Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet

Assalamualaikum.. Finally berjaya juga aku sambung buat 30 Days Challenge ni walaupun dah tertunda dek drama bersiri Lord of the (Wedding) Rings itu, keh keh.

Kalau tanya soalan di atas pada aku, buat masa ni aku belum ada jawapan. Sebab sebenarnya aku geli pada banyak jenis haiwan, kecuali kucing. Eh dulu pun aku tak suka kucing tau. Tapi bila dah jatuh hati pada A-oi, maka bercakaplah aku dengan kucing setiap hari.

Tapi kelmarin, kawan aku ada bbm aku gambar kucing. Katanya ayah dia jumpa kucing ni kat dalam longkang. Berasa kasihan lalu dibawa pulang.


Tiga ekor sekali dibuang.. sungguh kasihan

Sebab tu la kita digalakkan meng’kasi’ kucing kalau kita tak mampu nak jaga. Kalaupun tak mahu jaga, kenapa lah dibuang? Kesian betul. Kan boleh je publish kat Petfinder ataupun Mudah ke.. Atau bagi pada kawan-kawan ke..

Ketiga-tiga kucing tu belum dimandikan. Kawan aku kan allergic kucing. Aku tanya pada suami, mahu tak dia tambah koleksi kucing kami. Koleksi katanya, hehe. Ingat simpan medal ke apa?

Tapi dia cakap tidak mahu lagi, buat masa ni. Sebab itulah kami mandulkan kucing-kucing kami. Sebab tak berniat nak tambah ‘koleksi’ lagi. Cukuplah dulu dengan empat ekor itu.

Padahal dalam hati aku melonjak-lonjak mahukan kucing putih ni. Suami kata, “Kucing kita dah besar, kalau nak ambil, kena ambil semua sekali, baru diorang boleh membesar bersama.. kalau ambil sekor je, nanti si kecil ni kena buli” dia memujuk. Aku faham. Paling susah nak ditenangkan bila ada kucing baru ialah A-oi. Cemburu bukan main. Dia mengamuk menjerit-jerit tak berhenti, taknak orang mendekati, tak mahu dipeluk. Mengada betul.

Kami dah alami perkara ni, masa bapa saudara bawa kucing-kucingnya datang sekali waktu kenduri dulu. A-oi marah sepanjang malam, sampai kucing-kucing lain menjauhkan diri. Buruk perangai kan?


Si kecil yang malang..

Sebenarnya.. aku bercadang nak tolong kawan aku mandikan anak-anak kucing ni.. Bagi makan pakai secukupnya.. kemudian nak give away.. Publish di website Petfinder or Mudah.my, ataupun sedekahlah pada siapa-siapa yang berminat.. Aku pasti mereka ni sangat adorable.

Ada tak sesiapa yang mahu? Aku hadiahkan sekali dengan collar sebagai tanda aku hargai keprihatinan korang J


 

Comments

comments

Bed Intruder

Well..

Korang pernah tak imagine, perbualan korang tiba-tiba menjadi sebuah lagu? Haha. Cuba tonton video di bawah.. yang ni video asal dia..

Asalnya sebuah temuramah dengan mangsa kejadian pecah rumah..

Tak lama kemudian, video temuramah tu dah jadi macam ni..

Hahahahaha.. tiba-tiba menjadi sebuah lagu.. Jangan main-main, lagu ni masuk dalam iTunes ok berkat permintaan ramai.

Video yang telah ditonton lebih 81 juta orang ni direka oleh dua beradik.. diorang ada entreprem sikit dalam videoclip atas ni, haha.

Inilah mat saleh ok. Kreatif.

Sekarang ni si Antoine ni dah glamer haha. Dan dua beradik tu pun glamer juga, siap masuk talk show bagai. Kalau korang type Bed Intruder kat Youtube, ada macam-macam version. Piano lah, acapella lah. Hahahah lawak betul.

Nenek ni kelakar. Macam bercerita je. Baik gila. Hahaha. Tapi bandana merah tu memang legend la. Siapa nak nyanyi lagu ni, kalau pakai bandana merah tu, boleh dapatkan effect yang lebih baik hehehe.

