Kena Gigit

3 Januari 2014

Amboi, tak boleh lama lagi cerita engko? Hahahaha.. sadap you! Banyak cerita nak flash back nih hahaha.. 3 Januari itu, kengkonon aku bagi si iPad, Mini dan Muez duduk dalam play room bawah tangga kat kedai ni. Cemana rupa play room bawah tangga tu? Tunggu la lenkali aku cerita cemana rupanya hahaha.. Dalam play room itu ada cat tree, litter box, water fountain, toys, dan tidak ketinggalan, Lilo, Ichii dan Aoi.

Niat aku meletakkan 3 bujang lapok itu bersama Lilo, Ichii dan Aoi ialah sebab kengkonon nak bagi diorang tinggal bersama. Sebelum tu memang la ada la bagi diorang main sesama, okey je, happy jek.

Petang tu aku nampak iPad asik meow meow.. ingatkan dia mintak keluar. Tapi bila dah keluar malam tu, aku tengok dia jalan hincut. Eh dah kenapa pulak budak ni. Kaki nampak sedikit bengkak. Risau pulak. Si iPad ni jatuh dari cat tree ke? Nak kata tercucuk benda tajam, kitorang memang dah make sure play room itu selamat dari benda-benda tajam.

Aku assume dia terseliuh. Sebab tak nampak luka ke apa kan. Cakap kat iPad, takpe.. besok kakak bawak awak pegi klenek ok. iPad makan masih berselera cuma jalan hincut tak jejak lantai.

Esoknya aku tengok kaki dia tersangatlah kembangnya, bengkak melampau. Cecepat letak dalam carrier dan rupanya luka kakinya dah jadi bisul dan pecah.

20140104_111121

 Nampak darah tu?

Wah bila masa pulak boleh kena bisul ni kan? Kaki dia kan memang hitam paws apa semua. So masa aku check kaki dia malam sebelum tu memang tak nampak apa-apa la kecuali bengkak je. Laju-laju la bawak “ambulans” pegi vet. Kete aku tu memang dipanggil ambulans je sebab banyak bawak kucing gi vet.

iPad okey je aktif, meow meow bila aku peluk.. Tak macam sakit pun.

By the time dapat jumpa doktor je, alas dia dah berlambak darah..

20140104_115705

 tadaaaaaa..

Darah bercampur dengan nanah tu. Sebab bisul dah meletup kan. Doc Lean tengok je terus cakap kena sedate si ipad sebab nak kena keluarkan nanah semua. Good thing is, Doc Lean selalu buat je terus, tak payah nak kena masuk wad ke apa. Yang mana dia boleh settlekan, dia settle terus. Dengan itu, kos perubatan pun takde lah tinggi sangat berbanding kalau kena masuk wad ye tak?

Sebelum start, iPad kena check suhu dan timbang berat badan. Dia demam. Kata doktor, memang kalau bisul, definitely akan demam punya.

20140104_114511

 kena cucuk ubat bius

20140104_114549

 tidur.. dengan mata terbukak, hehehe..

20140104_114633

 kena keluarkan lidah macam ni.. kesian menengoknya

20140104_114557

 Haaa.. tudiaaa bisul.. nampak betapa besar bengkak dia? sampai habis kembang paws

20140104_114612

 Iyahhh picit nanahhhh

20140104_114624

 Picit lagiii..

Kalau dah bisul, memang picit nanah je la cara yang paling mudah. Nampak tak berapa banyak nanah dari bengkak tu? Sedih aku menengoknya. Puas pikir macam manalah engko ni boleh jadi cenggini wahai iPad?

20140104_114838

 Bila dah habis picit dan lap, baru nampak lubang

Rupanya lubang kat celah paw. Patutlah aku tak nampak. Sebab masa aku pegang kaki dia yang bengkak tu, dia marah. Aku ni mati matilah ingat retak ke apa. Risau dia jatuh dari cat tree je sebab cat tree tu tinggi. Ropanya bisul.

Tanya doktor. Lubang tu, lubang apa? Doktor kata, lubang kena gigit. Damn. Monyet manalah pulak yang menggigit si iPad ni kan? Selepas puas berfikir, maka saspek utama ialah.. jeng jeng jeng..

C360_2014-02-08-22-34-42-230

 Aoirolina!!!

Tengoklah muka dia dengan telinga terkelepet macam tu. Konfiden sangat pandang kamera lepas cuci muka kan Aoi? Kenapa aku saspek Aoi? Sebab masa aku nampak iPad asik meow meow, Aoi ada dekat dengan dia. Agaknya masa tu Aoi baru lepas gigit kaki dia kot. Monyet punya Aoi.

20140104_115022

 mangsa buli masih lagi pengsan

20140104_115631

 Mangsa buli dah siap bungkus kaki dan diberi suntikan antibiotik

Nasib baik tak banyak ubat. Cuma antibiotik je dua jenis. Letih jugak kalau pegi vet dapat ubat sebakul kan? Dah la nak kena bersilat bagi ubat.

20140104_115800

mangsa buli telah dimasukkan ke dalam carrier untuk dibawa pulang

Dalam kereta dia dah sedar dah. Okey je iPad ni.. dia baik.. tak bukak pun bungkusan kaki dia tuh. Setiap hari aku cuci kaki dia dengan iodin.

Macam-macam hal tau bebudak ni. Sesama dia pun bergusti apa entah sampai macam ni jadinya. Si Aoi tu kemain gangster engko ye dengan adik kecik. Dasar anti-sosial hoh.

Tapi iPad dah sihat dah pun. Lepas je keluar nanah tu semua, dah sihat sangat dah. Takde jalan hincut dah :)

 

Comments

comments

Selepas Satu Tahun

9 Februari lalu, genap la satu tahun Kiko tinggalkan kakak dan ahli keluarga yang lain. Sedih bila teringat Kiko. Memang betul, tak ada kucing lain yang sama macam Kiko. Semua orang rindukan Kiko. Bila rindu Kiko, kakak baca entry pasal Kiko. Bukannya rindu makin reda, tambah pulak menangis lagi teringatkan sayang kakak ni.

20121121_180233

Tak ada kucing lain yang bila kakak memandu, nak duduk atas pangku macam ni. Siap tido lena. Kalau 1 jam kakak memandu, 1 jam lah Kiko tidur.

20121128_123746

Kiko tak pernah kacau kakak memandu. Kalau Kiko tak nak tido, Kiko duduk je kat kerusi penumpang. Takde nak sawan ke histeria ke bila naik kereta. Sweet sangat. Hehehe.. Macam mana tak rindu?

Lepas kematian Kiko, kakak macam tak mahu ada kucing lain lagi. Sebab kakak takut kakak terlupakan Kiko. Lepas kematian Kiko, kakak mula berbisnes, maka wujudlah Sookie’s Kiosk masa tu. Sebuah kedai kecil yang menjual barang-barang keperluan kucing. Tak banyak barang pun, tapi kakak minat. Takpelah kita bermula dari bawah kan, kecil-kecilan.

Waktu itu kakak berkenalan dengan seekor kucing kaler oren. Slim aje dia. Ekor senget. Hari-hari kakak bagi dia makan. Bila tak buka kiosk pun, kakak datang juga untuk letak makanan dan air untuk dia..

C360_2013-05-04-18-19-57-161

Kakak namakan dia Jerry

Jerry ni manja, pandai ambik hati. Tapi kakak cuba taknak attached dengan dia, sebab kakak masih trauma lepas kematian Kiko. Kan kakak kengkonon janji tak mahu ada kucing lain lagi? Konon lah kan, hehe..

Tapi semakin lama, Jerry semakin rapat dengan kami. Dulu kakak biar je Jerry free roaming. Sampai satu tahap tu, kakak tak sedap hati kalau tak nampak Jerry. Risau kalau benda tak baik jadi kat dia, sebab kiosk tu tepi jalan kan. Kakak amik keputusan untuk neuter Jerry. Sebab taknak dia spray kat dalam kedai pulak. Lagipun tak mahu dia berjalan jauh sangat.

Sekali sekala, kakak bawak balik Jerry. Bagi Jerry berkenalan dengan kucing kat rumah. Haruslah tak dapat approval Aoi kan. Aoi cuma approve Kiko je :( Selalunya tak sampai sejam pun kakak bawak balik Jerry, sebab bila Aoi mula nak mengamuk, kakak risau yang lain terjangkit sama.. so kakak hantar Jerry balik ke kiosk. Kesian Jerry

Setiap kali tutup kedai, Jerry nak ikut balik sama. Sedih sangat kakak. Sebak sangat nak tinggalkan Jerry. Kesian kadang-kadang bila Jerry tengok kami balik dengan mata sayu.

Sampai la musim jerebu tiba, kakak tak sampai hati biarkan Jerry hidu bau asap. Lalu kami bawa pulang Jerry.

C360_2014-02-05-11-47-14-507

Inilah Jerry sekarang

Badan makin debab, tapi perangai sedikit grumpy semenjak gemuk ni. Tak suka orang dukung, especially kalau angkat atau pegang dia dengan cara yang dia tak berkenan. Tapi Jerry okay je. Walau sedikit nakal, suka kacau Hime dan kejar Hachiko. Kadang tu Ciko nak berak pun tak senang, hihi..

Benarlah kata orang, tak rugi berbuat baik pada haiwan, terutamanya haiwan terbiar. Rezeki kami semakin murah. Lalu pada bulan Julai 2012, kami berpindah ke sebuah kedai yang lebih besar. Kami namakan kedai itu, Sookie’s Store. Alhamdulillah.

Waktu pindah tu, bulan puasa. Penatnya tak usahlah tanya. Dari petang sampai ke waktu sahur, memang tak habis-habis kerja. Letih sungguh. Masa tu kakak berkenalan pulak dengan seekor kucing bunting. Tanya pada orang sekitar sini, katanya kucing tu tak ada siapa yang punya. Gelandangan. Dan garang pulak. Tapi pelik betul bila kucing tu manja dengan kakak.

Kesian. Dah la bunting kan. Jadi kakak bawak dia masuk ke dalam kedai. Dan namakan kucing tu Bella. Macam mana kakak bela Kiko dulu, macam itulah kakak bela Bella, sepenuh hati. Kakak bagi dia yang terbaik supaya anak-anaknya sihat.

20130915_130240

Inilah Bella

Tembam kan dia? Sampai sekarang pun Bella sangat chubby. Kakak dah spay dia, sebab tak mahu dia lahirkan unwanted kittens lagi. Bella nampak happy sangat sekarang. Cerita pasal Bella melahirkan boleh baca kat sini :)

Dalam waktu yang sama masa kakak jumpa Bella dulu, kakak berkenalan juga dengan seekor kucing putih yang sangat sangat kurus keding. Kurus sampai boleh rasa tulang. Badannya cengkung sangat

20130829_002852

Yang putih kelabu tu, nampak tak? Kurus kan?

