Homestay Di Melaka

Last Friday, saya dan dua orang kawan pergi ke Melaka untuk menghadiri majlis perkahwinan bekas rakan serumah, Anis Hartini.

Anis dengan baik hatinya telah menyediakan sebuah homestay untuk kitorang duduk. So tak payah la susah-susah nak carik hotel kan.

So malam tu, lepas rehearsal kat rumah Anis (siap ada rehearsal tau, jangan main-main hehe), kitorang pun bertolak ke Taman Cheng Setia. Mari tengok gambar dulu ok.

Ini master bedroom, merangkap bilik kitorang untuk dua malam. Percaya tak kitorang bertiga tidur kat atas katil tu? hehehe..

Bilik ni sangat besar gila. Walaupun dah lengkap dengan perabot, pun masih besar lagi. Kitorang punya la excited masa masuk bilik ni. Yelah, tak sangka dapat β€˜hotel’ enam bintang. Bilik hotel pun tak selesa macam ni.

 

Siap ada almari. Almari tu tiga pintu, so kitorang amik sorang satu. Lengkap dengan hanger sekali πŸ™‚

 

Ini bilik ayor kat master bedroom.

Ada water heater yo! Masing-masing mandi dengan riang gembira, maklum la sekarang kan musim sejuk (wah feeling winter, haha). Kalau takde water heater, konfem sorang mandi 5 minit je. Shampoo dengan shower gel pun ada πŸ™‚

 

Ini bilik kedua. Selesa kan? Tapi takde orang tidur kat bilik ni.. sebab semua nak menyempit tidur bersama, hehe.

 

Ini bilik ke tiga. Ala sebenarnya bilik kedua dan ketiga sama besar je, tapi bilik ni dia letak single bed. Bilik ni diduduki Aziel, photographer Anis from Cherita Pictures.

Baik tau Azeil ni, dia tolong buatkan milo untuk kitorang hehe. By the way, bilik kedua dan ketiga share bathroom. Tapi aku pun taktau kenapa Azeil tak duduk bilik kedua tu. Syok sikit katil besar leh golek-golek kan, hehe.

 

Ini bilik ke empat, yakni di tingkat bawah. Selesa gila kan?

Err.. bilik ni macam tak berapa kemas sebab gambar diambil lepas team Cherita Pictures check-out. Ini bilik sorang lagi photographer πŸ™‚

Kalau la rumah ni didiami sebuah keluarga yang ada maid, bilik ni kiranya bilik maid la. Selesa gila ok. If maid dapat bilik camni punya besar, confirm tak ingat nak balik kampung dah, hehehe.

 

Ini ialah ruang tamu. Lihatlah betapa besar dan selesa..

 

TV dan hi-fi pun ada.

Menurut tuan rumah, tak lama lagi dia plan nak pasang Astro pulak πŸ™‚ Hari tu kitorang plan nak beli dvd, konon nak tengok. Tapi taktau pulak mana nak carik. Nak cari Jonker Street pun berpusing-pusing, inikan pulak nak carik dvd. Last-last tengok tv aje lahhh.

 

Itu ialah Aidura yang feeling macam kat tepi swimming pool sebab lepak kat kerusi malas itu, haha. Gambar diambil selepas pulang dari majlis Anis, maka semua tengah kepenatan.

 

Ini pula sebuah dapur yang complete. Lebih complete dari rumah bujang saya di KL ni.

Periuk nasik, thermos, kettle, pinggan mangkuk, periuk belanga, kuali semua cukup. Paling best, siap ada beras, maggie, telur, perencah nasik goreng segera, kunyit, garam, gula, minyak, kicap.. ehhh semua ada lah. Mengalahkan rumah mak kau. Tengok tu, tudung saji pun ada.

Biskut tiger pun ada. Ini kitorang buat breakfast, cicah ngan milo. Besttt.. Makanan, dan segala benda dalam rumah ni, korang boleh guna without additional charges.

Pendek kata kalau duduk rumah ni, bawak baju ngan spender je.

Lagi gambar dapur dari angle yang berbeza.

 

Tengok, kalau nak cuci kain pun boleh. Dengan washing machine sekali ada. Tu barang-barang mencuci kalau-kalau korang terlebih rajin nak tolong mop segala, hehe

Kalau kat hotel, kan ada orang housekeeping datang bersihkan bilik, tapi homestay takde la. Lepas kau check-out baru dia datang bersihkan rumah. So kalau kau duduk seminggu, janganlah nak buat perangai pemalas kau tak kemas bilik or tak cuci pinggan. Takde orang kenit yang nak datang tolong kemaskan ok.

