menempah homestay semudah A, B, C je dengan aplikasi Airbnb.

Ok meh nak cerita kenapa kami suka duduk di homestay berbanding hotel bila bercuti ramai-ramai.

1. Jimat
Tinggal di homestay jauh lebih murah dari di hotel. Bayangkan kalau homestay, kita dapat sebiji rumah 4 bilik dengan hanya RM250 satu malam. Ni contoh ya. Kalau hotel? RM250 satu malam cuma dapat 1 bilik je.

2. Boleh masak-masak
Bukan la nak masak macam kenduri. Tapi boleh laa kalau mak nak buat nasik goreng ke, mee goreng ke. Sebab di homestay biasanya ada disediakan kelengkapan memasak. Lagipun sedikit sebanyak, dapat juga menjimatkan kos.

3. Boleh cuci kain
Kalau duduk hotel, berlambak laa kumpul pakaian kotor. Kalau terdesak sangat, kena la pegi dobi layan diri. Tapi kebanyakan homestay ada mesin basuh. Kan senang tak payah pegi dobi? Just beli sabun je dekat kedai, pastu cuci la sepuas hati, sehari nak cuci 3 ke 4 load pun takde sape larang.

4. Tak perlu packing banyak barang
Oleh kerana boleh cuci kain di homestay, maka tak perlu la hangkut banyak beg kan? Bukankah kita paling tak kuasa nak bawak beg banyak-banyak bila pegi holiday? Sebab tu la elok pilih homestay daripada hotel.

5. TV banyak channel
Beratus kali duduk hotel, tapi kebanyakan hotel mesti channel tv dia tak clear, ataupun channel sikit sangat. Kadang tu Astro pun takde. Kebanyakan homestay sekarang menawarkan tv dengan pilihan saluran yang banyak. Mudah untuk hiburkan kanak-kanak. Bila kita bercuti, mood kanak-kanak yang paling kita kena jaga, once dia buat perangai kang, jenuh nak melayan.

6. Selesa
Boleh dikatakan tahap keselesaan duduk homestay ni lebih kurang hotel je. Ada aircond, ada water heater, wifi, facilities pun ok.

7. Dapat eratkan hubungan kekeluargaan
Bila adik beradik tinggal berjauhan, duduk serumah waktu percutian macam ni lah dapat eratkan hubungan, terutamanya kanak-kanak dapat jumpa sepupu kan, happy tak terkata. Tidur pun nak ramai-ramai.

Ok cukup dulu. Jom nak cerita macam mana nak tempah homestay dengan cara yang mudah menggunakan aplikasi Airbnb. Melalui website pun boleh.

1. Download aplikasi Airbnb secara percuma di GooglePlay (pengguna Android) atau AppStore (pengguna iOS).

2. Pilih lokasi atau nama homestay tu pun boleh juga. Kemudian pilih tarikh daftar masuk dan keluar. Seterusnya berapa orang tetamu, lepas tu tekan “Save”. Airbnb akan senaraikan semua homestay yang menepati ciri-ciri yang kita dah pilih tu.


Jom pilih 18 Lodge. Kita boleh tengok dulu apa yang menarik di homestay ni sebelum buat bayaran.

3. Pertama sekali kita mesti tengok review dan rating yang diberikan oleh tetamu yang pernah menyewa di situ.


Baca setiap review supaya kita boleh dapat gambaran tentang rumah tu dan host (tuan rumahnya) sekali. Senang nak berurusan ke tak. Easy check in/out ke tak. Kelengkapan dalam rumah macam mana. Semua boleh tengok kat review tu.

4. Boleh “contact host” kalau perlu tanya apa-apa

5. Tengok “About this home”. Kat sini kita boleh tengok apa yang host tawarkan pada penyewa dia. Haa kat sini la kita nak check homestay ni ada wifi ke tak, ada water heater ke tak, ada mesin basuh ke tak.


Host 18 Lodge siap bagitahu sekali berapa jauh nak pergi ke tempat-tempat tertentu dari homestay beliau (contohnya Hospital, klinik, lapangan terbang, pasar malam, McDonalds dan sebagainya). Jadi takde la kita terpinga-pinga dok imagine tempat ni jauh ke tidak kalau nak pegi ke mana-mana ye dok?

6. Bila dah habis baca semua maklumat tentang homestay ni dan berpuas hati, maka boleh la kita klik “Book” dan kemudian ikut je arahan untuk pembayaran. Boleh guna credit atau debit card untuk buat pembayaran. Selesai pembayaran, Airbnb akan bagi confirmation melalui e-mail. Step berikutnya bergantung kepada host anda.

Macam host 18 Lodge, selepas confirm booking di Airbnb, beliau Whatsapp satu PDF file yang mengandungi maklumat mengenai 18Lodge, macam alamat penuh, map, GPS coordinate, password Wi-Fi, house rules dan cara-cara bagaimana nak self check-in.

Sejurus selepas booking disahkan, dapat pula email dari Igloohome yang mengandungi access pincode untuk key box

Email ni pulak diterima satu jam sebelum check-in, mengandungi access pincode.

Inilah igloohome key box yang dimaksudkan

Host 18 Lodge guna system self check-in/out untuk memudahkan tetamunya. Gunakan nombor PIN yang diberikan untuk buka key box ni. Nombor PIN ini akan expired selepas penyewa check-out.

Tada! Ambil kunci

Mudah sangat kan self check-in macam ni. Memudahkan tuan rumah dan penyewa sekali. Tanpa key box ni, mungkin kita perlu berjumpa dengan tuan rumah di mana-mana untuk ambil kunci ataupun tuan rumah terpaksa tunggu penyewa tiba untuk serahkan kunci. Kan leceh tu?

Safety guideline ditampal di beberapa tempat di dalam rumah.

Masuk je rumah ni, wanginya macam kat hotel plak hehe. Salah satu sebab orang suka tinggal di hotel ialah sebab persekitaran yang wangi. Mesti kita pun tak selesa kalau duduk di homestay yang berbau seperti rumah lama kan? Jadi bila host create suasana yang best macam kat hotel, kita sekeluarga pun senang dan puas hati.

Ruang tamu yang selesa. TV ada Astro Njoi

Sofa dan coffee table

Ruang makan untuk 6 orang. Selebihnya sila duduk bersila atas lantai hahahaha

Baby chair pun ada.

