Archive of ‘Sadness’ category

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Click here to Read More

Selamat Tinggal, Kakak Manja..

Dah lama tak update blog.. cerita terakhir ialah pasal Kakak Manja.. yakni cerita dua tahun lepas.. dah lama kan?

Hari ni pun nak cerita pasal Kakak Manja..

Kakak Manja dah tiada lagi di dunia ni.. Dia dah tinggalkan kita semua untuk bersama dengan kawan-kawannya yang lain kat sana.

wp-1473920421451.jpg

Kakak Manja dah pergi 2 hari sebelum Hari Raya Aidilfitri baru-baru ni..

Kakak hadapi masalah sembelit dan didapati kurang makan dan kurang minum air. Jadi dia dibawa ke vet. Doktor berjaya keluarkan najis yang sembelit tu..

Blood test juga dibuat sebab doktor cakap kakak nampak lemah sangat. Hasilnya, doktor mendapati buah pinggang kakak tidak berfungsi dengan baik dan dia dehydrated.

Dulu lagi doktor ada cakap, condition kakak yang lumpuh mungkin akan merosakkan buah pinggangnya satu hari nanti.

Kakak tak sakit lama.. beberapa hari je. Tak sempat nak bawak balik, Kakak dah pergi dulu. Masa tu ngam-ngam je sampai klinik untuk bawak balik Kakak agar dia dapat habiskan sisa hidupnya dengan kami.. apakan daya Kakak dah tak tertanggung lagi sakitnya dan tinggalkan kami tanpa kita sempat ucapkan selamat tinggal.

Maafkan kami, Kakak Manja.. maafkan kami..

Kami doakan Kakak berbahagia di sana. Kakak dah boleh lari laju kat sana. Kakak tak lumpuh lagi.. Kakak dah boleh main kejar-kejar dengan kawan-kawan..

wp-1473921269520.jpg

Semoga suatu hari nanti kita berjumpa lagi. Jangan lupakan kami ye.. sebab kami tak akan lupakan Kakak. Pengalaman menjaga Kakak, kami akan kenang selama-lamanya..

 

Kembali

BismillahirahmanirrahimÔÇŽ

Saya kembali..

Untuk update pasal Alice.. salah satu si manja kesayangan saya.. Entah macam mana nak habiskan entry ni sedangkan saya tak tahu macam mana nak bermula pun. Belum apa-apa, baru masukkan gambar, air mata saya tak henti-henti mengalir.

Bagi mereka yang tak pernah kenal siapa Alice tu, biarlah saya cerita tentang Alice. Awas, entry ini mungkin akan jadi sangat panjang.

 

(more…)

Rest in Peace, Sayang

9 Febuari 2013, jam 5.35 petang – Kiko kakak yang tersayang telah pergi meninggalkan semua yang amat menyayangi dia; kakak, abang long, Lilo, Ichii, Sookie, Hime, Hachiko, semua ahli keluarga, dan paling utama, Aoi. Satu-satunya kucing yang Aoi terima dengan rela hati, telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya.

Buat mereka yang masih tertanya-tanya – Ya, Kiko telah meninggal dunia ­čÖü

20130209_180328

saat yang takkan dapat kakak lupakan

Bagi yang telah lama follow blog ni, mungkin ingat yang aku ada cerita tentang Kiko demam, sebulan lepas. Sejak tu, Kiko demam on and off.. selsemanya tak kurang.. Kiko bagai tiada reaksi pada antibiotik. Kakak bawa Kiko ke dua doktor yang berbeza. Masing-masing bagi two different opinion. Tapi satu je persamaan, yang immune system Kiko makin lemah dan mungkin takkan dapat diselamatkan. Tambahan pulak Kiko umurnya dalam 7 ke 8 tahun. Dikira amat panjang umurnya bagi seekor kucing jalanan.

Kakak menangis. Hari-hari menangis. Kiko mula bergantung pada ubat, tak boleh miss, terutamanya ubat selsema. Lambat sikit makan, terus hidung dia blocked. Badan Kiko makin susut. Waktu checkup pertama lepas kakak adopt Kiko, berat badan Kiko 3.1kg. Kemudian 3.8kg, dan bila sakit, badan Kiko makin susut, dan kecut.

20130127_160356

 berehat dalam hammock kesayangan

Kiko mula menolak solid food. Kakak terpaksa force feed Kiko A/D, kadang-kadang selang seli dengan Evo wet food. Kiko makin jemu kena force feed. Kiko tak mahu makan. Kiko cakar kakak, tendang kakak, tanda protes. Kakak menangis. Bukan sebab sakit. Tapi sebab hati kakak yang sakit sebab seolah menyeksa Kiko. Paksa Kiko telan makanan dan minum air supaya terus hidup. Masa tu kakak tak dapat terima hakikat yang Kiko sakit dan mungkin meninggalkan kakak.

Hidup kakak sama-sama tak menentu. Kakak tak lalu nak makan, sebab setiap kali makan, kakak teringat Kiko yang tak mahu makan. 24jam bagai tak cukup buat kakak. Pagi dan petang, kakak luangkan hampir 2 jam untuk teman Kiko makan dan bagi makan ubat. Mujur la ubat cuma makan sehari sekali. Tapi 4 jenis ubat. Sedih sangat.

