Archive of ‘Sadness’ category

Off to the Rainbow Bridge

Selepas hampir setahun Mak Jemah menanggung penyakit buah pinggang, ia tinggalkan kami jua akhirnya. 1 May 2018, pagi yang sangat menyedihkan buat kami semua.

Tetapi kakak takkan cakap yang Mak Jemah menderita menanggung sakit, sebab kami jaga dia dengan sepenuh kasih sayang, setiap hari. Tiada satu hari pun yang kami tak berikan kasih sayang padanya. Mak Jemah sentiasa, selalu dan sepanjang masa disayangi. Kami panggil dia babygirl sebab kemanjaannya. Mak Jemah pergi pada usia lebih kurang 14-15 tahun.

Kami peluk Mak Jemah setiap hari. Kakak perhati dan tengok dari camera macam mana sayangnya staff kakak pada Mak Jemah. Berdukung, berpeluk, bermain. Terharu. Dan berterima kasih. Di saat kakak sibuk dengan urusan kerja, staff kakak tak pernah abaikan Mak Jemah.

Kakak takkan cakap yang Mak Jemah terseksa sebab kena makan ubat setiap hari sepanjang ia sakit. Sebab Mak Jemah bukan jenis kucing yang susah nak makan ubat. Bukan jenis menggelupur atau mengamuk bila makan ubat. Tidak pernah air liurnya keluar hingga berbuih mulut bila makan ubat. Tidak pernah luahkan kembali ubatnya.

Mak Jemah tidak mati dalam keadaan kurus kering. Ia masih comel, chubby dan debab.

Gambar 28 April 2018, beberapa hari sebelum kematiannya, bulat lagi.

Click here to Read More

Kucing & Kegagalan Buah Pinggang a.k.a Chronic Kidney Disease (CKD)

Kami ada seekor kucing yang ada sakit buah pinggang sejak bulan July 2017. Yang follow blog ni sejak berabad yang lepas, mungkin kenal lah dia ni. Nama dia Mak Jemah ataupun nama manjanya Babygirl. Dulu masa Mak Jemah masih conduct kelas yoga, kita panggil dia Lady Jemah hahaha.. Kalau la korang ingat lagi kan, Mak Jemah tu kucing yang kami rescue masa dia lepas beranak tu. Siap berlawan dengan sudip tu, hahaha..

Boleh klik link-link di atas untuk baca cerita pasal MJ Babygirl.

Gambar latest Babygirl

Click here to Read More

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Click here to Read More

Selamat Tinggal, Kakak Manja..

Dah lama tak update blog.. cerita terakhir ialah pasal Kakak Manja.. yakni cerita dua tahun lepas.. dah lama kan?

Hari ni pun nak cerita pasal Kakak Manja..

Kakak Manja dah tiada lagi di dunia ni.. Dia dah tinggalkan kita semua untuk bersama dengan kawan-kawannya yang lain kat sana.

wp-1473920421451.jpg

Kakak Manja dah pergi 2 hari sebelum Hari Raya Aidilfitri baru-baru ni..

Kakak hadapi masalah sembelit dan didapati kurang makan dan kurang minum air. Jadi dia dibawa ke vet. Doktor berjaya keluarkan najis yang sembelit tu..

Blood test juga dibuat sebab doktor cakap kakak nampak lemah sangat. Hasilnya, doktor mendapati buah pinggang kakak tidak berfungsi dengan baik dan dia dehydrated.

Dulu lagi doktor ada cakap, condition kakak yang lumpuh mungkin akan merosakkan buah pinggangnya satu hari nanti.

Kakak tak sakit lama.. beberapa hari je. Tak sempat nak bawak balik, Kakak dah pergi dulu. Masa tu ngam-ngam je sampai klinik untuk bawak balik Kakak agar dia dapat habiskan sisa hidupnya dengan kami.. apakan daya Kakak dah tak tertanggung lagi sakitnya dan tinggalkan kami tanpa kita sempat ucapkan selamat tinggal.

Maafkan kami, Kakak Manja.. maafkan kami..

Kami doakan Kakak berbahagia di sana. Kakak dah boleh lari laju kat sana. Kakak tak lumpuh lagi.. Kakak dah boleh main kejar-kejar dengan kawan-kawan..

wp-1473921269520.jpg

Semoga suatu hari nanti kita berjumpa lagi. Jangan lupakan kami ye.. sebab kami tak akan lupakan Kakak. Pengalaman menjaga Kakak, kami akan kenang selama-lamanya..