Kakak, My Strong Kitty

Hai.. mula-mula sekali kena minta maaf sebab lama tak update blog, hehehe.. Hey bukan lupa tau. Tidak sama sekali. Cuma masa sangat mencemburui aku. Kalau ada masa nak update blog pun, lepas jam 12 tengah malam. Tapi kalau tak busy lepas jam 12 tengah malam tu, aku lebih memilih untuk tidur dari update blog hahahaha..

Sorry dong!

Anyway, macam-macam perkara berlaku dalam masa dua bulan selepas last entry aku hari tu. Tapi kita cuba cerita one by one ok. Harap bersabar 🙂

29 March 2014, hari Sabtu. Masa tu jam lebih kurang pukul 5.30 petang kalau tak salah aku. Aku baru lepas babai customer yang datang beli barang. Lepas tu aku dengar dia panggil “Izzzz.. ni ada kucing kena langgar ni haaa..”

Berlari aku pegi tengok. Ya Allah betapa aku terperanjat bila nampak KAKAK!! Kakak mengesot bebetul depan kedai aku, tapi kat atas jalan raya 🙁

Kakak ialah stray cat yang aku selalu feed. Macam Alice jugak, tapi Alice lain. Alice setia, takde merayap. Semua orang kenal dia. Kakak pulak datang dan pergi. Pernah aku suarakan pada suami, nak spay Kakak. Tapi tak kesampaian, sebab setiap kali jumpa kakak, mesti dia tengah bunting, ataupun perut menggeleber dan ada susu. Risau dia baru beranak dan masih menyusukan bayi, tu yang buat aku asyik bertangguh.

IMG-20140329-WA0004

 Keadaan kakak dalam carrier, sebelum dibawa ke vet

Tengoklah betapa sedih keadaan dia. Dalam hati rasa betapa kesalnya aku tak sempat bawak dia pegi spay. Kalau dia dah dimandulkan, mungkin dia takkan merayap jauh, jadi kuranglah kemungkinan nak kena langgar kan.

Aku bagi kakak makan. Kebulur yang teramat sangat. Nak menitik air mata aku. Entah berapa lama dia tak makan entah. Kakak mesti dibawa ke vet. Nasib baik masa tu baru pukul 6 jadi vet yang biasa aku pegi tu, belum tutup. So aku mintak kawan aku merangkap groomer di Sookie’s Store tolong hantarkan kakak ke vet.

Esoknya hari Ahad, vet pun keje half day. Aku cuba call tapi dia busy. So takpelah kan. Isnin tu, kebetulan nak hantar Muez, Omot dan Diamond pegi spay, jadi aku terus melawat kakak.

 Kakak di vet

Doktor cakap kena xray untuk tahu bahagian mana yang terjejas. Tak apalah, aku cakap kat Dr Lean, buatlah apa yang patut. Dalam hati risau, mampukah aku nak jaga kakak nanti? Bukan apa, takut tak dapat beri perhatian je. Apa pun, aku minta Dr Lean terus spay kakak. Dengan harapan dia tak bunting la kan. Kalau dah bunting pun aku rasa vet akan buat abortion kot. Macam mana nak beranak kalau dalam keadaan macam tuh?

IMG-20140403-WA0003

IMG-20140403-WA0004

 Hasil xray kakak

Kata Dr Lean, kaki kakak langsung tak patah. Yang patah ialah spinal cord. Tapi bahagian patah tu dah membentuk tulang baru. Malangnya tulang baru tu membentuk waktu kakak di posisi yang senget. Jadi badan dia pun sengetlah. So tulang baru tu cuma menyambung tulang yang patah tu. Tapi jadi macam simen je. Macam useless sebab senget kan.

Saraf kakak pun semua dah mati. Maka kaki dia jadi keding dan keras. Aduhai sedihnya aku masa tu. Tapi kakak bernasib baik sebab dia boleh kencing dan berak sendiri. Which is a good thing, dan kuih muih dia kemain lawa boleh dikutip je hahaha… Sebab some cats, ada yang lepas eksiden, boleh berjalan semula, tapi tak boleh berak dan kencing sendiri. Kena dipicit pundi kencingnya baru boleh kencing. Picit ususnya, baru keluar najis.