Awal-awal tu, Kiko masih boleh berjalan-jalan amik angin walaupun badan makin susut. Berak kencing pun semua okey. Tak lama lepas tu, Kiko kena ulser yang sangat teruk dekat bibir dan dalam mulut. Sedih sangat. Tapi lepas seminggu rawatan, ulser tu semua baik semula. Kakak happy sekejap masa tu. Maksudnya ada improvement. Tapi Kiko tetap tak mahu makan.

Hinggalah pada minggu terakhir tu, Kiko mula muntah. Sikit je, tapi hijau. Lepas muntah, Kiko terus tumbang. Kakak takut gila, takut Kiko sawan ke atau pengsan ke. Rupanya kata doktor, tu tanda dia terlalu lemah. Doctor beritahu, liver Kiko dah mula rosak. Jantung dan buah pinggang pun sama. Kiko akan jadi sangat uzur dan tak mampu buat apa-apa. Kiko sekarang mengalami organ failure.

20130207_115345

 kena drip sebab dehydrated, muntah dan body dia reject everything

Doktor cakap bila Kiko mula muntah, itu ialah sign yang quite bad. Berulang ke klinik untuk drip sebab tak boleh masuk apa dah dalam mulut dia. Sedih sangat. Setiap hari kakak dukung dan peluk Kiko.. bagi Kiko kena cahaya matahari.. kakak cuba buat Kiko segar dan aktif semula. Tapi malangnya Kiko langsung tak beri reaksi positif.

8 February 2013 – Kiko muntah 3 kali. Sekali waktu pagi.. Masa tu kakak terus nak bawak Kiko ke klinik tapi doktor tutup klinik pukul 12pm sampai 3pm. So petang tu kakak rushing balik awal. Masukkan Kiko dalam carrier dan letak dalam kereta, Kiko terus muntah. Hijau lagi. Dan busuk. Kakak menjerit dan menangis kat situ. Kakak keluarkan Kiko dari carrier, nak bersihkan muntah tu, Kiko muntah lagi!! Masa tu kakak dah terduduk menangis. Mohon tuhan selamatkanlah Kiko.

Kakak bersihkan bedding Kiko dan mulut Kiko, terus bawak kereta laju-laju ke klinik. Kiko kena drip lagi, kali ni dengan ubat.. Kawan kakak  pun ada masa tu. Dia jumpa kakak kat klinik. Dia terkejut dan menangis sama tengok Kiko. Memang sape-sape pun takkan percaya kalau tengok Kiko waktu tu. Sangat kurus, rasa tulang je. Dan tersangat lemah.

Malam tu, Kiko dah tak mampu untuk ke litterbox. Kiko terkencing sebelah tilam. Takpe sayang, kakak tak marah. Kakak tahu Kiko tak larat. Kakak bersihkan tempat tu sambil menangis. Sambil menyalahkan diri. Kenapa kakak pentingkan diri sendiri? Kenapa kakak paksa Kiko hidup sedangkan Kiko dah tak mampu nak hidup lagi? Sejam atau dua jam sekali, kakak bagi Kiko 5 atau 10 ml air masak.

9 February 2013 – Pagi itu macam biasa, kakak bawa Kiko ke klinik untuk drip. ┬áKiko dah makin lembik. Staff kat klinik cakap, nanti cuti Chinese New Year, klinik akan tutup sampai hari Rabu, 13 February. Kakak dah tak keruan. Siapa nak drip Kiko sepanjang cuti nanti? Macam mana kalau Kiko sakit, dan semua klinik tutup?

Petang tu kakak baring, tenangkan diri dan fikir.. Kakak tak patut seksa Kiko lagi atau kakak akan rasa guilty selamanya. Kakak agak, dengan keadaan Kiko macam tu, Kiko akan mati dalam cuti Chinese New Year tu, tapi kakak tak mahu Kiko mati dalam keadaan terseksa atau sangat sakit, macam muntah hijau, muntah darah ke. Kakak takut.

Lalu kakak menangis dekat abang long dan bagitahu dia yang kakak dah decide untuk tidurkan Kiko dengan aman, selamanya (put to sleep) atau dalam bahasa inggerisnya, euthanasia.

Memang heartbreaking decision.

Kakak call doktor, dia cakap eloklah kalau dah decide macam tu. Dia suruh kakak bawak Kiko datang ke klinik.

Euthanasia datang dari perkataan Greek yang bermaksud “easy death”. Perkataan “Eu” tu bermaksud baik, mudah, senang. “Thatanos” bermaksud kematian. Euthanasia ialah proses “menidurkan” haiwan peliharaan dengan cara mudah dan tidak menyakitkan (painless).

credit to: Home Pet Euthanasia of Southern California

Proses euthanasia ni dilakukan dengan memberi ubat bius (anesthetic) secara berlebihan supaya haiwan tu terus tidur dan meninggal dunia. Tidaklah berlebihan beriya sangat. Doktor akan timbang dulu dan biasanya ubat kan diberi berdasarkan berat badan, tapi doktor akan lebihkan sikit dari yang sepatutnya.