Comments

comments

Kesayangan

Kami ada 4 ekor kucing. Lilo, Ichii, A-oi dan Sookie Stackhouse. Tiga yang di depan tu, bukan aku yang bagi nama, sebab tu namanya pendek-pendek je. Kalau aku yang bagi nama konfem tak muat surat beranak, haha. Tapi kali ni kita takkan cerita pasal Sookie Stackhouse ok. Nak cerita pasal Lilo, Ichii dan A-oi je.

Lilo dan Ichi ialah adik beradik. Orang bagi free, kami ambillah. Tapi mereka berdua sungguh hitam. Hitam pekat, likat, melekat, macam kopi Pak Belalang, hihi. Hitam sungguh lah. Mula-mula aku tak berkenan. Sebab bila tengok diorang, rasa macam seram. Kan kucing hitam menyeramkan? Teringat cerita orang tua-tua kononnya mayat akan bangun kalau jenazah kena langkah dek kucing hitam, powerful bukan? Hehe. Macam Salem dalam cerita Sabrina the Teenage Witch pun ye jugak.

A-oi pula ialah kucing yang dijumpai di Klinik 1 Malaysia. Masa tu dia baby sangat. Perut buncit macam kena busung, sebab cacing. Doktor kata mungkin emaknya pun ada cacing, jadi susu mak dia tu dah tak fresh. Tercemar sebab kuman cacing. Jadi dia pun terjangkit. Kesian.. tak berdosa pun..

Kesian dengan A-oi, dia dibawa pulang. Diberi makan. Tapi A-oi berak merata. Cirit birit tak tentu hala. Yelah sebab dia tu kucing terbuang. Kasehan. Nak marah, tapi apalah yang dia tahu. Dia hanya seekor kucing! Dah la part kepala dia ada dua pembahagi warna yang tepat. Suka. Comel.

Ichi dan Lilo pula masa tu kena kurap kat telinga. Kesian sangat. Apa gunanya ada kucing tapi semuanya sakit kan? Tak sampai hati. Lalu kami bawa ketiga-tiganya ke vet untuk rawatan. Mulai dari tu, kami jaga ketiga-tiga mereka sepenuh hati. Sayang bukan main. Tiba-tiba dalam budget bulanan diselitkan budget untuk kucing.

A-oi sewaktu bayi

tiga kucing kurus yang pemalu, once upon a time

Kan aku dah cakap yang hitam dua ekor tu memang hitam sungguh. Kalau ambil gambar, cuma nampak collar je, haha. Gambar atas ni sewaktu diorang kecil lagi. Sungguh tak cukup zat mereka ni.

After few months, semua membesar dengan jayanya. So far sihat walafiat. Lilo dan Ichi jenis kucing yang badannya panjang, so badan rasa berat, tapi nampak kurus. Mesti berat tulanglah tu, tapi tak pemalas pun. Rajin tolong sepahkan barang. Katanya emak si Lilo dan Ichi ni kucing siam bulu panjang, tapi lahir anaknya sebegini rupa. Mesti bapak kau local cat yang hitam kan? Kata orang hitam-hitam si tampuk manggis. Mana tahu kot entahnya kena sumpahan macam filem P.Ramlee tu, cerita apa namanya? Habis sumpahan terus bertukar putih kan, hahahaha berangan. Takpe, tetap sayang juga walaupun kaler hitam sekalipun.

Ini A-oi si muka celoreng

Celoreng bukan sebarang celoreng. A-oi ni manja mengada-ngada kalau didukung. Terus jadi cam baby. Haha. A-oi hobinya selain makan, ialah tidur di mana sahaja, tak kira masa. Masa aku ambil gambar kat atas ni, keliling dia penuh orang tengah berborak dengan bising sekali. Dia tak hirau. Tido selamba.

Sekarang usia Lilo dan Ichi lebih kurang 7 bulan. A-oi pula baru 5 atau 6 bulan. Last 3 weeks saya bawa Lilo untuk dimandulkan.. Seminggu lepas tu, bawa Ichi dan A-oi pula. Kami bukannya bersikap kejam sebab memandulkan haiwan peliharaan, tapi sebab sayang lah kami buat begini.

