Archive of ‘Sookie’s Store’ category

Kakak, My Strong Kitty

Hai.. mula-mula sekali kena minta maaf sebab lama tak update blog, hehehe.. Hey bukan lupa tau. Tidak sama sekali. Cuma masa sangat mencemburui aku. Kalau ada masa nak update blog pun, lepas jam 12 tengah malam. Tapi kalau tak busy lepas jam 12 tengah malam tu, aku lebih memilih untuk tidur dari update blog hahahaha..

Sorry dong!

Anyway, macam-macam perkara berlaku dalam masa dua bulan selepas last entry aku hari tu. Tapi kita cuba cerita one by one ok. Harap bersabar 🙂

29 March 2014, hari Sabtu. Masa tu jam lebih kurang pukul 5.30 petang kalau tak salah aku. Aku baru lepas babai customer yang datang beli barang. Lepas tu aku dengar dia panggil “Izzzz.. ni ada kucing kena langgar ni haaa..”

Berlari aku pegi tengok. Ya Allah betapa aku terperanjat bila nampak KAKAK!! Kakak mengesot bebetul depan kedai aku, tapi kat atas jalan raya 🙁

Kakak ialah stray cat yang aku selalu feed. Macam Alice jugak, tapi Alice lain. Alice setia, takde merayap. Semua orang kenal dia. Kakak pulak datang dan pergi. Pernah aku suarakan pada suami, nak spay Kakak. Tapi tak kesampaian, sebab setiap kali jumpa kakak, mesti dia tengah bunting, ataupun perut menggeleber dan ada susu. Risau dia baru beranak dan masih menyusukan bayi, tu yang buat aku asyik bertangguh.

IMG-20140329-WA0004

 Keadaan kakak dalam carrier, sebelum dibawa ke vet

(more…)

Selepas Satu Tahun

9 Februari lalu, genap la satu tahun Kiko tinggalkan kakak dan ahli keluarga yang lain. Sedih bila teringat Kiko. Memang betul, tak ada kucing lain yang sama macam Kiko. Semua orang rindukan Kiko. Bila rindu Kiko, kakak baca entry pasal Kiko. Bukannya rindu makin reda, tambah pulak menangis lagi teringatkan sayang kakak ni.

20121121_180233

Tak ada kucing lain yang bila kakak memandu, nak duduk atas pangku macam ni. Siap tido lena. Kalau 1 jam kakak memandu, 1 jam lah Kiko tidur.

20121128_123746

Kiko tak pernah kacau kakak memandu. Kalau Kiko tak nak tido, Kiko duduk je kat kerusi penumpang. Takde nak sawan ke histeria ke bila naik kereta. Sweet sangat. Hehehe.. Macam mana tak rindu?

Lepas kematian Kiko, kakak macam tak mahu ada kucing lain lagi. Sebab kakak takut kakak terlupakan Kiko. Lepas kematian Kiko, kakak mula berbisnes, maka wujudlah Sookie’s Kiosk masa tu. Sebuah kedai kecil yang menjual barang-barang keperluan kucing. Tak banyak barang pun, tapi kakak minat. Takpelah kita bermula dari bawah kan, kecil-kecilan.

Waktu itu kakak berkenalan dengan seekor kucing kaler oren. Slim aje dia. Ekor senget. Hari-hari kakak bagi dia makan. Bila tak buka kiosk pun, kakak datang juga untuk letak makanan dan air untuk dia..

C360_2013-05-04-18-19-57-161

Kakak namakan dia Jerry

Jerry ni manja, pandai ambik hati. Tapi kakak cuba taknak attached dengan dia, sebab kakak masih trauma lepas kematian Kiko. Kan kakak kengkonon janji tak mahu ada kucing lain lagi? Konon lah kan, hehe..

Tapi semakin lama, Jerry semakin rapat dengan kami. Dulu kakak biar je Jerry free roaming. Sampai satu tahap tu, kakak tak sedap hati kalau tak nampak Jerry. Risau kalau benda tak baik jadi kat dia, sebab kiosk tu tepi jalan kan. Kakak amik keputusan untuk neuter Jerry. Sebab taknak dia spray kat dalam kedai pulak. Lagipun tak mahu dia berjalan jauh sangat.

Sekali sekala, kakak bawak balik Jerry. Bagi Jerry berkenalan dengan kucing kat rumah. Haruslah tak dapat approval Aoi kan. Aoi cuma approve Kiko je 🙁 Selalunya tak sampai sejam pun kakak bawak balik Jerry, sebab bila Aoi mula nak mengamuk, kakak risau yang lain terjangkit sama.. so kakak hantar Jerry balik ke kiosk. Kesian Jerry

Setiap kali tutup kedai, Jerry nak ikut balik sama. Sedih sangat kakak. Sebak sangat nak tinggalkan Jerry. Kesian kadang-kadang bila Jerry tengok kami balik dengan mata sayu.

Sampai la musim jerebu tiba, kakak tak sampai hati biarkan Jerry hidu bau asap. Lalu kami bawa pulang Jerry.

C360_2014-02-05-11-47-14-507

Inilah Jerry sekarang

Badan makin debab, tapi perangai sedikit grumpy semenjak gemuk ni. Tak suka orang dukung, especially kalau angkat atau pegang dia dengan cara yang dia tak berkenan. Tapi Jerry okay je. Walau sedikit nakal, suka kacau Hime dan kejar Hachiko. Kadang tu Ciko nak berak pun tak senang, hihi..

Benarlah kata orang, tak rugi berbuat baik pada haiwan, terutamanya haiwan terbiar. Rezeki kami semakin murah. Lalu pada bulan Julai 2012, kami berpindah ke sebuah kedai yang lebih besar. Kami namakan kedai itu, Sookie’s Store. Alhamdulillah.