20130209_161210

 Kiko di pangkuan abang long, lebih kurang sejam sebelum meninggal dunia

Kiko dah tak mampu nak bergerak pun. Sebelum tu, kakak ada cuba berdirikan Kiko secara empat kaki, tapi Kiko jatuh tersungkur. Hati kakak macam dikoyak-koyak masa tu. Sedih sangat. Waktu ni, nafas Kiko makin laju. Kakak tahu ini memang tak normal. Kakak mesti akhiri penderitaan Kiko.

Kakak cium dan peluk Kiko sepuas hati. Kakak minta maaf dengan Kiko berkali-kali. Bukan kakak tak sayangkan Kiko. Tapi sebab terlalu sayang la kakak nak Kiko pergi tanpa rasa sakit. Biarlah hati kakak je yang sakit sebab kehilangan Kiko. Kakak Ira (cousin) temankan kakak ke klinik. Sementara tu di rumah, abang long dan abang Azri galikan kubur Kiko. Kakak suruh abang long gali dalam-dalam supaya kucing lain tak korek.

20130209_170615

abang long alaskan kubur Kiko dengan kain hammock kesayangan Kiko.

Itu ialah hammock pertama yang kakak jahit sebagai ujikaji. Kiko yang pertama merasmikannya. Terima kasih sayang. Memang Kiko gunakan hammock tu sampai akhir hayat.

Ubat untuk suntik Kiko, sikit je, tak sebanyak yang kakak bayangkan. Sebab waktu ni, berat badan Kiko cuma tinggal 2.3kg je. Waktu doktor nak suntik Kiko, kakak peluk Kiko. Sekali lagi kakak mintak maaf dari Kiko sebab terpaksa tidurkan Kiko selamanya. Doktor suntik Kiko dan Kiko terus pergi, tak sampai 5 saat pun. Keadaan Kiko sebelum disuntik dan lepas disuntik, takde beza pun. Jadi kakak tahu yang sebelum Kiko hembuskan nafas terakhir pun, Kiko macam dah mati. Kiko pergi jam 5.35 petang.

Kakak menangis. Kakak tak puas hati. Kakak baringkan Kiko atas meja dan letak telinga pada jantung Kiko. Betulkah dah takde degupan jantung? Betul ke dah tak bernafas lagi?

Kiko pergi di atas pangkuan dan pelukan kakak.

Air mata macam hujan. Kakak Ira drive balik. Kakak bedung Kiko dengan kain, macam baby tu, dan peluk Kiko sepanjang jalan balik rumah. Badan Kiko masih terasa panasnya.

20130209_180241

 macam mana nak lepaskan ni?

Kakak seolah tak mahu benarkan Kiko ditanam. Sedihnya rasa. Kakak letak Kiko atas tilam yang kakak jahitkan untuk Kiko. Collar kiko je yang kakak tak sanggup nak tanam sekali. Sebab tu je kenangan yang tinggal selain dari gambar-gambar Kiko.

20130209_180651

selamat tinggal sayang..

Moga Kiko tenang, bahagia dan gembira bersama kawan-kawan yang lain di syurga nanti. Moga Kiko tak lupakan kakak dan semua yang menyayangi Kiko di sini.

20130209_182250

kubur Kiko disirami cahaya matahari petang – jam 6.22 petang

Kami tandakan kubur Kiko dengan batu, sebagai kenangan. Kucing kakak yang lain, sekor pun tak tahu itu ialah kubur Kiko sebab diorang tak keluar masa kami kuburkan Kiko.. tapi few days lepas pemergian Kiko, kakak nampak Aoi berlegar-legar kat kawasan tu. Kakak rasa Aoi rindukan Kiko ­čÖü maybe instinct dia menyatakan yang Kiko ada di bawah sana.

Hari ni, kakak pasrah yang Kiko dah tiada. Kakak bersyukur yang Kiko hidup hingga 7 ke 8 tahun. Paling kakak bersyukur, Allah berikan Kiko pada kakak dan keluarga supaya sayangi Kiko, dan jaga Kiko sepenuh hati, walaupun waktu Kiko sakit. Kalau Kiko tak datang rumah kakak dulu, siapa nak jaga Kiko waktu Kiko sakit? Siapa nak tanam Kiko bila Kiko mati, tidak bertuan dan tak tahu mati entah di mana.

Kiko cuma empat bulan bersama kami, tapi kasih sayang kami pada Kiko, seolah Kiko hidup bertahun-tahun dengan kami. Terima kasih, sayang.. sebab buat kakak tersenyum dan ketawa dengan gelagat Kiko.

Bagi mereka yang tak pernah baca entry pasal Kiko, boleh baca:

Kiko
Aoi dan Harta Karun
Aoi’s Birthday Bash
Demam Tanpa Sedar
Sookie Bambam

Pada semua kawan-kawan yang bagi kata-kata semangat dan kind wishes di Facebook dan Instagram, terima kasih sangat. Setiap komen dibaca dengan linangan air mata.