Kakak namakan dia, Alice. Kesian sangat Alice dulu. Takde sape pedulikan dia. Cuma kakak dan amoi kedai kitchen cabinet kat sebelah Sookie’s Store je yang selalu layan Alice. Kakak kesian pada Alice, lalu kakak bawak dia untuk dimandulkan juga. Memula doktor taknak buat surgery sebab Alice kurus sangat kata dia. Takut Alice mati. Kakak cakap kalau umurnya panjang, insya Allah dia akan survive.

C360_2014-02-02-19-00-58-261

Alice sekarang

Memang panjang usia Alice. Semenjak dimandulkan, badan Alice semakin sihat, gebu dan makin comel. Makin ramai yang sayang Alice. Sekarang semua orang kat kawasan ni kenal Alice. Alice pun baik je, walaupun tak pandai nak bermesra sangat, tak macam Bella yang lagi mesra alam, hihi..

Tak lama lepas berkenalan dengan Alice, abang long selamatkan seekor anak kucing yang main lintas jalan. Dah la kaler hitam, main lintas jalan waktu malam, bahaya betul. Abang Long pujuk meow tu dan berjaya tangkap dia, kemudian kami bela dia sampai sekarang.

20131117_124200

iPad namanya, sayang manja kakak, mata kaler kuning keemasan.

Kenapa kakak namakan dia iPad? Sebab masa dia baru tinggal dengan kami, dia selalu cirit birit akibat kecacingan. Kakak letakkan pad macam napkin tu dalam cage dia. Pastu dia berak atas pad tu sebab kakak memang tak letakkan litterbox dalam cage yang kecik. Sehari sampai 3-4 kali kakak kena tukar pad dia sebab tu bagi nama iPad hihihiii..

iPad ni manja terlebih sangat dengan kakak. Kalau kakak dukung, dia mesti jilat pipi dan leher kakak macam la setahun tak jumpa padahal hari-hari berpeluk. Pandai sangat dia amik hati :)

Isnin baru-baru ni, iPad dah di-neuter. Lega hati kakak. Umur iPad sekarang lebih kurang enam bulan. Badan boleh tahan kusemangat la jugak, syukur sangat dia membesar dengan sempurna dan sihat. Walau iPad kaler hitam, bulu pendek dan ekor pendek, kakak sayang iPad sama jugak macam kekenit lain, tak lebih, tak kurang. Tak pernah bezakan warna atau penampilan sebab tu semua anugerah dari Tuhan kan?

Lebih kurang dua minggu lepas kakak jumpa iPad tu, tarikh 9 September, masa tu hari hujan.. jam lebih kurang pukul 2.30 pagi.. Kakak dan abang long baru nak balik rumah. Sampai kat kereta, kakak nampak ada sekor anak kucing yang kesejukan dan ketakutan kat sebelah kereta kakak. Sangat disyaki dibuang sebab kat sebelahnya ada makanan kucing. Anak kucing tu garang sangat, tak bergerak. Garang sangat macam nak meludah-ludah pulak dia ke arah kakak. Kakak patah balik ke kedai, pakai sarung tangan. Yelah, kuku kitten kan tajam macam jarum?

IMG-20130910-WA001

inilah budak yang kengkonon garang tu, comel tak?

Kakak namakan dia iPad Mini. Sebab dia kecik sikit dari iPad. Lepas seminggu, diorang dah boleh get along, maklumlah kitten kan memang playful, senang nak bergaul. Lalu kakak bagi mereka tinggal dalam satu cage yang lebih besar, bersama-sama.

C360_2014-02-05-00-06-33-689

The latest iPad Mini, not so mini anymore, hehehe..

Sekarang sudah besar, usianya lebih kurang iPad jugak. Dalam 6 bulan. Berat badan 3.4kg. Besar sikit dari iPad. iPad dalam 3.2kg macam tu. Membesar bagai johan ni. Playful sangat, tak reti berjalan.. dia tahu berlari je. Hehehe.. Mini pun dah neuter sekali dengan iPad haritu.

Malam yang sama kakak jumpa Mini, on the way balik rumah tu, masih hujan. Kena lalu depan kiosk lama. Kakak nampak ada satu kotak. Kakak tak sedap hati lalau patah balik. Betul rasa hati kakak. Dalamnya ada 1 ekor ibu kucing dan dua ekor anak kucing yang comel. Dibekalkan sedikit nasi. Diorang sekeluarga ni kurusss sangat. Kakak kesian, dah la hujan kan. Apa punya manusia la buang kucing macam ni. Jahat gila.

20130909_014802

kat rumah, kakak letakkan diorang dalam pet bed supaya lebih panas dan selesa

Keesokan harinya, kakak pelik tengok anaknya dua ekor ni macam tak cukup susu. Bila picit puting mak dia, memang setitis susu pun tak keluar. Ya Allah kakak punyalah panik. Kawan kakak suruh bagi makan nutritious food dan bagi vitamin.

20130921_233510

tengoklah betapa kurus? Muka pun pucat je

Tapi lama kelamaan susu ada semula. Kakak namakan ibu kucing ni Mandy. Anaknya pulak iPod dan iPod Nano.

20131115_014119(1)

ini Mandy sekarang

Masa ni Mandy baru lepas di-spay. Sekarang lebih errr.. gendut dan chubby. Mandy baik sangat. Tak banyak songeh dan mulut pun tak bising. Bella yang mulut bising, hehehe..

PicsArt_1384712655126

iPod yang tuxedo cat tu. Yang sebelahnya, iPod Nano

Apakan daya, umur Nano tak panjang sebab Tuhan lebih sayangkan dia. Nano tinggalkan kami lebih kurang sebulan yang lepas. Kakak sedih, kakak menangis :( Tapi kakak syukur kakak masih ada iPod dan Mandy jugak.

7 October, lebih kurang sebulan lepas jumpa Mandy sekeluarga, kakak jumpa seekor kucing buta pulak dibuang di kawasan kedai. Aduhai.. apalah nak jadi..

20131007_192628

Inilah Muez

Kakak ada cerita pasal Muez di blog. Hati membara-bara je masa buat entry tu. Muez ialah mangsa kebodohan orang lain.. Kesian sangat. Cerita pasal Muez, boleh baca di sini.

20131031_131457

Ini Muez selepas hampir sebulan bersama kami.

C360_2014-02-12-13-09-26-035

Ini ialah Muez terkini :)

Muez dah besar. Badan makin panjang. Cerdik, yes.. walaupun mata tak nampak, mungkin Muez melihat dengan mata hati :) Muka makin handsome, tampan, gojes dan kacak. Hidung pink. Kaki tangan semua memang sah la pink sebab kucing dalam kedai ni memang tak jejak tanah langsung, kecuali Alice. Hehehe. Alice tu kuat memberontak kalau tak bagi dia pegi amik angin. Dia kan YB kawasan, kikiki..

Muez tak sampai usia 6 bulan lagi. Gigi pun masih gigi susu lagi. Berat badan dia sekarang 3kg. Last timbang lebih kurang 2 minggu lepas masa vaksin. Deria pendengaran Muez sangat sangat sensitif. Jadi Muez mudah terperanjat dengan bunyi yang dia tak familiar. Kalau nak dukung Muez, kena pegang erat-erat sebab kalau dia terperanjat waktu kita tengah dukung dia, dia akan melonjak dan mungkin mencederakan kita. Kakak dah selalu kena, kui kui..

Cuba sroll balik gambar yang ada Alice masa kurus tu.. kan atas kotak mini shelter tu ada sekor kucing kan? Ha, kucing tu kakak namakan Kelly. Kelly pun gelandangan. Masa jumpa Kelly pertama kali, perut dia gelebeh macam baru lepas beranak. Since tak tahu anaknya kat mana, kakak pun tak spay dia, takut anak dia masih baby kan. Tetibe dah bunting balik, aaaaaaaaaaaa.. Kesian Kelly, dah la kurus. Muka pun cengkung je. Since masa tu dah ada banyak penghuni dalam Sookie’s Store, kakak cuma mampu feed Kelly setiap hari. Kelly rajin datang tidur di kedai, yang tu kakak takde masalah :)

Sampailah pada 11 November, masa tu hari Isnin. Kedai tak buka, tapi kakak datang waktu petang untuk bersihkan para penghuni, hehe.. Nampak Kelly kat luar tengah makan. Eh tetibe perut tak keras lagi. So kakak tanya Kelly, “Kelly, awak dah beranak ke? Mana baby awak? Jangan letak baby merata-rata.. Kalau betul dah beranak, bawak datang sini ya.. kesian baby..” sambil kakak usap badan dia..

Malam tu, datang lagi kedai.. tetibe nampak Kelly sekeluarga dah duduk dalam kotak kat mini shelter. Oh terharu sangat sebab Kelly faham bahasa, ehhehe..

Callie1

 Kelly sangat kurus. Tak sangka anak dia 6 ekor.. Tapi semua kecik-kecik la

20131226_010742

 Ni anak dia masa nak masuk dua bulan

Sekor anak Kelly yang kaler oren pandang kamera tu, selamat diberi pada adopter. Sekarang dia duduk kat Port Dickson. Kemainnn.. nama dia Olliy, pandai sangat main. 3 lagi anak dia, tak survive. yakni dedua calico tu dan sekor oren yang kurus sikit tu. Sekarang cuma tinggal yang oren putih dan yang tabby tu. Dedua gegirl. Kakak sayang sangat. Cerdik :)

Kuantan kena banjir teruk sangat masa bulan Disember aritu. Banyak kawasan tenggelam. Kesian kucing-kucing terbiar yang tak dapat selamatkan diri, mati dibawa arus banjir :(

Kat Sookie’s Store, ada sekor kucing kurus, nampak macam kucing dalam umur enam bulan camtu. Rumah dia kat dalam longkang. Dia cuma keluar dari longkang bila semua kedai dah tutup. Kucing ni takut dengan orang. Mungkin dia ada pengalaman pahit dengan manusia. Alice pun sama naik, suka buli kucing tu.

Masa banjir tu, “rumah” kucing ni pun naik air. Dah kata longkang kan, hihi.. Pastu dia duduk depan kedai. Kakak jemput dia masuk. Dia masuk. Mulai hari tu, dia tidur dalam kedai. Pandai guna litter box, tak payah ajar pun. Lagilah kakak senang hati kan..

