Posts Tagged ‘Makanan Kucing’

Nestum Untuk Kekenit

Sekarang ni musim hujan dan panas tak menentu di Kuantan. Tempat lain aku tak pasti. Tapi dengarnya KL pun macam selalu hujan jugak. Bila hujan panas tak menentu ni yang kita kena jaga kucing lebih sikit. Seeloknya biar dia dalam rumah je, tak keluar.

Dalam pada tak keluar tu pun, kekenit yang aku foster dilanda selsema bulan lepas. Macam biasa, cerita zaman purba yang aku sajikan. HAHAHAHAHA… Kesian betul. Kesian pada korang sebab baca cerita basi. Tapi kesian jugak pada kucing aku yang selsema masa tu. Paling kesian ialah sebab diorang masih belum divaksin, jadi bila selsema tu, immune system tak cukup gagah nak lawan. Yang kena virus ni semua rescued cats, tak sempat vaksin lagi. Nasib baik Muez tak kena. Mungkin sebab masa tu dia baru bebas dari virus tu, so dah tak kena lagi.

20131016_210844

Ini ialah Bella yang demam

Kesian sangat. Masa Bella demam dan selsema, anak dia baru nak masuk usia 4 minggu (sekarang dah masuk 3 bulan, kan dah cakap ni cerita basi?) kakaka.. masa tu diorang memang masih menyusu, makan belum pandai lagi. Gigi pun halus sangat. Tahu melalak je pun mintak susu. Bella sangat stress waktu tu. Dia nak susukan anak, tapi bila dia baring, hidung dia tersumbat. Akhirnya dia selalu menjerit meroyan minta keluar dari cage sebab dia perlukan ketenangan hihi..

Macam tulah gaya Bella tidur waktu selsema. Padahal selama ni tidur terlentang, tekangkang. Waktu Bella mula bersin, aku dah start bagi dia ubat selsema. Tapi tak bagi antibiotik sebab Dr Lean cakap tak elok untuk ibu yang sedang menyusukan anak. Boleh membantutkan pertumbuhan anak tu.

Tapi bila dia tak makan antibiotik, selsema dia lambat betul baik, sebaliknya makin teruk pulak. Sampaikan anak-anak dia pun naik kurus sebab kurang menyusu. Aku pulak yang kena susukan pakai syringe every few hours.

20131017_211056

Bella pakai baju sebab sejuk, ni konon nak bagi demam kebah la ni hehe

Kesian betul Bella dan anak-anak dia. Aku puas tanya ramai orang, macam mana nak ubati diorang ni. Pegi klinik pun dah banyak kali dok amik ubat. Sebab bukan Bella je yang selsema, tapi ada juga my other fostered kittens yang jangkit selsema. Sorry belum berkesempatan cerita pasal kitten lain yang aku foster. Banyaknya cerita zaman purba hahaha..

Last-last Doc Lean cakap, ish tak boleh jadi ni. Kena jugak bagi emaknya makan antibiotic sebelum selsema berjangkit pada anak-anak. Pada masa ni, dua ekor anak Bella pun dah start sakit mata dan bersin. Doc Lean kata, kita mesti ajar anak dia makan. Kena wean off. Stop menyusu supaya maknya boleh makan antibiotik. Bella tak selera makan, minum pun taknak. Kalau tak makan dan minum, bila nak sembuh kan. Even wet food yang sebelum ni jadi kegilaan dia pun, tetap taknak. Dia tahu nak tidur je release tension.

So hari ni aku nak kongsi resepi mudah untuk ajar anak kucing (yang tak berapa sihat) makan, at the same time maknye yang tak sihat pun makan jugak, tak payah susah payah masak segala bagai. Maklumlah tak cukup kelengkapan kat kedai ni haa.. yang ada sudu, garpu, megi, biskut. Hehehe.. Resepi ni ialah untuk 7 ekor kucing (2 ekor dewasa, 5 ekor kittens). Anak-anak Bella aku kira 1 portion sebab share dengan maknye. Nampak macam sikit, tapi bila dah siap, banyak.. memang kenyang perut masing-masing.