Waktu pindah tu, bulan puasa. Penatnya tak usahlah tanya. Dari petang sampai ke waktu sahur, memang tak habis-habis kerja. Letih sungguh. Masa tu kakak berkenalan pulak dengan seekor kucing bunting. Tanya pada orang sekitar sini, katanya kucing tu tak ada siapa yang punya. Gelandangan. Dan garang pulak. Tapi pelik betul bila kucing tu manja dengan kakak.

Kesian. Dah la bunting kan. Jadi kakak bawak dia masuk ke dalam kedai. Dan namakan kucing tu Bella. Macam mana kakak bela Kiko dulu, macam itulah kakak bela Bella, sepenuh hati. Kakak bagi dia yang terbaik supaya anak-anaknya sihat.

20130915_130240

Inilah Bella

Tembam kan dia? Sampai sekarang pun Bella sangat chubby. Kakak dah spay dia, sebab tak mahu dia lahirkan unwanted kittens lagi. Bella nampak happy sangat sekarang. Cerita pasal Bella melahirkan boleh baca kat sini 🙂

Dalam waktu yang sama masa kakak jumpa Bella dulu, kakak berkenalan juga dengan seekor kucing putih yang sangat sangat kurus keding. Kurus sampai boleh rasa tulang. Badannya cengkung sangat

20130829_002852

Yang putih kelabu tu, nampak tak? Kurus kan?

Kakak namakan dia, Alice. Kesian sangat Alice dulu. Takde sape pedulikan dia. Cuma kakak dan amoi kedai kitchen cabinet kat sebelah Sookie’s Store je yang selalu layan Alice. Kakak kesian pada Alice, lalu kakak bawak dia untuk dimandulkan juga. Memula doktor taknak buat surgery sebab Alice kurus sangat kata dia. Takut Alice mati. Kakak cakap kalau umurnya panjang, insya Allah dia akan survive.

C360_2014-02-02-19-00-58-261

Alice sekarang

Memang panjang usia Alice. Semenjak dimandulkan, badan Alice semakin sihat, gebu dan makin comel. Makin ramai yang sayang Alice. Sekarang semua orang kat kawasan ni kenal Alice. Alice pun baik je, walaupun tak pandai nak bermesra sangat, tak macam Bella yang lagi mesra alam, hihi..

Tak lama lepas berkenalan dengan Alice, abang long selamatkan seekor anak kucing yang main lintas jalan. Dah la kaler hitam, main lintas jalan waktu malam, bahaya betul. Abang Long pujuk meow tu dan berjaya tangkap dia, kemudian kami bela dia sampai sekarang.

20131117_124200

iPad namanya, sayang manja kakak, mata kaler kuning keemasan.

Kenapa kakak namakan dia iPad? Sebab masa dia baru tinggal dengan kami, dia selalu cirit birit akibat kecacingan. Kakak letakkan pad macam napkin tu dalam cage dia. Pastu dia berak atas pad tu sebab kakak memang tak letakkan litterbox dalam cage yang kecik. Sehari sampai 3-4 kali kakak kena tukar pad dia sebab tu bagi nama iPad hihihiii..

iPad ni manja terlebih sangat dengan kakak. Kalau kakak dukung, dia mesti jilat pipi dan leher kakak macam la setahun tak jumpa padahal hari-hari berpeluk. Pandai sangat dia amik hati 🙂

Isnin baru-baru ni, iPad dah di-neuter. Lega hati kakak. Umur iPad sekarang lebih kurang enam bulan. Badan boleh tahan kusemangat la jugak, syukur sangat dia membesar dengan sempurna dan sihat. Walau iPad kaler hitam, bulu pendek dan ekor pendek, kakak sayang iPad sama jugak macam kekenit lain, tak lebih, tak kurang. Tak pernah bezakan warna atau penampilan sebab tu semua anugerah dari Tuhan kan?

Lebih kurang dua minggu lepas kakak jumpa iPad tu, tarikh 9 September, masa tu hari hujan.. jam lebih kurang pukul 2.30 pagi.. Kakak dan abang long baru nak balik rumah. Sampai kat kereta, kakak nampak ada sekor anak kucing yang kesejukan dan ketakutan kat sebelah kereta kakak. Sangat disyaki dibuang sebab kat sebelahnya ada makanan kucing. Anak kucing tu garang sangat, tak bergerak. Garang sangat macam nak meludah-ludah pulak dia ke arah kakak. Kakak patah balik ke kedai, pakai sarung tangan. Yelah, kuku kitten kan tajam macam jarum?

IMG-20130910-WA001

inilah budak yang kengkonon garang tu, comel tak?

Kakak namakan dia iPad Mini. Sebab dia kecik sikit dari iPad. Lepas seminggu, diorang dah boleh get along, maklumlah kitten kan memang playful, senang nak bergaul. Lalu kakak bagi mereka tinggal dalam satu cage yang lebih besar, bersama-sama.

C360_2014-02-05-00-06-33-689

The latest iPad Mini, not so mini anymore, hehehe..

Sekarang sudah besar, usianya lebih kurang iPad jugak. Dalam 6 bulan. Berat badan 3.4kg. Besar sikit dari iPad. iPad dalam 3.2kg macam tu. Membesar bagai johan ni. Playful sangat, tak reti berjalan.. dia tahu berlari je. Hehehe.. Mini pun dah neuter sekali dengan iPad haritu.

Malam yang sama kakak jumpa Mini, on the way balik rumah tu, masih hujan. Kena lalu depan kiosk lama. Kakak nampak ada satu kotak. Kakak tak sedap hati lalau patah balik. Betul rasa hati kakak. Dalamnya ada 1 ekor ibu kucing dan dua ekor anak kucing yang comel. Dibekalkan sedikit nasi. Diorang sekeluarga ni kurusss sangat. Kakak kesian, dah la hujan kan. Apa punya manusia la buang kucing macam ni. Jahat gila.