C360_2014-01-24-20-36-31-242

kakak namakan dia, Omey

Omey masa mula-mula dukung dulu, alahai kedingnya lah.. Kakak bagi dia ubat cacing, bagi makan dan biar badan naik sikit, kemudian bawak dia untuk di-spay. Tak sangka bila doktor kata umur dia dalam 3-4 tahun. Badan kecik sangat. Kesian Omey pertumbuhan terbantut hehehehe..

Sekarang Omey memang tak mahu keluar lagi. Dia takut dengan dunia kat luar tu. Pernah sekali dibawa keluar, Omey terkencing-kencing ketakutan. Trauma betul dia. Sejak tu kami tak bawak dia keluar lagi.

Hmm.. panjang kan cerita kakak? Kakak busy setiap hari kat kedai, uruskan kedai, uruskan kucing. Slowly kakak hantar sikit demi sedikit pergi vaksin dan neuter. Kakak tak mahu diorang sakit.

Walaupun kakak ada banyak kucing lain selepas Kiko pergi, kakak tetap sayangkan Kiko. Sebab tu kakak tak sampai hati nak tukar profile photo kat FB fanpage yang izyahya.com tu. Biarlah kekal gambar Kiko kesayangan kakak yang comel tu, hehehe..

Kakak harap kawan-kawan doakan semua kucing yang kakak rescue ni hidup bahagia dengan kami, sihat walafiat dan aktif selalu :)

Comments

comments

Gong Xi Fa Cai

Setelah sekian lama blog ni terabai kan.. Syukurlah kita masih belum lupa username dan password blog. Kakakakaka..Gigih sangat mencari masa untuk update blog. Akhirnya masa itu muncul jua. Berjaya jugak kita siapkan sebuah drama ringkas sempena Tahun Baru Cina. Walaupun dah ketinggalan zaman kan. Orang dah nak masuk Chap Goh Meh dah pun :p

01

02

03

04

05

06

07

08

09

010

011

011-1

012

013

014

015

016

017

018

019

020

021

022

023

024

025

026

Sebenarnya pakai cantik-cantik, nak pergi beraya kat mana pun tak tahu, LoL. Omey sampai ke sudah tunggu geng dia bersiap. Kahkahkah..

Sekian sahaja drama ringkas kali ini. Semoga kita berjumpa lagi di masa akan datang. Woi, aku nak siapkan drama ringkas ni pun makan 1 hari tau. Hahahaha..

Selamat Tahun Baru Cina dan Gong Xi Fa Cai :)

 

Comments

comments

Nestum Untuk Kekenit

Sekarang ni musim hujan dan panas tak menentu di Kuantan. Tempat lain aku tak pasti. Tapi dengarnya KL pun macam selalu hujan jugak. Bila hujan panas tak menentu ni yang kita kena jaga kucing lebih sikit. Seeloknya biar dia dalam rumah je, tak keluar.

Dalam pada tak keluar tu pun, kekenit yang aku foster dilanda selsema bulan lepas. Macam biasa, cerita zaman purba yang aku sajikan. HAHAHAHAHA… Kesian betul. Kesian pada korang sebab baca cerita basi. Tapi kesian jugak pada kucing aku yang selsema masa tu. Paling kesian ialah sebab diorang masih belum divaksin, jadi bila selsema tu, immune system tak cukup gagah nak lawan. Yang kena virus ni semua rescued cats, tak sempat vaksin lagi. Nasib baik Muez tak kena. Mungkin sebab masa tu dia baru bebas dari virus tu, so dah tak kena lagi.

20131016_210844

Ini ialah Bella yang demam

Kesian sangat. Masa Bella demam dan selsema, anak dia baru nak masuk usia 4 minggu (sekarang dah masuk 3 bulan, kan dah cakap ni cerita basi?) kakaka.. masa tu diorang memang masih menyusu, makan belum pandai lagi. Gigi pun halus sangat. Tahu melalak je pun mintak susu. Bella sangat stress waktu tu. Dia nak susukan anak, tapi bila dia baring, hidung dia tersumbat. Akhirnya dia selalu menjerit meroyan minta keluar dari cage sebab dia perlukan ketenangan hihi..

Macam tulah gaya Bella tidur waktu selsema. Padahal selama ni tidur terlentang, tekangkang. Waktu Bella mula bersin, aku dah start bagi dia ubat selsema. Tapi tak bagi antibiotik sebab Dr Lean cakap tak elok untuk ibu yang sedang menyusukan anak. Boleh membantutkan pertumbuhan anak tu.

Tapi bila dia tak makan antibiotik, selsema dia lambat betul baik, sebaliknya makin teruk pulak. Sampaikan anak-anak dia pun naik kurus sebab kurang menyusu. Aku pulak yang kena susukan pakai syringe every few hours.

20131017_211056

Bella pakai baju sebab sejuk, ni konon nak bagi demam kebah la ni hehe

Kesian betul Bella dan anak-anak dia. Aku puas tanya ramai orang, macam mana nak ubati diorang ni. Pegi klinik pun dah banyak kali dok amik ubat. Sebab bukan Bella je yang selsema, tapi ada juga my other fostered kittens yang jangkit selsema. Sorry belum berkesempatan cerita pasal kitten lain yang aku foster. Banyaknya cerita zaman purba hahaha..

Last-last Doc Lean cakap, ish tak boleh jadi ni. Kena jugak bagi emaknya makan antibiotic sebelum selsema berjangkit pada anak-anak. Pada masa ni, dua ekor anak Bella pun dah start sakit mata dan bersin. Doc Lean kata, kita mesti ajar anak dia makan. Kena wean off. Stop menyusu supaya maknya boleh makan antibiotik. Bella tak selera makan, minum pun taknak. Kalau tak makan dan minum, bila nak sembuh kan. Even wet food yang sebelum ni jadi kegilaan dia pun, tetap taknak. Dia tahu nak tidur je release tension.

So hari ni aku nak kongsi resepi mudah untuk ajar anak kucing (yang tak berapa sihat) makan, at the same time maknye yang tak sihat pun makan jugak, tak payah susah payah masak segala bagai. Maklumlah tak cukup kelengkapan kat kedai ni haa.. yang ada sudu, garpu, megi, biskut. Hehehe.. Resepi ni ialah untuk 7 ekor kucing (2 ekor dewasa, 5 ekor kittens). Anak-anak Bella aku kira 1 portion sebab share dengan maknye. Nampak macam sikit, tapi bila dah siap, banyak.. memang kenyang perut masing-masing.

20131024_182720

1 bekas Royal Canin Kitten 36 – ni bekas jelly atau cupcake yang selalu dapat kat kenduri kawin

20131024_182806

Rendamkan kibbles tu dalam mangkuk dengan air panas sampai tenggelam. Selalunya aku tutup mangkuk tu supaya cepat kembang. Biarkan dalam 15 minit

20131024_182912

Ini ialah A/D Hills Prescription. Boleh didapati di klinik veterinar. Some pet shops pun ada jual. Harga antara RM8-RM10 bergantung pada kedai/klinik

20131024_191743

A/D ni ialah makanan dengan protein tinggi dan high calorie dan lengkap nutrisinya untuk penyembuhan cepat pada haiwan. Sebab kucing/anjing yang tak sihat selalu takde selera. A/D ni baunya kuat.

20131024_191754

ini ialah RC Kitten yang sudah dipenyekkan. Bukan setakat dibiar kembang ye, tapi kena penyekkan jugak biar jadi macam nestum

20131024_192057

 letakkan 50% “nestum” RC dan 50% lagi A/D ke dalam pinggan atau mangkuk, ikut suka hati. Kemudian gaul rata

20131024_192701

 Tada… dah siap

20131024_193155

Bella akhirnya makan! Penuh berselera pulak tu walau hidung masih tersumbat sikit. Anak-anak bergantungan di bawah perut, masih sibuk mencari susu.

Tapi bila tengok mak dia makan, anak-anak dia slowly pandai makan. Aku layankan diorang dengan nestum ni, sehari dua kali. 1 tin sekali meal. Masa tu semua foster kittens and cats diserang selsema. Sedih sangat aku, susah hati bila semua monyok, bersin, mata berair, hidung tersumbat. Total A/D aku beli masa diorang sakit ni, 24 tin.

vetridmg

at the same time, bagi each of them Vetri-DMG untuk boost immunity.

Yang membuatkan selsema mereka lebih mudah berjangkit dan lambat baik ialah sebab diorang ni belum divaksin. Yelah semuanya rescue cats kan. Setiap sekor yang direscue, ada masalah masing-masing pulak tu. Kenalah rawat yang penting dulu sebelum divaksin. Tak sempat nak vaksin, selsema pulak :(

Kalau dah vaksin pun tak bermaksud kucing kita tu immortal ye. Tidak juga kebal dari penyakit merbahaya. Cuma kalau macam dijangkiti selsema atau demam, lebih cepat sembuh berbanding yang tak divaksin. Risiko nak mudah berjangkit pun kuranglah sikit.

20131113_173001

 Untuk Bella, selain bagi Vetri-DMG, aku bagi juga dia makan Petdiatric CordyPlus

Cordy Plus ni salah satu function dia ialah untuk melegakan saluran pernafasan. Bella bernafas cukup teruk masa dia selsema tu. Menganga je. Dia tidur pun duduk. Langsung tak boleh terlentang. Seminggu bagi CordyPlus dan Vetri-DMG di samping ubat-ubatan dari klinik, mereka semua beransur pulih. Tapi CordyPlus bukan ubat ye. Dia ialah supplement. Kalau kucing selsema dan kita cuma bagi CordyPlus je, tak cukup. Mesti nak kena pegi vet jugak untuk rawatan. CordyPlus bantu melegakan saluran pernafasan.

Kalau kucing mata dah berair dan mula bersin berkali-kali, haa tu tandanya nak selsema la tu. Sebelum melarat, elok benar la ke vet untuk rawatan. Sebab nanti sekelip mata je kucing lain semuaaaaa berjangkit. Terutama yang masih belum divaksin tu. Selsema kronik yang tidak dirawat boleh menyebabkan buta. Jangan amik ringan ye. Boleh baca cerita pasal Muez, yang buta akibat selsema yang kronik.

Aku memang tak boleh tahan kalau kucing tak sihat. Susah macam mana pun, takde masa macam mana pun, carik jugak masa bawak diorang pegi vet. Sebab kalau dah parah baru nak pegi vet, memang sempat la kucing tu kurus kering. Poket pun sedia ajelah.

Dalam pada aku cepat bertindak ni pun, anak Bella sekor tu sempat la kurus. First sebab dia tak dapat nenen. Lepas tu sebab dia pun selsema. Sedihhhhhh..

