Archive of ‘Sadness’ category

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Bukan kakak tak cuba adopt Abang Boy, dah pernah dah, banyak kali cuba.. tapi macam kakak cakap tadi, perangai Boy macam Alice. Dia tak suka indoor. Kakak nak Boy happy selalu, tak mahu dia stress.. jadi kami lepaskan dia semula. Abang Boy memang tidak ke mana-mana. Dia selalu ada. Tempat dia memang di luar kedai perhati orang lalu lalang, ataupun paling jauh pun kat Restoran Santai. Tu pun bukannya meminta-minta diberi makan. Hanya meronda je. Boy memang makan kat kedai kakak..

Setiap hari kakak akan pastikan jumpa Boy. Hari-hari kakak akan berbual dengan dia.. tanya hari ni buat apa, jalan dekat mana, sambil pesan jangan bergaduh, jaga diri dan hiasi peribadi, cewahhhh.. kalau kakak tak jumpa dia, mesti kakak tanya pada staf, mana abang Boy, sihat ke dia.. mesti ambik tahu..

Boy ada makanan favorite. Dia suka makan RC Hair & Skin. So kakak memang pastikan botol makanan Boy dalam kedai sentiasa ada makanan kegemaran dia. Sebab anytime je dia akan datang bagi salam nak mintak masuk untuk makan dan minum.

Abang Boy dengan adik ipar kakak. Siap selfie.

Padahal ramai yang takut dengan Boy, termasuklah staf kakak sendiri pun kadang tu tak berani nak handle Boy.

Sebab Boy panas baran.

Boy kasar. Dia bukan kucing rumah. Dia tak pandai main baik-baik. Dia tak suka budak-budak, terutamanya. Selalunya memang Boy akan keluar kuku, walaupun niat dia sebenarnya cuma nak sentuh kita je.

Walaupun ramai yang puji Boy budak yang berisi, tapi tak ada siapa yang berani kidnap dia walaupun dia bukan kucing indoor. Mungkin sebab sikap panas baran dia buat orang takut nak angkat pun, apatah lagi nak kidnap bawak balik.

Boy tak suka orang kuis dia pakai kaki. kalau nak tegur dia, kena usap badan dia elok-elok, baru respon dia positif. Kalau pakai kaki, memang dia marah dan cakar terus. Mungkin dalam hati dia berkata, “Aku mungkin kucing jalanan, tapi kau sebagai manusia tak patut kuis aku pakai kaki je, gunalah tangan wei,” maybe tu lah kot yang dia fikir hahaha..

Abang Boy senior di kawasan tu, jadi kakak selalu pesan dengan Boy, jangan perambat kucing lain, jangan pukul anak kambing, jangan bergaduh waktu makan. Makan ikut turn. Bab makan minum jangan risau, kakak akan pastikan sentiasa ada untuk korang.

Memang Abang Boy pernah dilihat menampar kambing bertubi-tubi sebab kambing tu curi-curi makan kibbles yang kami letak kat depan kedai ye. Berapa punya samseng daaa.. padahal kambing tu beso lagi daripada dia. Sikit pun dia tak takut. Kalau anak-anak kambing tu, senang aje dia perambat.

Suatu hari, kakak tak jumpa Abang Boy. Risau, tapi kakak sedapkan hati. Mungkin Boy dah tertidur kat mana-mana kot.

Bila kami jumpa Abang Boy, beliau injured dan kelihatan susut badannya. Mula-mula tak perasan tau dia injured. Ingatkan kaki dia sakit ke apa. Bila bawak dia ke klinik, baru tahu ada bengkak pada kaki dia. Luka kesan bergaduh. So jadi bisul. Doktor keluarkan nanah dan bagi antibiotik untuk Boy habiskan. Rupanya ada banyak sangat kesan bergaduh di badan Boy.

Sejak itu, Boy kami bawa tinggal bersama kami. Sebab tengah injured kan. Kena lah pantau. Ada kala Boy demam. Monyok je dia. Kakak dah mula tak sedap hati. Ulser dalam mulut tak sembuh juga.

Kemudian luka kesan bergaduh pada badan Boy mula menjadi bisul. Lepas satu, satu. Macam tak sembuh sembuh pulak. Sana baik, sini bisul. Situ baik, sana bisul. Padahal dia makan antibiotik tau.

Badan Boy makin susut. Kakak tak tahu sebab sakit atau sebab dia stress tak dapat bebas keluar. Hati kakak makin tak tenang. Abang Boy dibawa semula ke klinik. Ujian darah dilakukan untuk menentukan sama ada positif FIV atau tidak, sebab dari pemerhatian doktor, luka bisul Boy dan ulser yang tak mahu sembuh tu seolah memberi petanda yang ianya simptom FIV.

Dan benarlah, Abang Boy positif FIV.. FIV ialah singkatan untuk Feline Immunodeficiency Virus. Ia menyerang sistem immune badan kucing

Betapa pilunya hati kakak bila dapat tahu. FIV disebarkan melalui luka tusukan dalam atau gigitan dalam pergaduhan. Kakak syak masa Abang Boy tak datang jumpa kakak tu la yang dia bergaduh agaknya. FIV juga boleh menjangiti anak kucing dari ibunya. Walaubagaimanapun, FIV tidak berjangkit jika kucing kita berkongsi bekas makanan atau litter box, social grooming (jilat badan atau muka satu sama lain), bersin, atau bersentuhan.