Aku suka sangat rumah ni sebab tuan rumah dia pemurah gila. Barang semua lengkap. Kau tengok la barang-barang dalam rumah semuanya baru (kecuali dapur). Tengok washing machine pun ada plastik lagi.

Okay, sekarang waktu untuk maklumat yang lebih detail.

Homestay ni terletak di Taman Cheng Setia. Dekat dengan Tesco Cheng. Bila dah jumpa Tesco Cheng sebelah kanan kau, so kat traffic light simpang empat tu, masuk kiri. Lepas tu kat traffic light pertama, masuk kiri lagi, terus nampak signboard Taman Cheng Setia. Jarak dari bandar Melaka ke rumah ni ialah dalam 20 minit rasanya, sebab banyak traffic light. Ala normal la tu kan, takde la jauh sangat.

Rumah ni kat Jalan CS 6, Taman Cheng Setia. Balcony size resakse. Besar gila. Nak buat bbq party kat balcony pun boleh, hehe.

Rate satu malam untuk satu rumah bagi tahun 2011 ialah RM200. Imagine la RM200 kau dapat satu rumah yang sangatlah selesa! Kalau hotel, dapat satu Deluxe Room je. Jadi sangat la berbaloi kan, terutama untuk orang yang nak ke Melaka dengan ahli keluarga. Mak, abah, kakak, abang, adik, tok, nenek, semua boleh muat dalam satu rumah dengan hanya RM200. Kan ke berbaloi-baloi tu? Lagi berbaloi dari pakej Celcom, haha.

Tuan rumah bernama Encik Halim. Boleh contact beliau di talian 019-650 6191. Baik orangnya. Kalau contact dia, jangan lupa bagitau kau tahu pasal homestay ni dari blog izyahya πŸ™‚

Okay bye-bye.

Comments

comments

Penganiayaan Kejam Zaman Persekolahan

Tadi baca kat blog Chics, dia ckp orang yg pernah membuat onar pasal dirinya sms sempena hari raya ni memintak maap. Cakap pasal membuat onar, terus aku teringat ade budak kat skolah aku dulu, perangai cam harammm..

Aku igt lagi, dulu masa zaman sekolah menengah, antara form 1 sampai form 3, aku rapat dengan Ira, Fadzlin & Watty. Eh Fadzlin skang dah jadik Inspector sahab skang okeh. Haritu dia masuk tv, hahah. Semenjak dari form 1 lagi, ade sorang manusia ni, nama dia S, dia mcm saket hati je dgn kitorang. Tatau apesal. Ko tak puas hati, ko cakap ahh.. ni ko pegi buat cite buruk pasal kitorang pulak kat masyarakat setempat. Tak ke keje hina namanya tuh?

Masa form 3, tetibe aku dapat surat yang ohhh sungguh wangiiii wa cakap luuuu.. so aku pun pegi la toilet dengan Watty. Bukak surat tu kat toilet. Sebab aku takmau la satu kelas bau wangi surat tu kan, hoh. Bile bukak je surat tu, betaburrr bedakkk okehhhhh.. Aku tatau la dia upah sape tulis surat tuh, hampagas tol.

Macam mana aku tau dia yg menganiaya aku? :ha?:

Tak payah siasat pun takpe. Sebab mmg dah boleh agak dah. Dia mmg jenis keji & aku pernah dgr cerita, dia pernah buat camni dah dulu. Sape cerita kat aku, aku dah tak igt la weh. Nama budak kelas aku pun aku dah tak hingat dah skang ni.

Konon-konon ade secret admirer la yg bagi surat tu kat aku, citttt podahhhh. Ingat aku terpedaya ke? Naik geli geleman jugak la aku baca surat yang berwarna ungu violet tu. Dah la taruk bedakkkkk. Eeee kunonye la cara nak mengorat kalau iye pun. Watty pun bace gak surat tu. Si S ni kengkonon nak buat aku perasanlah tu.. wahahahahah.. malangnye gagal :44: Sebab aku buang je surat tu. Eeee rugilah aku tak simpan surat tu. Mane la aku tau aku nak ade blog kan. Kalau still ade, bolehla dibuat bukti.

Selain diri sendiri, S turut dibantu oleh seorang minah bernama SZ. Dua-dua pun samalah, berniat jahat terhadap kitorang. Padahal bukannye kitorang ni menjadik kegilaan para lelaki pun, Kitorang buat hal sendirik je.

Kalau setakat dia mengutuk aku & kawan-kawan aku tu, memang dah lali la. Rasa mcm artis plak sebab banyak nau gosip dan cerita buruk tersebar. Tapi mampus kaulah kan, aku tak kesah pun. Kire bykkk la pahala kitorang masa tu sebab biorr je dia ngutuk-ngutuk kitorang kan.