Tapi alhamdulillah, semuanya beransur pulih lepas makan ubat dan supplements ni. Lega lah. So lepas ni sape-sape yang nak cuba resepi simple ni, boleh la cuba hahaha..

Oh ya, aku tahu kalau aku tak masukkan perenggan ini dalam entry, mesti ada yang akan tanya “A/D tu kan ada unsur babi di dalamnya, boleh ke bagi kucing makan?” Aku sendiri pernah dengar orang cakap “Kucing saya sakit, takde selera makan tapi saya tak mahu bagi makan A/D sebab ada babi di dalamnya” – pesen sanggup biar kucing kurus keding :( So saddddd…

Ustaz Azhar Idrus cakap,

“Sekiranya makanan kucing yang ada kandungan daging / gelatin / lendir babi yang dicampur adukkan di dalam mesin, kemudian kita bubuh di atas lantai rumah kita nak bagi kucing makan….Kemudian kucing itu pula makan tidak habis…Kalau dibubuh makanan tersebut di dalam pinggan kita, adakah kita wajib basuh dengan air tanah..???

Jawapannya adalah :

 “TIDAK WAJIB”

Yang wajib kita basuh dengan air tanah 7 kali adalah babi, lemak babi, tulang babi, daging babi, kulit babi yang masih berjisim. Yang masih ada bentuk. Kalau takde bentuk, basuh dengan air biasa.

Tu ye jawapannya. Boleh tengok video Ustaz Azhar Idrus dan penerangan beliau tentang isu ini. Siap tepek ni ha, cuma tekan butang “Play” je, kikiki..

Sekian, terima kasih :)

Comments

comments

Muez Sayang

7 Oktober 2013, hari itu hari Isnin.. Kami tak buka kedai sebab hari Isnin memang hari cuti rehat kami. Hari itu lah nak kena pegi buat apa-apa urusan rasmi atau tak rasmi hehe.

Jadi hari tu aku dan suami pergi ke Giant beli barang-barang nak stock kat “dapur” Sookie’s Store hahaha.. balik tu terus singgah ke kedai, niatnya nak hantar terus barang dan mengemas sikit.

Aku nampak Alice tidur di kaki lima. Selalunya dia tidur kat dalam kotak atau atas kotak dia. So aku pun cakap dengan dia, “Hai Aliceeeeee.. kenapa Alice tidur kat luar ni? Kan selalu tidur kat kotak awak?”

Rupanya dalam kotak dia ada makhluk asing..

20131007_192041

tadaaaaaaaaa…

Hmmpphh.. aku mengeluh dalam hati.. monyet manalah pulak yang membuang kucing ni. Moew ni bukan yang pertama orang dumped kat kedai aku yek. Ada lagi sebelum si kenit ni. Cuma aku takde kesempatan nak cerita je. Hati aku memang mendidih dah ni. Depa ni dah takde keje lain ke hape keje membuang kucing dan menyusahkan orang ni? Hati aku dah mula menyumpah. Bengang. Ingat ni shelter home ke apa? Mulut membebel, tapi at the same time aku bawak jugak masuk anak kucing tu. Kucing tu tak salah.

20131007_192636

kecik.. kurus.. bila pegang terasa tulangnya..

Tapi bila tengok muka dia, lagi kesian.. sebab apa?

20131007_192628

sebab ini keadaan dia masa tu

Aku terkejut, sebak sangat rasa. Kesian sangat dekat si kenit ni. Aku bawak dia ke dapur, basahkan kapas dan lap kedua belah mata dia dengan harapan terbuka la mata yang melekat tu. Tapi hampa ye. Aku basahkan lagi kapas, lap lagi.. pastu hampa lagi huk huk..

Cepat-cepat aku bancuh susu, letak dalam mangkuk dan cuba bagi dia minum tapi dia tak pandai. Mungkin sebab mata tak nampak? Hidung tak boleh bau? Atau sebab dia kecik sangat? Takde energy? Ah tukar lah, tak payah letak dalam mangkuk. Aku capai syringe dan suapkan dengan syringe. Nasib baik dia telan. Banyak juga lah aku bagi dia susu. Mesti dia lapar. Entah dah berapa lama tak makan kot?

Settle bagi susu, aku sediakan 1 kotak, alas dengan kain tebal-tebal dan masukkan dia. Mesti dia sejuk. Nak bagi tumpang kat Bella macam tak sesuai sebab dia sakit mata kan.. Pastu masukkan pulak kotak tu dalam cage. Bukan apa, takut nanti tetibe dia keluar kang aku tak jumpa nak carik pulak, dah la beliau tu mata tak nampak kan.

20131008_010005

sedapnya tidoq..

Kesian sangat bila tengok dia tidur. Yelah, sebesar ni patut tidur bawah ketiak mak lagi, tapi dia dah terpaksa cuba survive sendirian. Tiap kali uruskan dia, mesti hati aku sebak sangat. Takde perasaan ke apa orang yang buang kucing yek? Takde hati perut ke cemana? Malam tu aku asyik menjenguk dia. lap mata dia, akhirnya kerak keras tu lembut juga dan mengeluarkan nanah!

Nanah woi! Macam air mata nanah :(

Sedih gila. Mesti dia sangat sakit. Kita kalau kena ketumbit pun sikit punya suffer. Aku cepat-cepat bersihkan. Suapkan dia susu lagi, dan dia sambung tidur. Dah janji dengan dia yang pagi keesokannya aku akan bawa dia jumpa Dr Lean.

Pagi tu aku bawa dia ke klinik. Terkejut Dr Lean tengok. Kata dia mata sebelah kiri tu nampaknya macam dah total damage. Tapi mata sebelah kanan dia nak cuba selamatkan. Punca jadi macam ni ialah selsema yang teruk.

So please ya, kalau kucing selsema, tolong lah cepat-cepat bawak ke vet untuk diberi ubat dan rawatan. Sebab kalau selsema, memang akan sakit mata. Lepas tu takde selera makan sebab hidung tak boleh bau, dan cepat je susut berat badan. Kucing amat bergantung pada deria bau dia. That’s why kucing suka makanan yang berbau kuat, sebab dapat attract dan membuka selera dia. Kalau kucing dah vaksin, at least kalau demam pun masih kuat. Kalau kucing tak vaksin, memang teruk sangat bila diorang selsema.

Dr Lean bagi si kenit ni ubat cacing dan spray Frontline pada seluruh badan dia, untuk nyah-kutu. Ubat mata dan ubat selsema pun dapat juga.

20131009_010128

Kesian tak?

Balik tu, aku alaskan kain dia dengan pet sheet, sebab takut dia berak atau muntah cacing lepas diberi ubat cacing tu. Memang betul pun jangkaan aku.. si kenit ni muntah cacing banyak :( Kesian aku tengok dia. Dah la kurus keding macam tu. Muntah cacing pulak. Masa timbang waktu di klinik, dia cuma 350 gram je, huk huk

Aku cerita pasal si kenit yang malang ni kat geng kucing aku kat Whatsapp. Diorang suggest letak nama Kassim Selamat la, Acim Amat la, sabo je aku hahaha.. Last last Linda proposed letak nama Muezza, nama kucing kesayangan Nabi Muhammad S,A,W. Aku setuju. But since si kenit ni boboi kan, kami panggil dia Muez je.

Mungkin berkat letak nama kucing Nabi, keesokan harinya masa aku sampai ke kedai, tengok Muez dah ada di luar kotak. Walhal hari sebelumnya, dia nak angkat kepala pun tak larat. Aku punya la eksaited bila nampak dia macam dah kuat. So aku bancuhkan dia A/D campur air masak, biar dia makan dan tambah water intake dalam badan.

20131010_092404

. Alhamdulillah dia dah pandai menjilat untuk kenyangkan perut!

20131012_003747

Tidur penuh gaya selepas makan.

Sejak itu, setiap kali aku masukkan dia dalam kotak, bila aku check, tengok dia kat luar kotak. Hehe.. pandainya budak ni. So aku keluarkan terus kotak tu. Mungkin dia dah rasa kuat sikit badan tu. Muka dia masih ada kerak-kerak sikit waktu tu, tak boleh nak tenyeh sangat sebab mata dia bengkak teruk, macam nak terjojol.

Bila aku tengok dia dah pandai makan A/D, aku rendamkan dia kibbles dengan susu. Pandai dia makan. Bila letak susu pun selalu habis. Syukur sangat.

20131012_005343

Lama-kelamaan dah tak perlu rendam dah. Pandai kunyah :)

20131018_000754

Macam ni lah keadaan dia pada 18 Oktober, lebih kurang 10 hari lepas aku jumpa dia di luar Sookie’s Store.

Waktu tu berat badan dia meningkat dari 350 gram ke 500 gram. Selera makan meningkat. No more berak or muntah cacing. Kuih cantik, solidddd.. Diet dia ialah Royal Canin Babycat, Corbell Goat Milk dan wet food kadang-kadang aku bagi Fussie Cat, kadang-kadang bagi Schesir Chicken Natural. Bergantung pada tahap kerajinan kakak, keh keh keh..

Doktor cakap Muez mungkin buta seumur hidup dia. Aku bincang dengan suami. Sedangkan yang celik pun aku susah betul nak lepas bagi orang adopt, inikan pulak yang buta. So kami amik keputusan untuk adopt Muez dan jadikan dia ahli keluarga kami. Takpe Muez, biar kakak jaga Muez ya. Kakak pasti Muez bawak rezeki yang kami tak nampak, sama macam Muez tak boleh nampak dunia ni. Kakak tak sedih Muez tak boleh nampak. Mesti ada hikmahnya. Kakak happy Muez hadir dalam hidup kami :)

20131031_131258

cakkk!!

20131031_131457

Ini ialah Muez pada 31 Oktober 2013

Berat badan sekarang ialah 900 gram. Mata dah tak bengkak macam dulu. Tapi anak mata memang langsung tak nampak. Muez sangat aktif. Muez kenal suara kakak. Setiap hari bila kakak datang ke kedai, Muez lompat lompat dalam cage bila kakak cakap “Hai Muezzzzzz…”

Muez budak cerdik. Dalam cage Muez, kakak tak letak litter box pun. One of the reason ialah kakak tak mahu litter sand termasuk mata, maklum lah Muez tak nampak kan. lagipun kakak memang tak suka cage kecik penuh dengan litter box la, food bowl la. Susah Muez nak bergerak nanti.

