Archive of ‘Sookie’s Store’ category

Bebola Bulu Kucing

Hai semua, nama saya ialah Nur Cacing Aurora atau nama manja panggil Aching je. Hari ni Aching nak bercerita pasal tajuk Hairball

Hairball ialah bulu-bulu mati yang meow jilat dari badan sewaktu mereka self-grooming tu. Bila dah terkumpul dalam usus tulah yang dipanggil hairball. Hairball yang dimuntahkan kucing kadang-kadang menjijikkan, yelah sebab diorang muntah kat atas karpet lah, atas katil la, atas lantai la. Ikut dan je kan. Dah tu pulak, masa tu karpet baru pas vacum, lantai baru lepas mop, cadar baru berganti haha.. sabar jelah ye. Tapi bersyukurlah bila hairball tu keluar dan bukannya tersekat dalam usus kucing. Sebab kalau dah tersangkut melekat dalam usus kucing, macam-macam masalah boleh berlaku.

Click here to Read More

Kucing & Kegagalan Buah Pinggang a.k.a Chronic Kidney Disease (CKD)

Kami ada seekor kucing yang ada sakit buah pinggang sejak bulan July 2017. Yang follow blog ni sejak berabad yang lepas, mungkin kenal lah dia ni. Nama dia Mak Jemah ataupun nama manjanya Babygirl. Dulu masa Mak Jemah masih conduct kelas yoga, kita panggil dia Lady Jemah hahaha.. Kalau la korang ingat lagi kan, Mak Jemah tu kucing yang kami rescue masa dia lepas beranak tu. Siap berlawan dengan sudip tu, hahaha..

Boleh klik link-link di atas untuk baca cerita pasal MJ Babygirl.

Gambar latest Babygirl

Click here to Read More

Macamana Nak Pelihara Kucing Sewaktu Kita Hamil?

Artikel ini dibawakan khas oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

Artikel di bawah ialah berdasarkan pengalaman penulis sendiri. Pendapat dan pengalaman orang lain sewaktu hamil, mungkin berbeza-beza, jadi berlapang dada lah
 

Hai semua, entry ini kakak update lagi sebab dulu ada satu baby, sekarang dah ada dua baby hehe.. Syazriq dah jadi abang sejak 28 Februari 2017 yang lalu, jam 12:10pm

Ni la Syazran, waktu umur dia 24jam.. baru lahir je dah double chin hahaha

Ramai pencinta kucing yang mungkin tertanya-tanya adakah selamat untuk kita bela kucing sepanjang pregnancy, dan selepas bayi dilahirkan. Jom kakak nak kongsi pengalaman mengandung dan menjaga baby dan para meow yang penyibuk :p

Kadang-kadang sebak bila tengok kat group group kucing, ada yang bila disahkan mengandung je, terus letak kucing for adoption. Dengan alasan, “Orang cakap tak boleh bela kucing masa mengandung, nanti keguguran,”

Padahal sebelum mengandung, kucing tulah yang kita belai, yang kita sayang, yang tidur sekatil sebantal dengan kita, yang kita minta doakan sekali supaya kita murah rezeki dan dikurniakan zuriat..

Pada bulan March 2015, kakak disahkan pregnant 6 minggu. Gembiranya hati bukan kepalang. Sebab menunggu si kecil hadir dalam hidup kami hampir 5 tahun. Bila dah menunggu lama, pastilah nak jaga kandungan sebaik mungkin, betul tak?

Click here to Read More

Tracker Dikyuh

Sookie’s Store terletak di Tanjung Lumpur, Kuantan. Sila layari Facebook kami Sookie’s Store
 

Hai semua, hari ni Dikyuh the fashionista take over blog kakak hari ni. Sebab Dikyuh ada benda best nak kongsikan dengan semua pecinta kucing semua.

Click here to Read More