Maharani Seira

Hai, nama kita Seira.

Tapi tu nama glamer la. Nama asal sebenarnya Serabut. Nama sekarang, Maharani Balu Seirabut Al Kucar Kacir hahahaha.. dapat gelaran maharani balu sebab kita takde suami, tapi bunting sewaktu direscue kikiki.. Emm.. kakak cakap, kawan dia yang bagi idea suruh letak nama Seirabut. Sebab masa mula-mula tinggal dengan kakak, kita memang serabut pun serupa hantu.

Tak percaya? Nah bukti ?

Comel atau menyeramkan?

Dah, dah, tak payah nak tergagap gagap jawab. Kita sendiri pun seram tengok gambar ni masa kakak tunjuk. Rasa macam nak buang je henpon kakak masa tengok gambar ni sebab seram sangat hahahaha..

Masa kakak rescue kita, kita tengah mengandung. Emmm.. apa nak buat, itulah nasib kucing jalanan. Kalau kita ada duit sendiri, dah lama kita pegi vet mintak doktor spay (mandulkan) kita. Tapi apakan daya, jangankan nak ada duit simpanan (drama kejap), nak isi perut pun kena mintak belas ihsan orang. Dengan rupa paras kita yang scary macam zombie, bukan senang nak dapat makan ye.. dapat penyepak dengan kaki tu mungkin lebih mudah dari dapat makan.

Nasib baik dapat makan free kat Sookie’s Store hahahaha.. tu pun kadang-kadang kena bersaing dengan kambing jugak.

Betul la, kita tak tipu.

Sekarang percaya?

Kadang-kadang kita geram dengan kambing ni. Yelah dia kan boleh makan rumput. Nape nak makan kibbles jugak?

Pada suatu hari.. kakak mengambik keputusan untuk bawak kita masuk ke dalam kedai. Kakak cakap kesian kat kita. Dah la mengandung, ada kurap, ada fungus, ada kutu, kulit kering dan kusam tidak bermaya, tona kulit tidak sekata, bulu tak berseri, rambut bercabang, macam macam lah masalah.

Lalu kita pun hepi lah kan. Dapat dok dalam aircond pulak. Lama dah berangan tau hehe..

Kakak letak ubat kutu dan bagi kita ubat cacing sambil tanya bila agaknya kita nak beranak ni? Kita pun lupa la pulak bila due date kita beranak sebab tak pegi check-up pun sepanjang mengandung hik hik..

Selepas dua hari tinggal di Sookie’s Store, kita merasa sungguh bahagia seperti dunia ini ana yang punya hahaha.. yelah, makan sedap, takyah susah payah mintak plak tu. Hari-hari ada je makanan tak penah habis. Lepas tu minum air bertapis emm sedapnyaaa.. dulu minum air longkang je. Dengan jentik jentik sekali kita bedal, ahhh lantak la janji hilang dahaga kan. Badan rasa bersih sangat sebab kakak dah bersihkan kita. Kaum kerabat kutu pun semua telah terkorban di dalam satu operasi pembasmian kutu besar besaran oleh kakak. Yakni dengan meletakkan Advantage Spot On, dalam masa 24jam semua kutu, ratu kutu, anak kutu dan telur kutu sekali telah meninggalkan dunia yang fana ini.

Tidur pun sedap je terlentang, bertuahnya la jadi kucing indoor kan. So kucing kucing indoor sekalian, jangan la buat perancangan nak lari dari rumah ke, cubaan nak merayap tengok dunia luar ke. Takde apa yang menarik pun. Bahaya je yang banyak kat luar tu. Kereta, motor, lori, basikal, binatang liar, penyakit, orang jahat pun banyak. Baik dok dalam rumah je tengok kartun lagi best.

Eh sambung semula.. selepas dua hari, kita rasa macam nak beranak la pulak. So hari tu kita bad mood sangat. Sebab perut sakit nih. Kakak dan stafnya rasa mungkin dah sampai masa kita nak beranak agaknya. So kakak suruh asingkan cage kita. Letak kat belakang supaya tiada gangguan kucing lain.