20130909_014802

kat rumah, kakak letakkan diorang dalam pet bed supaya lebih panas dan selesa

Keesokan harinya, kakak pelik tengok anaknya dua ekor ni macam tak cukup susu. Bila picit puting mak dia, memang setitis susu pun tak keluar. Ya Allah kakak punyalah panik. Kawan kakak suruh bagi makan nutritious food dan bagi vitamin.

20130921_233510

tengoklah betapa kurus? Muka pun pucat je

Tapi lama kelamaan susu ada semula. Kakak namakan ibu kucing ni Mandy. Anaknya pulak iPod dan iPod Nano.

20131115_014119(1)

ini Mandy sekarang

Masa ni Mandy baru lepas di-spay. Sekarang lebih errr.. gendut dan chubby. Mandy baik sangat. Tak banyak songeh dan mulut pun tak bising. Bella yang mulut bising, hehehe..

PicsArt_1384712655126

iPod yang tuxedo cat tu. Yang sebelahnya, iPod Nano

Apakan daya, umur Nano tak panjang sebab Tuhan lebih sayangkan dia. Nano tinggalkan kami lebih kurang sebulan yang lepas. Kakak sedih, kakak menangis 🙁 Tapi kakak syukur kakak masih ada iPod dan Mandy jugak.

7 October, lebih kurang sebulan lepas jumpa Mandy sekeluarga, kakak jumpa seekor kucing buta pulak dibuang di kawasan kedai. Aduhai.. apalah nak jadi..

20131007_192628

Inilah Muez

Kakak ada cerita pasal Muez di blog. Hati membara-bara je masa buat entry tu. Muez ialah mangsa kebodohan orang lain.. Kesian sangat. Cerita pasal Muez, boleh baca di sini.

20131031_131457

Ini Muez selepas hampir sebulan bersama kami.

C360_2014-02-12-13-09-26-035

Ini ialah Muez terkini 🙂

Muez dah besar. Badan makin panjang. Cerdik, yes.. walaupun mata tak nampak, mungkin Muez melihat dengan mata hati 🙂 Muka makin handsome, tampan, gojes dan kacak. Hidung pink. Kaki tangan semua memang sah la pink sebab kucing dalam kedai ni memang tak jejak tanah langsung, kecuali Alice. Hehehe. Alice tu kuat memberontak kalau tak bagi dia pegi amik angin. Dia kan YB kawasan, kikiki..

Muez tak sampai usia 6 bulan lagi. Gigi pun masih gigi susu lagi. Berat badan dia sekarang 3kg. Last timbang lebih kurang 2 minggu lepas masa vaksin. Deria pendengaran Muez sangat sangat sensitif. Jadi Muez mudah terperanjat dengan bunyi yang dia tak familiar. Kalau nak dukung Muez, kena pegang erat-erat sebab kalau dia terperanjat waktu kita tengah dukung dia, dia akan melonjak dan mungkin mencederakan kita. Kakak dah selalu kena, kui kui..

Cuba sroll balik gambar yang ada Alice masa kurus tu.. kan atas kotak mini shelter tu ada sekor kucing kan? Ha, kucing tu kakak namakan Kelly. Kelly pun gelandangan. Masa jumpa Kelly pertama kali, perut dia gelebeh macam baru lepas beranak. Since tak tahu anaknya kat mana, kakak pun tak spay dia, takut anak dia masih baby kan. Tetibe dah bunting balik, aaaaaaaaaaaa.. Kesian Kelly, dah la kurus. Muka pun cengkung je. Since masa tu dah ada banyak penghuni dalam Sookie’s Store, kakak cuma mampu feed Kelly setiap hari. Kelly rajin datang tidur di kedai, yang tu kakak takde masalah 🙂

Sampailah pada 11 November, masa tu hari Isnin. Kedai tak buka, tapi kakak datang waktu petang untuk bersihkan para penghuni, hehe.. Nampak Kelly kat luar tengah makan. Eh tetibe perut tak keras lagi. So kakak tanya Kelly, “Kelly, awak dah beranak ke? Mana baby awak? Jangan letak baby merata-rata.. Kalau betul dah beranak, bawak datang sini ya.. kesian baby..” sambil kakak usap badan dia..

Malam tu, datang lagi kedai.. tetibe nampak Kelly sekeluarga dah duduk dalam kotak kat mini shelter. Oh terharu sangat sebab Kelly faham bahasa, ehhehe..

Callie1

 Kelly sangat kurus. Tak sangka anak dia 6 ekor.. Tapi semua kecik-kecik la

20131226_010742

 Ni anak dia masa nak masuk dua bulan

Sekor anak Kelly yang kaler oren pandang kamera tu, selamat diberi pada adopter. Sekarang dia duduk kat Port Dickson. Kemainnn.. nama dia Olliy, pandai sangat main. 3 lagi anak dia, tak survive. yakni dedua calico tu dan sekor oren yang kurus sikit tu. Sekarang cuma tinggal yang oren putih dan yang tabby tu. Dedua gegirl. Kakak sayang sangat. Cerdik 🙂

Kuantan kena banjir teruk sangat masa bulan Disember aritu. Banyak kawasan tenggelam. Kesian kucing-kucing terbiar yang tak dapat selamatkan diri, mati dibawa arus banjir 🙁

Kat Sookie’s Store, ada sekor kucing kurus, nampak macam kucing dalam umur enam bulan camtu. Rumah dia kat dalam longkang. Dia cuma keluar dari longkang bila semua kedai dah tutup. Kucing ni takut dengan orang. Mungkin dia ada pengalaman pahit dengan manusia. Alice pun sama naik, suka buli kucing tu.

