Archive of ‘Video’ category

Macamana Nak Bagi Bilik Kucing Tak Berbau?

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel di bawah ialah berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pengalaman orang lain sekiranya mengamalkan teknik yang sama, mungkin berbeza-beza, jadi berlapang dada lah
 

Semua yang pelihara kucing pasti hadapi masalah macam mana nak make sure rumah kita takde bau yang kurang menyenangkan, betul tak? Bela seekor pun kalau salah tekniknya, boleh menyebabkan satu rumah berbau, apatah lagi kalau bela berpuluh ekor kan?

Kita rasa malu bila tetamu datang rumah dan buat muka berkerut-kerut macam tahan napas. Takpun kalau dia ada anak kecik, tetibe anak dia sound, “Eh, rumah auntie/uncle ni bau busuk la macam taik kucing,” pastu satgi mak dia cuit cuit dia bagi sign jangan cakap bukan-bukan, hahaha..

Kat dalam Facebook ke Twitter ke boleh la kita merempan cakap “Ini rumah aku, suka hati akulah nak bau kucing ke apa,”.. tapi jauh di sudut hati, kita sebenarnya rasa malu bila ditegur macam tu, betul tak?

Hari ni kakak nak share cara-cara untuk pastikan rumah kita sentiasa berbau segar walaupun kita ada ramai kucing. Paling tidak pun, takde la sampai orang kena tutup hidung bila masuk rumah kita.. hehe..

1) Gunakan litter box

Kucing kami ada lebih kurang 60 ekor. Semuanya indoor dan telah dimandulkan. Diorang semua kencing dan berak guna litter box. Kami tak pernah bersusah payah train kucing guna litter box walaupun kucing tu kucing dewasa yang dikutip dari jalanan yang mungkin tak pernah guna litter box sepanjang hidupnya. Nak tahu kenapa?

Kucing ni nature dia memang nak berak or kencing, dia akan cuba carik pasir. Cuba tengok kat tepi tepi jalan.. ada je najis kucing terkambus dengan pasir walaupun pasir tu seciput je. Memang lumrah yang kucing akan kambus najis dia untuk mengaburi mata pihak lawan, kengkonon nak tunjuk kat musuh macam takde kucing la kat situ.. cewah..

Tetapi! Di zaman serba moden ni.. adalah tidak mustahil jika kucing kucing yang manja dan spoiled, tahu berak je tapi tak mahu kambus. Mungkin sepanjang hidup dia pikir dia tak ada musuh kot. Diva sentiasa. Hahahaha..

Ok, so bila kucing berak dan kencing menggunakan litter box, maka tidak adalah kencingan atau pemberakan di merata tempat dan boleh menaikkan darah.

Size litter box juga memainkan peranan ye. Kenalah sesuai dengan size badan kucing ye. Kalau nak adjust bontot pun susah sebab kecik sangat litter box, macam mana nak aim betul betul time berak? Kang habis semua taik terkeluar dari litter box hahaha.. kami suka gunakan Jumbo Hooded Litter Pan by CatIt. Kucing besar dijamin muat masuk. Jangan risau, meow kecil pun boleh panjat masuk punya. Si Puyuh selamba rock je berak kencing guna litter box tu sejak kecik hehehe..

catit-50695-jumbocatpanwarmgrey-5a-internatinal

Inilah Jumbo Hooded Litter Pan

img-20161013-wa0027_wm

Puyuh: Apa? Jumbo litter box? Takde hal, kita boleh berdirilah! Hahaha

Nak pakai litter box yang empat segi biasa pun takde hal, terpulang pada masing-masing.. cuma pastikan sizenya sesuai. Tapi bila pakai litter box yang terdedah ni, segan sikit lah kalau orang datang buat surprise ke rumah, tengok nahhh ada kuih muih tak sempat skop dalam litter box haha.. If pakai yang bertutup ni, cover la sikit rupa dan baunya kan, hik hik..

20161005_181240

Ni dalam bilik kucing.. letak sederet.. diorang jarang sangat guna litter box tu waktu siang. Kalau guna pun untuk kencing je. Memasing buat kuih waktu malam biasanya

catlove-36622-rimmedopencatpanmed-redcharcoal-5p-int

Litter box ni besar, ada rim yang tinggi untuk kucing buat bertenggek masa melabur. Kaler pun smart hehe..

2) Bilangan litter box

Kalau ikut rule, 1 kucing bersamaan dengan 1+1 litter box. Maknanya kalau ada 3 kucing, maka kita perlu ada 4 litter box. Tapi zaman sekarang, kebanyakan orang ada berpuluh kucing. Katakan ada 20 kucing. Maka perlu ada 21 litter box? Mengamuk la mak kau tengok keliling rumah dia penuh dengan litter box je hahahhaa..

Tetapi.. tahukah anda, kenapa kita perlu banyak litter box?

Kucing ni sebenarnya haiwan yang pembersih. Kalau diikutkan, dia tak suka dan akan elakkan berak kencing di tempat yang dah ada kucing lain berak.

Lagipun, kalau ada 1  je litter box dan 4 ekor kucing berak kencing di tempat yang sama, memang akan menaikkan aroma busuk la. Kenapa?

Kucing A berak, dia dah kambus comey comey dah. Satgi datang kucing B plak nak berak, dia kais kais kambus taik dia pulak. Pastu datang si kucing C nak berak, “Alamak tak cukup pasir nak kambus ni.. jamban pun penuh taik dah.. ahh lantak la, perut memulas ni.. berak jelah,” Lepas berak, kais pasir dari kambusan si A dan B tadi untuk tutup taik dia. “Lantak la taik lain terdedah, janji taik aku tutup molek”, kata si kucing C di dalam hati.. kemudian akhir sekali datang si diva D yang nak memerut jugak. Terbeliak bijik mata beliau tengok taik dalam jamban. Tapi sebab dah tak tahan sangat, pejam mata dan tahan napas je la. Lepas berak, terus cabut lari keluar, langsung tak kambus pun.

Cuba bayangkan jika kita ada kuantiti litter box yang berpadanan dengan bilangan kucing kita, tidaklah semua kucing kita tertumpu berak setempat je kat satu litter box kan. Setiap taik juga dapat dikambus dengan molek dan comel juga. Bukankah ianya dapat mengurangkan aroma busuk? Pasir pun lebih tahan lama. Sebab setiap litter box tidak heavy duty.