Ada safety gate!! Di bawah dan di atas. Thanks host 18 Lodge. Sesuai bebenor la untuk iols yang ada anak tengah lasak ni. Dalam pada ada safety gate pun dia boleh heret tangan ibu ajak naik tangga, maklum la rumah sendiri takde bertangga haha 🙄😝

Peti pertolongan cemas. Boleh digunakan ketika anda cemas 😆 Ada handyplast, pembalut luka, petroleum jelly dan beberapa alatan bantuan kecemasan di dalamnya.

Microwave ada. Setakat nak buat kek milo ke, memang takde hal lah. Sap sap soi je masuk microwave hehe.

Periuk nasik ada, toaster ada, cerek elektrik ada, thermos ada, dapur ada, kuali, pinggan mangkuk, sudu garpu, peti sejuk, mesin basuh, semua ada. Maggi dan sardin pun ada hahaha. Pendek kata kalau nak duduk seminggu ke dua minggu ke, memang takyah risau apa-apa la. Duduk kat homestay yang serba lengkap macam ni boleh bantu save budget anda! Uols beli bahan nak masak je, dan boleh dikatakan hampir kesemua barang dalam rumah ni serba baru.

Mesin basuh fully automatic. Campak je baju, isi sabun, tekan butang start, lepas tu pegi la tengok tv ke, tido ke. Sedar-sedar je baju dah siap dan boleh dijemur. Kat porch kereta ada ampaian baju.

Tandas tingkat bawah. Ada water heater

Bilik tingkat bawah. Katil single. Tapi bawah katil tu boleh tarik extra bed. Ada aircond dan bilik mandi.

Di tingkat atas ada ruang menggosok (extra iron board dan seterika juga disediakan kat bawah tangga), meja study (atau buat kerja) dan kanak-kanak riang yang penyibuk. Yang mesin air tu membekalkan air panas dan sejuk. So kalau rasa tak kuasa nak masak air untuk bancuh milo, naik je tingkat atas untuk ambik air kat situ.

Bilik air tingkat atas. Ada water heater jugak.

Master bedroom. Luas. Ada tv dan bilik mandi jugak. Water heater ada di setiap bilik mandi. Begitu juga aircond. Semua bilik ada.

Bilik kedua di tingkat atas

Bilik ketiga di tingkat atas

Tips untuk host: Nak bagi homestay anda nampak classy macam hotel? Jangan gunakan cadar berwarna-warni atau beropol-ropol. Biar satu warna sahaja dan seragam di kesemua bilik. Lagipun kan sedap mata memandang.

Host 18 Lodge juga ada sediakan baby bath tub tau. Selama kami menginap di homestay setiap kali bercuti, belum pernah lagi jumpa homestay yang sediakan baby chair dan baby bath tub. So kami yang ada anak kecik ni takde la pening memikir cara nak mandikan baby.

Selain dari sesuai untuk penginapan keluarga, homestay juga sesuai untuk syarikat yang nak hantar staff bekerja di luar kawasan. 1 rumah dah dpt 4 bilik dah, 4 orang staff boleh duduk sekali. Kalau 4 bilik hotel dah berapa kan. Perlukan Internet dengan kelajuan hebat? Unifi WiFi 100mbps ada di sini. Dapat rumah selesa, lengkap semuanya, murah pun murah! Lagi lama tempoh sewaan, boleh dapat diskaun tau 😉

Untuk keselamatan, kawalan CCTV 24 jam ada di porch kereta dan bahagian belakang rumah.

Masa nak check-out pun mudah, masukkan je balik kunci rumah ke dalam igloohome key box dengan pincode yang sama masa kita memula check-in tu. Lepas tu tutup pagar. Mudah kan?

18 Lodge terletak di Lorong Bukit Setongkol 46, Bukit Setongkol, Kuantan, Pahang.

Gunakan aplikasi Airbnb untuk booking 18 Lodge hari ini. Sebarang pertanyaan boleh contact host terus ya di 0135971969 (Encik Izhar)

Airbnb: 18 Lodge
Whatsapp: Encik Izhar
FB: The 18 Lodge
Instagram: 18 Lodge

Kenapa Kucing Makan Rumput?

Artikel repost ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

fc9ccabd-f203-4348-9347-cd1640ebc829

Hai, nama kita Hime. Ala, panggil Memey je, barulah manja hehehe.. Kakak kita cakap dia sibuk. Dia suruh kita tolong update blog. Sebab dia cakap kalau kita tak tolong update blog, nanti labah-labah masuk blog ni pun boleh sesat sebab sarang tebal sangat, kih kih kih. Eh lupa pulak, kita ialah yang kaler putih yang macam pakai wedding gown tu tau. Bukannya yang dalam lubang tu. Itu Hachiko nama dia. Dia memang suka menyibuk time kita bergambar, dia pun nak masuk sekali.

Untuk pengetahuan semua, sekarang musim hujan di Kuantan. Cuaca melampau sejuk sampai kipas pun tak payah on. Kerja kami cuma tidur terkangkang seharian. Syok wohh.. Kita harap semua meow takyah la ngengada main kat luar ye musim ujan macam ni, kang demam atau selsema kang lagi susah.

Pada suatu hari…

20161130_223912

kita menjumpai sebuah bekas yang ada tanah di dalamnya

Kita tanya kakak, apa tu? Kakak cakap rahsia. Nasib baik kita tanya dulu. Kita ingatkan litter box baru. Tapi takkan kecik sangat kan, letak tapak tangan je dah penuh, macam mana nak letak bontot kan hahaha.. Kita nampak mula-mula kakak keluarkan tanah dari plastik dan masukkan dalam bekas tu semula. Pastu dia basahkan tanah tu bagi lembap. Lepas tu dia tabur sesuatu atas tanah tu, macam biji benih. Banyak, sampai penuh tanah tu. Lepas tu dia tekan-tekan sikit biji benih tu bagi masuk ke dalam tanah. Lepas tu.. Wahh banyaknya lepas tu. Haha.. lepas tu dia spray tanah dan biji benih tu dengan air.

Kita pelik bila nampak kakak spray bekas tu dengan air setiap pagi dan petang. Dua hari lepas tu, kita tengok ada sesuatu yang keluar dari tanah tu. Rasa saspen juga lah, takut alien yang keluar dari tanah kih kih..

Menjelang hari ke empat, inilah yang belaku…

20121212_101301 (Custom) - Copy

fewitttt.. cantik tak?