Masa banjir tu, “rumah” kucing ni pun naik air. Dah kata longkang kan, hihi.. Pastu dia duduk depan kedai. Kakak jemput dia masuk. Dia masuk. Mulai hari tu, dia tidur dalam kedai. Pandai guna litter box, tak payah ajar pun. Lagilah kakak senang hati kan..

C360_2014-01-24-20-36-31-242

kakak namakan dia, Omey

Omey masa mula-mula dukung dulu, alahai kedingnya lah.. Kakak bagi dia ubat cacing, bagi makan dan biar badan naik sikit, kemudian bawak dia untuk di-spay. Tak sangka bila doktor kata umur dia dalam 3-4 tahun. Badan kecik sangat. Kesian Omey pertumbuhan terbantut hehehehe..

Sekarang Omey memang tak mahu keluar lagi. Dia takut dengan dunia kat luar tu. Pernah sekali dibawa keluar, Omey terkencing-kencing ketakutan. Trauma betul dia. Sejak tu kami tak bawak dia keluar lagi.

Hmm.. panjang kan cerita kakak? Kakak busy setiap hari kat kedai, uruskan kedai, uruskan kucing. Slowly kakak hantar sikit demi sedikit pergi vaksin dan neuter. Kakak tak mahu diorang sakit.

Walaupun kakak ada banyak kucing lain selepas Kiko pergi, kakak tetap sayangkan Kiko. Sebab tu kakak tak sampai hati nak tukar profile photo kat FB fanpage yang izyahya.com tu. Biarlah kekal gambar Kiko kesayangan kakak yang comel tu, hehehe..

Kakak harap kawan-kawan doakan semua kucing yang kakak rescue ni hidup bahagia dengan kami, sihat walafiat dan aktif selalu 🙂

Muez Sayang

Artikel ini dibawakan oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

7 Oktober 2013, hari itu hari Isnin.. Kami tak buka kedai sebab hari Isnin memang hari cuti rehat kami. Hari itu lah nak kena pegi buat apa-apa urusan rasmi atau tak rasmi hehe.

Jadi hari tu aku dan suami pergi ke Giant beli barang-barang nak stock kat “dapur” Sookie’s Store hahaha.. balik tu terus singgah ke kedai, niatnya nak hantar terus barang dan mengemas sikit.

Aku nampak Alice tidur di kaki lima. Selalunya dia tidur kat dalam kotak atau atas kotak dia. So aku pun cakap dengan dia, “Hai Aliceeeeee.. kenapa Alice tidur kat luar ni? Kan selalu tidur kat kotak awak?”

Rupanya dalam kotak dia ada makhluk asing..

20131007_192041

tadaaaaaaaaa…

Hmmpphh.. aku mengeluh dalam hati.. monyet manalah pulak yang membuang kucing ni. Moew ni bukan yang pertama orang dumped kat kedai aku yek. Ada lagi sebelum si kenit ni. Cuma aku takde kesempatan nak cerita je. Hati aku memang mendidih dah ni. Depa ni dah takde keje lain ke hape keje membuang kucing dan menyusahkan orang ni? Hati aku dah mula menyumpah. Bengang. Ingat ni shelter home ke apa? Mulut membebel, tapi at the same time aku bawak jugak masuk anak kucing tu. Kucing tu tak salah.

20131007_192636

kecik.. kurus.. bila pegang terasa tulangnya..

Tapi bila tengok muka dia, lagi kesian.. sebab apa?

20131007_192628

sebab ini keadaan dia masa tu

Aku terkejut, sebak sangat rasa. Kesian sangat dekat si kenit ni. Aku bawak dia ke dapur, basahkan kapas dan lap kedua belah mata dia dengan harapan terbuka la mata yang melekat tu. Tapi hampa ye. Aku basahkan lagi kapas, lap lagi.. pastu hampa lagi huk huk..

Cepat-cepat aku bancuh susu, letak dalam mangkuk dan cuba bagi dia minum tapi dia tak pandai. Mungkin sebab mata tak nampak? Hidung tak boleh bau? Atau sebab dia kecik sangat? Takde energy? Ah tukar lah, tak payah letak dalam mangkuk. Aku capai syringe dan suapkan dengan syringe. Nasib baik dia telan. Banyak juga lah aku bagi dia susu. Mesti dia lapar. Entah dah berapa lama tak makan kot?

Settle bagi susu, aku sediakan 1 kotak, alas dengan kain tebal-tebal dan masukkan dia. Mesti dia sejuk. Nak bagi tumpang kat Bella macam tak sesuai sebab dia sakit mata kan.. Pastu masukkan pulak kotak tu dalam cage. Bukan apa, takut nanti tetibe dia keluar kang aku tak jumpa nak carik pulak, dah la beliau tu mata tak nampak kan.

20131008_010005

sedapnya tidoq..

Kesian sangat bila tengok dia tidur. Yelah, sebesar ni patut tidur bawah ketiak mak lagi, tapi dia dah terpaksa cuba survive sendirian. Tiap kali uruskan dia, mesti hati aku sebak sangat. Takde perasaan ke apa orang yang buang kucing yek? Takde hati perut ke cemana? Malam tu aku asyik menjenguk dia. lap mata dia, akhirnya kerak keras tu lembut juga dan mengeluarkan nanah!

Nanah woi! Macam air mata nanah 🙁

Sedih gila. Mesti dia sangat sakit. Kita kalau kena ketumbit pun sikit punya suffer. Aku cepat-cepat bersihkan. Suapkan dia susu lagi, dan dia sambung tidur. Dah janji dengan dia yang pagi keesokannya aku akan bawa dia jumpa Dr Lean.