Takpe Boy, kakak sayang Boy.. kakak akan jaga Boy..

Tapi keadaan Boy makin parah. Dia mula tak mahu makan. Luka pun tak sembuh sembuh. Mengikut pembacaan kakak, kucing yang dijangkiti FIV, memang kalau dia sakit, sakitnya akan parah. Sebab immune system dah semakin merosot. Fungsi buah pinggang juga akan mula terjejas dan tak dapat berfungsi dengan baik.

Kalau demam, dia akan demam teruk. Kalau selsema, dia akan lambat sembuh. Kalau bisul, lukanya lambat sembuh dan berbalik balik. Kalau dijangkiti kutu pun, ianya boleh merisikokan nyawa. Begitu juga jika kecacingan. Kucing yang ada FIV tidak dibenarkan makan makanan mentah sebab bakteria dan parasit dalam makanan mentah tu boleh membahayakan nyawanya.

Antara simptom FIV ialah:

  • Hilang berat badan
  • Selalu demam
  • Sentiasa tidak bermaya
  • Bengkak pada lymph nodes (bahagian antara rahang dengan leher)
  • Anemia (kurang darah)
  • Bulu tidak terurus, kering, gugur dengan banyak
  • Tiada selera makan
  • Cirit birit
  • Sakit mata
  • Ulcer pada mulut
  • Kerosakan pada gigi
  • Luka yang tidak sembuh
  • Bersin
  • Kerap kencing, sukar kencing atau kencing di luar litter box
  • Perubahan tingkah laku

Abang Boy ada most of the simptoms di atas.

Tapi kucing FIV boleh je hidup lama, asalkan kita jaga kesihatan dia baik-baik. Mesti deworm dan letak ubat kutu setiap bulan supaya tidak dijangkiti sebarang parasit. Jangan pulak bila kita dapat tahu kucing kita ada FIV, terus nak buang la, hantar shelter la. Jangan buat macam tu, tak baik. FIV pun tidak menjangkiti manusia.

1420946904445

Kucing yang FIV positive tidak membahayakan anda atau kucing lain

Abang Boy dibawa ke klinik lagi. Kali ni doktor suruh warded sebab dia dah tak boleh makan dan minum sendiri. Condition Boy langsung tak ada perubahan. Malah makin buruk.

Kakak dah prepare for the worst. Dalam hati kakak berkata, “Kakak bersedia jika Boy terpaksa tinggalkan kami jika itu yang terbaik untuknya..” kakak tak suka tengok kucing sakit lama. Nanti kakak rasa berdosa dan bersalah. Sebab bila dia masih hidup, mestilah kita nak bagi dia makan ubat, force feed makan dan minum kan. Hati macam kena siat-siat tau, Hati kakak sakit tengok dia terbaring je tak bergerak macam selalu. Nak angkat kepala pun tak mampu.

Akhirnya petang tu kakak terima panggilan dari klinik. Bila nampak je nombor klinik, hati kakak dah dapat agak.. Abang Boy menghembuskan nafasnya yang terakhir di klinik, tanpa kakak di sisi. Sedih. Memang sedih. Mana pernah kakak tak sedih bila kucing yang kakak bagi makan, yang kakak peluk cium, pergi tinggalkan kami..

Abang Boy pergi pada 16 May 2016 dan dikuburkan dikuburkan di halaman rumah kami pada malam tu jugak. Dah macam pet cemetary dah laman rumah ni. Setiap kucing yang dikuburkan, kami ingat di mana.

Pesanan kakak pada semua pemilik kucing, kalau termampu, peliharalah kucing dalam rumah je. Jangan biar kucing tu merayap keluar. Jika bernasib baik, kucing tu pulang dengan selamat. Jika nasib tak baik? Kucing pulang membawa virus seperti FIV, FELV, FIP atau Sporo. 4 jenis penyakit ni takde cover dalam basic vaccine yang 4 in 1 tu ye. So toksah le cakap “Kucing saya dah vaksin, so takpe je biar dia jalan kat luar,”

Kalau setakat kurap, fungus, kutu atau cacing memang boleh rawat lagi. Tapi kalau dia bawak balik penyakit yang 4 jenis tu, memang menangis tak berlagu la kita ye.

Sehingga ke hari ini tiada penawar yang benar-benar disahkan mampu penyakit FIV, FIP dan FELV. Tapi FELV, FIV dan FIP ni ada vaksin. Ini ialah vaksin tambahan ye. Boleh rujuk dengan doktor veterinar masing-masing untuk maklumat lanjut. Kena vaksinkan kucing sebelum dia dapat penyakit ni, kalau dah dijangkiti, takleh buat apa-apa dah. Sporo boleh rawat dengan ubat. Tapi kosnya sangat tinggi dan memerlukan penjagaan yang strict dan kesabaran. Tak boleh missed makan ubat. Tak boleh putus ubat, dan hanya boleh putus ubat selepas doktor sahkan dah bebas sporo.

Tengoklah betapa bahayanya persekitaran luar untuk kucing. Bukan setakat bahaya sebab kenderaan banyak je, tapi macam-macam penyakit boleh kena.