Sebenarnya kita tak sangka kakak pandai juga bercucuk tanam. Sebab dia tu selama ni tanam apa pun mati. Hehehe.. jangan bagitahu kakak tau..

20121212_101330 (Custom) - Copy

Hachiko yang mula-mula menjumpai tanaman kakak tu.  Tapi masa ni baru hari ke 4 atau ke 5..

20121217_093657 (Custom) - Copy

Reaksi pertama kita bila kakak tunjuk pada kita, pada hari ke 7

Sebenarnya kita rasa terharu bila kakak cakap dia tanamkan kami rumput tu untuk kami makan dalam rumah. Mesti dia tahu kita semua boring tak dapat jalan dan golek golek atas batu kan? Mekasih kakak. Kita sayang kakak walaupun kadang-kadang kakak kuat bebel bila kita naughty. Hehe..

20121217_093858 (Custom) - Copy

20121217_093948 (Custom) - Copy

20121217_094018 (Custom) - Copy

20121217_094104 (Custom) - Copy

Kakak Sookie tidak dapat menerima kenyataan

20121217_094120 (Custom) - Copy

20121217_094201 (Custom) - Copy

20121217_094248 (Custom)

20121217_094303 (Custom)

20121217_094309 (Custom)

20121217_094332 (Custom)

20121217_094854 (Custom)

20121217_094939 (Custom)

Padan muka kakak Sookie kena tarbiyah dengan Hachiko, kih kih..

20121217_095444 (Custom)

Tahu pun! Bulu siapa paling banyak, tentulah paling banyak telan bulu, hehe. Selain daripada tu, kadangkala rumput juga boleh membantu kucing muntahkan cacing tau! Haaa.. tapi lagi eloklah bagi meow makan ubat cacing ye, lagi berkesan sebab boleh bunuh semua cacing dalam usus tu.

20121217_095451 (Custom)

20121217_095510 (Custom)

20121217_095606 (Custom)

Kita harap kakak Sookie membuka pintu hatinya untuk makan rumput ni. Mengada-ngada betul dia nih. Oh lupa pulak, kalau nak beli pet grass ni, boleh la beli datang ke Sookie’s Store ye Buka dari Selasa hingga Ahad, 12 tengahari hingga 11 malam. Tutup setiap Isnin. Kalau nak beli online pun boleh, takde hal. PM je kat Facebook Sookie’s Store.

Ini ialah repost entry yang telah di-update semula. Entry asal di-published pada tahun 2013. Sebab tu dalam gambar semua meow yakni Sookie, Hime dan Hachiko masih slim hahaha.. Awasss, muka Sookie pun tak berapa hangus lagi masa tu kahkahkah..
 

Macamana Nak Bagi Bilik Kucing Tak Berbau?

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel di bawah ialah berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pengalaman orang lain sekiranya mengamalkan teknik yang sama, mungkin berbeza-beza, jadi berlapang dada lah
 

Semua yang pelihara kucing pasti hadapi masalah macam mana nak make sure rumah kita takde bau yang kurang menyenangkan, betul tak? Bela seekor pun kalau salah tekniknya, boleh menyebabkan satu rumah berbau, apatah lagi kalau bela berpuluh ekor kan?

Kita rasa malu bila tetamu datang rumah dan buat muka berkerut-kerut macam tahan napas. Takpun kalau dia ada anak kecik, tetibe anak dia sound, “Eh, rumah auntie/uncle ni bau busuk la macam taik kucing,” pastu satgi mak dia cuit cuit dia bagi sign jangan cakap bukan-bukan, hahaha..

Kat dalam Facebook ke Twitter ke boleh la kita merempan cakap “Ini rumah aku, suka hati akulah nak bau kucing ke apa,”.. tapi jauh di sudut hati, kita sebenarnya rasa malu bila ditegur macam tu, betul tak?

Hari ni kakak nak share cara-cara untuk pastikan rumah kita sentiasa berbau segar walaupun kita ada ramai kucing. Paling tidak pun, takde la sampai orang kena tutup hidung bila masuk rumah kita.. hehe..

1) Gunakan litter box

Kucing kami ada lebih kurang 60 ekor. Semuanya indoor dan telah dimandulkan. Diorang semua kencing dan berak guna litter box. Kami tak pernah bersusah payah train kucing guna litter box walaupun kucing tu kucing dewasa yang dikutip dari jalanan yang mungkin tak pernah guna litter box sepanjang hidupnya. Nak tahu kenapa?

Kucing ni nature dia memang nak berak or kencing, dia akan cuba carik pasir. Cuba tengok kat tepi tepi jalan.. ada je najis kucing terkambus dengan pasir walaupun pasir tu seciput je. Memang lumrah yang kucing akan kambus najis dia untuk mengaburi mata pihak lawan, kengkonon nak tunjuk kat musuh macam takde kucing la kat situ.. cewah..

Tetapi! Di zaman serba moden ni.. adalah tidak mustahil jika kucing kucing yang manja dan spoiled, tahu berak je tapi tak mahu kambus. Mungkin sepanjang hidup dia pikir dia tak ada musuh kot. Diva sentiasa. Hahahaha..

Ok, so bila kucing berak dan kencing menggunakan litter box, maka tidak adalah kencingan atau pemberakan di merata tempat dan boleh menaikkan darah.

Size litter box juga memainkan peranan ye. Kenalah sesuai dengan size badan kucing ye. Kalau nak adjust bontot pun susah sebab kecik sangat litter box, macam mana nak aim betul betul time berak? Kang habis semua taik terkeluar dari litter box hahaha.. kami suka gunakan Jumbo Hooded Litter Pan by CatIt. Kucing besar dijamin muat masuk. Jangan risau, meow kecil pun boleh panjat masuk punya. Si Puyuh selamba rock je berak kencing guna litter box tu sejak kecik hehehe..

catit-50695-jumbocatpanwarmgrey-5a-internatinal

Inilah Jumbo Hooded Litter Pan

img-20161013-wa0027_wm

Puyuh: Apa? Jumbo litter box? Takde hal, kita boleh berdirilah! Hahaha

Nak pakai litter box yang empat segi biasa pun takde hal, terpulang pada masing-masing.. cuma pastikan sizenya sesuai. Tapi bila pakai litter box yang terdedah ni, segan sikit lah kalau orang datang buat surprise ke rumah, tengok nahhh ada kuih muih tak sempat skop dalam litter box haha.. If pakai yang bertutup ni, cover la sikit rupa dan baunya kan, hik hik..