Walaupun takde litter box, Muez takde pun berak kencing merata. Selalunya Muez tunggu kakak hantar Muez ke litter box, baru Muez kencing atau berak :)

20131103_175121

 Muez minum macam rabbit hihihi

Sebelum ni, kakak letak air minuman Muez dalam bracket bowl yang separa bulat tu. Tapi Muez selalu termasuk kaki dalam tu bila terlalu eksaited main. Maklumlah mata tak nampak. Kadang-kadang tumpah air. Kesian kat Muez, macam mana kalau air tumpah waktu malam, masa kakak takde kat kedai kan. Kang kesian pulak kena tahan dahaga sampai kakak datang ke kedai.

So kakak bagi Muez pakai bekas minuman macam arnab ni. Memula risau juga kalau Muez tak reti. Tapi kakak yakin Muez mesti boleh punya. Masa mula-mula ajar tu, kakak cuma halakan mulut Muez ke bebola untuk jilat tu je, dan tekan sikit bebola tu dengan mulut Muez. Bila keluar air, terus Muez chupchupchup minum. Then sekali sekala, kakak hantarkan Muez minum kat situ. Satu hari je, Muez dah pandai guna. Lega kakak. Takdelah air minuman Muez tumpah atau kotor lagi kepas ni :)

20131031_131359
si cerdik

Masa nak ambik gambar, Muez tak macam kucing-kucing lain yang kami kena agah dengan teaser berwarna warni, sebab Muez tak nampak. Kesian sayang kakak ni. Jadi kami gunakan loceng. Muez pandang kamera ikut arah bunyi loceng.

Aku memang tak berkenan langsung dengan perangai membuang kucing ni. Lagi-lagi bila orang tu kita dah nasihatkan suruh mandulkan kucing, tapi taknak, padahal bukan semata taknak bg dia membiak je. Tapi demi kesihatan dan kebaikan kucing tu sendiri. Kita asik tak sampai hati la, kesian la, berdosa la, tapi bila kucing itu beranak pinak, yang cantik kita simpan, yang tak cantik, yang bulu pendek, yang sakit, yang kita gelar kucing kampung tu kita buang kat pasar, buang kat kedai, buang kat masjid, buang kat surau, buang kat PETSHOP!

Grrrr.. cerdik sangat!

Padahal JAKIM dah tetapkan;

Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah.

Paling penting, jangannnnnnn lah.. tolonggglahhh jangan buang kucing. Tak kisah la kucing tu cantik ke, tak cantik ke, kurang upaya ke, kalau dah namanya kucing kita, jaga lah ia. Anggaplah itu ujian kecil yang Allah bagi pada kita untuk uji kesabaran kita.

Ini bila kucing buta, kucing lumpuh, kucing sakit, tak mahu jaga. Terus kita kelam kabut telefon dan tanya sana sini, carik shelter home. Jalan paling mudah, pegi buang kat pasar, buang sana, buang sini. Langsung tak fikir hidup mati kucing tu. Langsung tak peduli! Yang penting, “Fuhhh.. lega dah buang kucing. Selamat dah kat rumah aku takde kucing banyak-banyak, takde kucing yang tak cantik. Jimat duit aku tak payah beli makanan kucing. Maklumlah kucing aku semua kucing lawa jer. Kucing kampung atau kurang upaya tak layak jadi kucing aku”

Kemainnnnn…!!

20131031_131431

Apa salah kita?

Kalau waktu awal Muez ni sakit, dia dah dibawa ke vet untuk rawatan, mungkin mata dia takkan buta. Kesian Muez jadi mangsa kebodohan orang lain.

Banyakkan membaca, Dengar pendapat orang lain. Kalau tak percaya, buatlah research sendiri di Internet, tanya pada veterinar. Kucing membiak bukan kerana nafsu. Kucing membiak sebab kitaran hidupnya. Kucing yang sakit kronik, yang lumpuh, yang kena penyakit sporo, tetap sibuk bising nak mengawan jika tidak dimandulkan. Sebab itu memang kitaran hidup dia.

Aku respect pada orang yang walaupun dia tak sokong pemandulan, tapi dia jaga setiap ekor kucingnya. Semua dapat jagaan sempurna. Takde sekor pun dibuang, tak kira cantik ke cacat semua dia jaga dengan baik. Tapi pada mereka yang menjaga dan memelihara kucing jalanan atau yang jadi mangsa buang dengan baik dan penuh keikhlasan, respect aku padanya, LEBIH lagi :)

20131031_131433

Gapai semua jemariku, rangkul aku dalam bahagiamu.. ku ingin bersama berdua, selamanya.. Jika ku buka mata ini ku ingin selalu ada dirimu..” ecewahhhh.. sedapnya suara Muez nyanyi, keh keh keh

Maka dengan ini sekianlah nasihat kakak untuk hari ni. Heheh..

Comments

comments

Calendar Girls

Assalamualaikum!

Haritu aku suka suka je hantar gambar kekenit ni untuk pemilihan Kalendar Dunia Kucing 2014. Tak disangka-sangka la pulak, Sookie, Hime dan Aoi shortlisted untuk pemilihan ke Top 24. Hehehe..

Maka dengan itu, Sookie, Hime dan Aoi nak meminta jasa baik kakak kakak, auntie, uncle, abang semua yang masih belum vote untuk diorang ni supaya klik LIKE pada gambar mereka kui kui.. Bukan apa, depa ni semangat nak merasa jadik calendar girl. HAHAHAHA…

Anyway, kalau pun terpilih dalam Top 24, nanti para admin Dunia Kucing akan tapis lagi sampai la dapat 12 finalis je. Tapi tulah, kakak cuba tunaikan impian mereka ni untuk jadi calendar girl. Hehehe.. So bagi mereka yang masih belum vote, hopefully dapat lah bantu dengan mengklik LIKE pada setiap gambar mereka bertiga yang terpilih ni hihi..

 

 

 

 

Dah klik LIKE? Klik terus je kat gambar atas ni. hehe.. okey Ini ialah Sookie. Pada mereka yang baru lagi baca blog ni, kalau nak tahu, Sookie ni suka mandi dan kini sedang dalam projek diet yang dah bertahun tak pernah berjaya.

sookie mandi 1

Ni cerita Sookie yang suka mandi. Seronok kalau mandikan dia ni sebab tak payah struggle hahahaha..

Sookie ni tak banyak ragam. Mudah sangat menjaga dia. Baik budaknya. Yang penting makan cukup, tidur cukup. Hehe.. Sookie ni dah lama bercita-cita nak diet. Sampai sekarang masih berusaha. Kalau dia diet sikit pun masa bulan puasa. Ni cerita Diari Ramadhan Sookie. Diari tahun lepas punya. Sebab tahun ni dia puasa tak habis. LoLoLoL… Betul. Tahun ni dia dengan Jerry dedua puasa yang yok.

 

 

 

 

Ini pulak Aoi. Dah click LIKE kat gambar Aoi? hik hik.. Aoi ni Diva of the House. Bukan dibuat-buat, tapi memang perangai semulajadi dia macam tu. Memang dari kecik. Tak suka berkongsi kasih sayang. Dia feeling cantik sengsorang. Hehe..

Pada yang masih ingat, Aoi tak suka ada meow lain kat rumah. Tapi dia cuma boleh terima Kiko. Kiko yang paling dia sayang, dan dia mesra dengan Kiko walaupun dalam jangkamasa pendek. Teringat kisah Aoi mencari harta karun dengan Kiko.

Haa.. Ni pulak ialah kisah Aoi menyambut besday party dengan kehadiran boyfriend beliau, Kiko tu lah. Tapi Kiko dah pergi tinggalkan kami buat selama-lamanya pada 9 February 2013. Isk sedih pulak :(  Tetiap kali baca entry tu mesti menangis. Padahal dah beratus kali kot baca :(

bday aoi

 

 

 

 

Haa.. Budak omey ni namanya Hime. Hehehehhe… Haa dah click LIKE dah? Hime ni paling manja tapi panas baran boleh tahan la jugak, hahaha.. Ni ialah sejarah hidup Hime dari zaman dia dijumpai kat dalam longkang sampai la jadi princess macam sekarang Smile

IMG_20120616_183933

Cleopatra sangat bila dah besar, hik hik

hime

Hime ni nampak je suci bersih tapi nakal boleh tahan. Dia ni ada history dua kali panjat pokok, lepas tu tak reti turun. First time dia panjat pokok, sampai ke malam tak reti reti jugak nak turun.

Second time panjat pokok, ha, ni cerita dia.. eh chop, tapi dah click LIKE ke belum? Wahahaha.. saiko giler. Ha ni cerita Hime panjat pokok.

hime2

naughty!!

Okeylah, Sookie, Aoi dan Hime mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka yang telah membantu memberi semangat dan galakan kepada mereka bertiga ni dalam cita-cita mengejar impian untuk menjadi calendar girl heheheh. Okey sekarang masa untuk klik LIKE pada setiap satu gambar mereka ni (kalau anda masih belum vote!, haha)

Selamat berhujung minggu!!

Ehhh chop lagi sekali. Kalau la kan, kalau korang tak dapat klik LIKE direct pada gambar-gambar 3 calendar girls ni, korang boleh la click link ni, kemudian klik LIKE pada gambar tu.

Untuk gambar Sookie:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=621527074556079&set=a.621512394557547.1073741857.150240361684755&type=1&theater&notif_t=photo_reply

Untuk gambar Hime:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=621527041222749&set=a.621512394557547.1073741857.150240361684755&type=1&theater&notif_t=photo_reply

Gambar Hime ni special tau sebab awan atas kepala dia tu bentuk LOVE :) Tengok bebetul, hehehe..

Untuk gambar Aoi:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=621527001222753&set=a.621512394557547.1073741857.150240361684755&type=1&theater

Wokeh, kali ni baru bebetul ucapan selamat berhujung minggu, hehe..

Comments

comments

Bella And Babies

Aku yang dulu, bukanlah yang sekarang, hey!

20130801_183401

 Dulu ditendang, sekarang ku disayang, hey!

Dulu dulu dulu ku menderita..

20130815_120523

 Sekarang aku bahagiaaaaa…

Hahahahahahaha.. sedap tak lagu kita nyanyi? Ni Bella ni.. Sape yang pernah datang Sookie’s Store kalau tak kenal kita, salesgirl terpemes kat Sookie’s Store, memang kita cakap dekat kakak, jangan bagi discount. HAHAHAHAHA..

Dengar dengarnya kat entry sebelum ni, Jerry ada komplen pasal kita? Hamboi hamboi si gendut tu, tak padan dengan gendut jalan tertonggek tonggek, ada hati mengutuk kita?

Tapi takpelah, setakat Jerry je. Nak sentap lama-lama dengan dia pun buang masa kita je, ceh!