Bilik kucing kakak

Dalam bilik ni ada lebih kurang 25 ekor kucing. Di bilik berasingan ada dalam 5 ekor kucing yang under treatment. Kat tingkat bawah ada lagi dalam 25 ekor. Kat rumah ada 5 ekor. Total semua kucing kakak lebih kurang 60 la..

Setiap kucing kami duduk dalam cage pada waktu malam. Waktu siang je free roaming. Jadi setiap cage memang ada litter box, bekas makanan dan bekas air masing-masing.

Kenapa malam masuk cage?

Sebab senang kakak nak pantau kucing mana yang berak cirit, kucing mana yang kencing tak lawas atau tak kencing langsung. Kucing mana yang makan. Kucing mana yang muntah. Kucing mana yang takde selera makan. Nak asingkan makanan ikut diet dan keperluan masing-masing pun senang. Diorang ni memasing makan makanan tak sama tau.

Ini semua penting ye bila kita ada banyak kucing. Kalau tidak nanti taktau siapa yang tak sihat atau ada masalah.

3) Jenis litter (pasir kumbahan) yang digunakan

Zaman sekarang ni dah ada banyak pilihan pasir kumbahan ni. Macam skema betul panggil pasir kumbahan hahaha.. antaranya

a) pasir clumping
b) wood litter atau bamboo litter
c) crystal

Apa pun yang kita gunakan, jika salah tekniknya, maka tetaplah tidak berkesan walau macam mana power pun pasir kumbahan tersebut.

catlove-36901-odordefenselitter-2f-international

Ini antara pasir clumping yang kami suka.. beratnya 12kg

Bila kita letak pasir dalam litter box, pastikan pasir itu cukup banyak supaya dapat memudahkan kucing kita kambus taik dia memolek. Ni kalo pasir pun ala kadar je, macam manalah nak kambus cun cun. Jika kita ada banyak litter box, sebenarnya jangka hayat pasir lebih tahan lama tau. Sebab banyak litter box kan, jadi pasir di setiap litter box tu tak heavy duty.

product_box_multicat

Tetapi, Ever Clean ialah antara clumping cat litter terbaik yang pernah kami pakai

Kami pernah buat eksperimen, letak few types of cat litter dalam litter box berasingan.. pastu kucing kami semua prefer guna litter box yang diisi dengan Ever Clean. Apa yang bagus sangat pasir ni? Ever Clean ni ada activated carbon yang menyerap bau busuk dengan sangat baik. Pasir yang digunakan juga ialah yang paling premium dan paling bagus clumpingnya. Kucing kencing je, serta merta keras pasir tu. Nah boleh tengok video ni 🙂

Yang lagi best, lepas kucing kencing sekali, kalau kita tak sempat skop, if kucing kencing lagi atas kesan kencing yang sama, pasir tu akan kekal mengeras, dia tak akan pecah. Pasir pun lembut sangat, jadi kaki kucing tak sakit bila dia pijak.

Kami pakai Ever Clean Multiple Cat Scented. Bau dia sedap macam bau sabun basuh baju hihi.. Yang Multiple Cat ni sesuai untuk mereka yang ada lebih dari 4 ekor kucing. Harga dia memang agak tebabom tapi tahan lama dan bagi kami memang berbaloi baloi.

Pine wood atau bamboo litter pulak sesuai untuk mereka yang ada banyak kucing. Sebabnya pine wood ni mengembang. Pellet tu akan kembang dan jadi habuk. Maka litter box kita makin lama makin penuh dgn habuk tu. Kalau pasir, bila kita buang ketul clumping tu, pasir tu makin lama makin kurang kan? Yang pine wood atau bamboo ni pulak tak clumping.. so kita kutip taik je. Kesan kencing tu kita gaul rata pun dah ok.

catlove-36906-greenearthbamboo-8lb-canada

Ini bamboo litter.. yang ni wangi tauu..

Tapi tengok pada owner jugak. Ada yang suka buang habuk yang dah kembang tu. So dia kena guna litter box yang 2 lapis dan berjaring macam ni. Supaya boleh la nak ayak-ayak tapis habuk tu keluar untuk dibuang. So litter box sentiasa segar macam pakai litter baru setiap hari – ini yang terbaik.

Litter yang biodegradable atau pine wood atau bamboo pellet ni, boleh jadi baja jugak. Maknanya habuk-habuk tu kita boleh je tabur kat pasu ke, kat kebun kita. Kemain kan siap berangan nak kebun, hahaha..

felinepineselfcleaninglitterbox

cenggini la caranya

Crystal pulak, dia macam garam kasar. Tapi lagi kasar. Kakak pernah buat entry pasal crystal litter ni. Boleh baca kat sini ye. Ada yang kata crystal ni boleh dicuci. Terpulang pada anda nak cuci ke tidak. Tapi kami tak pernah cuci dan ianya tidak digalakkan. Sebab crystal ni bila dah kena air (termasuk air kencing), dia jadi makin kecik sizenya.

catit-50084-silicapowermix15lbscatlitter-2a-na

ini crystal favorite kami, Silica Power Mix, bau lavender.

So kalau dibasuh, lagilah makin mengecil. Risikonya ialah, bila crystal ni semakin halus, dia boleh terselit celah kuku dan paw kucing dan boleh menjadi bahaya pada kucing la takut luka, berdarah lalu kena jangkitan kuman. Jemur kat panas pun dah memadai supaya sentiasa kering, yang penting kena rajin gaul kesan kencing tu.. jangan dibiar termendap ke dasar litter box tu supaya tak busuk.

Ada macam-macam jenis lagi cat litter ni sebenarnya. Tapi ni kakak ceritakan yang biasa orang guna la yek.. Kang kalo nak cerita semua jenis kang meleret-leret jadinya hihi..

Ok lepas kita dah sediakan litter box, pasir kumbahan yang bersesuaian, maka yang seterusnya ialah aksesori tambahan yang kita boleh gunakan untuk memastikan pasir dan kawasan persekitaran bilik kucing atau rumah kita tidak mengeluarkan aroma yang kurang enak.

Litter box deodorizer. Yang lavender tu wangi woh

Cara gunanya, sebelum letak litter (apa apa jenis litter), taburkan dulu bedak ni dalam litter box. Lepas tu baru letak pasir ke, crystal ke, pine wood ke.. fungsi dia supaya kencing yang meresap ke dasar litter box tu tidaklah busuk sangat.