Selamat tinggal Abang Boy. Kakak sayang Boy hingga akhir hayat Boy. Terima kasih sebab hiburkan kami sepanjang hayat Boy.

Semoga kita berjumpa lagi di suatu hari nanti ­čÖü

Source: http://pets.webmd.com/cats/cat-fiv-feline-immunodeficiency-virus

Selamat Tinggal, Kakak Manja..

Dah lama tak update blog.. cerita terakhir ialah pasal Kakak Manja.. yakni cerita dua tahun lepas.. dah lama kan?

Hari ni pun nak cerita pasal Kakak Manja..

Kakak Manja dah tiada lagi di dunia ni.. Dia dah tinggalkan kita semua untuk bersama dengan kawan-kawannya yang lain kat sana.

wp-1473920421451.jpg

Kakak Manja dah pergi 2 hari sebelum Hari Raya Aidilfitri baru-baru ni..

Kakak hadapi masalah sembelit dan didapati kurang makan dan kurang minum air. Jadi dia dibawa ke vet. Doktor berjaya keluarkan najis yang sembelit tu..

Blood test juga dibuat sebab doktor cakap kakak nampak lemah sangat. Hasilnya, doktor mendapati buah pinggang kakak tidak berfungsi dengan baik dan dia dehydrated.

Dulu lagi doktor ada cakap, condition kakak yang lumpuh mungkin akan merosakkan buah pinggangnya satu hari nanti.

Kakak tak sakit lama.. beberapa hari je. Tak sempat nak bawak balik, Kakak dah pergi dulu. Masa tu ngam-ngam je sampai klinik untuk bawak balik Kakak agar dia dapat habiskan sisa hidupnya dengan kami.. apakan daya Kakak dah tak tertanggung lagi sakitnya dan tinggalkan kami tanpa kita sempat ucapkan selamat tinggal.

Maafkan kami, Kakak Manja.. maafkan kami..

Kami doakan Kakak berbahagia di sana. Kakak dah boleh lari laju kat sana. Kakak tak lumpuh lagi.. Kakak dah boleh main kejar-kejar dengan kawan-kawan..

wp-1473921269520.jpg

Semoga suatu hari nanti kita berjumpa lagi. Jangan lupakan kami ye.. sebab kami tak akan lupakan Kakak. Pengalaman menjaga Kakak, kami akan kenang selama-lamanya..

 

Kembali

BismillahirahmanirrahimÔÇŽ

Saya kembali..

Untuk update pasal Alice.. salah satu si manja kesayangan saya.. Entah macam mana nak habiskan entry ni sedangkan saya tak tahu macam mana nak bermula pun. Belum apa-apa, baru masukkan gambar, air mata saya tak henti-henti mengalir.

Bagi mereka yang tak pernah kenal siapa Alice tu, biarlah saya cerita tentang Alice. Awas, entry ini mungkin akan jadi sangat panjang.

 

Alice ialah antara kucing yang mula-mula datang pada kami, waktu kami baru lagi buka kedai. Alice dan Bella. Mereka yang terawal. Bella lain sikit, masa tu Bella bunting. Jadi Bella lebih manja, suka datang bergesel dan mintak dibelai. Alice pulak lain kerenahnya.

Alice datang dengan badan yang kurus kering. Nampak tulang rangkanya. Badan kecik je. Saya kesian pada Alice, jadi saya bawak Alice ke vet untuk dimandulkan, supaya lebih sihat dan tak perlu melahirkan unwanted kittens. Yelah, dia sendiri pun hidup melarat, macam mana kalau ada anak nanti kan?

Di vet, doktor tanya saya sekali lagi, betul ke nak spay Alice. Sebab Alice underweight dan fizikal dia sangat menyedihkan. Kata doktor, ada risiko dia mungkin mati nanti. Saya cakap takpe, kalau ajalnya macam tu. Lebih baik daripada dia bunting dalam keadaan fizikalnya yang kurang nutrisi tu. Kata doktor, umur Alice mungkin 3-4 tahun.

Alice survive. Tapi dia alami selsema yang sangat teruk selepas itu.

20130829_002852

Alice dan Kelly

Nampak tak kotak dengan alas biru tu? Itulah rumah Alice dulu. Waktu Alice selsema teruk, saya cuba jaga dia. Tapi dia semakin stress. Jadi saya tawakal, lepaskan dia keluar. Saya pesan pada Alice “Alice, ni kakak lepaskan Alice.. tapi nanti setiap hari awak kena datang sini dua kali tau, kena makan ubat,” dia pandang saya seolah berjanji yang dia akan balik untuk makan ubat

Alice kept her promise. Setiap hari saya berjaya suapkan dia ubat dan bersihkan mukanya. Sampai ada orang yang lalu lalang depan kedai tanya saya “Kenapa awak ubatkan dia kalau dia bukan kucing awak?”

Salah ke saya nak bantu dia? Sedangkan bila kita sendiri selsema, pun kita rasa sakit sangat, hidung tersumbat, tak selesa, makan takde selera. Inikan pulak kucing gelandangan, yang terpaksa harapkan belas kasihan orang bila nak makan. Dah la sakit, kena pulak carik makan sendiri. Kucing sendiri, bila selsema, kemain mogok taknak makan walau dihidang makanan paling sedap di dunia.