Pagi tu aku bawa dia ke klinik. Terkejut Dr Lean tengok. Kata dia mata sebelah kiri tu nampaknya macam dah total damage. Tapi mata sebelah kanan dia nak cuba selamatkan. Punca jadi macam ni ialah selsema yang teruk.

So please ya, kalau kucing selsema, tolong lah cepat-cepat bawak ke vet untuk diberi ubat dan rawatan. Sebab kalau selsema, memang akan sakit mata. Lepas tu takde selera makan sebab hidung tak boleh bau, dan cepat je susut berat badan. Kucing amat bergantung pada deria bau dia. That’s why kucing suka makanan yang berbau kuat, sebab dapat attract dan membuka selera dia. Kalau kucing dah vaksin, at least kalau demam pun masih kuat. Kalau kucing tak vaksin, memang teruk sangat bila diorang selsema.

Dr Lean bagi si kenit ni ubat cacing dan spray Frontline pada seluruh badan dia, untuk nyah-kutu. Ubat mata dan ubat selsema pun dapat juga.

20131009_010128

Kesian tak?

Balik tu, aku alaskan kain dia dengan pet sheet, sebab takut dia berak atau muntah cacing lepas diberi ubat cacing tu. Memang betul pun jangkaan aku.. si kenit ni muntah cacing banyak 🙁 Kesian aku tengok dia. Dah la kurus keding macam tu. Muntah cacing pulak. Masa timbang waktu di klinik, dia cuma 350 gram je, huk huk

Aku cerita pasal si kenit yang malang ni kat geng kucing aku kat Whatsapp. Diorang suggest letak nama Kassim Selamat la, Acim Amat la, sabo je aku hahaha.. Last last Linda proposed letak nama Muezza, nama kucing kesayangan Nabi Muhammad S,A,W. Aku setuju. But since si kenit ni boboi kan, kami panggil dia Muez je.

Mungkin berkat letak nama kucing Nabi, keesokan harinya masa aku sampai ke kedai, tengok Muez dah ada di luar kotak. Walhal hari sebelumnya, dia nak angkat kepala pun tak larat. Aku punya la eksaited bila nampak dia macam dah kuat. So aku bancuhkan dia A/D campur air masak, biar dia makan dan tambah water intake dalam badan.

20131010_092404

. Alhamdulillah dia dah pandai menjilat untuk kenyangkan perut!

20131012_003747

Tidur penuh gaya selepas makan.

Sejak itu, setiap kali aku masukkan dia dalam kotak, bila aku check, tengok dia kat luar kotak. Hehe.. pandainya budak ni. So aku keluarkan terus kotak tu. Mungkin dia dah rasa kuat sikit badan tu. Muka dia masih ada kerak-kerak sikit waktu tu, tak boleh nak tenyeh sangat sebab mata dia bengkak teruk, macam nak terjojol.

Bila aku tengok dia dah pandai makan A/D, aku rendamkan dia kibbles dengan susu. Pandai dia makan. Bila letak susu pun selalu habis. Syukur sangat.

20131012_005343

Lama-kelamaan dah tak perlu rendam dah. Pandai kunyah 🙂

20131018_000754

Macam ni lah keadaan dia pada 18 Oktober, lebih kurang 10 hari lepas aku jumpa dia di luar Sookie’s Store.

Waktu tu berat badan dia meningkat dari 350 gram ke 500 gram. Selera makan meningkat. No more berak or muntah cacing. Kuih cantik, solidddd.. Diet dia ialah Royal Canin Babycat, Corbell Goat Milk dan wet food kadang-kadang aku bagi Fussie Cat, kadang-kadang bagi Schesir Chicken Natural. Bergantung pada tahap kerajinan kakak, keh keh keh..

Doktor cakap Muez mungkin buta seumur hidup dia. Aku bincang dengan suami. Sedangkan yang celik pun aku susah betul nak lepas bagi orang adopt, inikan pulak yang buta. So kami amik keputusan untuk adopt Muez dan jadikan dia ahli keluarga kami. Takpe Muez, biar kakak jaga Muez ya. Kakak pasti Muez bawak rezeki yang kami tak nampak, sama macam Muez tak boleh nampak dunia ni. Kakak tak sedih Muez tak boleh nampak. Mesti ada hikmahnya. Kakak happy Muez hadir dalam hidup kami 🙂

20131031_131258

cakkk!!

20131031_131457

Ini ialah Muez pada 31 Oktober 2013

Berat badan sekarang ialah 900 gram. Mata dah tak bengkak macam dulu. Tapi anak mata memang langsung tak nampak. Muez sangat aktif. Muez kenal suara kakak. Setiap hari bila kakak datang ke kedai, Muez lompat lompat dalam cage bila kakak cakap “Hai Muezzzzzz…”

Muez budak cerdik. Dalam cage Muez, kakak tak letak litter box pun. One of the reason ialah kakak tak mahu litter sand termasuk mata, maklum lah Muez tak nampak kan. lagipun kakak memang tak suka cage kecik penuh dengan litter box la, food bowl la. Susah Muez nak bergerak nanti.

Walaupun takde litter box, Muez takde pun berak kencing merata. Selalunya Muez tunggu kakak hantar Muez ke litter box, baru Muez kencing atau berak 🙂

20131103_175121

 Muez minum macam rabbit hihihi

Sebelum ni, kakak letak air minuman Muez dalam bracket bowl yang separa bulat tu. Tapi Muez selalu termasuk kaki dalam tu bila terlalu eksaited main. Maklumlah mata tak nampak. Kadang-kadang tumpah air. Kesian kat Muez, macam mana kalau air tumpah waktu malam, masa kakak takde kat kedai kan. Kang kesian pulak kena tahan dahaga sampai kakak datang ke kedai.