Bad thing is, Kakak tak boleh hold bladder (pundi kencing) dia. So ada kalanya, air kencing dia akan mengalir tanpa dia sedari. Contohnya kalau time dia eksaited kita memain dengan dia. Waktu dia marah, atau waktu kita angkat dia. Pastu dalam keadaan dia macam tu, Kakak akan mudah kena UTD (Urinary Tract Disease). Even masa dia dalam wad pun Dr Lean cakap kencing dia ada nanah dan darah. Tapi dia tak rasa sakit la masa kencing. Tak macam kencing kena batu karang tu.

Kakak suka makan, setiap kali dia makan, memang macam kebulur sangat. Dr Lean pun cakap macam tu. Jadi bila aku datang melawat dia, aku pass kat Dr Lean wet food. Bagi dia happy 🙂 Takde la stress kena duk dalam wad kan.

IMG_20140407_134835

 Kakak sudah di-spay! Pakai kon Queen Elizabeth hahaha..

Nasib baik beliau ni tak bunting. 10 hari Kakak dalam wad. Akhirnya Kakak boleh dibawa pulang. Dr Lean cuma bekalkan antiseptic powder untuk disapu pada luka melecet kat pinggul dia (kesan mengheret badan ke hulu ke hilir). Kakak disyaki dilanggar lebih kurang 2 minggu sebelum dia sampai ke Sookie’s Store!

Bayangkan kesengsaraan dia?

Tak terkata 🙁

IMG-20140407-WA0025

 kakak di Wad Kurang Upaya kat Sookie’s Store pulak, hehehe..

Maafkanlah Kakak yang comot dan compang camping tu. Aku nak sental memang tak sampai hati langsung. Takut dia sakit. Aku cuma lap badan dia dengan wet tissue, dan spray dengan Supercat Bath Spray je setiap kali bersihkan dia. Nampak tak kaki kiri dia yang straight tu? Kaki tu memang tak boleh bengkok langsung!

IMG-20140407-WA0023

 Selamat datang ke Teratak Kakak! Sila bayar tol sebelum sentuh kita 😀

Mangkuk makanan tu boleh adjust ketinggian dia, which is good for Kakak. Sebab bila dia makan, boleh la kaki yang straight takleh bengkok tu parking bawah mangkuk tu hehehe. Maka mudah la dia nak makan kan.

20140407_213956

 Gambar dari sudut lain

Kakak makan Nature’s Protection Indoor. Yang baiknye Nature’s Protection Indoor ni ialah kibbles dia kecik, kakak ni kan makan pelahap. Kalau besar kang tercekik pulak. Kandungan protein tak tinggi, cuma 29%. Kakak tak boleh terlalu gemuk. Pastu good for skin & coat dan ada hairball control. Elok la untuk kakak kan sebab dia nak grooming diri sendiri pun terkial-kial. Paling elok sebab makanan ni control pH kencing. Kakak kan mudah dapat UTD. Jadi kenalah berjaga-jaga 🙂

20140407_214329

 Syok sangat tido haa.. Ko mampu tido cenggini gaya? Gimnastik sangat. Hahaha..

C360_2014-04-09-15-22-32-159

 Lagi satu aksi tidur luar biasa, kahkahkah..

Kat dalam cage tu, bawah sekali aku alas getah yang macam kat tandas awam tu. Lepas tu alas dengan kain alas kaki yang lembut. Lepas tu alas dengan 4-5 keping napkin. Napkin tu aku letak banyak sebab bila dah basah kena kencing, aku tarik keluar je. So tak perlu alihkan kakak banyak kali.

Rupanya menjaga kakak, tidak sesukar yang aku sangkakan! Syukur alhamdulillah, kakak sangat baik. Tak banyak kerenah. Makan minum semua okey. Berak pun lawas 🙂

C360_2014-04-12-18-49-54-974

 Hoiii!! Mengumpat kita ke?

C360_2014-04-12-19-46-13-865

 Bye, nak sambung tido.. ZzzZzz…

C360_2014-04-13-17-39-13-521
Nampak tak luka kat pinggul dia dah sembuh? Gembira sangat aku masa ni.. Sebab itu tandanya kakak sudah boleh dimandikan!!

C360_2014-04-16-12-19-34-034

 Apaa? Nak mandikan kita? Tapi kita seumur hidup tak pernah mandiiii 🙁

C360_2014-04-19-19-01-24-954

 Muka budak lepas mandi. Tensen benor muka beliau. hahaha..