Maghrib tu yakni pada 11 Disember, kita berjaya melahirkan 2 puteri dan 1 putera.

Jangan jeles kita ada 3 baby hikhik

Masa ni kita keletihan baru pas beranak. Badan kita nampak je cam gemok tu padahal rasa tulang je. Nampak gemok sebab baru lepas beranak kot. Kakak pun masa baru lepas beranakkan Syazriq dulu gemok jugak hahaha.. eh termengumpat pulak hihi..

Kakak tolong tukarkan pet sheet kita. Dia cakap dia tolong tukarkan pet sheet yang kesan berdarah darah tu supaya kita dan baby dapat tidur lena di ruang yang bersih dan lebih selesa.

Hihi..

Kakak cakap baby kita comel. Sambil puji kita pandai beranak. Heii mestilah terer beranak, dah berpuluh kali kot beranak maklum la kucing jalanan takde sape hirau kita bunting ke beranak ke.. sedih tak? Kita rasa hepi sebab kakak sayang kita. So kita sondol kepala dekat kakak hahah..

3 ketul bayi yang dinamakan Jaja, Jiji, Juju

Kakak cakap dekat kita, lepas baby pandai makan nanti, boleh lah kakak hantar kita ke vet untuk di-spay. Kita rasa nak melonjak keriangan. Finally kita tak payah dah beranak. Kita jaga anak-anak kita bebaik. Susukan dan ajar diorang cara hormati orang yang lebih tua. Hahaha tu tipu je.

Kita dah semakin sihat

Kakak bagi kita makan kitten food selama kita menyusukan anak. Supaya susu kita banyak dan badan kita tak kurus. Bulu pun semakin tumbuh dengan jayanya.

alololo tengok anak kita bulat

Kakak dah start bagi ubat cacing pada baby kita seawal usia 3 minggu. Katanya biar sihat. Takde cacing. Kita okay je. Apa yang kakak buat semua demi kebaikan kami.

Bersih dah muka kita masa ni kan?

Siang malam kita menyusukan anak supaya mereka cepat besar. Nasib baiklah kita ni ibu mithali pandai jaga anak. Kita taknak susahkan kakak kena bottle feed baby kita pulak. Kesian kakak. Dia nak makan pun kekadang takde masa.

Cakkk!!

Eh ehh nak tergolek pulak hihi

Kita rasa sungguh bertuah sebab sumorang sayang kat kita dan anak-anak kita. Kekadang terfikir apalah nasib anak-anak kita yang dulu. Kakak cakap, dia selalu nampak kita asik bunting je masa dulu.

Haiii dari tiga budak comel

Sekejap je anak kita dah besar, pandai makan dan kakak pun menunaikan janji dia.. yakni menghantar kita ke vet untuk di-spay. Terima kasih kakak.

Walau sudah di-spay.. naluri keibuan kita tetap ada. Anak-anak kita sangat manja dengan kita sampai mereka besar. Masih nak tidur bersama dan berpelukan.

Bila anak-anak kita cukup umur dan telah divaksin penuh, mereka juga dimandukan. Kakak tak mahu kucing di bawah jagaannya membiak. Kakak bukan penternak kucing! Niat kakak menyelamatkan kucing terbiar ialah supaya mereka dapat kehidupan yang lebih baik.

Ini Juju

Umur Juju tak panjang. Juju ada masalah saraf dan akhirnya kembali kepada penciptanya. Kakak sedih sangat. Kakak menangis. Kakak menangis setiap kali kucingnya mati. Kesian kakak. Masa tu kakak sedang mengandungkan Syazriq. Nenek pujuk kakak jangan menangis sangat nanti kesian kat baby dalam perut bila ibu terlampau sedih.

Juju masa kecik.. huk huk.. rindunya..

Lebih kurang 2 minggu sebelum Juju meninggalkan kami

Juju dah tak boleh jalan dengan betul. Jalan senget dan jatuh. Akhirnya tak boleh bergerak langsung. Selera makan juga dah hilang. Doktor ajar cara untuk bagi Juju eksesais. Kami buat semua yang doktor suruh. Namun akhirnya Juju pergi jua.