20130915_130433

 Tengok, dia pandai gulung alas kaki untuk dibuat bantal, hehe

Berkat diberi makan ubat setiap hari, Alice semakin sihat. Makannya semakin berselera. Badan Alice pun nampak semakin berisi. Alice ada seorang kakak angkat amoi. Yakni amoi kedai kitchen cabinet di sebelah kedai kami. Kedai dia ada aircond. Bila amoi tu buka kedai waktu pagi, Alice akan lepak dengan diorang. Sampailah kami datang untuk buka kedai waktu tengah hari, baru Alice datang lepak kat kedai kami pulak.

Amoi tu selalu datang kedai untuk beli makanan Alice dan kucing-kucing lain yang datang ke kedai dia. Baik sangat diorang.

20130915_130450

 Nampak tu bontot Kelly, hihi

Alice manja dalam definisi dia sendiri. Alice bukan jenis yang suka digomol, dipeluk atau didukung. Dia lebih suka kita tengok dia dari jauh. Dan dia pun suka tengok kita dari jauh je. Setakat usap-usap tu lah paling maksimum pun.

Banyak kali kami cuba tukar gaya hidup Alice. Kami cuba jadikan dia kucing indoor. Biar dia tinggal dalam kedai, boleh teman Bella, kononnya. Tapi Alice tak suka. Kalau dia masuk kedai, dia akan cari port yang dia rasa selesa dan tidur di situ. Bila terjaga, dia akan mintak keluar. Bersungguh-sungguh mintak keluar. Kalau ada pelanggan buka pintu, dia akan keluar sama.

Bila kami tinggalkan dia waktu malam dalam kedai, Alice akan mogok taknak makan, taknak minum, taknak kencing, taknak berak. Bila kami sampai kedai je, dia akan terus keluar dan merajuk. Lalu seharian lah dia takkan masuk kedai, tanda protes. Kami taknak bahayakan kesihatan Alice yang mogok lapar dan mogok berak kencing tu jika terus paksa dia tinggal dalam kedai. Jadi kami biarkan dia buat pilihan sendiri – yakni masuk kedai ikut suka hati dia, bila-bila masa. Tapi tidur waktu malam, dia mesti nak tidur kat luar.

20131114_190326

Tapi bila dalam kedai, Alice suka tidur atas katil

20131114_190400

Ini ialah katil kegemaran Alice.

20131119_191822

Tidur hingga terjelir lidah

Tapi Alice tak suka diganggu waktu dia tidur. Kami sendiri tak pernah ganggu Alice bila dia lena tidur. Semenjak Alice semakin chubby, semakin ramai yang suka nak usap dan pegang dia bila Alice tidur. Biasanya Alice akan bangun bila diganggu. Dan merajuk. Mengiau minta keluar dari kedai.

20131121_194143

Alice tak suka patung dog ni. Dia marah dog ni nak share katil dengan dia

20131128_211505

Semakin hari, Alice semakin sihat dan chubby. Kami seronok bila tengok Alice bahagia, dan bila tengok dia tidur terlentang macam ni.

20131128_211648

Alice bersembang dengan Jerry

Jerry tak geng dengan Bella. Tapi dia geng dengan Alice. Walaupun Alice bukan jenis suka main dengan meow lain, tapi dia tak marah bila Jerry mengadap dia macam ni.

20131221_221030

Itu dia bantal busuk Alice. Tidur pun peluk bantal, hehe..

Alice sangat suka catnip pillow. Banyak catnip pillow Alice. Sampai jadi belacan bantal tu dikerjakan. Alice akan cium, gigit, jilat dan tendang bantal tu sampai hampir lunyai. Lepas tu saya akan bagi dia bantal baru, hehehe..

20131222_020917

 Alice ucapkan babai dan good night pada Hime yang di dalam carrier.

Begitulah rutin Alice setiap malam. Bila kami tutup kedai, dia akan tunggu. Setiap malam saya akan usap kepala Alice dan pesan pada dia, “Alice jaga kedai kakak ye? Jangan naughty, jangan main hujan tau. Jangan gaduh dengan kucing lain ye. Makanan tu share dengan kucing lain jugak ok,” Alice suka perambat kucing-kucing lain yang nak tumpang makan, sebab tu saya pesan dia jangan kedekut makanan. Setiap malam, itulah pesan saya pada Alice. Bila kami buka kedai pulak, Alice la yang pertama akan sambut. Walaupun sebelum parking, kami nampak dia sedang lena tidur ­čÖé

C360_2014-01-21-21-28-20-425

Hammock fevret

Bila kami mula pasang hammock ni, Alice dah tak minat lagi tidur atas katil. Dia lagi suka tidur dalam hammock. Alice boleh tidur berjam-jam lamanya dalam hammock, especially bila musim hujan. Mungkin rasa best kot bila terkepit dalam hammock ­čÖé

C360_2014-02-02-19-00-58-261

Alice semakin hari, semakin chubby

Dulu ramai yang ingatkan Alice ni kucing jantan. Tapi bila diberitahu yang dia kucing betina, orang ingatkan dia bunting pulak, hahaha.. Sebelah kanan kedai kami, waktu tu ialah kedai bundle. Alice suka jugak lepak kat kedai tu. Kadang-kadang sampai terkurung. Sebab Alice tak sedar bila diorang tutup kedai.