20131024_182720

1 bekas Royal Canin Kitten 36 – ni bekas jelly atau cupcake yang selalu dapat kat kenduri kawin

20131024_182806

Rendamkan kibbles tu dalam mangkuk dengan air panas sampai tenggelam. Selalunya aku tutup mangkuk tu supaya cepat kembang. Biarkan dalam 15 minit

20131024_182912

Ini ialah A/D Hills Prescription. Boleh didapati di klinik veterinar. Some pet shops pun ada jual. Harga antara RM8-RM10 bergantung pada kedai/klinik

20131024_191743

A/D ni ialah makanan dengan protein tinggi dan high calorie dan lengkap nutrisinya untuk penyembuhan cepat pada haiwan. Sebab kucing/anjing yang tak sihat selalu takde selera. A/D ni baunya kuat.

20131024_191754

ini ialah RC Kitten yang sudah dipenyekkan. Bukan setakat dibiar kembang ye, tapi kena penyekkan jugak biar jadi macam nestum

20131024_192057

 letakkan 50% “nestum” RC dan 50% lagi A/D ke dalam pinggan atau mangkuk, ikut suka hati. Kemudian gaul rata

20131024_192701

 Tada… dah siap

20131024_193155

Bella akhirnya makan! Penuh berselera pulak tu walau hidung masih tersumbat sikit. Anak-anak bergantungan di bawah perut, masih sibuk mencari susu.

Tapi bila tengok mak dia makan, anak-anak dia slowly pandai makan. Aku layankan diorang dengan nestum ni, sehari dua kali. 1 tin sekali meal. Masa tu semua foster kittens and cats diserang selsema. Sedih sangat aku, susah hati bila semua monyok, bersin, mata berair, hidung tersumbat. Total A/D aku beli masa diorang sakit ni, 24 tin.

vetridmg

at the same time, bagi each of them Vetri-DMG untuk boost immunity.

Yang membuatkan selsema mereka lebih mudah berjangkit dan lambat baik ialah sebab diorang ni belum divaksin. Yelah semuanya rescue cats kan. Setiap sekor yang direscue, ada masalah masing-masing pulak tu. Kenalah rawat yang penting dulu sebelum divaksin. Tak sempat nak vaksin, selsema pulak :(

Kalau dah vaksin pun tak bermaksud kucing kita tu immortal ye. Tidak juga kebal dari penyakit merbahaya. Cuma kalau macam dijangkiti selsema atau demam, lebih cepat sembuh berbanding yang tak divaksin. Risiko nak mudah berjangkit pun kuranglah sikit.

20131113_173001

 Untuk Bella, selain bagi Vetri-DMG, aku bagi juga dia makan Petdiatric CordyPlus

Cordy Plus ni salah satu function dia ialah untuk melegakan saluran pernafasan. Bella bernafas cukup teruk masa dia selsema tu. Menganga je. Dia tidur pun duduk. Langsung tak boleh terlentang. Seminggu bagi CordyPlus dan Vetri-DMG di samping ubat-ubatan dari klinik, mereka semua beransur pulih. Tapi CordyPlus bukan ubat ye. Dia ialah supplement. Kalau kucing selsema dan kita cuma bagi CordyPlus je, tak cukup. Mesti nak kena pegi vet jugak untuk rawatan. CordyPlus bantu melegakan saluran pernafasan.

Kalau kucing mata dah berair dan mula bersin berkali-kali, haa tu tandanya nak selsema la tu. Sebelum melarat, elok benar la ke vet untuk rawatan. Sebab nanti sekelip mata je kucing lain semuaaaaa berjangkit. Terutama yang masih belum divaksin tu. Selsema kronik yang tidak dirawat boleh menyebabkan buta. Jangan amik ringan ye. Boleh baca cerita pasal Muez, yang buta akibat selsema yang kronik.