Menurut JAKIM, hukum mengkasi haiwan kesayangan ialah HARUS. Lagipun ada banyak kebaikan yang kita dapat bila lakukan pembedahan ni. Source: Click here

Bila dikasi pada masa yang tepat, kucing tidak akan kencing merata. Kucing jantan apabila dah matang, diorang akan kencing merata untuk tanda kawasan. Macam ala-ala mafia kononnya. Kau masuk kawasan aku, sila bayar wang perlindungan. Haha.. tak tak.. kau masuk kawasan aku, apa lagi, marilah kita bergaduh!!

Maka kuatlah bergaduh juga. Ini bukan gaduh main-main macam masa zaman diorang baby tau.. takat main gigit-gigit yang tak sakit tu. Ini ialah pergaduhan serius, yang sampai luka dan tempang tu. Perasaan nak bergaduh sampai cedera ni tak ada bila dikasi.

Kucing ni, nature dia ialah dia suka merayau. Kadang-kadang berhari-hari hilang. Memang dia pandai cari jalan pulang. Tapi pulang dengan luka di sana-sini, kau suka ke? Aku tak suka. Pulang dengan perut yang memboyot sebab mengandungkan anak siapa tah, kau suka ke? Aku tak suka. Entah-entah kucing kurap mana entah. Lepas tu berjangkit kat kucing kau. Yang susahnya nak kena bawak pergi vet bila kucing kau sakit tu siapa lagi kalau bukan kau, kan? Itu kalau kucing kau baliklah. Kalau langsung tak balik-balik? On the way nak balik tetibe kena langgar ke. Ataupun diculik ke? Kau tak sedih? Aku sedih.

Bila kucing kau tak merayau jauh, maka kuranglah risiko penyakit berjangkit. Kucing ni cepat je terdedah dengan penyakit. Kurap lah, kutu lah, leukemia ha, virus apa-apa tah. Macam-macam. Aku memang sebolehnya taknak kucing aku sakit. Sedih tahu? Walaupun diorang cuma local cat. Takkan lah kucing parsi je yang kau nak jaga macam puteri raja kan?

Paling penting, no unwanted kittens. Bukannya tak suka, tapi kucing boleh beranak sehingga 4 kali setahun. Setiap kali beranak, dia akan beranak 3-5 ekor. Dalam setahun, mungkin kau akan ada lebih minimum 12 ekor kucing. Setiap ekor kucing, kau kena hantar vaccine. Setiap kali vaccine, paling kurang RM30. Satu ekor kucing, kena vaccine 3 kali. Booster shot mahal sikit, RM55. Kucing aku dapat suntikan vaccine yang cukup, kalau dia ada anak esok, takkan kau taknak bagi vaccine kan? Ye, memang boleh bagi orang.. tapi mungkinkah ada orang yang berminat? Kalau takde? Kau nak buang kucing tu kat pasar? Aku tak sanggup. Kalau kau ada masa untuk diorang, takpelah nak ada doploh ekor kucing sekalipun.

sob sob.. kasehan A-oi kena pakai collar resakse

Doc kata A-oi ni pembersih, suka menjilat seluruh badan, jadi kena pakai benda ni lepas pembedahan. Kitorang bagi dia dan Ichi rehat secukupnya kat Klinik. Operation hari Ahad, next Friday baru kitorang ambil dia.

Kat area lain, aku tak sure berapa harga untuk neuter/spay kucing. Tapi kalau kat vet yang aku hantar diorang ni, kalau neuter RM130, kalau spay RM180.

Dekat RM700 melayang untuk diorang berdua (spayed + hospitalised). Takpelah, janji kat wad ada orang jaga. Kat rumah, siang-siang hari semua orang kerja.. kesian kat diorang. Siapa nak bagi makan ubat, nak dressing semua kan.

Apa? Kena duduk kat wad sampai Jumaat? I hate yew kakak! Takmo kawan hoh!