So kakak bagi Muez pakai bekas minuman macam arnab ni. Memula risau juga kalau Muez tak reti. Tapi kakak yakin Muez mesti boleh punya. Masa mula-mula ajar tu, kakak cuma halakan mulut Muez ke bebola untuk jilat tu je, dan tekan sikit bebola tu dengan mulut Muez. Bila keluar air, terus Muez chupchupchup minum. Then sekali sekala, kakak hantarkan Muez minum kat situ. Satu hari je, Muez dah pandai guna. Lega kakak. Takdelah air minuman Muez tumpah atau kotor lagi kepas ni 🙂

20131031_131359
si cerdik

Masa nak ambik gambar, Muez tak macam kucing-kucing lain yang kami kena agah dengan teaser berwarna warni, sebab Muez tak nampak. Kesian sayang kakak ni. Jadi kami gunakan loceng. Muez pandang kamera ikut arah bunyi loceng.

Aku memang tak berkenan langsung dengan perangai membuang kucing ni. Lagi-lagi bila orang tu kita dah nasihatkan suruh mandulkan kucing, tapi taknak, padahal bukan semata taknak bg dia membiak je. Tapi demi kesihatan dan kebaikan kucing tu sendiri. Kita asik tak sampai hati la, kesian la, berdosa la, tapi bila kucing itu beranak pinak, yang cantik kita simpan, yang tak cantik, yang bulu pendek, yang sakit, yang kita gelar kucing kampung tu kita buang kat pasar, buang kat kedai, buang kat masjid, buang kat surau, buang kat PETSHOP!

Grrrr.. cerdik sangat!

Padahal JAKIM dah tetapkan;

Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.

Paling penting, jangannnnnnn lah.. tolonggglahhh jangan buang kucing. Tak kisah la kucing tu cantik ke, tak cantik ke, kurang upaya ke, kalau dah namanya kucing kita, jaga lah ia. Anggaplah itu ujian kecil yang Allah bagi pada kita untuk uji kesabaran kita.

Ini bila kucing buta, kucing lumpuh, kucing sakit, tak mahu jaga. Terus kita kelam kabut telefon dan tanya sana sini, carik shelter home. Jalan paling mudah, pegi buang kat pasar, buang sana, buang sini. Langsung tak fikir hidup mati kucing tu. Langsung tak peduli! Yang penting, “Fuhhh.. lega dah buang kucing. Selamat dah kat rumah aku takde kucing banyak-banyak, takde kucing yang tak cantik. Jimat duit aku tak payah beli makanan kucing. Maklumlah kucing aku semua kucing lawa jer. Kucing kampung atau kurang upaya tak layak jadi kucing aku”

Kemainnnnn…!!

20131031_131431

Apa salah kita?

Kalau waktu awal Muez ni sakit, dia dah dibawa ke vet untuk rawatan, mungkin mata dia takkan buta. Kesian Muez jadi mangsa kebodohan orang lain.

Banyakkan membaca, Dengar pendapat orang lain. Kalau tak percaya, buatlah research sendiri di Internet, tanya pada veterinar. Kucing membiak bukan kerana nafsu. Kucing membiak sebab kitaran hidupnya. Kucing yang sakit kronik, yang lumpuh, yang kena penyakit sporo, tetap sibuk bising nak mengawan jika tidak dimandulkan. Sebab itu memang kitaran hidup dia.

Aku respect pada orang yang walaupun dia tak sokong pemandulan, tapi dia jaga setiap ekor kucingnya. Semua dapat jagaan sempurna. Takde sekor pun dibuang, tak kira cantik ke cacat semua dia jaga dengan baik. Tapi pada mereka yang menjaga dan memelihara kucing jalanan atau yang jadi mangsa buang dengan baik dan penuh keikhlasan, respect aku padanya, LEBIH lagi 🙂

20131031_131433

“Nak salam..”

Maka dengan ini sekianlah nasihat kakak untuk hari ni. Heheh..

Selepas 4 tahun, gambar Muez terkini di sebelah kanan, handsome tak? hehe

Sookie’s Store terletak di Tanjung Lumpur, Kuantan. Buka jam 12 tegahari hingga 11 malam
 

Bella And Babies

Aku yang dulu, bukanlah yang sekarang, hey!

20130801_183401

 Dulu ditendang, sekarang ku disayang, hey!

Dulu dulu dulu ku menderita..

20130815_120523

 Sekarang aku bahagiaaaaa…

Hahahahahahaha.. sedap tak lagu kita nyanyi? Ni Bella ni.. Sape yang pernah datang Sookie’s Store kalau tak kenal kita, salesgirl terpemes kat Sookie’s Store, memang kita cakap dekat kakak, jangan bagi discount. HAHAHAHAHA..

Dengar dengarnya kat entry sebelum ni, Jerry ada komplen pasal kita? Hamboi hamboi si gendut tu, tak padan dengan gendut jalan tertonggek tonggek, ada hati mengutuk kita?

Tapi takpelah, setakat Jerry je. Nak sentap lama-lama dengan dia pun buang masa kita je, ceh!

Kengkawan dah tengok gambar kita yang paling atas tu? Tu antara gambar kita masa kita keding, sobs sobs! Kita jumpa kakak masa tu beliau tengah sibuk pindah barang. Lebih kurang 2 minggu sebelum raya. Kakak bagi kita tidur dalam kedai sebab dia kesian kita bunting. Hmm.. sebenarnya kita pun tak tahu lah jantan mana yang bertanggungjawab atas kebuntingan kita. Kakak cakap “Bella don’t worry okey, lepas baby lahir nanti, bila dah putus susu, kakak pegi spay Bella ye. Takyah jadi mesin beranak dah,” 

Lepas tu kita jawab “Ekkk” sambil sondol kepala kat kakak – tu tandanya kita agree la. Sape yang penah jumpa kita mesti gelakkan kita sebab kita tak meow. Kita bunyik erkkk.. erkkk.. cenggitu je, LOL. Sape gelakkan kita pegi keluar skang! HAHAHAHAHA

20130915_130240

Omey tak kita?