Kita sedih bila Juju mati. Tapi kita tahu, kakak lebih sedih. Kakak sayangkan semua kucing dia macam keluarga sendiri. Kakak sanggup berhabis demi nak merawat kami. Tak pernah kami dibiarkan sakit tanpa rawatan. Jadi kita tak salahkan kakak atas kematian Juju. Mungkin itu yang terbaik untuk Juju. Sekarang Juju dah tak sakit lagi. Dia mungkin tengah main lari-lari dengan kengkawan yang lain dengan gembiranya.

Jaja sewaktu bayi

Jaja kini sudah dewasa hehe. Cantik macam emaknya bukan? Heheh..

Tapi kalau Jaja tengok emaknya masa zaman dahulu, mesti dia histeria hahahaha..

Jaja ni ada iras iras kita tak?

Jijie boy, anak bujang kita yang selamanya bujang trang tang tang. Handsome kan?

Dah dah la enterprem tu nak oi.. ni entry mak ni, biarlah gambar mak je banyak hahaha..

Gambar kita paling latest. Adeh.. perut berat tak larat nak bangun, tolong!!

217492_wahre_liebe_f_r_graue_eminenzen_verpackung_ohne_grammangabe_12_2013_2

Buat masa sekarang ni diet kita ialah Wahre Liebe Senior.

Yakni makanan yang dirumus khas untuk kucing 5 tahun ke atas. Makanan ni dah lengkap vitaminnya untuk meow yang veteran. Dah siap dah untuk jaga bulu, jaga buah pinggang dan sebagainya. Kandungan protein dan fat yang bersesuaian untuk meow veteran.. Umur kita ialah anggaran macam tua skit dari Bella Belon. So maybe dalam 8-9 tahun macam tu.

Tua tua kita pun, tua lagi Mak Jemah oiii..

Haaa.. apa sebut Mak Jemah ni? Ngumpat eh?? Siapa tua?

Mak Jemah ni disaspek sudah berusia anggaran 10 -12 tahun gamaknya. Tapi tetap ayu seperti budak tadika lagaknya hihi (jaga hati)

Kita sedang demo cara bermain hehe

Ini la cara bermain untuk meow yang gendut. Main sambil baring. Best tau tak perlu kejar butterfly tu. Hanya perlu tampar dan gigit jika mahu hahaha..

Posing gaya Kim Kardashian.. kena bagi bontot je kat kamera haha..

Ok lah rasanya dah berkajang kajang dah karangan kita. Semoga kita bertemu lagi dua tahun dari sekarang hahahahaha.. gurau je.. kakak cakap dia akan cuba istiqomah update blog sekerap mungkin mih mih mih..

Comments

comments

Baby Dan Meow

Ecehh.. lepas update satu entry, terus kemaruk nak update lagi satu entry kan.. hahaha..

Mungkin ada yang tak tahu yang kakak dah ada baby sekarang hehe.. dah masuk 11 bulan pun umurnya. Tak lama lagi nak setahun dah. Sekarang tengah fasa nak berjalan. Lasak kemain, berpeluh ketiak mak ko nak handle hahaha..

image

Inilah Syazriq masa baru dilahirkan pada 8 November 2015, 2.50pm, 3500g beratnya.

wp-1474957127135.jpg

tengok la kain bedung pun tak muat.. haha.. masa ni dalam 5 bulan kot umur dia

Ramai pencinta kucing yang mungkin tertanya-tanya adakah selamat untuk kita bela kucing sepanjang pregnancy, dan selepas bayi dilahirkan. Hari ni kakak nak kongsi pengalaman mengandung dan menjaga baby dan para meow yang penyibuk. Hehe..

Kadang-kadang sebak bila tengok kat group group kucing, ada yang bila disahkan mengandung je, terus letak kucing for adoption. Dengan alasan, “Orang cakap tak boleh bela kucing masa mengandung, nanti keguguran,”

Padahal sebelum mengandung, kucing tulah yang kita belai, yang kita sayang, yang tidur sekatil sebantal dengan kita, yang kita minta doakan sekali supaya kita murah rezeki dan dikurniakan zuriat..