Aku memang tak boleh tahan kalau kucing tak sihat. Susah macam mana pun, takde masa macam mana pun, carik jugak masa bawak diorang pegi vet. Sebab kalau dah parah baru nak pegi vet, memang sempat la kucing tu kurus kering. Poket pun sedia ajelah.

Dalam pada aku cepat bertindak ni pun, anak Bella sekor tu sempat la kurus. First sebab dia tak dapat nenen. Lepas tu sebab dia pun selsema. Sedihhhhhh..

Tapi alhamdulillah, semuanya beransur pulih lepas makan ubat dan supplements ni. Lega lah. So lepas ni sape-sape yang nak cuba resepi simple ni, boleh la cuba hahaha..

Oh ya, aku tahu kalau aku tak masukkan perenggan ini dalam entry, mesti ada yang akan tanya “A/D tu kan ada unsur babi di dalamnya, boleh ke bagi kucing makan?” Aku sendiri pernah dengar orang cakap “Kucing saya sakit, takde selera makan tapi saya tak mahu bagi makan A/D sebab ada babi di dalamnya” – pesen sanggup biar kucing kurus keding :( So saddddd…

Ustaz Azhar Idrus cakap,

“Sekiranya makanan kucing yang ada kandungan daging / gelatin / lendir babi yang dicampur adukkan di dalam mesin, kemudian kita bubuh di atas lantai rumah kita nak bagi kucing makan….Kemudian kucing itu pula makan tidak habis…Kalau dibubuh makanan tersebut di dalam pinggan kita, adakah kita wajib basuh dengan air tanah..???

Jawapannya adalah :

 “TIDAK WAJIB”

Yang wajib kita basuh dengan air tanah 7 kali adalah babi, lemak babi, tulang babi, daging babi, kulit babi yang masih berjisim. Yang masih ada bentuk. Kalau takde bentuk, basuh dengan air biasa.

Tu ye jawapannya. Boleh tengok video Ustaz Azhar Idrus dan penerangan beliau tentang isu ini. Siap tepek ni ha, cuma tekan butang “Play” je, kikiki..

Sekian, terima kasih :)

Makanan Kegemaran Si Kenit

Sebenarnya aku nak buat entry lain. Tapi tiba aku termasukkan gambar lain. So layan ajelah ye. Malas pula rasanya nak tukar gambar. Haha. Sebab WordPress ni macam payah sikit bab upload gambar ni. Ke aku yang tak reti entah. So gambar-gambar memang aku upload pakai Windows Live Writer je. Lepas tu entry baru buat kat WordPress sebab WLW aku tu pun bengong boleh tahan. Tak boleh detect theme.

Bulan ni, aku top up lagi bekalan makanan para kekenit ni. Seperti yang aku katakan, makanan kegemaran diorang, kat KL je murah. Kat Kuantan ni mahal. So everytime pegi KL, memang la memborong makanan bagai tiada hari esok.

20120610_184611 [640x480]

ini adalah separuh dari bekalan makanan diorang

Yang dalam container biru ni, cuma makanan tin kecik. Yang makanan tin besar boleh letak sikit je. So lantak kau lah makanan tin besar aku biar je kat dalam kotak.

Apa yang ada dalam container biru ni?

20120610_184304 [640x480]

 tadaa..!!

Premium Fussie Cat pelbagai perisa, punya banyak sampai aku pun tak ingat dah apa nama dia. Masa beli tu aku suruh amoi tu campurkan semua flavour. Senang. Same goes to tin besar, aku suruh dia campurkan. Tapi awas ya. Tin besar dan tin kecik ni, kualitinya berbeza. Yang tin kecik adalah lebih premium dan lebih lazat. Dari apa yang aku tengok la. Aku tak pernah pulak try makan hahaha. Walaupun bau dia memang sedap rasa macam nak cicah dengan roti. Kahkah.

Yang tin besar pun okay jugak. So far kucing aku suka. Tapi memang tak sama la kandungan dia. Even namanya pun tak sama. Contohnya, tin besar ada yang Fisherman’s Basket. Tin kecik tak ada. Tin kecik ada Tuna & Salmon, tin besar tak ada. Ha ko paham ke apa yang aku cuba sampaikan kat sini? Hahaha.