20161005_181240

Ni dalam bilik kucing.. letak sederet.. diorang jarang sangat guna litter box tu waktu siang. Kalau guna pun untuk kencing je. Memasing buat kuih waktu malam biasanya

catlove-36622-rimmedopencatpanmed-redcharcoal-5p-int

Litter box ni besar, ada rim yang tinggi untuk kucing buat bertenggek masa melabur. Kaler pun smart hehe..

2) Bilangan litter box

Kalau ikut rule, 1 kucing bersamaan dengan 1+1 litter box. Maknanya kalau ada 3 kucing, maka kita perlu ada 4 litter box. Tapi zaman sekarang, kebanyakan orang ada berpuluh kucing. Katakan ada 20 kucing. Maka perlu ada 21 litter box? Mengamuk la mak kau tengok keliling rumah dia penuh dengan litter box je hahahhaa..

Tetapi.. tahukah anda, kenapa kita perlu banyak litter box?

Kucing ni sebenarnya haiwan yang pembersih. Kalau diikutkan, dia tak suka dan akan elakkan berak kencing di tempat yang dah ada kucing lain berak.

Lagipun, kalau ada 1  je litter box dan 4 ekor kucing berak kencing di tempat yang sama, memang akan menaikkan aroma busuk la. Kenapa?

Kucing A berak, dia dah kambus comey comey dah. Satgi datang kucing B plak nak berak, dia kais kais kambus taik dia pulak. Pastu datang si kucing C nak berak, “Alamak tak cukup pasir nak kambus ni.. jamban pun penuh taik dah.. ahh lantak la, perut memulas ni.. berak jelah,” Lepas berak, kais pasir dari kambusan si A dan B tadi untuk tutup taik dia. “Lantak la taik lain terdedah, janji taik aku tutup molek”, kata si kucing C di dalam hati.. kemudian akhir sekali datang si diva D yang nak memerut jugak. Terbeliak bijik mata beliau tengok taik dalam jamban. Tapi sebab dah tak tahan sangat, pejam mata dan tahan napas je la. Lepas berak, terus cabut lari keluar, langsung tak kambus pun.

Cuba bayangkan jika kita ada kuantiti litter box yang berpadanan dengan bilangan kucing kita, tidaklah semua kucing kita tertumpu berak setempat je kat satu litter box kan. Setiap taik juga dapat dikambus dengan molek dan comel juga. Bukankah ianya dapat mengurangkan aroma busuk? Pasir pun lebih tahan lama. Sebab setiap litter box tidak heavy duty.

Bilik kucing kakak

Dalam bilik ni ada lebih kurang 25 ekor kucing. Di bilik berasingan ada dalam 5 ekor kucing yang under treatment. Kat tingkat bawah ada lagi dalam 25 ekor. Kat rumah ada 5 ekor. Total semua kucing kakak lebih kurang 60 la..

Setiap kucing kami duduk dalam cage pada waktu malam. Waktu siang je free roaming. Jadi setiap cage memang ada litter box, bekas makanan dan bekas air masing-masing.

Kenapa malam masuk cage?

Sebab senang kakak nak pantau kucing mana yang berak cirit, kucing mana yang kencing tak lawas atau tak kencing langsung. Kucing mana yang makan. Kucing mana yang muntah. Kucing mana yang takde selera makan. Nak asingkan makanan ikut diet dan keperluan masing-masing pun senang. Diorang ni memasing makan makanan tak sama tau.

Ini semua penting ye bila kita ada banyak kucing. Kalau tidak nanti taktau siapa yang tak sihat atau ada masalah.

3) Jenis litter (pasir kumbahan) yang digunakan

Zaman sekarang ni dah ada banyak pilihan pasir kumbahan ni. Macam skema betul panggil pasir kumbahan hahaha.. antaranya

a) pasir clumping
b) wood litter atau bamboo litter
c) crystal

Apa pun yang kita gunakan, jika salah tekniknya, maka tetaplah tidak berkesan walau macam mana power pun pasir kumbahan tersebut.

catlove-36901-odordefenselitter-2f-international

Ini antara pasir clumping yang kami suka.. beratnya 12kg

Bila kita letak pasir dalam litter box, pastikan pasir itu cukup banyak supaya dapat memudahkan kucing kita kambus taik dia memolek. Ni kalo pasir pun ala kadar je, macam manalah nak kambus cun cun. Jika kita ada banyak litter box, sebenarnya jangka hayat pasir lebih tahan lama tau. Sebab banyak litter box kan, jadi pasir di setiap litter box tu tak heavy duty.

product_box_multicat

Tetapi, Ever Clean ialah antara clumping cat litter terbaik yang pernah kami pakai

Kami pernah buat eksperimen, letak few types of cat litter dalam litter box berasingan.. pastu kucing kami semua prefer guna litter box yang diisi dengan Ever Clean. Apa yang bagus sangat pasir ni? Ever Clean ni ada activated carbon yang menyerap bau busuk dengan sangat baik. Pasir yang digunakan juga ialah yang paling premium dan paling bagus clumpingnya. Kucing kencing je, serta merta keras pasir tu. Nah boleh tengok video ni 🙂

Yang lagi best, lepas kucing kencing sekali, kalau kita tak sempat skop, if kucing kencing lagi atas kesan kencing yang sama, pasir tu akan kekal mengeras, dia tak akan pecah. Pasir pun lembut sangat, jadi kaki kucing tak sakit bila dia pijak.

Kami pakai Ever Clean Multiple Cat Scented. Bau dia sedap macam bau sabun basuh baju hihi.. Yang Multiple Cat ni sesuai untuk mereka yang ada lebih dari 4 ekor kucing. Harga dia memang agak tebabom tapi tahan lama dan bagi kami memang berbaloi baloi.

Pine wood atau bamboo litter pulak sesuai untuk mereka yang ada banyak kucing. Sebabnya pine wood ni mengembang. Pellet tu akan kembang dan jadi habuk. Maka litter box kita makin lama makin penuh dgn habuk tu. Kalau pasir, bila kita buang ketul clumping tu, pasir tu makin lama makin kurang kan? Yang pine wood atau bamboo ni pulak tak clumping.. so kita kutip taik je. Kesan kencing tu kita gaul rata pun dah ok.

catlove-36906-greenearthbamboo-8lb-canada

Ini bamboo litter.. yang ni wangi tauu..