Selalunya bila kami nak balik dan tak jumpa Alice, dah tahu dah mesti Alice terkurung kat dalam kedai tu. Rasanya ada la 2-3 kali kot kami call tuan kedai tu, mintak datang buka kedai dan lepaskan Alice. Tulah tido pengsan kan, hihi..

C360_2014-03-25-23-14-12-519

Aksi manja dan comel ­čÖé

C360_2014-03-27-22-44-03-202

Tidur gaya apa pun tak tahu, hahaha.. Tapi nampak macam selesa sangat hihi.

C360_2014-05-07-00-38-08-420

 Budak muka cam jantan katanya

C360_2014-05-10-13-45-10-726

Bila kami tukar susun atur dalam kedai, hammock Alice tetap tak boleh dilupakan. Mesti sangkut jugak kat mana-mana hehehe..

C360_2014-05-24-19-54-50-806

Bila bosan tidur dalam kedai, Alice akan lepak kat depan kedai pulak, atas kerusi.

Pernah sekali, Mandy terlepas keluar, mungkin ikut pelanggan keluar dari kedai. Kami tak perasan. Sampailah keesokan harinya, barulah kami tahu Mandy tak ada. Saya terlalu panik dan takut. Lalu cari serata tempat. Alice yang teman. Bebetul macam anjing yang teman tuannya berjalan waktu petang. Alice ikut ke mana saya berjalan sambil memanggil Mandy. Sepanjang jalan juga Alice meow meow seolah bertanya “Kita nak pergi mana ni kakak? Kenapa kita pusing pusing sana sini?” Mana taknya, hampir satu kampung saya tawaf berjalan kaki, cari Mandy. Tapi tak jumpa jugak.

Tapi akhirnya keesokan harinya, jumpa jugak Mandy waktu nak tutup kedai. Dia jenguk dari bawah kereta. Masa tu saya peluk Mandy kuat-kuat dan menangis. Naughty betul budak tu.

C360_2014-05-27-20-55-42-143

 Lalu saya rasa patut pakaikan Alice pet tag seperti ini. Supaya orang tahu yang Alice itu milik kami.

C360_2014-05-27-19-43-21-811

 Belakang pet tag tu ada nombor telefon saya.

Alice gembira je pakai collar, walaupun itu kali pertama dalam hidupnya, dia memakai collar. Takde masalah, hehehe..

Tapi bila tiba waktu malam, kami tanggalkan collar tu. Sebab taknak la tersangkut kat mana-mana kan. Bila waktu siang, Alice akan datang minta kami pakaikan collar tu. Kemudian baru dia start jalan-jalan. Maklum la dia kan YB kawasan, hehe..

Selain kakak amoi, Alice ada mommy jugak. Mommy Alice keje di kedai dobi. Alice suka jugak lepak kat kedai dobi sebab kat sana lebih sunyi kot. Kedai kami kan bising hehehe.. Masa memula pakai pet tag dan collar, Alice dengan angkuhnya pegi jumpa mommy dan meow meow, nak tunjuk rantai baru dia. Kelakar sangat.

Alice dah complete 3 kali vaksin. Ubat kutu dan ubat cacing pun diberi setiap bulan, memandangkan dia kucing outdoor. Semua kucing kami divaksinkan mengikut nasihat vet. Kami jaga kesihatan mereka sebaik mungkin, walaupun mereka cuma kucing biasa. Bagi kami, semua kucing sama je. Wajar disayangi dan dijaga sama rata.

Sepanjang hampir setahun, kami perhatikan Alice memang seekor kucing yang sangat baik. Bukan jenis yang main lintas-lintas jalan ataupun membahayakan nyawa.

Hinggalah tiba tanggal 9 July 2014. Waktu tu lepas berbuka. Waktu tu kami sedang melayan pelanggan. Tiba-tiba jiran kedai sebelah panggil saya dalam keadaan panik, “Akak!! Alice mana?”

Saya pun cakap la Alice kat luar sebab dia memang selalu lepak kat luar je bila ramai pelanggan ada dalam kedai.

“Saya rasa Alice yang kena langgar tu kak!!!”

Apa lagi kami meluru keluar terus berlari ke jalan raya. Depan kedai kami ialah sebuah restoran yang ada buat buffet Ramadhan. Waktu tu orang dah mula nak balik, kereta memang banyak. Tapi sepatutnya tak perlu pandu laju di situ sebab jalan tu bukan jalan besar, sebaliknya cuma sebuah lorong yang menghala ke kampung di dalam.

Alice masih bernyawa waktu tu, tapi mulut Alice berdarah banyak. Terus dibawa masuk ke dalam, ke bahagian belakang kedai. Sempat saya menjerit dan bertanya siapa yang langgar, tapi tiada siapa yang menjawab.

Saya menangis dan rasa seolah kehilangan ahli keluarga. Saya amat sayangkan Alice dan saya rasa sungguh bersalah. Alice tinggalkan kami semua tepat jam 9 malam. Saya kehilangan Alice, kawan baik yang amat saya kasihi, yang amat setia.

Kak Zana, pelanggan saya yang ada waktu tu peluk dan pujuk saya supaya bertabah dan jangan salahkan diri atas kejadian yang menimpa Alice. Saya peluk Alice. Saya rasa seperti saya gagal sebagai seorang yang sepatutnya menjaga dan melindungi Alice.