Tak dapat nak mandi sampai putih sebab kotoran degil tu wohh.. Buat permulaan, biarlah sikit-sikit kan. Lama-lama nanti putihlah kan. Yang penting wangiiii.. nyum nyummm..

Sebenarnya aku ada kejutan untuk Kakak selepas dia dimandikan.. Iaitu… jeng jeng jengggg…

C360_2014-04-19-19-06-03-699

 Diaper untuk Kakak!!!

Yippieee!! Nasib baik Kakak muat. Size XS tu. Tapi lubang untuk ekor tu aku tak berkenan sebab beso nau lubangnya punn.. Kalau tak kena gaya, berak pun boleh keluar ikut celah lubang tu ahahaha..

Kakak okey je pakai diaper, takde masalah. Dia suka je.. Kemain laju mengesot. Dah macam Suster Ngesot dah, hahaha..

C360_2014-04-19-19-07-48-105
Bestnya boleh jalan-jalan 🙂

C360_2014-04-19-19-08-46-181 
Kita posing cenggini comey tak?

C360_2014-04-19-19-23-16-539

Ini ialah tempat bertenggek fevret Kakak – CatIt Comfort Zone

C360_2014-04-19-19-26-13-940

 Tiang tu kakak gunakan utk garu muka dia hahahahha..

C360_2014-04-19-19-35-00-067

Dia boleh lepak atas tu dari pukul 7 malam sampai 10 malam okey!! Jadi penyambut tetamu, hehhe..

C360_2014-04-20-19-40-31-768

Kita nak request spender boleh?

Aku yakin dalam kekurangan Kakak, dia membawa seribu kelebihan lain. Kakak jangan risau, insya Allah kami akan jaga Kakak dengan sebaik mungkin, seumur hidup Kakak. Tolong doakan semoga kakak happy tinggal dengan kami 🙂

Aku akhiri entry kali ini dengan video kakak menggaru muka dengan CatIt Comfort Zone, featuring Omey. Hahaha..

Comments

comments

Kena Gigit

3 Januari 2014

Amboi, tak boleh lama lagi cerita engko? Hahahaha.. sadap you! Banyak cerita nak flash back nih hahaha.. 3 Januari itu, kengkonon aku bagi si iPad, Mini dan Muez duduk dalam play room bawah tangga kat kedai ni. Cemana rupa play room bawah tangga tu? Tunggu la lenkali aku cerita cemana rupanya hahaha.. Dalam play room itu ada cat tree, litter box, water fountain, toys, dan tidak ketinggalan, Lilo, Ichii dan Aoi.

Niat aku meletakkan 3 bujang lapok itu bersama Lilo, Ichii dan Aoi ialah sebab kengkonon nak bagi diorang tinggal bersama. Sebelum tu memang la ada la bagi diorang main sesama, okey je, happy jek.

Petang tu aku nampak iPad asik meow meow.. ingatkan dia mintak keluar. Tapi bila dah keluar malam tu, aku tengok dia jalan hincut. Eh dah kenapa pulak budak ni. Kaki nampak sedikit bengkak. Risau pulak. Si iPad ni jatuh dari cat tree ke? Nak kata tercucuk benda tajam, kitorang memang dah make sure play room itu selamat dari benda-benda tajam.

Aku assume dia terseliuh. Sebab tak nampak luka ke apa kan. Cakap kat iPad, takpe.. besok kakak bawak awak pegi klenek ok. iPad makan masih berselera cuma jalan hincut tak jejak lantai.

Esoknya aku tengok kaki dia tersangatlah kembangnya, bengkak melampau. Cecepat letak dalam carrier dan rupanya luka kakinya dah jadi bisul dan pecah.

20140104_111121

 Nampak darah tu?

Wah bila masa pulak boleh kena bisul ni kan? Kaki dia kan memang hitam paws apa semua. So masa aku check kaki dia malam sebelum tu memang tak nampak apa-apa la kecuali bengkak je. Laju-laju la bawak “ambulans” pegi vet. Kete aku tu memang dipanggil ambulans je sebab banyak bawak kucing gi vet.

iPad okey je aktif, meow meow bila aku peluk.. Tak macam sakit pun.

By the time dapat jumpa doktor je, alas dia dah berlambak darah..

20140104_115705

 tadaaaaaa..