Pada bulan March 2015, kakak disahkan pregnant 6 minggu. Gembiranya hati bukan kepalang. Sebab menunggu si kecil hadir dalam hidup kami hampir 5 tahun. Bila dah menunggu lama, pastilah nak jaga kandungan sebaik mungkin, betul tak?

Jadi masa first visit dengan doktor, memang kakak terus inform pada doktor yang kami ada lebih 60 ekor kucing, dan ada yang tidur sekatil dengan kami. Adakah ianya selamat untuk kakak dan kandungan?

Doktor cakap, tak ada masalah. Cuma dinasihati jangan uruskan litter box kucing. Sebab najis kucing mungkin ada sejenis parasit yang dinamakan Toxoplasma gondii. Kuman ni boleh menjangkiti janin dan menyebabkan keguguran. Jika terpaksa uruskan litter box, pastikan pakai sarung tangan. Begitulah kata doktor.

“Mungkin” ada bukan bermaksud semua taik kucing ada parasit ni ya. Kena paham kat situ..

Toxoplasmosis is a disease caused by the parasite Toxoplasma gondii, which can be found in garden soil and raw meat. Cats can get toxoplasma infection by killing and eating infected prey. 

Cats most often become carriers of toxoplasmosis by killing and eating wild animals who have been infected.

Kebanyakan kucing menjadi pembawa toxoplasmosis dengan cara membunuh dan memakan haiwan liar yang telah dijangkiti.

Once a cat is infected, the parasite multiplies in his intestines until immature eggs called oocysts are shed in his feces.

Setelah kucing itu dijangkiti, parasit tersebut akan membiak dalam usus kucing itu sehinggalah telur telur yang tidak matang yang dinamakan oocysts dikeluarkan melalui najis kucing.

Haa.. sekarang nampak tak kat mana parasit Toxoplasma ni datang? Dari tanah dan daging mentah pun boleh. So kalau kucing kita indoor dan kita tak bagi makan raw meat, tak perlulah kita risau.

Although people can be infected through contact with cat feces, the far more common way for someone to have contact with the parasite that causes toxoplasmosis is through unhygienic handling of raw or undercooked meat, drinking contaminated water and exposure to garden soil or sandboxes where infected cats may have defecated. People do not get the disease through direct contact with the cat himself.

Walaupun manusia boleh dijangkiti melalui sentuhan dengan najis kucing, tapi sebenarnya cara jangkitan paling biasa untuk seseorang itu dijangkiti toxoplasmosis ialah melalui daging mentah yang tidak diuruskan dengan bersih, daging yang tidak dimasak sepenuhnya, minum air tercemar, dan terdedah pada tanah di mana kucing yang dijangkiti tu berak. Kucing itu sendiri tidak akan menjangkiti manusia melalui sentuhan.

Jadi kenapa harus kita menjauhkan diri dari kucing? Tak berdosa pun kucing tu. Kesian la tak pasal pasal je kena adopt out la.. kena jual la.. paling parah kalau kena buang.

Dan untuk pengetahuan semua, kakak tanya pasal kucing ni pada 3 orang doktor perbidanan yang berlainan. Semua jawapan yang diterima adalah sama – tak ada masalah nak bela kucing as long as elakkan handle litter box. Pakai glove jika terpaksa.

Tak ada doktor yang suruh kakak buang kucing ke, bagi for adoption ke, jual kucing ke.. semua ok je walaupun kakak cakap kami tidur sekatil dengan kucing. Muka doktor pun relax je bila kakak bagitahu ada banyak kucing.

Kalau sebelum mengandung, si isteri yang uruskan litter box.. suami boleh la tolong amik alih tugas isteri tu. Ataupun kalau tinggal dengan family, upahlah adik adik tolong uruskan litterbox meow, hehe.. Kalau nak, 1000 daya, tak hendak, 1000 dalih betul ke tak betul? Hehe..