Kengkawan dah tengok gambar kita yang paling atas tu? Tu antara gambar kita masa kita keding, sobs sobs! Kita jumpa kakak masa tu beliau tengah sibuk pindah barang. Lebih kurang 2 minggu sebelum raya. Kakak bagi kita tidur dalam kedai sebab dia kesian kita bunting. Hmm.. sebenarnya kita pun tak tahu lah jantan mana yang bertanggungjawab atas kebuntingan kita. Kakak cakap “Bella don’t worry okey, lepas baby lahir nanti, bila dah putus susu, kakak pegi spay Bella ye. Takyah jadi mesin beranak dah,” 

Lepas tu kita jawab “Ekkk” sambil sondol kepala kat kakak – tu tandanya kita agree la. Sape yang penah jumpa kita mesti gelakkan kita sebab kita tak meow. Kita bunyik erkkk.. erkkk.. cenggitu je, LOL. Sape gelakkan kita pegi keluar skang! HAHAHAHAHA

20130915_130240

Omey tak kita?

Kakak pakaikan kita collar merah lepas tu letakkan loceng besar. Dari jauh dah boleh dengar kita jalan kling klong kling klong. Kecohnyaaa bunyik loceng ni. Kalau nak sergah Jerry selalu tak jadi sebab bunyik loceng. Cis!

Ha, nak tahu cerita tak? Tanggal 30 Ogos, kita dah rasa macam nak terberanak dah. Panik dah kakak kita. Yelah dia mana penah handle kucing beranak kan. Kemain siap dia duduk ngadap kita, tolong urutkan perut. Hihih..

20130830_012135 (Custom)

 Muka sedih kita sebab sakit perut

20130830_012151

 Kenapalah baby kita kuat menendang ni kakak?

20130830_015241 (Custom)

 Masa ni perut kita memang dah besar sangat pun

20130830_021945 (Custom)

 Fuh fuh fuh.. tengok la lidah kita terjelir sebab kita rasa semput macam nak terberanak!

20130830_022437 (Custom)

 Ehhh letihnya terjelir jelir lidah ni :(

20130830_022856 (Custom)

 Sampai terlentang. Kakak sentiasa urut perut kita

Dia tanya pendapat ramai orang, tentang macam mana nak handle kalau kita nak beranak nanti. Mekasih kakak. Kakak tunggu sampai 5 pagi tapi kita tak beranak pun. Last-last kita tidur je.

Rupanya false alam, WAKAKAKAKAKAKA.. maap kakak. Ni semua salah bayi-bayi kita la ni. wrestling apa tah dalam perut. Tiba-tiba pagi tu kita bersemangat sangat melompat dan memanjat sana-sini. Makan bermangkuk-mangkuk pulak tu. Maap sekali lagi kakak, hihihi..

20130908_222001(1)

 Aktiviti kita sewaktu menjalankan tugas – terlentang

Tu yang Ahmad Jerry tak puas hati sangat tu. HAHAHA. Nasib la kan. Kita ni ibu mengandung. Kalau naik bas pun boleh dapat tempat duduk khas, tahu?

20130908_222035

 Letihnya membawa perut

Setiap customer yang datang ke Sookie’s Store, semua teka kita ada 5 anak, 6, 7.. ish ish.. Dan semuanya teka kita dah nak dekat beranak. Padahal berminggu-minggu tunggu tak beranak jugak. Apa besar sangat ke perut kita? Sepanjang kehamilan kita, kakak telah membawa kita pergi jumpa Doktor Lean sebanyak dua kali untuk check-up. Takde scan scan pun. Kita berserah pada Tuhan je. Tak kisah la anak berapa ekor pun kita terima je. Yang penting semua sihat.

Amboi ayat kita, mak mak sangat! HAHAHAHA..

Sehinggalah pada tarikh 19 September 2013, kita mula rasa tak sedap hati. Kita korek kotak sana, korek kotak sini. Mengiring ke kiri rasa tak selesa, ke kanan tak selesa. Eh perasaan apekah ini? Nak kata perasaan nak berak, hari tu kita dah berak dah. Tapi perut ni rasa tak syok. Hemmmm..

Macam biasa, kakak belai kita setiap kali kita baring. Lepas tu dia cakap perut kita bergelombang dan bergerak-gerak. Kita rasa panik sikit. Adakah kita bakal melahirkan anak? Kakak picit nipple kita. Tetibe beliau excited dan menjerit “Wah!! Dah ada susu keluar. Doktor Lean cakap if dah ada susu keluar, maksudnya dah tak lama nak lahirkan anak!” tetibe kita rasa saspen.

20 September 2013, kita masih rasa tak sedap badan. Kakak cakap kali ni gelombang perut kita lebih dasyat lagi. Tak payah pegang pun boleh nampak perut kita bergelora. Jam 10 malam, ada lendir coklat keluar dari private part kita. Masa tu kita tengah melayan customer. Terharu tak dah sarat mengandung pun masih gigih bekerja?

Kakak cepat-cepat tolong lap dan dukung kita ke wad bersalin. Kakak suruh abang long persiapkan semuanya. Kakak cakap “Bella jangan beranak lagi okey? Tunggu kakak tutup kedai, lagi sejam je”

Kemain demand kakak nih!

Lepas tutup kedai, terus kakak ke belakang dan mula mengurut perut kita. Aduhai, leganya rasa.. Adala dalam sejam jugak kakak urut perut kita, lepas tu tetiba bunyik “POP!!” merecik air ketuban kita. Sikit je pun, hehe.. Lepas tu kita pun start push. Nah tengok la video di bawah ni. Sorry la kalau ala-ala Blair Witch Project. Pencahayaan pun kurang, jadi kakak terpaksa pakai flash. Takpe, kita tak kisah, yang penting kakak ada di sisi kita :)

 Leganya kita selepas melahirkan bayi pertama kita.. Jangan lupa tengok kat 3:47 (seronok tengok baby gerak)

20130921_000200 (Custom)

 Eh eh! Tetibe nak terlentang pulak kakakakakakaka..

Kita selamat melahirkan bayi pertama kita lebih kurang jam 1203 tengah malam, 21 September 2013 di Wad Bersalin Royale Class di Sookie’s Store. Terima kasih kakak sebab bagi support pada kita. Kita pandai bersihkan anak kita dan makan semua uri untuk awet muda, hihi..

20130921_000500 (Custom)

20130921_000313 (Custom)

 Tak sempat bersih sepenuhnya, tetiba rasa macam eh eh ada satu baby lagi nak keluar..

Kita push push dan selamatlah lahir seekor calico pada jam 1215 tengah malam. Letih juga kita dibuatnya sebab jarak dari first baby dan second baby tu tak lama.

20130921_001235 (Custom)

 Baby Calico kita. Omey angat

20130921_002207 (Custom)

 Eh budak kecik ni, kecik kecik lagi dah kuat merayap.

20130921_002243 (Custom)

 Tengok tu, sondol sana, sondol sini.

Last-last kakak keluarkan tilam tu sebab dia takut baby kita tergolek ke bawah tilam. Nakal sangat mereka ni. Di saat kita bertarung nyawa nak lahirkan bayi ke tiga, dua ekor yang dah lahir tu sibuk menyondol ke kiri, ke kanan. Eeeeee.. naughty sangat ni, mesti ikut perangai bapak kau!!

Bayi ketiga kita lahir jam 1235 tengah malam. Kaler hitam. So kita ada dua bayi hitam, satu bayi calico.

20130921_005214 (Custom)

 Tengok budak-budak nakal ni, sibuk dah nak sondol sondol nak susu.. kita tak bersedia lagi nak bagi susu.. sabar kejap anak-anak

Jam 0141, lahirlah seekor lagi puteri kita.. yakni seekor calico van. Calico van ni macam si Aoi tu la.. banyak putih, kepala dan ekor je ada markings. Kat badan tak banyak.

Lepas selesai bayi ke empat, kita rasa sangat la meletih. Adoi, stress betul melahirkan anak seorang diri ni. Bapak ko pegi manalah agaknye anak-anak? Takde pun nak meneman kita, cis. Nasib baik ada kakak.

20130921_022753 (Custom)

kakak letakkan air selepas bayi ke empat lahir.

Amboi, dahaga betul kita minum sampai gluk gluk gluk selama 5 minit. Fuhhhh.. ingat senang ke beranak? Kakak cakap kita good girl sebab walaupun ada darah kat atas napkin alas tu, kita tetap gigih jilat, cuba nak bersihkan.

20130921_021307 (Custom)

 Kita terus baring sebab keletihan. Lalu anak-anak menyerbu

20130921_021520 (Custom)

 Omey angat baby kita kan? Kita sayang semua

20130921_021534 (Custom)

Tengok la yang sekor tu siap cium kita lagi, aduhai, cair betul hati kita sebab walaupun baru lahir tapi dah pandai bodek dah. Hihi..

Kakak tunggu kita lahirkan bayi ke lima dan asik-asik tanya kita “Awak nak beranak lagi ke tak Bella?” Sampai kul 3 pagi dia tanya soalan yang sama..

20130921_024723 (Custom)

 Sampai kita pun bosan nak jawab lalu menduduk terkangkang begini

Kakak risau sebab dia cakap perut kita besar sangat serupa tak beranak je lagaknya. Amboi kakak, tu cuba nak cakap kita masih gemok walau selepas melahirkan ke macam mana? Kakak cakap “Perut awak ni besar lagi la Bella, sampai baby semua kena minum susu secara berdiri. Ada baby lagi ke dalam perut tu?”

Kecoh betul si kakak ni. Keesokan harinya yakni hari Ahad, si kakak pun bawak kita dan anak-anak semua pegi ke Klinik Haiwan Kuantan. Hoi, anak-anak semua kena bawak sekali ok. Kang meroyan kita kalau tak nampak babies.

Kat klinik, Dr Lean pun terbuntang bijik mata melihatkan keadaan perut kita yang besar. Ahhh.. kecoh sangat semua orang ni. Nanti kita beli lah Premium Beautiful korset MLM tu! Eeeeee.. geram betul bila semua orang jeles dengan perut kita.

Dr Lean bagi kita suntikan. Katanya kalau ada baby atau uri tersangkut ke apa ke, nanti kita akan rasa contraction dan push semua keluar. Sampai kat kedai, kakak bagi kita Laxapet sebab dia cakap kita tak berak kencing since beranak haritu. Lepas tu terus kita pegi ke litterbox dan ahhhhhhh… berjaya mengencing selama 2 minit lamanya. Banyak gila. Kakak terkejut beruk. Dia cakap banyak betul kencing kita macam lebih segelas! Sampai habis basah perut kita. Kita trauma selepas beranak agaknya, hihih..