Pastu setiap kali lepas skop harian tu, taburkan atas litter. Siap!

125760_1_n_hartz-nodor-cat-litter-spray-scented-500ml

Nodor ni bagus

Setiap kali lepas kita skop, boleh juga spray Nodor kat atas litter tu.. baunya wangi macam Febreze hehehe.. kalau crystal pun boleh spray.. Lepas spray, jemur bawah matahari nak lagi elok.

Selain spray pada litter, boleh spray pada rim litter box tu.. kadang-kadang kan kesan kotor ada taik tercalit la, kencing merecik la.. so kita lap rim tu bersih-bersih setiap hari. Barulah kemas.

Fungsi Nodor dan Litter box deodorizer tu sama. Jadi kita boleh pilih untuk guna salah satu.

12439264_412092088999855_977335979175931379_n

ini Magical Odor Absorber namanya

Bantal ni kita boleh gantung dan ia boleh menyerap bau busuk. Adalah dicadangkan menggantung 4 hingga 6 bijik bantal ni bagi ruang setiap 100 kaki persegi untuk lebih berkesan.

Don’t worry, bantal ni boleh tahan up to 2 years. Maintenance pun senang.. sebulan sekali, jemur kat matahari. Pastu boleh pakai semula. Senang kan?

Selain dari cage atau bilik kucing, bantal ni boleh gak kita letak kat rak kasut, dalam kereta, dalam peti sejuk pun boleh. Pendek kata, mana-mana tempat yang menghasilkan bau kurang enak.

Jika ada kemampuan, pasang ekzos fan dalam bilik kucing untuk melancarkan peredaran udara dan membuang bau yang tidak enak. Jangan lupa pastikan bilik kucing ada kipas angin jika bilik jenis tertutup. Bilik yang takde tingkap dan takde kipas pulak tu memang akan berkuap, maka muncullah bau busuk dan rasa tidak selesa.

Penapis udara pun membantu dalam menghasilkan persekitaran yang selesa. Macam kami guna Coway. Penapis udara akan menyedut habuk atau bulu kucing dan mengeluarkan udara segar. Memang elok benar la. Setiap kali servis, tengok penapis udara tu kemain tebal dengan bulu kucing, macam boleh dibuat karpet dah. Cuba bayangkan macam mana keadaannya kalau takde penapis udara? Mesti bulu kucing dan habuk berterbangan sana sini kan? Tu yang tak bagus untuk mereka yang ada resdung atau allergies.

4) Kebersihan

Yang ni faktor paling penting. Kebersihan kena jaga. Litter box mesti kita clearkan segala najis dan kesan kencing setiap hari, sekurang-kurangnya satu kali. Mesti, wajib, jika kita nak persekitaran yang tak berbau. Pastu, setiap dua minggu atau tiga minggu sekali, buang semua pasir kumbahan tu, cuci dan sental dulu dengan cecair disinfectant, jemur. Kemudian bila litter box dah kering baru isi pasir baru. Adalah tidak bermakna jika kita rajin tukar pasir baru, tapi litter box tu tak pernah dicuci. Bau busuk tetap akan naik.

Satu lagi yang kena pastikan bersih dan dicuci selalu ialah tray pada sangkar kucing, kalau kucing yang duk dalam sangkar la. Sebab kadang kita tak perasan ada air kencing terkeluar, atau taik seketol tejatuh dalam tray tu. Cuci beriya litter box tapi bau tetap tak hilang. Rupanya tray yang ada memacam harta karun kat situ hehehe..

Ada banyak jenis disinfectant yang dijual di pasaran. Kami suka pakai Petdiatric Pine Disinfectant.

Kami guna disinfectant ni untuk mop lantai dan segala bentuk pencucian. Cuci litter box, cuci sangkar, tray sangkar, cuci bilik air, lap meja, lap serba serbi lah. Semua pakai disinfectant yang sama.

Apa yang kami suka tentang disinfectant ni ialah selain ianya bunuh kuman, virus dan bakteria, ia juga tidak buat lantai melekit. Pastu selamat untuk kucing atau baby. Maknanya kalau lepas mop tu baby merangkak ke, kucing berjalan ke, memang takde masalah. Lantai pun tak melekit.

Ini Pets Guard

Pets Guard ni pun bagus jugak. Kalau dah namanya disinfectant, fungsinya memang semua untuk bunuh bakteria dan virus. Yang ni cara campurannya, setiap 25ml, campur dengan 10 litre air. Kemudian baru mop lantai kita sebersihnya.

5. Pemandulan

Bau kencing adalah benda yang paling sukar nak diperangi terutamanya jika kita ada kucing yang tidak dimandulkan. Sebab kucing yang tidak dimandulkan ni especially jantan la, bau kencing dia fuhhhhh memang menusuk kalbu. Baunya hancing pering pedih hidung lah. Tu bau litter box. Belum lagi bau dinding, bau perabot, langsir kena pancut dek mereka ni.

Kucing jantan yang tidak dimandulkan memang dia akan pancut merata untuk tanda kawasan. Memang tak boleh elak ni. Nak marah pun tak boleh buat apa la, dah memang nature dia macam tu kan. Tapi ada cara untuk elakkan, yakni melalui pemandulan. Sewaktu pemandulan ni, vet akan keluarkan testis kucing jantan tu. Jangan risau, pastilah mereka ni diberikan ubat bius dulu sebelum sebarang prosedur dlakukan.

Paling molek sekali pemandulan dilakukan pada usia 4 atau 5 bulan bagi kucing betina, dan 6 bulan ke atas untuk kucing jantan. Yakni sebelum diorang ni mencapai usia matang. Kucing jantan kalau dah start mancut baru kita nak mandulkan, dikhuatiri habit memancut tu lambat nak pulih.

Satu lagi kan, kucing jantan yang tak dimandulkan ni ada keluarkan sejenis bau badan yang tidak boleh dihilangkan walau dengan deodoran. Hahaha.. part deodoran tu tipu je la, mana ada orang letak deodoran kat ketiak kucing hihi. Haa, sape ada kucing jantan yang dah start mancut merata tu, cuba pegi cium badan dia terutamanya bahagian pangkal ekor tu. Bau badan kucing tu sendiri boleh menyebabkan rumah atau bilik tu berbau.