Alahan? Ya kakak pun kena alahan yang teruk pada trimester pertama. Teruk sangat sampai rasa macam tak boleh bangun. Bila bangun je nak tumbang. Selalu pitam. Bila tak makan, lapar. Bila makan, muntah pulak. Dalam handbag sentiasa ada minyak angin.

Tapi alhamdulillah tak ada alahan dengan bulu kucing. Sebab kami memang letak ubat kutu dan bagi ubat cacing pada semua kucing setiap 3 bulan. Memang itulah rutinnya. Kucing kami hampir 60 ekor semuanya indoor, langsung tak jejak tanah dan semuanya telah dimandulkan. Memey adalah yang paling manja dengan kakak sepanjang kakak pregnant. Teman kakak selalu. Bila kakak berehat, dia takkan lepaskan peluang duduk atas perut. Dari perut kecik, sampailah dah dekat nak beranak pun dia tetap setia jaga perut kakak, hahaha..

advantage

kami bagi meow kami semua pakai Advantage Spot On ni

Advantage Spot On ada 2 size.. Size S untuk kucing below 4kg.. Size M untuk kucing above 4kg.

Tidak dinafikan immune system kakak sangat menurun sepanjang pregnancy. Mudah demam, mudah selsema, batuk, dan siap kena keracunan makanan lagi sampai kena warded 4 hari. Masa tu dah pregnant 6 bulan.

Doktor cakap, sewaktu mengandung memang immune system kita akan jadi rendah. Tapi bukanlah sebab kucing kot. Tak pernah terlintas pun nak salahkan kucing. Doktor cuma nasihat makan makanan berkhasiat, jangan skip waktu makan dan makan ubat yang dibekalkan.

Bahaya tak bagi kucing rapat dengan baby?

image

dengan abang Jeyiboy

image

dengan kakak Memey

image

dengan abang Ciko

Syazriq dah diperkenalkan dengan kucing kami sejak kakak dalam pantang lagi. Hari ke 30. Sebab 28 hari selepas melahirkan, kakak duduk kat Tendercare Confinement Centre. Haa yang ni nanti ada masa kita cerita lain pulak. So balik rumah masa hari ke 30. Memang kami takde la nak suruh kucing tidur luar ke apa. Semuanya seperti biasa.

Akan tetapi, opkos la kakak jadi cctv sentiasa perhatikan baby dan meow. Sebab first experience kan.. Kita pun sepanjang masa dok pesan pada meow jangan kacau adik sleep, jangan usik adik, sayang adik.. diorang pun seperti mendengar kata. Sehingga ke hari ni, Syazriq tak pernah kena cakar ke atau kena gigit dengan meow ke.. semua sayang kat dia.

Kakak nak share tips pada mereka yang baru nak intro baby atau kanak-kanak dengan kucing. Boleh juga digunakan bagi mereka yang baru first time nak bela kucing tapi ada anak kecil di rumah.

Pilihlah untuk membela kucing dewasa. Elakkan pelihara kittens jika rumah kita ada baby atau kanak-kanak di bawah usia 8-9 tahun.

Ala kenapa nak kena bela kucing dewasa? Kittens la cute.

Ye cute memang cute. Tapi kittens ni behaviour dan temperament diorang lain berbanding kucing dewasa. Kittens tak pandai bertenang. Kittens tak tahan tengok benda yang bergerak gerak macam kaki dan tangan baby. Nanti dia nak terkam sebab dia ingat orang ajak dia main. Kuku kittens sangatlah tajamm sampaikan dia boleh panjat dan berpaut pada kaki kita macam tu je. Sangkut kuku dekat kulit. Haaa.. dah terbayang tak pedihnya macam mana? Hahaha..

Kanak-kanak bawah usia 9 tahun pulak biasanya terlebih excited dengan kittens. Nanti kittens tu pulak yang trauma kena picit la, kena tarik ekor la, kena campak la, rendam dalam air la.. So sebagai ibu bapa, kita kena la consider kebajikan haiwan, dan keselamatan anak kita, betul tak?