Walaupun seminggu di wad, aku siap pergi melawat ok. Haha. Kelakar. Macam lawat manusia pulak.

menyampahhh!!! nak balikkk.. nak balikkkk!!! *buat perangai*

Kat rumah selepas dibawa pulang. Bosan tak dapat main

Dia ingat dia balik rumah boleh terus main ke? Doctor suruh kurung sebulan. Baiklah, kami menurut perintah. Yang penting kena cepat sihat. Semalam telah bawa diorang pergi buka jahitan. Semuanya ok, jahitan kemas walaupun bukan jahitan sembat. Apa kau dah gila nak buat jahitan sembat, insang pari semua? haha.

Lilo senang je. Sebab dia jantan. Takyah nak shave-shave perut. Operation dia minor je. Kat telur kat bontot dia. hehe. Kasi keluar. Seminggu je dah berlari dah dia. Cam A-oi dan Ichi, dia kena buang rahim tu. Dah la A-oi tu doctor kata dia tengah miang, sebab apa benda tah kat alat pembiakan dia tu tengah mengembang, means tengah gatal la tu. Ichi okay pulak. Macam mana la A-oi boleh terlebih matang padahal dia ialah paling bongsu. Haha. Miang kau ye. Jentik kang.

ubat-ubatan untuk dua hari..

Semalam lepaskan diorang berdua selepas 2 minggu terkurung. Happy gila la dapat berlari. Sebelum ni pun takde la terkurung je. Kitorang bawa diorang berjalan gak. Tapi dukung la, tak boleh bagi melompat, sebab takut hernia pulak.

Lepas ni ada orang tu kononnya berangan nak bela Bengal pulak, kih kih. Tapi cam takut jugak bengal tu besar siot. Macam tiger. Dah tu mahal pulak. Harga kucing sampai RM5000. Tunggu dah tak tahu nak buat apa dengan duit, baru boleh beli, haha. Bila la agaknya tu.

Harimau mini. Tapi macam comel gak kan.

Nak tahu lebih lanjut pasal isu memandulkan kucing? Click here.

Comments

comments

Homestay Di Melaka

Last Friday, saya dan dua orang kawan pergi ke Melaka untuk menghadiri majlis perkahwinan bekas rakan serumah, Anis Hartini.

Anis dengan baik hatinya telah menyediakan sebuah homestay untuk kitorang duduk. So tak payah la susah-susah nak carik hotel kan.

So malam tu, lepas rehearsal kat rumah Anis (siap ada rehearsal tau, jangan main-main hehe), kitorang pun bertolak ke Taman Cheng Setia. Mari tengok gambar dulu ok.

Ini master bedroom, merangkap bilik kitorang untuk dua malam. Percaya tak kitorang bertiga tidur kat atas katil tu? hehehe..

Bilik ni sangat besar gila. Walaupun dah lengkap dengan perabot, pun masih besar lagi. Kitorang punya la excited masa masuk bilik ni. Yelah, tak sangka dapat ‘hotel’ enam bintang. Bilik hotel pun tak selesa macam ni.

 

Siap ada almari. Almari tu tiga pintu, so kitorang amik sorang satu. Lengkap dengan hanger sekali 🙂

 

Ini bilik ayor kat master bedroom.

Ada water heater yo! Masing-masing mandi dengan riang gembira, maklum la sekarang kan musim sejuk (wah feeling winter, haha). Kalau takde water heater, konfem sorang mandi 5 minit je. Shampoo dengan shower gel pun ada 🙂

 

Ini bilik kedua. Selesa kan? Tapi takde orang tidur kat bilik ni.. sebab semua nak menyempit tidur bersama, hehe.

 

Ini bilik ke tiga. Ala sebenarnya bilik kedua dan ketiga sama besar je, tapi bilik ni dia letak single bed. Bilik ni diduduki Aziel, photographer Anis from Cherita Pictures.

Baik tau Azeil ni, dia tolong buatkan milo untuk kitorang hehe. By the way, bilik kedua dan ketiga share bathroom. Tapi aku pun taktau kenapa Azeil tak duduk bilik kedua tu. Syok sikit katil besar leh golek-golek kan, hehe.

 

Ini bilik ke empat, yakni di tingkat bawah. Selesa gila kan?