Tapi tengok pada owner jugak. Ada yang suka buang habuk yang dah kembang tu. So dia kena guna litter box yang 2 lapis dan berjaring macam ni. Supaya boleh la nak ayak-ayak tapis habuk tu keluar untuk dibuang. So litter box sentiasa segar macam pakai litter baru setiap hari – ini yang terbaik.

Litter yang biodegradable atau pine wood atau bamboo pellet ni, boleh jadi baja jugak. Maknanya habuk-habuk tu kita boleh je tabur kat pasu ke, kat kebun kita. Kemain kan siap berangan nak kebun, hahaha..

felinepineselfcleaninglitterbox

cenggini la caranya

Crystal pulak, dia macam garam kasar. Tapi lagi kasar. Kakak pernah buat entry pasal crystal litter ni. Boleh baca kat sini ye. Ada yang kata crystal ni boleh dicuci. Terpulang pada anda nak cuci ke tidak. Tapi kami tak pernah cuci dan ianya tidak digalakkan. Sebab crystal ni bila dah kena air (termasuk air kencing), dia jadi makin kecik sizenya.

catit-50084-silicapowermix15lbscatlitter-2a-na

ini crystal favorite kami, Silica Power Mix, bau lavender.

So kalau dibasuh, lagilah makin mengecil. Risikonya ialah, bila crystal ni semakin halus, dia boleh terselit celah kuku dan paw kucing dan boleh menjadi bahaya pada kucing la takut luka, berdarah lalu kena jangkitan kuman. Jemur kat panas pun dah memadai supaya sentiasa kering, yang penting kena rajin gaul kesan kencing tu.. jangan dibiar termendap ke dasar litter box tu supaya tak busuk.

Ada macam-macam jenis lagi cat litter ni sebenarnya. Tapi ni kakak ceritakan yang biasa orang guna la yek.. Kang kalo nak cerita semua jenis kang meleret-leret jadinya hihi..

Ok lepas kita dah sediakan litter box, pasir kumbahan yang bersesuaian, maka yang seterusnya ialah aksesori tambahan yang kita boleh gunakan untuk memastikan pasir dan kawasan persekitaran bilik kucing atau rumah kita tidak mengeluarkan aroma yang kurang enak.

Litter box deodorizer. Yang lavender tu wangi woh

Cara gunanya, sebelum letak litter (apa apa jenis litter), taburkan dulu bedak ni dalam litter box. Lepas tu baru letak pasir ke, crystal ke, pine wood ke.. fungsi dia supaya kencing yang meresap ke dasar litter box tu tidaklah busuk sangat.

Pastu setiap kali lepas skop harian tu, taburkan atas litter. Siap!

125760_1_n_hartz-nodor-cat-litter-spray-scented-500ml

Nodor ni bagus

Setiap kali lepas kita skop, boleh juga spray Nodor kat atas litter tu.. baunya wangi macam Febreze hehehe.. kalau crystal pun boleh spray.. Lepas spray, jemur bawah matahari nak lagi elok.

Selain spray pada litter, boleh spray pada rim litter box tu.. kadang-kadang kan kesan kotor ada taik tercalit la, kencing merecik la.. so kita lap rim tu bersih-bersih setiap hari. Barulah kemas.

Fungsi Nodor dan Litter box deodorizer tu sama. Jadi kita boleh pilih untuk guna salah satu.

12439264_412092088999855_977335979175931379_n

ini Magical Odor Absorber namanya

Bantal ni kita boleh gantung dan ia boleh menyerap bau busuk. Adalah dicadangkan menggantung 4 hingga 6 bijik bantal ni bagi ruang setiap 100 kaki persegi untuk lebih berkesan.

Don’t worry, bantal ni boleh tahan up to 2 years. Maintenance pun senang.. sebulan sekali, jemur kat matahari. Pastu boleh pakai semula. Senang kan?

Selain dari cage atau bilik kucing, bantal ni boleh gak kita letak kat rak kasut, dalam kereta, dalam peti sejuk pun boleh. Pendek kata, mana-mana tempat yang menghasilkan bau kurang enak.

Jika ada kemampuan, pasang ekzos fan dalam bilik kucing untuk melancarkan peredaran udara dan membuang bau yang tidak enak. Jangan lupa pastikan bilik kucing ada kipas angin jika bilik jenis tertutup. Bilik yang takde tingkap dan takde kipas pulak tu memang akan berkuap, maka muncullah bau busuk dan rasa tidak selesa.

Penapis udara pun membantu dalam menghasilkan persekitaran yang selesa. Macam kami guna Coway. Penapis udara akan menyedut habuk atau bulu kucing dan mengeluarkan udara segar. Memang elok benar la. Setiap kali servis, tengok penapis udara tu kemain tebal dengan bulu kucing, macam boleh dibuat karpet dah. Cuba bayangkan macam mana keadaannya kalau takde penapis udara? Mesti bulu kucing dan habuk berterbangan sana sini kan? Tu yang tak bagus untuk mereka yang ada resdung atau allergies.

4) Kebersihan

Yang ni faktor paling penting. Kebersihan kena jaga. Litter box mesti kita clearkan segala najis dan kesan kencing setiap hari, sekurang-kurangnya satu kali. Mesti, wajib, jika kita nak persekitaran yang tak berbau. Pastu, setiap dua minggu atau tiga minggu sekali, buang semua pasir kumbahan tu, cuci dan sental dulu dengan cecair disinfectant, jemur. Kemudian bila litter box dah kering baru isi pasir baru. Adalah tidak bermakna jika kita rajin tukar pasir baru, tapi litter box tu tak pernah dicuci. Bau busuk tetap akan naik.

Satu lagi yang kena pastikan bersih dan dicuci selalu ialah tray pada sangkar kucing, kalau kucing yang duk dalam sangkar la. Sebab kadang kita tak perasan ada air kencing terkeluar, atau taik seketol tejatuh dalam tray tu. Cuci beriya litter box tapi bau tetap tak hilang. Rupanya tray yang ada memacam harta karun kat situ hehehe..

Ada banyak jenis disinfectant yang dijual di pasaran. Kami suka pakai Petdiatric Pine Disinfectant.