Kucing dewasa lebih relaks. Lebih bertenang. Lebih mendengar kata. So kalau adik kecik tu goyang kaki macam mana pun depa buat derk je hahahaha..

wp-1474957019695.jpg

Ciko yang sentiasa tenang walaupun adik tengah gomol dia

Bila baby atau kanak-kanak tak merasai kenangan pahit kena cakar ke atau kena gigit kucing ke, mereka akan membesar sebagai seorang yang tidak takutkan kucing dan pandai bergaul dengan kucing. Dia akan faham yang kucing tu kawan, bukan mainan yang boleh dibaling atau dirosakkan.

wp-1474956960688.jpg

belajar merangkak dengan kakak Sookie

Ya, sampai satu stage baby akan jadi sangat lasak dan mungkin dia yang akan buli meow tu. Masa stage ni, kita kena nasihat anak kita pulak. “Kena main baik-baik dengan meow. Jangan kasar, tak baik.. kesian meow. Meow tu sayang adik..” Kena tegur anak kita kalau dia tarik bulu kucing, pukul kucing atau apa-apa aksi yang menyakitkan kucing tu. Kakak sendiri pun sound Syazriq kalau dia start nak main kasar dengan kucing, walaupun kucing kami memang sangat sangat pasrah time main dengan adik. Ingat baby tak faham ke kalau kita tegur dia? Kalau kita suruh dia tepuk tangan, pastu dia tepuk tangan, maksudnya dia boleh faham la apa kita cakap jika kita ulang dan ulang benda yang sama setiap hari. Betul tak?

wp-1474956892890.jpg

Bila anak kita dah besar dan kita yakin sepenuhnya yang mereka akan sayang kucing tu, haa masa tu boleh la nak adopt kittens pulak hehe..

wp-1474956840529.jpg

Abang Ciko sayang kita ke, sayang ibu? Haa.. jawab la, jawab!

wp-1474957156855.jpg

Tidur berhimpit dengan kakak Sookie. Siap pegang tangan hahaha..

Oh nasib baik tak lupa.. ni untuk mereka yang ada masalah alahan dengan bulu kucing atau resdung sewaktu pregnancy. Kakak faham alahan mengandung ni memang luar biasa peel dia, masa belum pregnant ok je semua, bila time pregnant je mula la nak resdung la, tak tahan bulu la.. (kakak dulu tak tahan bau shampoo ok, masa mandi je wek wek sana, wek wek sini.. menahan loya sebab tak tahan bau wangi hahahah)

Haa.. ni nak share, korang boleh gunakan nasal spray ni. Doktor yang suggest dan ianya selamat digunakan sewaktu mengandung. Kakak pun pakai jugak sebab kakak pun ada resdung. Letih tau bersin bila mengandung ni. Kadang rasa sampai nak terkencing sebab pundi kencing ibu mengandung kan memang rendah hahaha..

image

Gunakan spray ni sehari sekali, setiap hari. Memang nampak improvement. Selepas satu bulan consume, doktor cakap bahagian dalam hidung dah kurang bengkaknya. Sebelum pakai nasal spray ni, doktor cakap bahagian dalam hidung kakak bengkak sebab kerap sangat bersin dan hembus hingus.

Nasal spray ni sapa sapa pun boleh guna. Kot suami yang resdung ke, bolehlah ikhtiar guna nasal spray ni. Eh tapi jangan share plak. Belilah yang baru. Cari kat farmasi. Nak kata sembuh terus tu takdelah sembuh, tapi at least takde la dok bersin sepanjang masa. Sangat suffer ok. Hahahaha..

Oklah melampau plak panjangnya. Nanti kita sambung citer lain plak yer.

wp-1474957064237.jpg

Adik je kemain ceria, abangnya muka whatever sangat hihihi. Babai!

Source: Toxoplasmosis in Cats

Comments

comments

Edisi Puyuh

Hai.. gigih kakak edit gambar ni sebelum watak watak dalam gambar ni menjadi dewasa hahahaha.. kang edit gambonya masa kecik, by the time entry siap, dah beso dah pun meownya hahaha..