Darah bercampur dengan nanah tu. Sebab bisul dah meletup kan. Doc Lean tengok je terus cakap kena sedate si ipad sebab nak kena keluarkan nanah semua. Good thing is, Doc Lean selalu buat je terus, tak payah nak kena masuk wad ke apa. Yang mana dia boleh settlekan, dia settle terus. Dengan itu, kos perubatan pun takde lah tinggi sangat berbanding kalau kena masuk wad ye tak?

Sebelum start, iPad kena check suhu dan timbang berat badan. Dia demam. Kata doktor, memang kalau bisul, definitely akan demam punya.

20140104_114511

 kena cucuk ubat bius

20140104_114549

 tidur.. dengan mata terbukak, hehehe..

20140104_114633

 kena keluarkan lidah macam ni.. kesian menengoknya

20140104_114557

 Haaa.. tudiaaa bisul.. nampak betapa besar bengkak dia? sampai habis kembang paws

20140104_114612

 Iyahhh picit nanahhhh

20140104_114624

 Picit lagiii..

Kalau dah bisul, memang picit nanah je la cara yang paling mudah. Nampak tak berapa banyak nanah dari bengkak tu? Sedih aku menengoknya. Puas pikir macam manalah engko ni boleh jadi cenggini wahai iPad?

20140104_114838

 Bila dah habis picit dan lap, baru nampak lubang

Rupanya lubang kat celah paw. Patutlah aku tak nampak. Sebab masa aku pegang kaki dia yang bengkak tu, dia marah. Aku ni mati matilah ingat retak ke apa. Risau dia jatuh dari cat tree je sebab cat tree tu tinggi. Ropanya bisul.

Tanya doktor. Lubang tu, lubang apa? Doktor kata, lubang kena gigit. Damn. Monyet manalah pulak yang menggigit si iPad ni kan? Selepas puas berfikir, maka saspek utama ialah.. jeng jeng jeng..

C360_2014-02-08-22-34-42-230

 Aoirolina!!!

Tengoklah muka dia dengan telinga terkelepet macam tu. Konfiden sangat pandang kamera lepas cuci muka kan Aoi? Kenapa aku saspek Aoi? Sebab masa aku nampak iPad asik meow meow, Aoi ada dekat dengan dia. Agaknya masa tu Aoi baru lepas gigit kaki dia kot. Monyet punya Aoi.

20140104_115022

 mangsa buli masih lagi pengsan

20140104_115631

 Mangsa buli dah siap bungkus kaki dan diberi suntikan antibiotik

Nasib baik tak banyak ubat. Cuma antibiotik je dua jenis. Letih jugak kalau pegi vet dapat ubat sebakul kan? Dah la nak kena bersilat bagi ubat.

20140104_115800

mangsa buli telah dimasukkan ke dalam carrier untuk dibawa pulang

Dalam kereta dia dah sedar dah. Okey je iPad ni.. dia baik.. tak bukak pun bungkusan kaki dia tuh. Setiap hari aku cuci kaki dia dengan iodin.

Macam-macam hal tau bebudak ni. Sesama dia pun bergusti apa entah sampai macam ni jadinya. Si Aoi tu kemain gangster engko ye dengan adik kecik. Dasar anti-sosial hoh.

Tapi iPad dah sihat dah pun. Lepas je keluar nanah tu semua, dah sihat sangat dah. Takde jalan hincut dah 🙂

 

Comments

comments

Selepas Satu Tahun

9 Februari lalu, genap la satu tahun Kiko tinggalkan kakak dan ahli keluarga yang lain. Sedih bila teringat Kiko. Memang betul, tak ada kucing lain yang sama macam Kiko. Semua orang rindukan Kiko. Bila rindu Kiko, kakak baca entry pasal Kiko. Bukannya rindu makin reda, tambah pulak menangis lagi teringatkan sayang kakak ni.

20121121_180233

Tak ada kucing lain yang bila kakak memandu, nak duduk atas pangku macam ni. Siap tido lena. Kalau 1 jam kakak memandu, 1 jam lah Kiko tidur.

20121128_123746

Kiko tak pernah kacau kakak memandu. Kalau Kiko tak nak tido, Kiko duduk je kat kerusi penumpang. Takde nak sawan ke histeria ke bila naik kereta. Sweet sangat. Hehehe.. Macam mana tak rindu?