Kami guna disinfectant ni untuk mop lantai dan segala bentuk pencucian. Cuci litter box, cuci sangkar, tray sangkar, cuci bilik air, lap meja, lap serba serbi lah. Semua pakai disinfectant yang sama.

Apa yang kami suka tentang disinfectant ni ialah selain ianya bunuh kuman, virus dan bakteria, ia juga tidak buat lantai melekit. Pastu selamat untuk kucing atau baby. Maknanya kalau lepas mop tu baby merangkak ke, kucing berjalan ke, memang takde masalah. Lantai pun tak melekit.

Ini Pets Guard

Pets Guard ni pun bagus jugak. Kalau dah namanya disinfectant, fungsinya memang semua untuk bunuh bakteria dan virus. Yang ni cara campurannya, setiap 25ml, campur dengan 10 litre air. Kemudian baru mop lantai kita sebersihnya.

5. Pemandulan

Bau kencing adalah benda yang paling sukar nak diperangi terutamanya jika kita ada kucing yang tidak dimandulkan. Sebab kucing yang tidak dimandulkan ni especially jantan la, bau kencing dia fuhhhhh memang menusuk kalbu. Baunya hancing pering pedih hidung lah. Tu bau litter box. Belum lagi bau dinding, bau perabot, langsir kena pancut dek mereka ni.

Kucing jantan yang tidak dimandulkan memang dia akan pancut merata untuk tanda kawasan. Memang tak boleh elak ni. Nak marah pun tak boleh buat apa la, dah memang nature dia macam tu kan. Tapi ada cara untuk elakkan, yakni melalui pemandulan. Sewaktu pemandulan ni, vet akan keluarkan testis kucing jantan tu. Jangan risau, pastilah mereka ni diberikan ubat bius dulu sebelum sebarang prosedur dlakukan.

Paling molek sekali pemandulan dilakukan pada usia 4 atau 5 bulan bagi kucing betina, dan 6 bulan ke atas untuk kucing jantan. Yakni sebelum diorang ni mencapai usia matang. Kucing jantan kalau dah start mancut baru kita nak mandulkan, dikhuatiri habit memancut tu lambat nak pulih.

Satu lagi kan, kucing jantan yang tak dimandulkan ni ada keluarkan sejenis bau badan yang tidak boleh dihilangkan walau dengan deodoran. Hahaha.. part deodoran tu tipu je la, mana ada orang letak deodoran kat ketiak kucing hihi. Haa, sape ada kucing jantan yang dah start mancut merata tu, cuba pegi cium badan dia terutamanya bahagian pangkal ekor tu. Bau badan kucing tu sendiri boleh menyebabkan rumah atau bilik tu berbau.

Bila waktu siang

Waktu siang ialah playtime untuk diorang ni. Semua akan dikeluarkan dari cage dan dilepaskan main kat luar. Cage akan dibersihkan, makanan dalam cage pun akan disimpan. Bila malam nak tidur, baru simpan semua ni dan letakkan makanan.

Diorang ni kakak campur je jantan betina dalam bilik yang sama. Takde sebarang keraguan atau kerisauan sebab diorang ni semua dah dimandulkan. Takde perang dunia berlaku. Setakat gusti gusti ringan dan pertandingan lumba lari tu biasalah kan..

Budak-budak ni waktu siang tak berak banyak pun. Diorang banyak main-main. Normally diorang berak waktu malam.

Jangan ditangisi tengok cat tree yang anda beli mahal mahal, jahanam di tangan dan kaki kucing anda. Memang sepatutnya begitu hahaha.. dah memang tujuan cat tree untuk kucing cakar pun kan. Cat tree kami siap patah lagi. Dari tinggi sampai jadi pendek. Selagi boleh guna dan tidak membahayakan, gunalah ye hihi.

Achoi dan Omey

Kakak syak Achoi tengah sedih tentang sesuatu lalu dia share luahan hati pada Omey. Omey ni memang mesra budaknya. Tengok la tu entah apa yang sedih sangat sampai tersorok muka tu ha, ngade betul.

Cak!! Cuba teka siapa saya

Datin Aoi, betol!! Duk tepi rumah tu dah kenapa? Dulu kami letak rumah ni kat luar kedai supaya kucing jalanan boleh tumpang berehat atau berteduh waktu hujan ke panas ke.. lelama jadi port kucing jantan memancut. Sambil depa lalu, sambil pancut. Cisss.. last last bawak naik atas. Jadi la tempat bebudak ni main sorok-sorok pulak hihi

Omey tengah nak minum air, kakak suruh pandang kamera senyum dulu

Ada beberapa water fountain dalam bilik ni. Water fountain boleh menggalakkan kucing minum air. Penting ye kena minum air supaya dapat elakkan batu karang. Lagipun water fountain ada filter.. jadi air minuman sentiasa bersih takde habuk.

Dah malam.. semua kena masuk rumah masing masing. Cuba carik Jeyiboy hihi..

Setiap malam lepas diorang masuk cage masing-masing, litter box kat luar pulak yang akan dibersihkan untuk kegunaan esok hari. Lantai di vakum dan di mop, bilik yang disepahkan jebon jebon ni dikemas semula. lampu ditutup dan kemudian lampu tidur pun dipasang.. romantik tau hihihi..

Kat gambar atas tu, nampak tak Jeyiboy tengah pandang camera dari dalam cage depan sekali sebelah kiri?

Apa? Berani kata tak nampak?

Hahahahah.. kan Jeyi dah marah. Kepada yang merindui Jeyi, beliau masih lagi debab dan comel. Badan sado keras. Muka handsome. Kaki pendek. Ekor simpul. Manja macam baby. Naughty seperti munyit, hihi..

Ok lah, tu saja perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Table For Two

Product review: Cat It Elevated Glass Diner

Hari itu hari Ahad. Hachiko cakap dia nak ajak Hime pegi dinner. Memula dia ajak Sookie pergi sekali. Tapi Sookie cakap dia malas, sebab dia letih baru balik dari kelas yoga Lady Jemah. So Sookie cakap “Korang berdua jelah pegi dinner. Kita nak tido je, letih sangat la hari ni..”

Hachiko cakap “Okeylah, kitorang pegi dulu. Kalau lapar nanti pandai-pandai lah Kakak Sookie cari makan sendiri ye. Kitorang takdenye nak tapau-tapau ni. Sebab lepas dinner nanti nak terus pegi tengok wayang” – gituuuu.. by the time Hachiko menghabiskan ayat dia tu, Sookie didapati sudah pun terlentang tidur. Letih sungguh beliau.