001

Perkenalkan.. Puyuh namanya.. kenapa letak nama dia Puyuh? Sebab dia takde ekor ahaha.. ada bulu je sejemput. Tulang ekor pun takde. Lucu betul bila dia jalan, direct nampak bontot je.

Puyuh ni kami rescue dari engine kereta customer. Jenuh nak keluarkan. Dah la bajet bajet garang. Ingatkan betul lah garang. Rupanya drama semata-mata. Bila dah tinggal dengan kami, rupanya Puyuh ni terlajak manja. Pandai amik hati meow lain. Kena la amik hati kan sebab nak share body heat. Sejuk woo tido dalam aircond hahahha..

003

Size badan auntie Bella, 4 kilometer dah boleh nampak dah. Kalau tengok dari dekat, lagi la nampak macam pakai kanta pembesar, kih kih kih.. auntie Bella ni tengah buat kerja opis ni.. Tu yang busy sangat menaip kononnya. Ingat Bella salesgirl je ke? Hishh.. dia serba boleh sebenarnya.. Jadi kerani perakaunan boleh, jadi pengurus sumber manusia pun boleh. Jadi cashier apatah lagi, sambil pejam mata je, tadek hal punya lah, hahahaha..

004

Tak padan kecik, mulut Puyuh laser ye, mesti abang Zorro yang ajar yek?

005

006

Beriya Bella bahasakan diri “auntie”, tapi Puyuh panggil Mak Bell je, kahkahkah

007

008

Tulah Puyuh.. laser lagi kau kan.. Mendapat la semula dengan auntie Bella tu yang lagi berganda lasernya.. Baju sekolah ko dikutuknya size spender dia je hahahahahaha..

009

Puyuh merajuk ngadu kat Zorro.. Manja la konon ye? Tapi memang camnilah dia.. manja dengan semua meow, dapat tidur berpelukan hahaha..

Nanti ada chance, kakak update lagi ye.. Entah-entah masa tu Puyuh dah masuk sekolah menengah dah KAHKAHKAH!!

Comments

comments

Selamat Tinggal, Kakak Manja..

Dah lama tak update blog.. cerita terakhir ialah pasal Kakak Manja.. yakni cerita dua tahun lepas.. dah lama kan?

Hari ni pun nak cerita pasal Kakak Manja..

Kakak Manja dah tiada lagi di dunia ni.. Dia dah tinggalkan kita semua untuk bersama dengan kawan-kawannya yang lain kat sana.

wp-1473920421451.jpg

Kakak Manja dah pergi 2 hari sebelum Hari Raya Aidilfitri baru-baru ni..

Kakak hadapi masalah sembelit dan didapati kurang makan dan kurang minum air. Jadi dia dibawa ke vet. Doktor berjaya keluarkan najis yang sembelit tu..

Blood test juga dibuat sebab doktor cakap kakak nampak lemah sangat. Hasilnya, doktor mendapati buah pinggang kakak tidak berfungsi dengan baik dan dia dehydrated.

Dulu lagi doktor ada cakap, condition kakak yang lumpuh mungkin akan merosakkan buah pinggangnya satu hari nanti.

Kakak tak sakit lama.. beberapa hari je. Tak sempat nak bawak balik, Kakak dah pergi dulu. Masa tu ngam-ngam je sampai klinik untuk bawak balik Kakak agar dia dapat habiskan sisa hidupnya dengan kami.. apakan daya Kakak dah tak tertanggung lagi sakitnya dan tinggalkan kami tanpa kita sempat ucapkan selamat tinggal.

Maafkan kami, Kakak Manja.. maafkan kami..

Kami doakan Kakak berbahagia di sana. Kakak dah boleh lari laju kat sana. Kakak tak lumpuh lagi.. Kakak dah boleh main kejar-kejar dengan kawan-kawan..

wp-1473921269520.jpg

Semoga suatu hari nanti kita berjumpa lagi. Jangan lupakan kami ye.. sebab kami tak akan lupakan Kakak. Pengalaman menjaga Kakak, kami akan kenang selama-lamanya..

 

Comments

comments