Archive of ‘Sookie’s Kiosk’ category

How To Use Crystal Cat Litter

Poyo macam biasa, tajuk haruslah ala ala WikiHow kan. Hahaha.

Rasanya mesti ramai yang pernah dengar pasal crystal cat litter kan? Nama lainnya ialah “Silica Gel” Aku sendiri pun dah berkurun dengar, tapi setakat dengar je lah. Guna tak pernah. Sebab macam kurang yakin nak guna. Saiko terlebih sebenarnya. Sebab dari mula dok pakai pasir kan.

Silica gel atau crystal litter ni konsep dia sama je macam menda gel kecik-kecik yang selalu dapat sekali dalam kotak kasut tu. Ingat tak? Ha yang tu lah. Tujuan dia ialah untuk menyerap cecair dan bau. Crystal litter ni mula-mula diinovasikan oleh Dan and Russell Schlueter pada tahun 1999.

Ada la a few kawan-kawan yang pakai crystal ni. Komen yang diterima mostly cakap okey. Jadi aku pun nak try lah jugak.

20130706_175337

Lalu untuk cubaan pertama, aku cuba Careline Silica Crystal Cat Litter, made in Japan hik hik

(more…)

Sookie’s Kiosk

Hai hai.. nama kita Hime. Boleh panggil nama kita, Memey. Rasanya dah lama kita tak buat entry kat blog kakak ni. Hmmphh kalau nak harapkan kakak, memang tahun 2020 la baru dia update agaknya haha.

Haaa.. kita ada satu cerita ni.. minggu lepas kan, 21 March ialah birthday kakak yang ke ehem ehem.. Mestilah kita rahsiakan usia kakak kita hihi.. Kalau usia kita? Baru nak masuk dua tahun 9 May nanti. Ni dah tahu besday kita ni, kena la semuaaaaa orang bagi hadiah masa besday kita tau, kihkih.

Apa-apa pun jom tengok apa reaksi kitorang bila abang long bagitahu hari tu ialah birthday kakak!

(more…)