Err.. bilik ni macam tak berapa kemas sebab gambar diambil lepas team Cherita Pictures check-out. Ini bilik sorang lagi photographer 🙂

Kalau la rumah ni didiami sebuah keluarga yang ada maid, bilik ni kiranya bilik maid la. Selesa gila ok. If maid dapat bilik camni punya besar, confirm tak ingat nak balik kampung dah, hehehe.

 

Ini ialah ruang tamu. Lihatlah betapa besar dan selesa..

 

TV dan hi-fi pun ada.

Menurut tuan rumah, tak lama lagi dia plan nak pasang Astro pulak 🙂 Hari tu kitorang plan nak beli dvd, konon nak tengok. Tapi taktau pulak mana nak carik. Nak cari Jonker Street pun berpusing-pusing, inikan pulak nak carik dvd. Last-last tengok tv aje lahhh.

 

Itu ialah Aidura yang feeling macam kat tepi swimming pool sebab lepak kat kerusi malas itu, haha. Gambar diambil selepas pulang dari majlis Anis, maka semua tengah kepenatan.

 

Ini pula sebuah dapur yang complete. Lebih complete dari rumah bujang saya di KL ni.

Periuk nasik, thermos, kettle, pinggan mangkuk, periuk belanga, kuali semua cukup. Paling best, siap ada beras, maggie, telur, perencah nasik goreng segera, kunyit, garam, gula, minyak, kicap.. ehhh semua ada lah. Mengalahkan rumah mak kau. Tengok tu, tudung saji pun ada.

Biskut tiger pun ada. Ini kitorang buat breakfast, cicah ngan milo. Besttt.. Makanan, dan segala benda dalam rumah ni, korang boleh guna without additional charges.

Pendek kata kalau duduk rumah ni, bawak baju ngan spender je.

Lagi gambar dapur dari angle yang berbeza.

 

Tengok, kalau nak cuci kain pun boleh. Dengan washing machine sekali ada. Tu barang-barang mencuci kalau-kalau korang terlebih rajin nak tolong mop segala, hehe

Kalau kat hotel, kan ada orang housekeeping datang bersihkan bilik, tapi homestay takde la. Lepas kau check-out baru dia datang bersihkan rumah. So kalau kau duduk seminggu, janganlah nak buat perangai pemalas kau tak kemas bilik or tak cuci pinggan. Takde orang kenit yang nak datang tolong kemaskan ok.

Aku suka sangat rumah ni sebab tuan rumah dia pemurah gila. Barang semua lengkap. Kau tengok la barang-barang dalam rumah semuanya baru (kecuali dapur). Tengok washing machine pun ada plastik lagi.

Okay, sekarang waktu untuk maklumat yang lebih detail.

Homestay ni terletak di Taman Cheng Setia. Dekat dengan Tesco Cheng. Bila dah jumpa Tesco Cheng sebelah kanan kau, so kat traffic light simpang empat tu, masuk kiri. Lepas tu kat traffic light pertama, masuk kiri lagi, terus nampak signboard Taman Cheng Setia. Jarak dari bandar Melaka ke rumah ni ialah dalam 20 minit rasanya, sebab banyak traffic light. Ala normal la tu kan, takde la jauh sangat.

Rumah ni kat Jalan CS 6, Taman Cheng Setia. Balcony size resakse. Besar gila. Nak buat bbq party kat balcony pun boleh, hehe.

Rate satu malam untuk satu rumah bagi tahun 2011 ialah RM200. Imagine la RM200 kau dapat satu rumah yang sangatlah selesa! Kalau hotel, dapat satu Deluxe Room je. Jadi sangat la berbaloi kan, terutama untuk orang yang nak ke Melaka dengan ahli keluarga. Mak, abah, kakak, abang, adik, tok, nenek, semua boleh muat dalam satu rumah dengan hanya RM200. Kan ke berbaloi-baloi tu? Lagi berbaloi dari pakej Celcom, haha.

Tuan rumah bernama Encik Halim. Boleh contact beliau di talian 019-650 6191. Baik orangnya. Kalau contact dia, jangan lupa bagitau kau tahu pasal homestay ni dari blog izyahya 🙂

Okay bye-bye.

Comments

comments