Lepas kematian Kiko, kakak macam tak mahu ada kucing lain lagi. Sebab kakak takut kakak terlupakan Kiko. Lepas kematian Kiko, kakak mula berbisnes, maka wujudlah Sookie’s Kiosk masa tu. Sebuah kedai kecil yang menjual barang-barang keperluan kucing. Tak banyak barang pun, tapi kakak minat. Takpelah kita bermula dari bawah kan, kecil-kecilan.

Waktu itu kakak berkenalan dengan seekor kucing kaler oren. Slim aje dia. Ekor senget. Hari-hari kakak bagi dia makan. Bila tak buka kiosk pun, kakak datang juga untuk letak makanan dan air untuk dia..

C360_2013-05-04-18-19-57-161

Kakak namakan dia Jerry

Jerry ni manja, pandai ambik hati. Tapi kakak cuba taknak attached dengan dia, sebab kakak masih trauma lepas kematian Kiko. Kan kakak kengkonon janji tak mahu ada kucing lain lagi? Konon lah kan, hehe..

Tapi semakin lama, Jerry semakin rapat dengan kami. Dulu kakak biar je Jerry free roaming. Sampai satu tahap tu, kakak tak sedap hati kalau tak nampak Jerry. Risau kalau benda tak baik jadi kat dia, sebab kiosk tu tepi jalan kan. Kakak amik keputusan untuk neuter Jerry. Sebab taknak dia spray kat dalam kedai pulak. Lagipun tak mahu dia berjalan jauh sangat.

Sekali sekala, kakak bawak balik Jerry. Bagi Jerry berkenalan dengan kucing kat rumah. Haruslah tak dapat approval Aoi kan. Aoi cuma approve Kiko je 🙁 Selalunya tak sampai sejam pun kakak bawak balik Jerry, sebab bila Aoi mula nak mengamuk, kakak risau yang lain terjangkit sama.. so kakak hantar Jerry balik ke kiosk. Kesian Jerry

Setiap kali tutup kedai, Jerry nak ikut balik sama. Sedih sangat kakak. Sebak sangat nak tinggalkan Jerry. Kesian kadang-kadang bila Jerry tengok kami balik dengan mata sayu.

Sampai la musim jerebu tiba, kakak tak sampai hati biarkan Jerry hidu bau asap. Lalu kami bawa pulang Jerry.

C360_2014-02-05-11-47-14-507

Inilah Jerry sekarang

Badan makin debab, tapi perangai sedikit grumpy semenjak gemuk ni. Tak suka orang dukung, especially kalau angkat atau pegang dia dengan cara yang dia tak berkenan. Tapi Jerry okay je. Walau sedikit nakal, suka kacau Hime dan kejar Hachiko. Kadang tu Ciko nak berak pun tak senang, hihi..

Benarlah kata orang, tak rugi berbuat baik pada haiwan, terutamanya haiwan terbiar. Rezeki kami semakin murah. Lalu pada bulan Julai 2012, kami berpindah ke sebuah kedai yang lebih besar. Kami namakan kedai itu, Sookie’s Store. Alhamdulillah.

Waktu pindah tu, bulan puasa. Penatnya tak usahlah tanya. Dari petang sampai ke waktu sahur, memang tak habis-habis kerja. Letih sungguh. Masa tu kakak berkenalan pulak dengan seekor kucing bunting. Tanya pada orang sekitar sini, katanya kucing tu tak ada siapa yang punya. Gelandangan. Dan garang pulak. Tapi pelik betul bila kucing tu manja dengan kakak.

Kesian. Dah la bunting kan. Jadi kakak bawak dia masuk ke dalam kedai. Dan namakan kucing tu Bella. Macam mana kakak bela Kiko dulu, macam itulah kakak bela Bella, sepenuh hati. Kakak bagi dia yang terbaik supaya anak-anaknya sihat.

20130915_130240

Inilah Bella

Tembam kan dia? Sampai sekarang pun Bella sangat chubby. Kakak dah spay dia, sebab tak mahu dia lahirkan unwanted kittens lagi. Bella nampak happy sangat sekarang. Cerita pasal Bella melahirkan boleh baca kat sini 🙂

Dalam waktu yang sama masa kakak jumpa Bella dulu, kakak berkenalan juga dengan seekor kucing putih yang sangat sangat kurus keding. Kurus sampai boleh rasa tulang. Badannya cengkung sangat

20130829_002852

Yang putih kelabu tu, nampak tak? Kurus kan?