Selepas mengencing, eh eh tetibe rasa perut memulas. Adakah ni efek suntikan yang Dr Lean bagi tadi? Nak terberanak lagi ke? Lepas tu kita berjaya memberak “asam jawa” dengan kadar yang banyak… Maklumlah hasil simpanan dua hari, mau tak banyak?

FUHHHHHHHHHH… terus terasa macam kempis sikit perut nih, wakakakakakakaka..

Kepada yang menantikan gambar bayi-bayi comel kita, nak saksikanlah 4 bayi kesayangan kita :)

20130921_130241 (Custom)

 Elok je susunan ikut kelahiran. Hehehe.. hebatnya bayi kita menyusun diri masing-masing

Nama belum ada lagi. Bab nama ni kita serahkan pada kakak untuk namakan bayi kita. Harap kakak tak bagi nama merapu. Make sure nama-nama gojes.

20130921_130419 (Custom)

Selonggok bayi

Mekasih kepada kakak kerana meneman kita di labor room dan menjadi bidan. Kita sayang kakak. Terima kasih sebab feed kita nice food. Syukur susu kita ada banyak sangat dan sangat mencukupi untuk 4 ekor bayi kita. Terima kasih kepada customer Sookie’s Store yang mengambil berat dan rajin bertanya pada kakak “Bella dah beranak?” “Berapa anak Bella? 6? 7?”

Semua salah! Baby kita empat aje! Hahahahahahahahaha.. Memang perut kita besar.. tapi itu semua.. errrr…

Lemak tepu. KAKAKAKAKAKAKAKAK..

Comments

comments

Jerry vs Bella

Hai.. ni Jerry ni.. maaflah hari ni muka kita lagi yang update blog kakak ni. Tapi kalau kita tak update, memang bersarang la blog usang si kakak ni. Bukan setakat sarang labah-labah, sarang tebuan, sarang semut, entah sarang apa lagi semua ada agaknya.

Sebenarnya kita nak buat luahan perasaan. Kita tak berapa berpuas hati dengan performance kakak Bella selama dia menjadi gadis jurujual di Sookie’s Store.

Bukannya apa, beliau tu kan mengandung. Lepas tu kerjanya asik makan dan tidur. Kakak bagi dia makan RC Kitten, tapi dia suka nau curik RC Hair & Skin milik kita. Sudah la mencurik makanan kita, siap dia nak marah marah kita pulak setiap kali kita makan makanan kita sendiri. Apakah?

1

ini satu lagi yang kita tak puas hati

Oleh sebab Bella asik menidur je, maka kita selalu kena gantikan shift dia. Hello, kita ni perlukan tidur juga ye. Kalau tak cukup tidur macam mana nak ternak lemak? Nak ternak lemak ialah perlukan makan dan tidur yang cukup.

2

3

4

Eh tetibe kakak Aoi sentap

Kakak Aoi ni kaki sentap. Sikit-sikit nak sentap. pantang tersilap sikit, terus nak sentap sepanjang hari. Sebenarnya kita tak paham dengan perangai diva dia ni sebab kadang-kadang nak mendiva pada waktu yang tidak relevan contohnya waktu makan. Time makan tu makan je lah kan, tapi kakak Aoi ni kalau datang sentap dia tu, time makan pun nak membebel.

5

20130914_005001 (Custom)
Kita saje je bagi jawapan cenggitu kat kakak Aoi. Saja menambah sentap dia kahkahkah!!

7

Rupanya abang Lilo memerhatikan pertengkaran kita dengan kakak Bella

8

9

010

Dia pikir kita takut dengan perut dia

Alah setakat perut belon tu, kita pun ada, cuma tak berapa belon je. Kalau kakak Bella merasa penumbuk kita ni, memang lebam la bijik mata dia agaknya. Tapi sebenarnya kita acah je tu. Sebab kita ni gentleman. Kita mana pukul gegirl. Hik hik..

011

cuba berkelakuan kerek sambil menayang perut belon, cheh!!!

012

20130912_000635 (Custom)

014

Akhirnya abang Lilo cakap beliau terpaksa masuk campur jugak sebab tak mahu berlaku sebarang pertumpahan darah ataupun wrestling antara kita, Jerry Kacak Bergaya dan Bella Belon.

015

sesi tarbiyah ringkas dari abang Lilo

Hermm.. baiklah abang Lilo. Kita berdamai dengan kakak Bella demi kebaikan semua. Lagipun kita pun kesian kat beliau. Mungkin belon dah hampir meletop tu yang mood swings tu. Jadi kita dengan ikhlas hati telah memaafkan kakak Bella supaya beliau mudah bersalin nanti bila beliau tak ada dosa dengan kita. Eh?

HAHAHAHAHAHA.. fine fine.. kita gurau je lahh!

016

Tengok, mudah je kakak Bella maafkan kita. Feeling hari raya sangat siap ada sesi mohon ampun dan maaf. Mintak mak, kuih sepotong, saya mahu makan kerna perut kosong!

Cewah siap nyanyi.

Betul la, raya haji kan dah dekat?

Comments

comments

Kongsi Rezeki

Assalamualaikum.. sambil menaip, sambil makan biskut Almond London yang tak habis-habis lagi dari musim raya haritu. Maaflah agak lama jugak aku biarkan blog ni bersawang. Tak sempat nak sapu sawang, dah kena close WordPress, hahaha.. ececehh konon busy ler tu kakakaka..

Hari ni aku nak cerita pasal projek terkini husband aku demi kucing-kucing terbiar di luar Sookie’s Store. Maaflah kakak tak dapat nak bawa korang semua masuk dalam kedai. Walaupun hati ni kesian. Tapi apakan daya, dalam kedai ada salesgirl aku, si Bella yang sedang sarat mengandung, dan jugak Chief Cashier aku yakni Jerry. Kena jaga hati mereka berdua tu. Kang dedua resign kang naya jek. HAHAHA..

Jadi abang long telah memerah otak dan akhirnya, ting!! Tiba-tiba mentol berada di atas kepala tanda idea telah pun sampai.. lalu terciptalah..

Jeng jeng jenggggg……

20130825_170015

 mini buffet station + mini shelter

HAHAHAHAHAHA.. apsal mini? Dah tu memang mini pun. Sebenarnya kotak tu ialah kotak beliau isi barang-barang pertukangan kat stor rumah kami. Dia amik dan dijadikan mini buffet station dan mini shelter. Hik hik..

Depan tu ialah mozek lebihan masa pasang kat lantai haritu. Nak dibuang sayang sebab elok je lagi. So jadikan la alas, hahaha.. boleh la kan..

20130825_170029

 Sebelah kiri ialah bekas minuman.. sebelah kanan ialah bekas makanan

Sebelum ni aku cuma letak food bowl biasa je. Tapi setiap dua ke tiga jam kena pegi tengok kalau kalau dah kosong, kena top up. Sejak letak pet feeder ni senang. Tengah hari sebelum buka kedai tu, aku top up sesiap. Tahan sampai ke malam baru top up lagi, yakni sebelum balik rumah. Botol air tu kena tambah air, 2-3 hari sekali. Baguslah kalau kekucing minum air yang bersih daripada minum air lopak kan.

Tapi kucing ni satu hal jugak. Kita kemain lagi siapkan air bersih, dia bantai minum air lopak hujan. Tahulah air hujan tu air mutlak, tapi kan ke dah jatuh atas tanah tu, jadik kotor la airnya.

Sama jugak macam si Bella. Dalam pada duduk dalam kedai macam tauke (ni kalau big boss Sookie tahu ni, nahas!) pun dia bantai minum air dalam baldi kat bilik air.

20130825_170051

 Pandangan sisi

Kemain siap nak pandangan sisi hahaha.. kitorang letak benda-benda ni semua kat tepi tangga. Yang besi tu ialah grill untuk naik ke tingkat atas. Dua kotak lagi yang kosong tu ialah “katil double decker” hahahahaha.. haip jangan gelak. Ni katil yang cincai laaa.. macam rumah tumpangan la kiranya..

Okeylah dari takde ye tak?

Nak buat besar-besar, takde ruang pulak. Ada ruang yang kecik, kita gunalah sebaik mungkin. Yang penting kucing terbiar dapat makan dan minum, dan dapat berehat kalau penat, cewahhhh..

20130829_002932

 Macam ni la keadaannya di waktu malam

Katil tingkat bawah tu memang dah jadi hak milik Alice. Kucing yang putih dengan grey markings tu. Dasyat tak stray cat aku siap ada nama. Yang kat katil queen size tingkat atas tu, nama beliau Kelly. Nama sebenar, Kelly Clarkson. Sekali pandang macam Aoi versi kerempeng. Beliau tu keding gilaaaaa.. tapi sekarang berisi la sikit berkat aku bagi makan 1st Choice Kitten food. Tambahan pulak beliau tu bunting. Siap la engko lepas putus susu sok, ku hantar spay.

20130827_044709

tengok ni, nipis kan? Siap nampak tulang lagik haaa.. kalau usap belakang dia rasa tulang je..

20130829_002913

Alice: Kakak Kelly, awak duduk tingkat atas dengan katil queen ni, dah check-in ke belum?
Kelly: Diam la Alice, malam-malam ni awak merepek apa? Ni hotel free la. Nak check-in apanya

Nampak tak botol atas katil double decker tu? Tu botol makanan. Husband tulis “RMT” pada botol makanan tu. Maksudnya ”Rancangan Makanan Tambahan” hahahaha.. macam sekolah pulak. Zaman aku dulu kalau student yang dapat RMT ni, dapat makanan free. Jeles tau. Makanan memang selalu tukar. Kadang-kadang aku bagi Blackwood Adult, kadang Blackwood Kitten, kadang Star Pro, kadang KisKis, kadang Matisse.. tengok keadaan la. Alhamdulillah diorang tak pilih makan. Semuanya dibedal.

Aku selalu cakap dekat mak, “Takpelah mak, kita kongsi rezeki dengan kucing..” selain perut diorang kenyang, dapat jugak kita buat kebajikan. Yelah nak menderma pakai “cek besar” macam orang kaya kaya tu memang tak mampu. So kita dermalah pada makhluk Tuhan yang kecil ni.

20130829_002852

 Alice keluar dari sarangnya

Nampak tak betapa kurusnya si Alice? Dia tu satu-satunya kucing betina yang tak bunting, jadi aku hantar dia pergi spay. Mula-mula hati berbelah bagi, nak spay ke taknak, nak spay ke taknak.. duit bukannya ada sangat nih.. Tapi aku fikir, apalah sangat duit untuk spay kalau nak dibandingkan dengan nyawa anak-anak dia kalau dia lahirkan unwanted kittens kan.. Kang terbiar, kena langgar, kena sepak. Ishh.. Takut pulak..