Then ada Fancy Feast Royale. Aku memang beli Roasted Succulent Chicken sahaja. Yakni ayam rebus racik. Bau sedapnya hoiii… macam bau sup ayam. Aku tak beli flavour lain sebab dah ada Fussie Cat kan. Yang Fussie Cat ni takde ayam rebus. Tu yang kena beli Fancy Feast. Dulu rajin juga nak rebus-rebus ayam sendiri. Tapi sekarang ni rasa macam kesuntukan masa. So beli je la yang tin punya. Lagi sedap dari yang aku buat kot haha.

Pastu ada Evo. Yang Evo tu aku tak beli banyak. Haritu aku beli 6 tin je. 1 tin boleh tiga ekor makan. Tu cuma untuk majlis hari jadi je, hik hik. Jadi cuma makan once in a blue moon. Jangan nak mengendeng mintak Evo selalu.

20120509_193425 [640x480]

 Ini terpaling favourite. Cat treat!!!

Dulu-dulu aku ada jugak beli cat treat jenama lain tapi diorang tak suka langsung. Bila aku try bagi Vitakraft Cat-Stick Mini ni, berebut-rebut nak makan. Paling naughty sekali ialah Hime. Kalau aku letak 2 atas tapak tangan, dua dua dia sebat masuk mulut dia. Yang lain takde chance.

Cat stick ni, dia panjang. Tapi lembut dan boleh dipatah-patahkan untuk kucing ko mudah nak makan. Takkan ko nak bagi sebatang macam tu kan. Harganya, satu batang RM2. Tapi dia jual 3 batang sekali, RM5. Aku beli entah berapa puluh batang entahhh. Tu yang aku selit-selit dalam container biru tu.

Kalau aku pegang cat treat ni, memang depa kerumun laaa.. Time tu la baru rasa dihargai. Haha. Sama kalau bila aku pegang dulang, berebut-rebut semua ikut bontot aku. Pegang dulang tu tandanya nak dapat makan wet food, tu yang semenya time tu baru sayang aku. Kalau tidak tu semua eksyen. Hachiko je yang setia ikut bontot aku ke mana saja.

20120610_192057 [640x480]

 Sookie dalam kotak Fussie Cat

Aku borong dengan kotak-kotak sekali. Leceh la nak letak dalam plastik. Satu kotak tu 24 tin besar kalau tak silap aku. Lagipun kotak boleh bagi kucing main. Paling suka kotak ialah Sookie. Entah apa yang seronok sangat duduk dalam kotak entah.

Sookie tak suka wet food sangat. Dia makan la, tapi lembab nak mampuihhh.. Yang laju makan ialah Aoi, Hime dan Hachiko. Selalu menjadi yang terakhir meninggalkan tempat makan diorang. Hehe.

Oleh kerana Sookie tak minat wet food dan suka bebenor dekat kibbles dia, maka semalam dia telah secara rasminya diisytiharkan sebagai seekor kucing yang mengalami OBESITY, oleh vet kami T______T

IMG_20120426_200215 [640x480]

cian la budak obes ni..

Vet pesan kena cuba turunkan weight dia. If next visit to vet, berat dia makin naik, maka kena la ko makan makanan diet. Sama ada RC Fit 32 ataupun RC for Obesity Management.

 

Tahukah Anda: Nombor yang tertera pada nama makanan Royal Canin tu menunjukkan kuantiti protein pada makanan itu?

Contoh: Babycat34, Kitten36, Fit32, Sensible33. Maksudnya Babycat34 mengandungi 34% protein. Kitten36 pulak ada 36% protein. Fit32 ada 32% protein, Sensible33 ada 33% protein. Dan begitulah seterusnya.

Wahhh tiba-tiba ada segmen “Tahukah Anda” pulak, Kahkahkah. POYOS sangat.