Kakak namakan dia, Alice. Kesian sangat Alice dulu. Takde sape pedulikan dia. Cuma kakak dan amoi kedai kitchen cabinet kat sebelah Sookie’s Store je yang selalu layan Alice. Kakak kesian pada Alice, lalu kakak bawak dia untuk dimandulkan juga. Memula doktor taknak buat surgery sebab Alice kurus sangat kata dia. Takut Alice mati. Kakak cakap kalau umurnya panjang, insya Allah dia akan survive.

C360_2014-02-02-19-00-58-261

Alice sekarang

Memang panjang usia Alice. Semenjak dimandulkan, badan Alice semakin sihat, gebu dan makin comel. Makin ramai yang sayang Alice. Sekarang semua orang kat kawasan ni kenal Alice. Alice pun baik je, walaupun tak pandai nak bermesra sangat, tak macam Bella yang lagi mesra alam, hihi..

Tak lama lepas berkenalan dengan Alice, abang long selamatkan seekor anak kucing yang main lintas jalan. Dah la kaler hitam, main lintas jalan waktu malam, bahaya betul. Abang Long pujuk meow tu dan berjaya tangkap dia, kemudian kami bela dia sampai sekarang.

20131117_124200

iPad namanya, sayang manja kakak, mata kaler kuning keemasan.

Kenapa kakak namakan dia iPad? Sebab masa dia baru tinggal dengan kami, dia selalu cirit birit akibat kecacingan. Kakak letakkan pad macam napkin tu dalam cage dia. Pastu dia berak atas pad tu sebab kakak memang tak letakkan litterbox dalam cage yang kecik. Sehari sampai 3-4 kali kakak kena tukar pad dia sebab tu bagi nama iPad hihihiii..

iPad ni manja terlebih sangat dengan kakak. Kalau kakak dukung, dia mesti jilat pipi dan leher kakak macam la setahun tak jumpa padahal hari-hari berpeluk. Pandai sangat dia amik hati 🙂

Isnin baru-baru ni, iPad dah di-neuter. Lega hati kakak. Umur iPad sekarang lebih kurang enam bulan. Badan boleh tahan kusemangat la jugak, syukur sangat dia membesar dengan sempurna dan sihat. Walau iPad kaler hitam, bulu pendek dan ekor pendek, kakak sayang iPad sama jugak macam kekenit lain, tak lebih, tak kurang. Tak pernah bezakan warna atau penampilan sebab tu semua anugerah dari Tuhan kan?

Lebih kurang dua minggu lepas kakak jumpa iPad tu, tarikh 9 September, masa tu hari hujan.. jam lebih kurang pukul 2.30 pagi.. Kakak dan abang long baru nak balik rumah. Sampai kat kereta, kakak nampak ada sekor anak kucing yang kesejukan dan ketakutan kat sebelah kereta kakak. Sangat disyaki dibuang sebab kat sebelahnya ada makanan kucing. Anak kucing tu garang sangat, tak bergerak. Garang sangat macam nak meludah-ludah pulak dia ke arah kakak. Kakak patah balik ke kedai, pakai sarung tangan. Yelah, kuku kitten kan tajam macam jarum?

IMG-20130910-WA001

inilah budak yang kengkonon garang tu, comel tak?

Kakak namakan dia iPad Mini. Sebab dia kecik sikit dari iPad. Lepas seminggu, diorang dah boleh get along, maklumlah kitten kan memang playful, senang nak bergaul. Lalu kakak bagi mereka tinggal dalam satu cage yang lebih besar, bersama-sama.

C360_2014-02-05-00-06-33-689

The latest iPad Mini, not so mini anymore, hehehe..

Sekarang sudah besar, usianya lebih kurang iPad jugak. Dalam 6 bulan. Berat badan 3.4kg. Besar sikit dari iPad. iPad dalam 3.2kg macam tu. Membesar bagai johan ni. Playful sangat, tak reti berjalan.. dia tahu berlari je. Hehehe.. Mini pun dah neuter sekali dengan iPad haritu.

Malam yang sama kakak jumpa Mini, on the way balik rumah tu, masih hujan. Kena lalu depan kiosk lama. Kakak nampak ada satu kotak. Kakak tak sedap hati lalau patah balik. Betul rasa hati kakak. Dalamnya ada 1 ekor ibu kucing dan dua ekor anak kucing yang comel. Dibekalkan sedikit nasi. Diorang sekeluarga ni kurusss sangat. Kakak kesian, dah la hujan kan. Apa punya manusia la buang kucing macam ni. Jahat gila.