Bila waktu siang

Waktu siang ialah playtime untuk diorang ni. Semua akan dikeluarkan dari cage dan dilepaskan main kat luar. Cage akan dibersihkan, makanan dalam cage pun akan disimpan. Bila malam nak tidur, baru simpan semua ni dan letakkan makanan.

Diorang ni kakak campur je jantan betina dalam bilik yang sama. Takde sebarang keraguan atau kerisauan sebab diorang ni semua dah dimandulkan. Takde perang dunia berlaku. Setakat gusti gusti ringan dan pertandingan lumba lari tu biasalah kan..

Budak-budak ni waktu siang tak berak banyak pun. Diorang banyak main-main. Normally diorang berak waktu malam.

Jangan ditangisi tengok cat tree yang anda beli mahal mahal, jahanam di tangan dan kaki kucing anda. Memang sepatutnya begitu hahaha.. dah memang tujuan cat tree untuk kucing cakar pun kan. Cat tree kami siap patah lagi. Dari tinggi sampai jadi pendek. Selagi boleh guna dan tidak membahayakan, gunalah ye hihi.

Achoi dan Omey

Kakak syak Achoi tengah sedih tentang sesuatu lalu dia share luahan hati pada Omey. Omey ni memang mesra budaknya. Tengok la tu entah apa yang sedih sangat sampai tersorok muka tu ha, ngade betul.

Cak!! Cuba teka siapa saya

Datin Aoi, betol!! Duk tepi rumah tu dah kenapa? Dulu kami letak rumah ni kat luar kedai supaya kucing jalanan boleh tumpang berehat atau berteduh waktu hujan ke panas ke.. lelama jadi port kucing jantan memancut. Sambil depa lalu, sambil pancut. Cisss.. last last bawak naik atas. Jadi la tempat bebudak ni main sorok-sorok pulak hihi

Omey tengah nak minum air, kakak suruh pandang kamera senyum dulu

Ada beberapa water fountain dalam bilik ni. Water fountain boleh menggalakkan kucing minum air. Penting ye kena minum air supaya dapat elakkan batu karang. Lagipun water fountain ada filter.. jadi air minuman sentiasa bersih takde habuk.

Dah malam.. semua kena masuk rumah masing masing. Cuba carik Jeyiboy hihi..

Setiap malam lepas diorang masuk cage masing-masing, litter box kat luar pulak yang akan dibersihkan untuk kegunaan esok hari. Lantai di vakum dan di mop, bilik yang disepahkan jebon jebon ni dikemas semula. lampu ditutup dan kemudian lampu tidur pun dipasang.. romantik tau hihihi..

Kat gambar atas tu, nampak tak Jeyiboy tengah pandang camera dari dalam cage depan sekali sebelah kiri?

Apa? Berani kata tak nampak?

Hahahahah.. kan Jeyi dah marah. Kepada yang merindui Jeyi, beliau masih lagi debab dan comel. Badan sado keras. Muka handsome. Kaki pendek. Ekor simpul. Manja macam baby. Naughty seperti munyit, hihi..

Ok lah, tu saja perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Maharani Seira

Hai, nama kita Seira.

Tapi tu nama glamer la. Nama asal sebenarnya Serabut. Nama sekarang, Maharani Balu Seirabut Al Kucar Kacir hahahaha.. dapat gelaran maharani balu sebab kita takde suami, tapi bunting sewaktu direscue kikiki.. Emm.. kakak cakap, kawan dia yang bagi idea suruh letak nama Seirabut. Sebab masa mula-mula tinggal dengan kakak, kita memang serabut pun serupa hantu.

Tak percaya? Nah bukti ?

Comel atau menyeramkan?

Dah, dah, tak payah nak tergagap gagap jawab. Kita sendiri pun seram tengok gambar ni masa kakak tunjuk. Rasa macam nak buang je henpon kakak masa tengok gambar ni sebab seram sangat hahahaha..

Masa kakak rescue kita, kita tengah mengandung. Emmm.. apa nak buat, itulah nasib kucing jalanan. Kalau kita ada duit sendiri, dah lama kita pegi vet mintak doktor spay (mandulkan) kita. Tapi apakan daya, jangankan nak ada duit simpanan (drama kejap), nak isi perut pun kena mintak belas ihsan orang. Dengan rupa paras kita yang scary macam zombie, bukan senang nak dapat makan ye.. dapat penyepak dengan kaki tu mungkin lebih mudah dari dapat makan.

Nasib baik dapat makan free kat Sookie’s Store hahahaha.. tu pun kadang-kadang kena bersaing dengan kambing jugak.

Betul la, kita tak tipu.

Sekarang percaya?

Kadang-kadang kita geram dengan kambing ni. Yelah dia kan boleh makan rumput. Nape nak makan kibbles jugak?

Pada suatu hari.. kakak mengambik keputusan untuk bawak kita masuk ke dalam kedai. Kakak cakap kesian kat kita. Dah la mengandung, ada kurap, ada fungus, ada kutu, kulit kering dan kusam tidak bermaya, tona kulit tidak sekata, bulu tak berseri, rambut bercabang, macam macam lah masalah.

Lalu kita pun hepi lah kan. Dapat dok dalam aircond pulak. Lama dah berangan tau hehe..

Kakak letak ubat kutu dan bagi kita ubat cacing sambil tanya bila agaknya kita nak beranak ni? Kita pun lupa la pulak bila due date kita beranak sebab tak pegi check-up pun sepanjang mengandung hik hik..

Selepas dua hari tinggal di Sookie’s Store, kita merasa sungguh bahagia seperti dunia ini ana yang punya hahaha.. yelah, makan sedap, takyah susah payah mintak plak tu. Hari-hari ada je makanan tak penah habis. Lepas tu minum air bertapis emm sedapnyaaa.. dulu minum air longkang je. Dengan jentik jentik sekali kita bedal, ahhh lantak la janji hilang dahaga kan. Badan rasa bersih sangat sebab kakak dah bersihkan kita. Kaum kerabat kutu pun semua telah terkorban di dalam satu operasi pembasmian kutu besar besaran oleh kakak. Yakni dengan meletakkan Advantage Spot On, dalam masa 24jam semua kutu, ratu kutu, anak kutu dan telur kutu sekali telah meninggalkan dunia yang fana ini.