Alice segera dibungkus. Suami bawa pulang Alice dan tanam di halaman rumah kami. Saya ingat suatu hari nanti kami akan bawa pulang Alice dan kenalkan pada kucing kami di rumah. Tapi tak sangka rupanya Alice hanya dibawa balik untuk ditanam dan bersemadi bersama Kiko dan yang lain-lain.

C360_2014-06-15-23-12-14-114

Ini gambar terakhir Alice yang sempat saya ambil. Kakak rindu sangat Alice..

Tak sangka Alice tinggalkan kami begitu cepat. Saya sangat sedih sampai demam keesokan harinya. Saya selalu fikir andaikata Alice hilang suatu hari nanti, mungkin dia di-kidnap orang sebab kecomelannya. Sebab Alice sangat street-wise, jadi tak terfikir pun yang dia akan terlibat dengan kemalangan. Menurut jiran yang menyaksikan Alice dilanggar tu, katanya kereta yang langgar Alice tu memang laju gila hentam dia. Sedih betul. Tapi badan Alice elok sempurna tak kena lenyek. Mungkin kepala dia yang terhantuk teruk kot. Alice waktu tu sedang nak lintas jalan untuk kembali ke bangunan kedai kami. Tapi belum sampai ke tengah lagi, macam baru nak jalan. Sedih tak terkata.

Waktu kematian Alice, mommy Alice, iaitu Eena yang di kedai dobi tu sedang maternity leave. Kakak yang gantikan dia kerja pun tak beritahu pada Eena pasal pemergian Alice. Sebab takut dia bersedih waktu dalam pantang. Eena sangat sayangkan Alice. Masa lepas bersalin tu, dia ada beritahu yang dia sedih tak sempat nak ucap babai kat Alice sebelum start maternity leave. Tak sangka Eena langsung tak dapat jumpa Alice lagi. Bila dah hampir nak raya, baru saya inform pada Eena tentang Alice. Dia marah kenapa saya tak bagitahu awal-awal. Yelah dia kan dalam pantang, takkan nak buat dia sedih pulak kan..

C360_2014-06-03-14-32-54-824

Hanya ini kenangan yang Alice tinggalkan

Pet tag Alice ada banyak darah dan bercalar. Saya bersihkan dan kilatkan semula. Kini collar dan pet tag tu kami gantung di pintu kedai sebagai kenangan.

Memang pilu sangat bila datang kedai tanpa disambut Alice. Bila tutup kedai, takde yang babai kami. Paling sebak bila terpaksa cerita pada pelanggan yang tanya, “Eh mana Alice? Lama tak nampak dia, selalunya dia duduk melepak kat depan kedai ni..,”

Hampir sekotak tisu saya gunakan untuk siapkan entry ni. Kalau nak tulis setiap gelagat Alice, memang boleh buat satu buku agaknya. Kakak rindu pada Alice ­čÖü

Semoga Alice bahagia dan gembira sepanjang hidup dengan kami selama ni. Semoga Alice tahu yang kami semua amat sayangkan dia dan tak akan lupakan dia, seperti mana kami tak pernah lupakan Kiko dan kucing-kucing lain yang dah tinggalkan kami.

Rest in Peace, Sayang

9 Febuari 2013, jam 5.35 petang – Kiko kakak yang tersayang telah pergi meninggalkan semua yang amat menyayangi dia; kakak, abang long, Lilo, Ichii, Sookie, Hime, Hachiko, semua ahli keluarga, dan paling utama, Aoi. Satu-satunya kucing yang Aoi terima dengan rela hati, telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya.

Buat mereka yang masih tertanya-tanya – Ya, Kiko telah meninggal dunia ­čÖü

20130209_180328

saat yang takkan dapat kakak lupakan

Bagi yang telah lama follow blog ni, mungkin ingat yang aku ada cerita tentang Kiko demam, sebulan lepas. Sejak tu, Kiko demam on and off.. selsemanya tak kurang.. Kiko bagai tiada reaksi pada antibiotik. Kakak bawa Kiko ke dua doktor yang berbeza. Masing-masing bagi two different opinion. Tapi satu je persamaan, yang immune system Kiko makin lemah dan mungkin takkan dapat diselamatkan. Tambahan pulak Kiko umurnya dalam 7 ke 8 tahun. Dikira amat panjang umurnya bagi seekor kucing jalanan.

Kakak menangis. Hari-hari menangis. Kiko mula bergantung pada ubat, tak boleh miss, terutamanya ubat selsema. Lambat sikit makan, terus hidung dia blocked. Badan Kiko makin susut. Waktu checkup pertama lepas kakak adopt Kiko, berat badan Kiko 3.1kg. Kemudian 3.8kg, dan bila sakit, badan Kiko makin susut, dan kecut.

20130127_160356

 berehat dalam hammock kesayangan

Kiko mula menolak solid food. Kakak terpaksa force feed Kiko A/D, kadang-kadang selang seli dengan Evo wet food. Kiko makin jemu kena force feed. Kiko tak mahu makan. Kiko cakar kakak, tendang kakak, tanda protes. Kakak menangis. Bukan sebab sakit. Tapi sebab hati kakak yang sakit sebab seolah menyeksa Kiko. Paksa Kiko telan makanan dan minum air supaya terus hidup. Masa tu kakak tak dapat terima hakikat yang Kiko sakit dan mungkin meninggalkan kakak.