Kakak pakaikan kita collar merah lepas tu letakkan loceng besar. Dari jauh dah boleh dengar kita jalan kling klong kling klong. Kecohnyaaa bunyik loceng ni. Kalau nak sergah Jerry selalu tak jadi sebab bunyik loceng. Cis!

Ha, nak tahu cerita tak? Tanggal 30 Ogos, kita dah rasa macam nak terberanak dah. Panik dah kakak kita. Yelah dia mana penah handle kucing beranak kan. Kemain siap dia duduk ngadap kita, tolong urutkan perut. Hihih..

20130830_012135 (Custom)

 Muka sedih kita sebab sakit perut

20130830_012151

 Kenapalah baby kita kuat menendang ni kakak?

20130830_015241 (Custom)

 Masa ni perut kita memang dah besar sangat pun

20130830_021945 (Custom)

 Fuh fuh fuh.. tengok la lidah kita terjelir sebab kita rasa semput macam nak terberanak!

20130830_022437 (Custom)

 Ehhh letihnya terjelir jelir lidah ni 🙁

20130830_022856 (Custom)

 Sampai terlentang. Kakak sentiasa urut perut kita

Dia tanya pendapat ramai orang, tentang macam mana nak handle kalau kita nak beranak nanti. Mekasih kakak. Kakak tunggu sampai 5 pagi tapi kita tak beranak pun. Last-last kita tidur je.

Rupanya false alam, WAKAKAKAKAKAKA.. maap kakak. Ni semua salah bayi-bayi kita la ni. wrestling apa tah dalam perut. Tiba-tiba pagi tu kita bersemangat sangat melompat dan memanjat sana-sini. Makan bermangkuk-mangkuk pulak tu. Maap sekali lagi kakak, hihihi..

20130908_222001(1)

 Aktiviti kita sewaktu menjalankan tugas – terlentang

Tu yang Ahmad Jerry tak puas hati sangat tu. HAHAHA. Nasib la kan. Kita ni ibu mengandung. Kalau naik bas pun boleh dapat tempat duduk khas, tahu?

20130908_222035

 Letihnya membawa perut

Setiap customer yang datang ke Sookie’s Store, semua teka kita ada 5 anak, 6, 7.. ish ish.. Dan semuanya teka kita dah nak dekat beranak. Padahal berminggu-minggu tunggu tak beranak jugak. Apa besar sangat ke perut kita? Sepanjang kehamilan kita, kakak telah membawa kita pergi jumpa Doktor Lean sebanyak dua kali untuk check-up. Takde scan scan pun. Kita berserah pada Tuhan je. Tak kisah la anak berapa ekor pun kita terima je. Yang penting semua sihat.

Amboi ayat kita, mak mak sangat! HAHAHAHA..

Sehinggalah pada tarikh 19 September 2013, kita mula rasa tak sedap hati. Kita korek kotak sana, korek kotak sini. Mengiring ke kiri rasa tak selesa, ke kanan tak selesa. Eh perasaan apekah ini? Nak kata perasaan nak berak, hari tu kita dah berak dah. Tapi perut ni rasa tak syok. Hemmmm..

Macam biasa, kakak belai kita setiap kali kita baring. Lepas tu dia cakap perut kita bergelombang dan bergerak-gerak. Kita rasa panik sikit. Adakah kita bakal melahirkan anak? Kakak picit nipple kita. Tetibe beliau excited dan menjerit “Wah!! Dah ada susu keluar. Doktor Lean cakap if dah ada susu keluar, maksudnya dah tak lama nak lahirkan anak!” tetibe kita rasa saspen.

20 September 2013, kita masih rasa tak sedap badan. Kakak cakap kali ni gelombang perut kita lebih dasyat lagi. Tak payah pegang pun boleh nampak perut kita bergelora. Jam 10 malam, ada lendir coklat keluar dari private part kita. Masa tu kita tengah melayan customer. Terharu tak dah sarat mengandung pun masih gigih bekerja?

Kakak cepat-cepat tolong lap dan dukung kita ke wad bersalin. Kakak suruh abang long persiapkan semuanya. Kakak cakap “Bella jangan beranak lagi okey? Tunggu kakak tutup kedai, lagi sejam je”

Kemain demand kakak nih!

Lepas tutup kedai, terus kakak ke belakang dan mula mengurut perut kita. Aduhai, leganya rasa.. Adala dalam sejam jugak kakak urut perut kita, lepas tu tetiba bunyik “POP!!” merecik air ketuban kita. Sikit je pun, hehe.. Lepas tu kita pun start push. Nah tengok la video di bawah ni. Sorry la kalau ala-ala Blair Witch Project. Pencahayaan pun kurang, jadi kakak terpaksa pakai flash. Takpe, kita tak kisah, yang penting kakak ada di sisi kita 🙂

 Leganya kita selepas melahirkan bayi pertama kita.. Jangan lupa tengok kat 3:47 (seronok tengok baby gerak)

20130921_000200 (Custom)

 Eh eh! Tetibe nak terlentang pulak kakakakakakaka..

Kita selamat melahirkan bayi pertama kita lebih kurang jam 1203 tengah malam, 21 September 2013 di Wad Bersalin Royale Class di Sookie’s Store. Terima kasih kakak sebab bagi support pada kita. Kita pandai bersihkan anak kita dan makan semua uri untuk awet muda, hihi..

20130921_000500 (Custom)

20130921_000313 (Custom)

 Tak sempat bersih sepenuhnya, tetiba rasa macam eh eh ada satu baby lagi nak keluar..