Tidur pun sedap je terlentang, bertuahnya la jadi kucing indoor kan. So kucing kucing indoor sekalian, jangan la buat perancangan nak lari dari rumah ke, cubaan nak merayap tengok dunia luar ke. Takde apa yang menarik pun. Bahaya je yang banyak kat luar tu. Kereta, motor, lori, basikal, binatang liar, penyakit, orang jahat pun banyak. Baik dok dalam rumah je tengok kartun lagi best.

Eh sambung semula.. selepas dua hari, kita rasa macam nak beranak la pulak. So hari tu kita bad mood sangat. Sebab perut sakit nih. Kakak dan stafnya rasa mungkin dah sampai masa kita nak beranak agaknya. So kakak suruh asingkan cage kita. Letak kat belakang supaya tiada gangguan kucing lain.

Maghrib tu yakni pada 11 Disember, kita berjaya melahirkan 2 puteri dan 1 putera.

Jangan jeles kita ada 3 baby hikhik

Masa ni kita keletihan baru pas beranak. Badan kita nampak je cam gemok tu padahal rasa tulang je. Nampak gemok sebab baru lepas beranak kot. Kakak pun masa baru lepas beranakkan Syazriq dulu gemok jugak hahaha.. eh termengumpat pulak hihi..

Kakak tolong tukarkan pet sheet kita. Dia cakap dia tolong tukarkan pet sheet yang kesan berdarah darah tu supaya kita dan baby dapat tidur lena di ruang yang bersih dan lebih selesa.

Hihi..

Kakak cakap baby kita comel. Sambil puji kita pandai beranak. Heii mestilah terer beranak, dah berpuluh kali kot beranak maklum la kucing jalanan takde sape hirau kita bunting ke beranak ke.. sedih tak? Kita rasa hepi sebab kakak sayang kita. So kita sondol kepala dekat kakak hahah..

3 ketul bayi yang dinamakan Jaja, Jiji, Juju

Kakak cakap dekat kita, lepas baby pandai makan nanti, boleh lah kakak hantar kita ke vet untuk di-spay. Kita rasa nak melonjak keriangan. Finally kita tak payah dah beranak. Kita jaga anak-anak kita bebaik. Susukan dan ajar diorang cara hormati orang yang lebih tua. Hahaha tu tipu je.

Kita dah semakin sihat

Kakak bagi kita makan kitten food selama kita menyusukan anak. Supaya susu kita banyak dan badan kita tak kurus. Bulu pun semakin tumbuh dengan jayanya.

alololo tengok anak kita bulat

Kakak dah start bagi ubat cacing pada baby kita seawal usia 3 minggu. Katanya biar sihat. Takde cacing. Kita okay je. Apa yang kakak buat semua demi kebaikan kami.

Bersih dah muka kita masa ni kan?

Siang malam kita menyusukan anak supaya mereka cepat besar. Nasib baiklah kita ni ibu mithali pandai jaga anak. Kita taknak susahkan kakak kena bottle feed baby kita pulak. Kesian kakak. Dia nak makan pun kekadang takde masa.

Cakkk!!

Eh ehh nak tergolek pulak hihi

Kita rasa sungguh bertuah sebab sumorang sayang kat kita dan anak-anak kita. Kekadang terfikir apalah nasib anak-anak kita yang dulu. Kakak cakap, dia selalu nampak kita asik bunting je masa dulu.

Haiii dari tiga budak comel

Sekejap je anak kita dah besar, pandai makan dan kakak pun menunaikan janji dia.. yakni menghantar kita ke vet untuk di-spay. Terima kasih kakak.

Walau sudah di-spay.. naluri keibuan kita tetap ada. Anak-anak kita sangat manja dengan kita sampai mereka besar. Masih nak tidur bersama dan berpelukan.

Bila anak-anak kita cukup umur dan telah divaksin penuh, mereka juga dimandukan. Kakak tak mahu kucing di bawah jagaannya membiak. Kakak bukan penternak kucing! Niat kakak menyelamatkan kucing terbiar ialah supaya mereka dapat kehidupan yang lebih baik.

Ini Juju

Umur Juju tak panjang. Juju ada masalah saraf dan akhirnya kembali kepada penciptanya. Kakak sedih sangat. Kakak menangis. Kakak menangis setiap kali kucingnya mati. Kesian kakak. Masa tu kakak sedang mengandungkan Syazriq. Nenek pujuk kakak jangan menangis sangat nanti kesian kat baby dalam perut bila ibu terlampau sedih.

Juju masa kecik.. huk huk.. rindunya..

Lebih kurang 2 minggu sebelum Juju meninggalkan kami

Juju dah tak boleh jalan dengan betul. Jalan senget dan jatuh. Akhirnya tak boleh bergerak langsung. Selera makan juga dah hilang. Doktor ajar cara untuk bagi Juju eksesais. Kami buat semua yang doktor suruh. Namun akhirnya Juju pergi jua.

Kita sedih bila Juju mati. Tapi kita tahu, kakak lebih sedih. Kakak sayangkan semua kucing dia macam keluarga sendiri. Kakak sanggup berhabis demi nak merawat kami. Tak pernah kami dibiarkan sakit tanpa rawatan. Jadi kita tak salahkan kakak atas kematian Juju. Mungkin itu yang terbaik untuk Juju. Sekarang Juju dah tak sakit lagi. Dia mungkin tengah main lari-lari dengan kengkawan yang lain dengan gembiranya.

Jaja sewaktu bayi

Jaja kini sudah dewasa hehe. Cantik macam emaknya bukan? Heheh..

Tapi kalau Jaja tengok emaknya masa zaman dahulu, mesti dia histeria hahahaha..

Jaja ni ada iras iras kita tak?

Jijie boy, anak bujang kita yang selamanya bujang trang tang tang. Handsome kan?

Dah dah la enterprem tu nak oi.. ni entry mak ni, biarlah gambar mak je banyak hahaha..

Gambar kita paling latest. Adeh.. perut berat tak larat nak bangun, tolong!!

217492_wahre_liebe_f_r_graue_eminenzen_verpackung_ohne_grammangabe_12_2013_2

Buat masa sekarang ni diet kita ialah Wahre Liebe Senior.

Yakni makanan yang dirumus khas untuk kucing 5 tahun ke atas. Makanan ni dah lengkap vitaminnya untuk meow yang veteran. Dah siap dah untuk jaga bulu, jaga buah pinggang dan sebagainya. Kandungan protein dan fat yang bersesuaian untuk meow veteran.. Umur kita ialah anggaran macam tua skit dari Bella Belon. So maybe dalam 8-9 tahun macam tu.