20130909_014802

kat rumah, kakak letakkan diorang dalam pet bed supaya lebih panas dan selesa

Keesokan harinya, kakak pelik tengok anaknya dua ekor ni macam tak cukup susu. Bila picit puting mak dia, memang setitis susu pun tak keluar. Ya Allah kakak punyalah panik. Kawan kakak suruh bagi makan nutritious food dan bagi vitamin.

20130921_233510

tengoklah betapa kurus? Muka pun pucat je

Tapi lama kelamaan susu ada semula. Kakak namakan ibu kucing ni Mandy. Anaknya pulak iPod dan iPod Nano.

20131115_014119(1)

ini Mandy sekarang

Masa ni Mandy baru lepas di-spay. Sekarang lebih errr.. gendut dan chubby. Mandy baik sangat. Tak banyak songeh dan mulut pun tak bising. Bella yang mulut bising, hehehe..

PicsArt_1384712655126

iPod yang tuxedo cat tu. Yang sebelahnya, iPod Nano

Apakan daya, umur Nano tak panjang sebab Tuhan lebih sayangkan dia. Nano tinggalkan kami lebih kurang sebulan yang lepas. Kakak sedih, kakak menangis 🙁 Tapi kakak syukur kakak masih ada iPod dan Mandy jugak.

7 October, lebih kurang sebulan lepas jumpa Mandy sekeluarga, kakak jumpa seekor kucing buta pulak dibuang di kawasan kedai. Aduhai.. apalah nak jadi..

20131007_192628

Inilah Muez

Kakak ada cerita pasal Muez di blog. Hati membara-bara je masa buat entry tu. Muez ialah mangsa kebodohan orang lain.. Kesian sangat. Cerita pasal Muez, boleh baca di sini.

20131031_131457

Ini Muez selepas hampir sebulan bersama kami.

C360_2014-02-12-13-09-26-035

Ini ialah Muez terkini 🙂

Muez dah besar. Badan makin panjang. Cerdik, yes.. walaupun mata tak nampak, mungkin Muez melihat dengan mata hati 🙂 Muka makin handsome, tampan, gojes dan kacak. Hidung pink. Kaki tangan semua memang sah la pink sebab kucing dalam kedai ni memang tak jejak tanah langsung, kecuali Alice. Hehehe. Alice tu kuat memberontak kalau tak bagi dia pegi amik angin. Dia kan YB kawasan, kikiki..

Muez tak sampai usia 6 bulan lagi. Gigi pun masih gigi susu lagi. Berat badan dia sekarang 3kg. Last timbang lebih kurang 2 minggu lepas masa vaksin. Deria pendengaran Muez sangat sangat sensitif. Jadi Muez mudah terperanjat dengan bunyi yang dia tak familiar. Kalau nak dukung Muez, kena pegang erat-erat sebab kalau dia terperanjat waktu kita tengah dukung dia, dia akan melonjak dan mungkin mencederakan kita. Kakak dah selalu kena, kui kui..

Cuba sroll balik gambar yang ada Alice masa kurus tu.. kan atas kotak mini shelter tu ada sekor kucing kan? Ha, kucing tu kakak namakan Kelly. Kelly pun gelandangan. Masa jumpa Kelly pertama kali, perut dia gelebeh macam baru lepas beranak. Since tak tahu anaknya kat mana, kakak pun tak spay dia, takut anak dia masih baby kan. Tetibe dah bunting balik, aaaaaaaaaaaa.. Kesian Kelly, dah la kurus. Muka pun cengkung je. Since masa tu dah ada banyak penghuni dalam Sookie’s Store, kakak cuma mampu feed Kelly setiap hari. Kelly rajin datang tidur di kedai, yang tu kakak takde masalah 🙂

Sampailah pada 11 November, masa tu hari Isnin. Kedai tak buka, tapi kakak datang waktu petang untuk bersihkan para penghuni, hehe.. Nampak Kelly kat luar tengah makan. Eh tetibe perut tak keras lagi. So kakak tanya Kelly, “Kelly, awak dah beranak ke? Mana baby awak? Jangan letak baby merata-rata.. Kalau betul dah beranak, bawak datang sini ya.. kesian baby..” sambil kakak usap badan dia..