Kita push push dan selamatlah lahir seekor calico pada jam 1215 tengah malam. Letih juga kita dibuatnya sebab jarak dari first baby dan second baby tu tak lama.

20130921_001235 (Custom)

 Baby Calico kita. Omey angat

20130921_002207 (Custom)

 Eh budak kecik ni, kecik kecik lagi dah kuat merayap.

20130921_002243 (Custom)

 Tengok tu, sondol sana, sondol sini.

Last-last kakak keluarkan tilam tu sebab dia takut baby kita tergolek ke bawah tilam. Nakal sangat mereka ni. Di saat kita bertarung nyawa nak lahirkan bayi ke tiga, dua ekor yang dah lahir tu sibuk menyondol ke kiri, ke kanan. Eeeeee.. naughty sangat ni, mesti ikut perangai bapak kau!!

Bayi ketiga kita lahir jam 1235 tengah malam. Kaler hitam. So kita ada dua bayi hitam, satu bayi calico.

20130921_005214 (Custom)

 Tengok budak-budak nakal ni, sibuk dah nak sondol sondol nak susu.. kita tak bersedia lagi nak bagi susu.. sabar kejap anak-anak

Jam 0141, lahirlah seekor lagi puteri kita.. yakni seekor calico van. Calico van ni macam si Aoi tu la.. banyak putih, kepala dan ekor je ada markings. Kat badan tak banyak.

Lepas selesai bayi ke empat, kita rasa sangat la meletih. Adoi, stress betul melahirkan anak seorang diri ni. Bapak ko pegi manalah agaknye anak-anak? Takde pun nak meneman kita, cis. Nasib baik ada kakak.

20130921_022753 (Custom)

kakak letakkan air selepas bayi ke empat lahir.

Amboi, dahaga betul kita minum sampai gluk gluk gluk selama 5 minit. Fuhhhh.. ingat senang ke beranak? Kakak cakap kita good girl sebab walaupun ada darah kat atas napkin alas tu, kita tetap gigih jilat, cuba nak bersihkan.

20130921_021307 (Custom)

 Kita terus baring sebab keletihan. Lalu anak-anak menyerbu

20130921_021520 (Custom)

 Omey angat baby kita kan? Kita sayang semua

20130921_021534 (Custom)

Tengok la yang sekor tu siap cium kita lagi, aduhai, cair betul hati kita sebab walaupun baru lahir tapi dah pandai bodek dah. Hihi..

Kakak tunggu kita lahirkan bayi ke lima dan asik-asik tanya kita “Awak nak beranak lagi ke tak Bella?” Sampai kul 3 pagi dia tanya soalan yang sama..

20130921_024723 (Custom)

 Sampai kita pun bosan nak jawab lalu menduduk terkangkang begini

Kakak risau sebab dia cakap perut kita besar sangat serupa tak beranak je lagaknya. Amboi kakak, tu cuba nak cakap kita masih gemok walau selepas melahirkan ke macam mana? Kakak cakap “Perut awak ni besar lagi la Bella, sampai baby semua kena minum susu secara berdiri. Ada baby lagi ke dalam perut tu?”

Kecoh betul si kakak ni. Keesokan harinya yakni hari Ahad, si kakak pun bawak kita dan anak-anak semua pegi ke Klinik Haiwan Kuantan. Hoi, anak-anak semua kena bawak sekali ok. Kang meroyan kita kalau tak nampak babies.

Kat klinik, Dr Lean pun terbuntang bijik mata melihatkan keadaan perut kita yang besar. Ahhh.. kecoh sangat semua orang ni. Nanti kita beli lah Premium Beautiful korset MLM tu! Eeeeee.. geram betul bila semua orang jeles dengan perut kita.

Dr Lean bagi kita suntikan. Katanya kalau ada baby atau uri tersangkut ke apa ke, nanti kita akan rasa contraction dan push semua keluar. Sampai kat kedai, kakak bagi kita Laxapet sebab dia cakap kita tak berak kencing since beranak haritu. Lepas tu terus kita pegi ke litterbox dan ahhhhhhh… berjaya mengencing selama 2 minit lamanya. Banyak gila. Kakak terkejut beruk. Dia cakap banyak betul kencing kita macam lebih segelas! Sampai habis basah perut kita. Kita trauma selepas beranak agaknya, hihih..

Selepas mengencing, eh eh tetibe rasa perut memulas. Adakah ni efek suntikan yang Dr Lean bagi tadi? Nak terberanak lagi ke? Lepas tu kita berjaya memberak “asam jawa” dengan kadar yang banyak… Maklumlah hasil simpanan dua hari, mau tak banyak?

FUHHHHHHHHHH… terus terasa macam kempis sikit perut nih, wakakakakakakaka..

Kepada yang menantikan gambar bayi-bayi comel kita, nak saksikanlah 4 bayi kesayangan kita 🙂

20130921_130241 (Custom)

 Elok je susunan ikut kelahiran. Hehehe.. hebatnya bayi kita menyusun diri masing-masing

Nama belum ada lagi. Bab nama ni kita serahkan pada kakak untuk namakan bayi kita. Harap kakak tak bagi nama merapu. Make sure nama-nama gojes.

20130921_130419 (Custom)

Selonggok bayi

Mekasih kepada kakak kerana meneman kita di labor room dan menjadi bidan. Kita sayang kakak. Terima kasih sebab feed kita nice food. Syukur susu kita ada banyak sangat dan sangat mencukupi untuk 4 ekor bayi kita. Terima kasih kepada customer Sookie’s Store yang mengambil berat dan rajin bertanya pada kakak “Bella dah beranak?” “Berapa anak Bella? 6? 7?”

Semua salah! Baby kita empat aje! Hahahahahahahahaha.. Memang perut kita besar.. tapi itu semua.. errrr…

Lemak tepu. KAKAKAKAKAKAKAKAK..