Tua tua kita pun, tua lagi Mak Jemah oiii..

Haaa.. apa sebut Mak Jemah ni? Ngumpat eh?? Siapa tua?

Mak Jemah ni disaspek sudah berusia anggaran 10 -12 tahun gamaknya. Tapi tetap ayu seperti budak tadika lagaknya hihi (jaga hati)

Kita sedang demo cara bermain hehe

Ini la cara bermain untuk meow yang gendut. Main sambil baring. Best tau tak perlu kejar butterfly tu. Hanya perlu tampar dan gigit jika mahu hahaha..

Posing gaya Kim Kardashian.. kena bagi bontot je kat kamera haha..

Ok lah rasanya dah berkajang kajang dah karangan kita. Semoga kita bertemu lagi dua tahun dari sekarang hahahahaha.. gurau je.. kakak cakap dia akan cuba istiqomah update blog sekerap mungkin mih mih mih..

Budak Nakal Atas Pokok

Kejadian ni baru je berlaku hari Khamis lepas. Petang tu aku keluarkan kekenit untuk main-main dan amik angin. Tak lama, selalunya sejam je. Tak boleh lama-lama sebab nanti tak larat nak control bila sekor dah ke utara, sekor ke timur, sekor ke barat. Tak boleh jadi. Haha..

DSCN9898 (Small)

Alkisah Cik Hime begitu girang sekali dapat bermain-main di halaman rumah dengan cuaca yang berangin sepoi-sepoi bahasa..

DSCN9899 (Small)

Sementara itu, Lilo pulak tengah sentap dengan si Bobbi. Bukannya Bobbi kaco dia pun. Saja je dia nak emo sorang-sorang. Dia tensen sebab Bobbi suka stalk adik-adik dia dan Lady Jemah. Jadi terganggu la waktu dia bermain sebab kena pegi buat misi menyelamat adik-adik dari jejaka gatal pulak. Tu yang dia hangin sangat tu hahaha..

DSCN9902 (Small)

DSCN9910 (Small)

Bertabahlah Bobbi. Tak lama lagi kakak hantar awak pegi neuter ok

DSCN9908 (Small)

 Lilo memberi amaran keras kepada Bobbi dengan harapan beliau akan kecut perut

 

DSCN9921 (Small)

 tetapi Bobbi apa kesahhhh?

 Di suatu sudut yang lain, Hime dan Aoirolina didapati sedang bersayang-sayangan.

DSCN9905 (Small)

DSCN9906 (Small)

 Hime tiba-tiba bermulut celupar lalu menaikkan darah Aoirolina. Beliau memang pantang jika ada yang mengata tentang bentuk badan beliau. Hihi..

DSCN9909 (Small)

DSCN9914 (Small)

DSCN9923 (Small)

Buat pengetahuan semua, Aoi telah ponteng kelas yoga anjuran Lady Jemah, sebanyak dua kali. Dan sebab itulah badan beliau telah naik secara mendadak, mengikut sumpahan Lady Jemah, “Barangsiapa yang memonteng kelas yoga ini tanpa ada alasan yang kukuh dan diterima oleh Lady Jemah Yoga Club, maka badannya akan menjadi debab mengikut jumlah bilangan hari pontengan,” sebenarnya aku sendiri tak perasan ada terma ni dalam kelab yoga Lady jemah ni, nasib baik la salah sorang ahli, kakak Dalina Khairul yang bagitahu. Mesti dia pun takut nak ponteng. Hehe.

Sebab tu la Aoi didapati telah mok dua kali ganda. Sebab ponteng dua kali.

Di sudut yang lain pula, Bobbi sedang cuba beramah mesra dengan Hime. Sebenarnya Bobbi ni nak berkawan. Tapi kucing-kucing aku ni angkuh sangat. Taknak kucing lain dekat.

DSCN9924 (Small)

Memey telah berburuk sangka dengan niat baik Bobbi dan telah lari apabila Bobbi cuba berjabat tangan. Bobbi pula tersalah sangka dan mengejar Memey kerana menyangka Memey ajak dia main kejar-kejar.

DSCN9931 (Small)

Lalu Memey lari ke sini… bukan yang bawah pokok tu ye. Tu Aoi.. Hime berada DI ATAS pokok Sad smile

DSCN9940 (Small)

 boleh nampak dia takkkk? HAHAHAHAHA.. geram betul aku tau

Lilo merasa berang lalu pergi bersemuka dengan Bobbi

DSCN9927 (Small)

bila aku replay video ni, berkerumun semua kucing datang kat aku. Bz body sangat nak tahu sape gaduh hahaha

DSCN9930 (Small)

 Aoi berniat baik. Tapi bila nak siap kalau nak gali dulu? Huk huk..

DSCN9932 (Small)

 Lady Jemah terkejut tatkala aku bagitahu Memey panjat pokok

Tengok muka bulat Lady Jemah. Nampaknya yoga beliau hanya berkesan untuk dapatkan bentuk badan menarik. Tapi muka makin bulat! Hahahaha.. Aoi, Ichii dan Lilo dah boleh get along dengan Lady Jemah. Sebab diorang tinggal sebilik. Syukurlah. Tapi Ichii kuat menyakat. Padahal badan kudut je pun bukan main berani menyakat Lady Jemah. Kena hempap baru tahu.

DSCN9939 (Small)

 Lady Jemah cuba tarbiyah Bobbi

Mak mertua aku cakap, entah-entah Bobbi tu anak Lady Jemah masa dulu-dulu. Hahaha.. Imaginasi tinggi. Tapi logik juga sebab tak pernah jumpa anak dia selama ni kan. Mungkin ada yang selamat. Entah-entah Jerry pun anak dia ke.. logik tak? Hahaha

DSCN9941 (Small)

 Amboi Lilo, sejak bila pandai menjampi-jampi ni? Hik hik

DSCN9935 (Small)

 Hime sudah ketakutan di atas pokok dan mula menjerit-jerit

DSCN9942 (Small)

 Lalu adik ipar pun datang membawa tangga sebab aku tak larat nak bawak tangga tinggi tu sengsorang.