Hidup kakak sama-sama tak menentu. Kakak tak lalu nak makan, sebab setiap kali makan, kakak teringat Kiko yang tak mahu makan. 24jam bagai tak cukup buat kakak. Pagi dan petang, kakak luangkan hampir 2 jam untuk teman Kiko makan dan bagi makan ubat. Mujur la ubat cuma makan sehari sekali. Tapi 4 jenis ubat. Sedih sangat.

Awal-awal tu, Kiko masih boleh berjalan-jalan amik angin walaupun badan makin susut. Berak kencing pun semua okey. Tak lama lepas tu, Kiko kena ulser yang sangat teruk dekat bibir dan dalam mulut. Sedih sangat. Tapi lepas seminggu rawatan, ulser tu semua baik semula. Kakak happy sekejap masa tu. Maksudnya ada improvement. Tapi Kiko tetap tak mahu makan.

Hinggalah pada minggu terakhir tu, Kiko mula muntah. Sikit je, tapi hijau. Lepas muntah, Kiko terus tumbang. Kakak takut gila, takut Kiko sawan ke atau pengsan ke. Rupanya kata doktor, tu tanda dia terlalu lemah. Doctor beritahu, liver Kiko dah mula rosak. Jantung dan buah pinggang pun sama. Kiko akan jadi sangat uzur dan tak mampu buat apa-apa. Kiko sekarang mengalami organ failure.

20130207_115345

 kena drip sebab dehydrated, muntah dan body dia reject everything

Doktor cakap bila Kiko mula muntah, itu ialah sign yang quite bad. Berulang ke klinik untuk drip sebab tak boleh masuk apa dah dalam mulut dia. Sedih sangat. Setiap hari kakak dukung dan peluk Kiko.. bagi Kiko kena cahaya matahari.. kakak cuba buat Kiko segar dan aktif semula. Tapi malangnya Kiko langsung tak beri reaksi positif.

8 February 2013 – Kiko muntah 3 kali. Sekali waktu pagi.. Masa tu kakak terus nak bawak Kiko ke klinik tapi doktor tutup klinik pukul 12pm sampai 3pm. So petang tu kakak rushing balik awal. Masukkan Kiko dalam carrier dan letak dalam kereta, Kiko terus muntah. Hijau lagi. Dan busuk. Kakak menjerit dan menangis kat situ. Kakak keluarkan Kiko dari carrier, nak bersihkan muntah tu, Kiko muntah lagi!! Masa tu kakak dah terduduk menangis. Mohon tuhan selamatkanlah Kiko.

Kakak bersihkan bedding Kiko dan mulut Kiko, terus bawak kereta laju-laju ke klinik. Kiko kena drip lagi, kali ni dengan ubat.. Kawan kakak  pun ada masa tu. Dia jumpa kakak kat klinik. Dia terkejut dan menangis sama tengok Kiko. Memang sape-sape pun takkan percaya kalau tengok Kiko waktu tu. Sangat kurus, rasa tulang je. Dan tersangat lemah.

Malam tu, Kiko dah tak mampu untuk ke litterbox. Kiko terkencing sebelah tilam. Takpe sayang, kakak tak marah. Kakak tahu Kiko tak larat. Kakak bersihkan tempat tu sambil menangis. Sambil menyalahkan diri. Kenapa kakak pentingkan diri sendiri? Kenapa kakak paksa Kiko hidup sedangkan Kiko dah tak mampu nak hidup lagi? Sejam atau dua jam sekali, kakak bagi Kiko 5 atau 10 ml air masak.

9 February 2013 – Pagi itu macam biasa, kakak bawa Kiko ke klinik untuk drip. ┬áKiko dah makin lembik. Staff kat klinik cakap, nanti cuti Chinese New Year, klinik akan tutup sampai hari Rabu, 13 February. Kakak dah tak keruan. Siapa nak drip Kiko sepanjang cuti nanti? Macam mana kalau Kiko sakit, dan semua klinik tutup?

Petang tu kakak baring, tenangkan diri dan fikir.. Kakak tak patut seksa Kiko lagi atau kakak akan rasa guilty selamanya. Kakak agak, dengan keadaan Kiko macam tu, Kiko akan mati dalam cuti Chinese New Year tu, tapi kakak tak mahu Kiko mati dalam keadaan terseksa atau sangat sakit, macam muntah hijau, muntah darah ke. Kakak takut.

Lalu kakak menangis dekat abang long dan bagitahu dia yang kakak dah decide untuk tidurkan Kiko dengan aman, selamanya (put to sleep) atau dalam bahasa inggerisnya, euthanasia.

Memang heartbreaking decision.

Kakak call doktor, dia cakap eloklah kalau dah decide macam tu. Dia suruh kakak bawak Kiko datang ke klinik.

Euthanasia datang dari perkataan Greek yang bermaksud “easy death”. Perkataan “Eu” tu bermaksud baik, mudah, senang. “Thatanos” bermaksud kematian. Euthanasia ialah proses “menidurkan” haiwan peliharaan dengan cara mudah dan tidak menyakitkan (painless).

credit to: Home Pet Euthanasia of Southern California

Proses euthanasia ni dilakukan dengan memberi ubat bius (anesthetic) secara berlebihan supaya haiwan tu terus tidur dan meninggal dunia. Tidaklah berlebihan beriya sangat. Doktor akan timbang dulu dan biasanya ubat kan diberi berdasarkan berat badan, tapi doktor akan lebihkan sikit dari yang sepatutnya.