So aku tak dulik, hantar jugak pegi spay. Aku boardingkan dia terus sampai dia sihat, supaya mudah aku nak lepaskan dia terus bila balik nanti. Doktor Lean ada call aku dan bagitahu Alice selsema teruk.. So aku cakap takpelah, rawat la dia dulu sampai sembuh. Tapi lepas 10 hari pun dia tak sembuh lagi. Yelah, dia kucing yang tak divaksin, memang payah nak baik kalau demam atau selsema ni.

Aku pergi amik Alice. Tapi aku terpaksa kurung dia sebab aku taknak berjangkit pada Bella. Tapi Alice macam sedih sangat. Keesokan harinya aku bebaskan dia. Tapi aku pandang muka dia dan cakap “Kakak lepaskan Alice jalan-jalan kat luar supaya tak stress, tapi setiap hari mesti balik ke kedai, dua kali ya.. Tengah hari dan malam, sebab Alice kena makan ubat..”

Masa tu aku pasrah je, kalau dia tak balik, aku harap dia cepatlah sembuh sendiri. Tapi sangat ajaib sebab Alice balik dua kali sehari!!! Terharu aku. Setiap hari dia akan surrender untuk diberi makan ubat. So tengah hari lepas aku buka kedai, aku bagi dia makan ubat. Sekali lagi malam, sebelum tutup kedai.

Dan sekarang Alice dah semakin sembuh. Selsema dah kering. Cuma aku masih teruskan antibiotik. Kalau dia sihat sepenuhnya, kita mulakan vaksin pulak ok.

20130827_044649

 Hai.. nama saya Fantaghiro!

Lawa okey Fantaghiro ni, dia macam tortoiseshell tapi kaler dia lebih light. Muka dia bulat, badan dia kecik. Dan bunting. Sobs. Kesian, tapi aku rasa dia ni macam cukup makan kot sebab badan tak kurus sangat.

Grr.. semua kucing betina kat area kedai tu adalah bunting. Esok bila musim beranak tiba, banyak la pulak kittens. Kesian. Sebab kucing ni bukannya jaga anak dia seumur hidup. Bila dah putus susu nanti, dia tak kenal dah anak dia. Pandai-pandai la engkorang nak hidup. Jadik nasihat aku, kalau kita ada banyak kucing, dan kita tahu kita tak mampu nak jaga terlalu banyak, silalah spay diorang. Apa guna kita bela kucing banyak-banyak tapi tak dapat nak jaga kebajikan diorang, betul tak?

Selain kucing bunting, ada macam-macam jenis kucing kat sini. Yang cantik, yang kurus, yang sakit, yang sihat, yang berkurap, semua ada. Yang bawak geng pun ada! Hahaha.. memang kelakar tau memula kucing besar datang makan.. Tak lama lepas tu dia bawak geng. Bawak kucing kecik pulak.. Jalan kulu kilir sesama. Tunjukkan buffet station dan mini shelter hahaha..

Eh by the way, Jerry kimsalam. Kata beliau, semenjak bertugas sebagai Chief Cashier di Sookie’s Store ni, beliau selalu tak dapat tidur siang yang cukup. Banyak betul komplen. Nak kena potong gaji nih!!

Comments

comments

Cerita Seram Jerry

Hai.. hari ni aku ada sebuah cerita yang agak seram dan meremang bulu roma jugak lah kiranya.

Pada satu hari ni.. aku perasan Jerry asik macam nak meloya-loya cam nak muntah.

 Ginilah gaya meloyanya

Aku plan nak bawak Bella (kendian la aku perkenalkan sape Bella haha) ke vet sebenarnya keesokan hari tu. So boleh la tunjuk kat Dr Lean video tu. So baik la record cemana dia batuk meloya tu kan. Kesian Jerry sebab dia macam tak tenteram. Nak kata batuk, bukan batuk. At least aku tahulah kalau kucing aku sendiri batuk ke, bersin ke. Ni macam lebih kepada meloya ataupun tersedu.

Malam tu dia tidur atas katil macam biasa. Tapi perasan la dia macam lemah sikit. Suara pun tak keluar.

Besok paginya, aku nak mandi.. tapi mata aku tetibe nampak ini..

IMG-20130814-00085

 muntahan cacing!!!

Gila tak, aku siap pergi cium muntah tu sebab nak pastikan tu betul-betul muntah dan bukannya kencing ke apa. Mau tak scary kalo kencing cacing?! Muntah tu dah kering dah pun. So mungkin dia muntah masa semua orang tengah tidur. Kesian Jerry..

Walaupun aku tak dapat saksikan Jerry muntah. Tapi aku pasti itu memang muntah dia. Sebab dia je yang tunjukkan simptom macam nak muntahkan sesuatu. Pagi tu dia masih makan kibbles dia macam biasa.

Lepas dia makan, aku terus bagi dia separuh biji Caniverm (ubat cacing). Lepas tu terus bersiap, tak sabar nak tunggu pukul 10.30 pagi, waktu klinik buka. Terus tak jadi bawak Bella. Kena utamakan Jerry dulu. Sebab Bella cuma nak check-up biasa.

 perangai dalam kereta masih sama

Jerry memang suka bertenggek tepi tingkap macam tu. Terjerit-jerit tegur orang naik lori la. Orang naik motor la. Dia pikir semua orang nak layan dia agaknya hahahaha

Sampai kat klinik, aku tunjuk dekat Dr Lean. Terkejut dia tengok muntahan cacing. Sebab kata dia, tu kategori banyak, dan cacing dewasa! Padahal Jerry dah dua kali aku de-wormed since tinggal dengan kami (dari zaman dia duduk kat kiosk lagi). Dr Lean check suhu badan dia.. tak demam. Tapi Dr Lean cakap dia mungkin akan lemah sikit sebab sakit perut kesan dari ubat cacing tu. Kiranya dalam perut, cacing tengah berlawan dengan ubat Caniverm laa..

Kata beliau lagi, kalau dah sampai tahap muntah cacing tu kira cacing dah banyak la. Walaupun memang pelik sebab Jerry bukannya pertama kali de-wormed. Aku siap tanya lagi, Jerry gemuk tu, gemuk lemak ke gemuk cacing? Nasib baik Dr Lean cakap Jerry gemuk lemak. Lemak yang tebal. HAHAHA.. Mau tak risau kot gemuk cacing?

Menurut Dr Lean, kalau kitten yang banyak cacing, lepas diberi ubat cacing, akan tunjuk simptom yang amat menyedihkan. Nampak sangat lemah, tak dapat luruskan badan dan tak mampu berdiri. Ada juga yang mati sebab tak mampu melawan kesakitan. Tapi kalau banyak cacing dan tak diberi ubat cacing pun akan mati jugak.

Perhatian kepada mereka yang baru adopt kucing ke, beli kucing ke, pastikan lah korang de-worm kucing tu secepat mungkin dan ikut date yang vet bagi. Kalau kittens pulak, boleh de-worm seawal usia 6 minggu. Jangan tak tahu, walaupun cuma minum susu ibu pun boleh kena cacing tau. Ini buktinya. Scary tak? Jerry ni dah agak lama jugak la jadi kucing indoor, pun masih ada cacing.

Balik rumah, aku bagi Jerry makan A/D. Yang lain pun dah tentulah menyibuk kan. Udah le kenduri A/D pulak hari tu. Lantak lah. Kang tak bagi kang merajuk pulak. Nak nak si Sookie yang semenjak dua menjak ni pandai merajuk pulak. Kalau dia tak dapat apa dia nak, terus nak merajuk, duduk jauh-jauh. Lepas tu kalau kita bagi apa yang dia nak pun, terus taknak dah. Tunjuk protes. Mengada.

 malam itu Jerry demam, siap selsema

Aku punya susah hati, Tuhan je yang tahu. Puas aku google baca kat Internet, apa nak buat kalau kucing muntah cacing. Semua jawab bagi ubat cacing je. Takpelah kan. Aku dah bagi ubat cacing pun. Malam tu aku bagi Jerry pil selsema dan antibiotik. Sebab taknak dia tidur tak lena. Kang dah la perut tengah tak best. Hidung pulak tersumbat kan. Kalau aku pun tensen.

Keesokan harinya baru aku bawak Bella pegi vet pulak. Haish macam dah hari-hari je muka aku ni dekat vet. Aku bagitahu Dr Lean yang Jerry demam dan selsema. Dia suruh continue bagi ubat selsema dan antibiotik, siap tambah lagi bekalan ubat selsema dan antibiotik. Aku risau gile tau. Aku paling takut bila salah sekor kucing aku sakit. Trauma melampau semenjak kematian Kiko :(

Aku bagi Jerry makan A/D lagi hari tu. Alhamdulillah dia nampak selera. Cuma macam kurang sikit nak makan kibbles. Dia hidu, tapi lepas tu berpaling. Macam takde selera. Takpe, Jerry cakap je nak makan apa, kakak bagi. So beberapa hari tu, mereka kenduri wet food. Layannnn..  Sebenarnya Jerry tak minat sangat wet food tapi semenjak tak sihat tu, dia jadi suka pulak.

Malamnya, aku cakap kat husband, nak selimutkan Jerry dengan kain pelikat dia lah! Sebab husband dan Jerry adalah bespren. Jerry kalau nampak husband aku, dia boleh jerit panjangggggg sangat. Macam happy gila. Sebab husband rajin melayan dia. Kakak tukak cuci tong taik je, dan paksa makan ubat. Haruslah tak berapa nak sayang kan.. sobs sobs..

 Saya dah sihat!

Muka dah sihat haruslah berseri-seri kan. Nasib baik badan tak susut. Sekarang selsema dah baik. Demam pun takde. Alhamdulillah selepas tidur berselimutkan kain pelikat bespren beliau, terus sihat. Ya aku tahu ini cuma reverse psychology. Jerry sihat sebab cacing dalam perut dah arwah dan berkat makan ubat selsema dan antibiotik. Hehehe..

IMG-20130822-00129

selepas sihat terus menjadi annoying semula dan kacau sume orang.

Dalam gambar di atas ialah Jerry debab mengacau ekor kakak Sookie yang lebih debab. Apa lagi, kena marah la kan. “Apa engko ni dah takde keje lain ke asik nak mengacau ekor kita ni dah kenapaaaaa ha Jerrryyyyy??!” kata kakak Sookie yang berang.

Comments

comments