Maid Tuan Ihsan

a3ccbb15-eece-4218-851e-2d58e4ee18b5

Ini Cindebella

Cindebella merupakan anak sebatang kara yang telah kehilangan ibu kandungnya. Beliau dibesarkan oleh ibu tiri garang yang juga telah meninggal dunia kerana sakit tua. Cindebella mempunyai seekor kakak tiri yang bengis lagi bengkeng bernama Cindymon. Cindebella sangat takut dan benci pada kakak tirinya yang kerap kali mendera beliau dengan memaksa Cindebella makan. Ya, itulah cara paling keji yang dilakukan oleh Cindymon untuk memastikan Cindebella selalu sakit perut dan cirit birit akibat makan berlebihan. Muahahahaha!!

Click here to Read More

Comments

comments

Neutering: Macamana Nak Jaga Kucing Selepas Pemandulan

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel ini dibuat berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pandangan individu lain mungkin berbeza.
 

Zaman sekarang ni, sudah semakin ramai pecinta kucing yang semakin terbuka tentang betapa pentingnya pemandulan kan? Jom, hari ni kita share macam mana nak jaga kucing, terutamanya kucing betina selepas proses pemandulan. Kakak pilih topik ni sebab selalu dapat whastapp dan message tanya macam mana nak jaga kucing selepas pemandulan.

Tapi sebelum tu, bagi mereka yang masih samar-samar dan masih belum mengerti sepenuhnya kepentingan pemandulan, kakak akan cerita serba ringkas kat sini ya.

Pemandulan binatang peliharaan seperti kucing dan anjing dalam bahasa Inggerisnya digelar sebagai “neutering”. Proses pemandulan boleh dilakukan ke atas kucing jantan dan kucing betina. Masing-masing ada kepentingan tersendiri.

Click here to Read More

Comments

comments

Kenapa Kucing Makan Rumput?

Artikel repost ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

fc9ccabd-f203-4348-9347-cd1640ebc829

Hai, nama kita Hime. Ala, panggil Memey je, barulah manja hehehe.. Kakak kita cakap dia sibuk. Dia suruh kita tolong update blog. Sebab dia cakap kalau kita tak tolong update blog, nanti labah-labah masuk blog ni pun boleh sesat sebab sarang tebal sangat, kih kih kih. Eh lupa pulak, kita ialah yang kaler putih yang macam pakai wedding gown tu tau. Bukannya yang dalam lubang tu. Itu Hachiko nama dia. Dia memang suka menyibuk time kita bergambar, dia pun nak masuk sekali.

Untuk pengetahuan semua, sekarang musim hujan di Kuantan. Cuaca melampau sejuk sampai kipas pun tak payah on. Kerja kami cuma tidur terkangkang seharian. Syok wohh.. Kita harap semua meow takyah la ngengada main kat luar ye musim ujan macam ni, kang demam atau selsema kang lagi susah.

Pada suatu hari…

Click here to Read More

Comments

comments

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Click here to Read More

Comments

comments