20130117_000226

Hachiko dan Hime menunggu teksi

Adalah dalam sejam jugak Hime tu bersolek. Sempat la Hachiko tidur se-round masa Hime pilih baju, bermekap dan bergincu.. maklumlah anak dara.. kalau nak pilih baju pun boleh sakit otak. Tu pun puas Hime try baju tu, try baju ni.. semua dia tak suka.. akhirnya Hime mengambik keputusan untuk memakai gown dengan ribbon di pinggang. Memang ayu sangat.

Mereka naik teksi ke sebuah restoran yang popular di kalangan kucing-kucing, iaitu Fussie Cat Fine Dining Restaurant. Sepatutnya kakak yang kena jadi supir hantarkan mereka ke restoran, tapi kakak sibuk jadi kakak bagi diorang duit suruh naik teksi je.

Nasib baik Hachiko dah buat reservation. Jadi tempat untuk mereka berdua sudah pun disediakan. Happy betul Hime. Lalu Hime berfikir, “Eh.. birthday kita bulan May nanti.. kenapa Hachiko baik hati sangat belanja kita fine dining ni?”

Hachiko macam tahu je yang Hime cakap dalam hati lalu berkata “Sebenarnya kakak bagi kita bonus sebab tolong dia spring cleaning minggu lepas. Kita selalu buli awak dengan Kakak Sookie. So ingat nak belanja korang.. tapi kakak Sookie tu nak tido pulak. So belanja awak je lah..”

20130410_005059

“tadaaaaaaaaa..” kata pelayan sewaktu menghidangkan makanan ni

Hime terkejut sebab itulah kali pertama dia dihidangkan dalam mangkuk sebegitu canggih. Maklum lah selama ni kakak hidangkan wet food dalam mangkuk plastic Ikea je. Hime begitu terpesona dengan reka bentuknya yang sungguh elegant lalu dia bertanya pada Hachiko, “Apa kebendenya nama bekas makanan kita ni? Cer awak cite skit”

“Entahlah, kita mana tahu. Jom kita makan dulu..”, jawab Hachiko acuh tak acuh. Hime merasa tensen lalu memanggil pelayan.. “Tolong panggilkan your manager, please.. I nak jumpa sekejap..” Amboi, tak sangka sungguh Hime begitu pandai menggunakan I-you.. Ingatkan Datin Aoi je yang pandai cakap I-you ni.

Tak lama lepas tu, manager pun sampai dan Hime request untuk diceritakan serba sedikit tentang bekas makanan yang sangat menarik minatnya. Memandangkan ‘customer always right’, nak taknak manager tu pun bercerita la tentang bekas makanan tu..

“Kalau Puan Hime nak tahu…”

“Opp.. opppp.. bukan Puan ya.. I ni Cik lagi. Panggil I, Cik Hime..” kata Hime sambil menjeling. Hachiko pulak ketawa tutup mulut. Tak berani nak ketawa kuat. Manager tu mintak maaf sebab tersalah gelaran.

20130407_203646

Kalau Cik Hime nak tahu, ini namanya Cat It Elevated Glass Diner.

20130407_205919

Ia mengandungi dua mangkuk kaca dan sebuah pelantar (pedestal)

Pelantar tu ada dua pilihan warna, hitam atau putih. Dua mangkuk tu pula berbentuk condong. Kenapa bentuknya condong? Bentuk condong direka khas bagi memudahkan kucing untuk grab makanan tu masuk ke dalam mulut. Bawah mangkuk kaca tu pula ada macam ‘tiang’, dan pada pedestal tu pula ada lubang. Bila dimasukkan mangkuk dalam lubang kat pedestal tu ia akan terus grip mangkuk tu supaya tak bergoyang dan mudah jatuh.

20130407_205713

Ini ialah bahagian bawah pedestal tu

Terdapat getah anti-slip pada keliling pedestal ni yang berfungsi untuk tidak membenarkan ia bergerak dengan mudah jika kucing tertolak, tak kira walau diletak di atas lantai kayu, lantai marmar, atau tikar getah sekalipun. So kalau tertolak pun, tidaklah terbalik.

20130407_205951

Reka bentuknya juga sangat elegan dan amat sesuai dengan apa jua tema rumah anda. Klasik? Modern? Semua sesuai 🙂

20130407_210032

Glass Diner set ini jugak adalah selamat jika dicuci menggunakan pencuci pinggan automatik (dishwasher) – tengok kaca pada mangkuk tu tebal kan?

“Okey Cik Hime, silakan makan dulu.. nanti sambil Cik Hime makan, saya akan bercerita lagi tentang Glass Diner ni” – kata manager restoran itu

20130410_005129

“Ini ialah hidangan paling istimewa di restoran kami iaitu Chicken with Vegetables and Brown Rice in Gravy. Encik Hachiko order khas buat Cik Hime sebab katanya ini ialah menu kegemaran Cik Hime. Err.. boleh saya tahu, Encik Hachiko ni teman lelaki Cik Hime ke? Nampak sangat sepadan..”. kata manager restoran itu sambil menunjukkan tanda bagus dengan dua tangan, macam Dr Rozmey. Hachiko ketawa tutup mulut lagi.

“Hishhh you ni mengarut je.. Hachiko ni adik I. Adik lain mak, lain bapak. Hachiko ni maknya kucing KL. Bapaknya kucing Canada. I pula, anak yatim piatu..” jawab Hime sambil mengesat air mata dan menangis teresak-esak. Manager restoran tu terus gelabah dan menghulurkan tisu pada Hime.

“Maafkan saya Cik Hime, saya bebetul minta maaf. Saya tak berniat nak lukakan hati Cik Hime.. Takpe, nanti next time Cik Hime datang, kami akan belanja Cik Hime makan apa saja yang Cik Hime nak. Kami ada pelbagai menu menarik seperti Premium Tuna with Salmon, Premium Tuna with Prawn, Premium Tuna with Baby Clam, dan sebagainya..”

“Baiklah. Kalau macam tu, biar saya dan Hachiko makan dulu ya,” tangisan Hime terus berhenti dan mula fokus pada makanan.