Malam tu, datang lagi kedai.. tetibe nampak Kelly sekeluarga dah duduk dalam kotak kat mini shelter. Oh terharu sangat sebab Kelly faham bahasa, ehhehe..

Callie1

 Kelly sangat kurus. Tak sangka anak dia 6 ekor.. Tapi semua kecik-kecik la

20131226_010742

 Ni anak dia masa nak masuk dua bulan

Sekor anak Kelly yang kaler oren pandang kamera tu, selamat diberi pada adopter. Sekarang dia duduk kat Port Dickson. Kemainnn.. nama dia Olliy, pandai sangat main. 3 lagi anak dia, tak survive. yakni dedua calico tu dan sekor oren yang kurus sikit tu. Sekarang cuma tinggal yang oren putih dan yang tabby tu. Dedua gegirl. Kakak sayang sangat. Cerdik 🙂

Kuantan kena banjir teruk sangat masa bulan Disember aritu. Banyak kawasan tenggelam. Kesian kucing-kucing terbiar yang tak dapat selamatkan diri, mati dibawa arus banjir 🙁

Kat Sookie’s Store, ada sekor kucing kurus, nampak macam kucing dalam umur enam bulan camtu. Rumah dia kat dalam longkang. Dia cuma keluar dari longkang bila semua kedai dah tutup. Kucing ni takut dengan orang. Mungkin dia ada pengalaman pahit dengan manusia. Alice pun sama naik, suka buli kucing tu.

Masa banjir tu, “rumah” kucing ni pun naik air. Dah kata longkang kan, hihi.. Pastu dia duduk depan kedai. Kakak jemput dia masuk. Dia masuk. Mulai hari tu, dia tidur dalam kedai. Pandai guna litter box, tak payah ajar pun. Lagilah kakak senang hati kan..

C360_2014-01-24-20-36-31-242

kakak namakan dia, Omey

Omey masa mula-mula dukung dulu, alahai kedingnya lah.. Kakak bagi dia ubat cacing, bagi makan dan biar badan naik sikit, kemudian bawak dia untuk di-spay. Tak sangka bila doktor kata umur dia dalam 3-4 tahun. Badan kecik sangat. Kesian Omey pertumbuhan terbantut hehehehe..

Sekarang Omey memang tak mahu keluar lagi. Dia takut dengan dunia kat luar tu. Pernah sekali dibawa keluar, Omey terkencing-kencing ketakutan. Trauma betul dia. Sejak tu kami tak bawak dia keluar lagi.

Hmm.. panjang kan cerita kakak? Kakak busy setiap hari kat kedai, uruskan kedai, uruskan kucing. Slowly kakak hantar sikit demi sedikit pergi vaksin dan neuter. Kakak tak mahu diorang sakit.

Walaupun kakak ada banyak kucing lain selepas Kiko pergi, kakak tetap sayangkan Kiko. Sebab tu kakak tak sampai hati nak tukar profile photo kat FB fanpage yang izyahya.com tu. Biarlah kekal gambar Kiko kesayangan kakak yang comel tu, hehehe..

Kakak harap kawan-kawan doakan semua kucing yang kakak rescue ni hidup bahagia dengan kami, sihat walafiat dan aktif selalu 🙂

Comments

comments

Gong Xi Fa Cai

Setelah sekian lama blog ni terabai kan.. Syukurlah kita masih belum lupa username dan password blog. Kakakakaka..Gigih sangat mencari masa untuk update blog. Akhirnya masa itu muncul jua. Berjaya jugak kita siapkan sebuah drama ringkas sempena Tahun Baru Cina. Walaupun dah ketinggalan zaman kan. Orang dah nak masuk Chap Goh Meh dah pun :p

01

02

03

04

05

06

07

08

09

010

011

011-1

012

013

014

015

016

017

018

019

020

021

022

023

024

025

026

Sebenarnya pakai cantik-cantik, nak pergi beraya kat mana pun tak tahu, LoL. Omey sampai ke sudah tunggu geng dia bersiap. Kahkahkah..

Sekian sahaja drama ringkas kali ini. Semoga kita berjumpa lagi di masa akan datang. Woi, aku nak siapkan drama ringkas ni pun makan 1 hari tau. Hahahaha..

Selamat Tahun Baru Cina dan Gong Xi Fa Cai 🙂

 

Comments

comments