Sangat tinggi okey si Hime. Even dah panjat step atas sekali pun masih tak dapat nak capai dia. Jam dah pukul 7. Hari makin gelap. Mula la nak naik hangin kann.. Aku pun call Pertahanan Awam. Dia boleh cakap takde kenderaan nak datang ke tempat aku. Amboi kalau macam tu baik tak payah ada orang on duty. Tutup je terus. Sebab kalau takde kenderaan macam mana nak pegi rescue kan? Ke sebab aku mintak rescue kucing, diorang taknak? Ingat aku call suka-suka ke? Hime tu tinggi sangat dan hari makin gelap.

Last-last aku panjat lagi sekali, suruh adik ipar pegang tangga kuat-kuat. Hime nampak aku dan cuba cari jalan turun. Letih betul nak bagi dia motivasi. Sebab dia takut. Maybe gayat. Ha tu lah, naik pandai, turun tak pandai. Last-last lepas pujuk dia dan tunjukkan jalan, Hime datang ke arah aku. Cepat-cepat aku tangkap dia. Nasib baik dia ringan je hoiiiiii.. Kalau macam Aoi ke Sookie ke, macam mana la aku nak kepit dengan sebelah tangan entah.

DSCN9947 (Small)

 banyak songeh pulak bila dah masuk rumah

Ini kali kedua Hime buat hal. Panjat tinggi-tinggi dan tak tahu turun. Yang aku geram, Hime ni suka lari tak pikir mende dah. Dia nampak pokok je, terus panjat pokok. Amende tah.

DSCN9958 (Small)

DSCN9966 (Small)

Sookie jadi batu api

The Babies

Hehehehe.. beberapa hari ni (mungkin minggu), kita akan fokuskan pada Mak Jemah dan anak-anak beliau yang comel tu ye. Takpe, Lilo, Ichii, Aoi, Sookie, Hime dan Hachiko bagi chance. Diorang cakap takpelah sekali sekala bagi spotlight dekat Mak Jemah sekeluarga pulak, hehe. Baik kan diorang? Sharing blog, is caring.. katanya 🙂

Awas. Entry panjang dan banyak gambar.

Hari pertama Mak Jemah duk dalam cage, litterbox dia takde kuih muih. Risau aku. Dia ni tahan kencing berak ke apa? Tapi makanan dia makan, air pun berluak. Aku kemain pesan ke dia. Tunjuk kat dia, ni litterbox, kencing dalam ni ok, berak dalam ni ok. Risaulah. Dia kan selama ni hidup berkelana. Mana pernah duduk dalam ‘teratak’ macam ni. Hehe. Tapi the next day, elok je dia membuang dalam litterbox. Lega aku..

20120919_183915

 Alolololo beratur nak amik gambar

Diorang sekarang dianggarkan berusia lebih kurang 3 minggu. So aku assume Mak Jemah beranak 1 September, hehehe. Anak-anak dia dah boleh angkat kepala. Telinga pun dah bukak. Now baru nak tatih. Excited sangat jalan-jalan pusing cage. Tapi jatuh jatuh lagi. Gigi belum ada, hihi. Comel gila tengok kucing takde gigi.

Ok, korang nampak tak dalam gambar atas ni, ada yang bukak mata, ada yang tutup mata? Haaa.. yang tutup mata tu yang meresahkan aku. Dia bukan tutup mata, tapi mata dia melekat dek banyak sangat taik mata. Ish. Kesian aku tengok. Padahal the day before, aku dah lap mata diorang. Semalam pagi-pagi aku dah call vet, tanya apa patut buat. Patut bawak gi vet ke cane. Tapi doctor suruh bersihkan dengan air suam dan titiskan ubat mata Hime je. Last weekend pegi vet bawak Hime sebab mata dia merah dan bertaik mata jugak. Tu yang dapat eye drop tu.

Sementara tunggu nak balik rumah, aku pun search how to treat eye infection to 3 weeks old kittens. Amboi bukan main panjang aku taip. Kalau orang lelaki yang search, mesti dia taip eye infection je. HAHAHAHA.

Lalu aku mendapat petua ini. Gunakan wet tea bag dan kesat pada mata yang kena infection tu. Ataupun, sapu mata tu dengan kapas yang dibasahkan guna air teh tu, teh sejuk ya. Dan tanpa gula ye. Kang ada semut pulak yang pegi hurung mata si kekenit tu haha. Aku baca review, memang banyak gila orang cakap petua tu berkesan. Selain pada kucing, ia juga boleh digunakan pada anjing dan manusia if kena eye infection macam ni.

Balik rumah je terus aku excited bancuh teh. Sebelum letak gula, aku keluarkan tea bag tu dan air teh sikit letak dalam mug. Pastu baru campur gula dalam teko. Ha itu untuk keluarga minum. Hahaha. Aku nak yang dalam mug tu je. Since aku ada 4 ekor anak kucing kan, so aku guna petua yang pakai air teh je. Kalau pakai tea bag tu kang, takkan aku nak guna 4 tea bag? Takkan pulak nak share kan.. Lepas lap mata, aku titiskan eye drop tu.

20120919_183953

 Anyonyonyo.

Lawak pulak aku tengok gambar ni. Nampak tak si tuxedo sekor tu macam tengah duduk? Hahaha. Yang si hitam tu sibukkk nau cari tetek mak dia. Mak Jemah tengah makan ayam time ni. Haaaa… aku rasuah dia ayam rebus racik Fancy Feast (Chicken Succulent) kat dia. Lepas bagi ayam, barulah dia cool dan tak hissing. Baru la aku boleh pegang anak dia untuk kesat mata tu, hihih.

20120919_184032

 Tapi tengoklah apa yang jadi?

Si kecik pun sama nak makan ayam!! Tak padan dengan takde gigi tu. Hahaha. Mak Jemah super sayang dekat anak dia. Bila anak dia sibuk menyempit sekali kat pinggan tu, dia pun ke tepi. Bagilah dekat anak tu. Ish terharu aku tengok kasih ibu dekat anaknya ni..

20120919_184042

 Omnomnomnomnom dapnyeeee ayammmm..

Ha, kalau nak tahu, yang hitam tengah makan tu, mata dia terkatup tu. Tak padan dengan mata terkatup, makan tetap makan. Haha. Tak sabar aku nak tunggu diorang boleh makan bebetul. Nasib baik ayam tu racik halus. Patutnya dia tak boleh makan apa-apa lagi. Kena fully minum susu mommy dia je. Lepas ni kena halang la kalau dia sibuk nak makan ayam. Takut pulak sakit perut nanti kan.