20130209_161210

 Kiko di pangkuan abang long, lebih kurang sejam sebelum meninggal dunia

Kiko dah tak mampu nak bergerak pun. Sebelum tu, kakak ada cuba berdirikan Kiko secara empat kaki, tapi Kiko jatuh tersungkur. Hati kakak macam dikoyak-koyak masa tu. Sedih sangat. Waktu ni, nafas Kiko makin laju. Kakak tahu ini memang tak normal. Kakak mesti akhiri penderitaan Kiko.

Kakak cium dan peluk Kiko sepuas hati. Kakak minta maaf dengan Kiko berkali-kali. Bukan kakak tak sayangkan Kiko. Tapi sebab terlalu sayang la kakak nak Kiko pergi tanpa rasa sakit. Biarlah hati kakak je yang sakit sebab kehilangan Kiko. Kakak Ira (cousin) temankan kakak ke klinik. Sementara tu di rumah, abang long dan abang Azri galikan kubur Kiko. Kakak suruh abang long gali dalam-dalam supaya kucing lain tak korek.

20130209_170615

abang long alaskan kubur Kiko dengan kain hammock kesayangan Kiko.

Itu ialah hammock pertama yang kakak jahit sebagai ujikaji. Kiko yang pertama merasmikannya. Terima kasih sayang. Memang Kiko gunakan hammock tu sampai akhir hayat.

Ubat untuk suntik Kiko, sikit je, tak sebanyak yang kakak bayangkan. Sebab waktu ni, berat badan Kiko cuma tinggal 2.3kg je. Waktu doktor nak suntik Kiko, kakak peluk Kiko. Sekali lagi kakak mintak maaf dari Kiko sebab terpaksa tidurkan Kiko selamanya. Doktor suntik Kiko dan Kiko terus pergi, tak sampai 5 saat pun. Keadaan Kiko sebelum disuntik dan lepas disuntik, takde beza pun. Jadi kakak tahu yang sebelum Kiko hembuskan nafas terakhir pun, Kiko macam dah mati. Kiko pergi jam 5.35 petang.

Kakak menangis. Kakak tak puas hati. Kakak baringkan Kiko atas meja dan letak telinga pada jantung Kiko. Betulkah dah takde degupan jantung? Betul ke dah tak bernafas lagi?

Kiko pergi di atas pangkuan dan pelukan kakak.

Air mata macam hujan. Kakak Ira drive balik. Kakak bedung Kiko dengan kain, macam baby tu, dan peluk Kiko sepanjang jalan balik rumah. Badan Kiko masih terasa panasnya.

20130209_180241

 macam mana nak lepaskan ni?

Kakak seolah tak mahu benarkan Kiko ditanam. Sedihnya rasa. Kakak letak Kiko atas tilam yang kakak jahitkan untuk Kiko. Collar kiko je yang kakak tak sanggup nak tanam sekali. Sebab tu je kenangan yang tinggal selain dari gambar-gambar Kiko.

20130209_180651

selamat tinggal sayang..

Moga Kiko tenang, bahagia dan gembira bersama kawan-kawan yang lain di syurga nanti. Moga Kiko tak lupakan kakak dan semua yang menyayangi Kiko di sini.

20130209_182250

kubur Kiko disirami cahaya matahari petang – jam 6.22 petang

Kami tandakan kubur Kiko dengan batu, sebagai kenangan. Kucing kakak yang lain, sekor pun tak tahu itu ialah kubur Kiko sebab diorang tak keluar masa kami kuburkan Kiko.. tapi few days lepas pemergian Kiko, kakak nampak Aoi berlegar-legar kat kawasan tu. Kakak rasa Aoi rindukan Kiko ­čÖü maybe instinct dia menyatakan yang Kiko ada di bawah sana.

Hari ni, kakak pasrah yang Kiko dah tiada. Kakak bersyukur yang Kiko hidup hingga 7 ke 8 tahun. Paling kakak bersyukur, Allah berikan Kiko pada kakak dan keluarga supaya sayangi Kiko, dan jaga Kiko sepenuh hati, walaupun waktu Kiko sakit. Kalau Kiko tak datang rumah kakak dulu, siapa nak jaga Kiko waktu Kiko sakit? Siapa nak tanam Kiko bila Kiko mati, tidak bertuan dan tak tahu mati entah di mana.

Kiko cuma empat bulan bersama kami, tapi kasih sayang kami pada Kiko, seolah Kiko hidup bertahun-tahun dengan kami. Terima kasih, sayang.. sebab buat kakak tersenyum dan ketawa dengan gelagat Kiko.

Bagi mereka yang tak pernah baca entry pasal Kiko, boleh baca:

Kiko
Aoi dan Harta Karun
Aoi’s Birthday Bash
Demam Tanpa Sedar
Sookie Bambam

Pada semua kawan-kawan yang bagi kata-kata semangat dan kind wishes di Facebook dan Instagram, terima kasih sangat. Setiap komen dibaca dengan linangan air mata.