20130410_005311

Mereka berdua makan dengan penuh berselera

Manager restoran itu menambah lagi, “Seperti apa yang Cik Hime dan Encik Hachiko alami sekarang, rasa tak perbezaan bila makan dengan Elevated Glass Diner ni berbanding makan dalam mangkuk biasa?”

“Hmmm.. yelah. Saya rasa lebih selesa sewaktu makan. Maklumlah saya ni tinggi.. Jadi bila makan dalam mangkuk biasa, saya kena menunduk lebih sikit. Sakit jugak la tengkuk ni ha kalau nak makan banyak, sebab kena menunduk lama..” jawab Hachiko

“Haaa.. itulah salah satu kelebihan Elevated Glass Diner ni. Ia memberi lebih keselesaan pada kucing yang tinggi dan berbadan tegap seperti Encik Hachiko ni sebab tak perlu menunduk sewaktu makan”, balas manager restoran itu.

20130410_005256

Mereka berdua nampak begitu khusyuk sekali sewaktu makan. Pasti makanannya sangat sedap

20130410_005238-edit

Bentuk mangkuk yang condong memberi keselesaan pada Hachiko dan Hime sebab ia tidak mengganggu leher mereka waktu grab makanan. Maknanya tidaklah leher tu terkena pada mangkuk tu. Jadi mereka dapat makan dengan tenang dan tanpa gangguan pada leher.

20130410_010039

Hachiko makan sampai licin

Manager restoran itu merasa terharu kerana Hachiko dan Hime begitu menggemari makanan yang dihidangkan. Mereka berdua juga amat berpuas hati di atas layanan yang diberikan. Selepas membuat bayaran, manager restoran itu telah memberikan satu set Cat It Elevated Glass Diner kepada Hime, tanda terima kasih.

mesero7.1color

inilah manager restoran yang baik hati itu..

Oleh kerana sudah kekenyangan, Hachiko dan Hime mengambik keputusan untuk pulang ke rumah saja. Tak jadi pegi tengok wayang sebab tilam dan bantal di rumah lebih menarik dari menonton wayang.

Sesampai saja di rumah.. kakak Sookie mereka didapati masih lagi terbungkang tidur. Amboi apa yang begitu penat ni? Bisik Hachiko dalam hati. Hime pula dengan eksaited sekali membuka buah tangan yang diberikan manager restoran itu..

20130407_205906-edited

wahhhh.. dapat Cat It Elevated Glass Diner yang amat diidamkan Hime

Dia melompat kegembiraan dan tak sabar nak kejut kakak Sookie untuk share kegembiraan itu. Hachiko pula merancang sesuatu, “Memandangkan tadi manager restoran dan brief pasal glass diner ni, boleh la kita berlagak pandai depan kakak Sookie,” kata Hachiko dalam hati sambil tersenyum sendirian.

20130407_213159-edit

Kakak Sookie mereka masih tidur

Hime letakkan glass diner tu kat depan dia dan menggoncangkan bekas makanan. Seperti biasa, tatkala mendengar bunyi kibbles digoncang…

20130407_213209-edited

mata beliau terus celik!

20130407_213316-edited

dan terus mengambil tempat di hadapan mangkuk makanan – genius!

20130407_213640-edited

Hachiko memberi sedikit tunjuk ajar kepada Sookie

“Kakak Sookie, ini namanya Cat It Elevated Glass Diners. Haa, kita yakin ianya amat sesuai dengan awak. Sebab lepas ni tak payah la awak minum air secara meniarap lagi sebab letih nak menunduk lama-lama..”

20130407_214003-edit

“Woah.. canggihnya” – Sookie terpegun

“Mestilah canggih.. tengok ni.. ada dua mangkuk. Satu boleh letak makanan diet awak ni.. satu lagi boleh letak air”, terang Hachiko penuh eksaited. Padahal tadi masa kat restoran, dia yang pemalas nak amik tahu pasal mangkuk tu..

20130407_214126-edited

“Haaa.. cenggini la cara nak makan, nom nom nom krup krap krup krap”

“Hmm.. kenapa la makanan diet pun begitu sedap? Macam mana nak diet ni? Nom nom nom..” – Hachiko makan sehingga lupa diri

20130407_214441-edited

 “Woi woi! Perlu ke makan makanan kita sampai habis semangkuk? Ni nak demo ke melantak ni?” Kakak Sookie mula berang

“Opppsss.. maaf kakak Sookie.. Bukan apa, sedap sangat makan tanpa perlu terlalu membongkok ni. Takde la lenguh tulang belakang. Tu yang tak sedar dah makan sampai separuh mangkuk. Ampunkan kita ya. Meh kita top up makanan awak. Kalau tak habis, jangan risau.. kita bersedia tolong habiskan..” ujar Hachiko lagi

20130407_214813-edited

 Turn Sookie pula makan

Begitu asyik sekali Sookie makan. Selalunya Sookie mudah letih waktu makan, sebab dia kena membongkok lama. Biasanya kami tindih satu lagi mangkuk di bawah mangkuk dia supaya tak perlu bongkok sangat. Tapi sekarang tak perlu lagi sebab pedestal tu dah cukup tinggi dan memberi keselesaan pada Sookie waktu makan.

20130407_214849-edited

 Leher pun tak terganggu

Nampak tak mangkuk tu condong, jadi leher Sookie tak terkena pada mangkuk tu. Lagi pulak, sebab kecondongan mangkuk tu, makanan tu sentiasa berkumpul setempat. Tak perlu grab makanan dari keliling mangkuk. Faham kan? Hehehe..

Sookie begitu senang hati dengan hadiah yang dibawa balik Hime ni, lalu terus mengambil keputusan untuk menjual Cat It Elevated Glass Diner ini di Sookie’s Store!!

Jadi kepada mereka yang ingin mendapatkan Cat It Elevated Glass Diner ni, boleh la datang terus ke Sookie’s Store, B10 Jalan Teluk Baharu 5, Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang. Sookie’s Store ni terletak di bangunan bersebelahan Restoran Santai. Sederet dengan kedai perabot Lucky Home.

Kalau nak tahu harga, boleh PM/Inbox kami dia fb Sookie’s Store ya. Ataupun sms/whatsapp 012-9379037. Jangan risau, harganya tak mahal pun kalau nak dibandingkan dengan keselamatan tulang belakang kucing kita, hehehe..

20130407_214907-edited

tengok Sookie makan hingga menjilat muka, dap angatt.. hehehe