Bila dah naik form 4 & 5, Ira & Fadzlin amik Science Stream. So tukar kelas la. Tinggal lah aku & Watty.. and kitorang rapat pulak dengan Nad, Aaja, Niza & Didi. Cik S masih satu kelas dengan kitorang.. still tak puas hati kat kitorang, malah tindakan dia semakin keji. Untuk pengetahuan orang ramai, si S ni seorang yang tomboy. Malah cara berjalan pun serupa lelaki. Suka memakai t-shirt besar bersama overall (mcm mat Rock dalam Spanar Jaya) dan memakai topi merah jenama ape aku tak sure lah pulak. Dah la keding. Ohhh dan juga suka memakai bedak Dashing. cacat betul. Kan tu bedak lelaki? Akan tetapi, dia suka membaca novel cinta dan majalah remaja.. boooooooo panjang kat dia. Hahahah jiwang karatttt. Dah la suka kumpulan Spoon :mCry: gelak guling-guling.

So masa form 4 tu, aku dengar cerita, dia mencuba nasib, hantar cerpen dia kat Remaja. Dan cerpen dia disiarkan okehhhhh. Tapi aku tak baca pun cerpen tu. Orang la yg cerita kat aku. Kengkawan aku pun tak baca jugak. Aku pun taktau la cerpen kat keluaran mana. Yang aku tau, orang cerita kat aku, watak-watak dalam cerpen tu adalan nama kitorang ye. Dah la guna nama sebenar, memegang watak sebagai GRO pulak tu. Biadappppp betol

Kalau korang, naik hangen tak? Nama ko kuar kat dalam cerpen, diberikan watak GRO pulak. Bukan kebetulan nama sama tau, sebab nama kawan-kawan aku pun ada.

Memang dasar kodok berkaki lapan betul lah!

Kuang hajo tak orang cenggini? Layak dilempang tak? Tapi kitorang tak buat apepe pun ye. Buat biasa je. Aku tatau la kitorang dah kene mandrem agaknye masa tu. Dia buat jahat camne pun, kitorang buat tatau je. Siap melupakan lagi tragedi tu. Aku teringat balik pun sebab kemarin masa reramai pegi beraya rumah Watty, diorang bukak cerita pasal S ni.

Lagi satu kes, masa tu kat Kuantan mane dapat Hitz FM ni semua. Takdooo. So hiburan pada masa tu ialah Radio Muzik saje. Diorang ada satu program bernama Pilihan Bersama yang sampai sekarang wujud lagi. Si S ni, sekali lagi membuat dajal dengan menghantar nama kitorang. Dah la tu, ade ke lagu pilihan dia ialah dendangan Cici Faramida??? Sapekah itu Cici Faramida???

Ni lah Cici Faramida. Aku tatau sape wehhhh

Satu lagi dia mintak lagu Dangdut. Aku tak ingat la lagu sape. Tapi memang cam sial tak perangai dia? hahahahah. Masa cerita-ceriti dengan kengkawan aku haritu, siap gelak tak hengat punye. Memang rasa lawaknye la tektik dia nak menjatuhkan kitorang. ahahahah

Bebudak kelas aku la yg tanye “Eh korang mintak lagu dangdut kat Pilihan Bersama?” Wahhhh sangat kaget ok kitorang masa tu. Tatau ke masa tu artis pojaan kami ialah BSB, N Sync, Britney Spears? Amboi sesedap rasaaaa je, kau yang nak dengar lagu dangdut, guna nama kitorang yek? Dasar pompuan kabaret!!!

Sebelum puasa haritu, aku ade terserempak dengan S ni, masa lunch kat Centre Point. S, kau tetappp seperti dulu. Still boyish. Pakai baju kurung cotton berbunga kecik, tetapi melipat lengan baju hingga ke paras lengan.

Pastu dia tegur la aku.. aku pun ok la, borak gitu-gitu je. Seriousss, masa tu aku langsung tak teringat pasal perbuatan jahat dia.

Kau memang hebat la S, sampai sekarang pun ko tak mintak maap kat kitorang atas perbuatan keji ko kan?

Sebenarnye memang aku dah tak igt dah cite ni, camne tah kawan-kawan aku bleh pulak cerita. Terus la aku pun teringat jugak. Maybe mandrem dia tak tak berkesan kot, hahahah

Ok lah, itu aje. Kalau aku ade cerita zaman sekolah yang aku igt, aku cite lagi.

Cerita raya masih ada, tapi gambar sume kat dalam laptop kat umah. Jadi kat umah la baru update cite raya ye.

Comments

comments