Hahahaha.. pelahap kan anak dia.. Yang makan pinggan tu, si Oreo, hahaha

Anyway, petua air teh tu, aku rasa macam berkesan. Sebab pagi ni aku tengok sape yang mata terkatup semalam, semuanya macam dah boleh bukak sikit, walaupun kecik, at least ada perubahan la kan. So pagi tadi aku lap lagi mata diorang dengan air teh.

20120919_184536

nanak amik gambar.. nanakkkk.. nak mommyyyyy

Wahhh memandai aku suruh dia panggil Mak Jemah tu mommy kan, kikiki.. Yang ini namanya Mohd Miki. Ekor dia melentik di hujung, hehe. Dia ni memang takde masalah mata semenjak dari kami jumpa diorang tu. Celikkkk je mata dia, kemain bulat. Tapi, aku tetap lap jugak dengan air teh tu.

20120919_184652

 Comel tak? comel tak?

Miki ni mulut dia riuh. Tapi suka sebab dia aktif. Rajin bertatih dalam cage tu. Nasiblah cage tu besar kan, luas lah sikit diorang nak meronda tu. Bulu dia macam ada campur dengan bulu putih sikit. Macam uban, hahaha. Aku tak tahulah memang macam ni ke apa, sebab aku kan tak pernah ada pengalaman dengan anak kucing yang less than 10 weeks old.

20120920_082206

 Ahmad Oreo

Konfiden sangat aku dengan jantina diorang kan. Insya Allah betul la jantan. Kalau tetibe sebenarnya ialah betina, maka tukarlah jadi nama Nurul Oreo. Hihihihh. Si Oreo ni pun masa memula amik, mata dia melekat jugak. Ekor lurus.

20120920_082252

 Assalamualaikum. Saya Ahmad Oreo..

Tengoklah, kena pegang leger tu, baru dia reti duduk diam. Kalau tidak, terteleng teleng kepala tu. Macam mana aku nak amik gambar kan? Ahmad Oreo ni dah ada yang booking, hehe. So dia ni kategori nice to see, nice to hold, tak boleh adopt sebab dah ada yang chop. Amboi sedapnya pantun aku 🙂

20120920_082416

 Ini pulak, Nurul Bunny..

Hahaha, tetibe dah tukar nama kan. Masa memula amik, aku nak letak nama Kizmo. Lepas tu semalam aku letak nama dia Siti Nur Bunny. Tetibe hari ni dah jadi Nurul Bunny pulak. Tahu kenapa aku panggil dia Bunny? Sebab ekor dia kontot macam arnab hahahahaha. Tapi tengok la bulu dia, meriah. Cuba banding dengan si Oreo. Tak sama kan? Si Bunny ni sampai dalam telinga ada bulu.

20120920_082429

 Dekat mulut ada misai tak habis shave.

Hahahaha. Misai sebelah je. Eh ke taik lalat? Hehehe. Mana-mana pun boleh lah kan.. Kawasan mulut dia ni comot sikit. Aku tak tahu sebab kotor ke, ataupun memang macam oren sikit kat mulut dia. Hidung dia haritu kotor, tapi lepas lap lap, okey sikit. Tak berani nak sental banyak banyak. Takpe, kita cuci hari-hari ye sayang? Sampai jadi bersih dan comel.

20120920_082440

 Ni badan dia. Banyak sikit putih atas badan dia compared to Oreo

20120920_082450

 Haaa.. nampak ekor dia? Tak nampak kan? Sebab memang pendek! Hahahaha.

Mata diorang ni, masih belum confirm warna apa. Sebab mata diorang bertukar kaler nanti. So warna yang kekal ialah apabila umur diorang 2 bulan nanti, insya Allah.

20120920_082851

 Mohd Pippo

Haa, inilah yang mata melekat dalam gambar first tu. Lepas dilap dengan air teh tu, alhamdulillah mata dia dah boleh bukak. Masih lagi melekat kadang-kadang, tapi tak seteruk masa mula-mula tu la. For the time being, aku akan lap mata diorang dua kali sehari. Setiap kali nak lap, kena rasuah Mak Jemah dengan ayam lah nampaknya. Hehehe.

Boleh je kalau aku nak buat degil and amik je anak Mak Jemah bila nak cuci mata tu, biar je dia hissing.. tapi aku taknak. Aku taknak dia benci dengan aku. Aku nak dia faham yang niat kita baik, nak dia duduk tempat yang proper, ada makan minum yang teratur. Supaya dia boleh tumpukan perhatian dekat anak dia. Supaya dia tak perlu susah payah cari makan sebelum dapat susukan anak dia. Bila aku rasuah dia dengan ayam tu, at least dia takde hissing kat kitorang. So aku senang je dapat pegang anak dia, dia tak marah 🙂

20120920_082929

 Mohd Pippo duduk atas kerusi

Ekor dia melentik kat hujung jugak. Bulu dia ni macam hitam keperangan. Tapi macam yang aku cakap, aku tak pasti sangat adakah warna bulu ni permanent ke tak sebab aku tak pernah bela new born.Tapi kalau kekal lah warna ni, memang cantiklah 🙂

So sekarang ni, cuma Ahmad Oreo je yang dah ada orang chop. Lagi tiga ekor ni masih available. Kalau berminat, silalah bagitahu ye. Insya Allah diorang ni akan membesar dengan sihat. Mak Jemah pun kami bagi makan Orijen sekarang. Ayam rebus pun dua kali sehari. Air yasin pulak sebagai air minuman. Hehe. Mak Jemah pun badan dia sangat bersih. Takde kurap langsung. Masa dia bunting dulu pun, dia makan kat rumah kami. Jadi insya Allah la anak-anak dia sihat walafiat 🙂

20120920_083140

terimalah jelingan manja dari seorang ibu yang penyayang, hehe. Tangan tetap nak peluk anak dia.

updates as at 24 September 2012:
Lepas 2-3 hari cuci mata anak-anak Mak Jemah dua kali sehari (pagi dan petang), sekarang mata diorang memang dah bulat dah, no more taik mata or mata melekat lagi. Petua air teh ni memang berkesan! Now kitorang masih lagi mencuci mata diorang dengan air teh, tapi sehari sekali je.. saja je bagi mata cantik, hehehe. Oh ya, Mak Jemah pun kena cuci mata dengan air teh jugak, hehehe..