Kenapa Kucing Makan Rumput?

Artikel repost ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

fc9ccabd-f203-4348-9347-cd1640ebc829

Hai, nama kita Hime. Ala, panggil Memey je, barulah manja hehehe.. Kakak kita cakap dia sibuk. Dia suruh kita tolong update blog. Sebab dia cakap kalau kita tak tolong update blog, nanti labah-labah masuk blog ni pun boleh sesat sebab sarang tebal sangat, kih kih kih. Eh lupa pulak, kita ialah yang kaler putih yang macam pakai wedding gown tu tau. Bukannya yang dalam lubang tu. Itu Hachiko nama dia. Dia memang suka menyibuk time kita bergambar, dia pun nak masuk sekali.

Untuk pengetahuan semua, sekarang musim hujan di Kuantan. Cuaca melampau sejuk sampai kipas pun tak payah on. Kerja kami cuma tidur terkangkang seharian. Syok wohh.. Kita harap semua meow takyah la ngengada main kat luar ye musim ujan macam ni, kang demam atau selsema kang lagi susah.

Pada suatu hari…

20161130_223912

kita menjumpai sebuah bekas yang ada tanah di dalamnya

Kita tanya kakak, apa tu? Kakak cakap rahsia. Nasib baik kita tanya dulu. Kita ingatkan litter box baru. Tapi takkan kecik sangat kan, letak tapak tangan je dah penuh, macam mana nak letak bontot kan hahaha.. Kita nampak mula-mula kakak keluarkan tanah dari plastik dan masukkan dalam bekas tu semula. Pastu dia basahkan tanah tu bagi lembap. Lepas tu dia tabur sesuatu atas tanah tu, macam biji benih. Banyak, sampai penuh tanah tu. Lepas tu dia tekan-tekan sikit biji benih tu bagi masuk ke dalam tanah. Lepas tu.. Wahh banyaknya lepas tu. Haha.. lepas tu dia spray tanah dan biji benih tu dengan air.

Kita pelik bila nampak kakak spray bekas tu dengan air setiap pagi dan petang. Dua hari lepas tu, kita tengok ada sesuatu yang keluar dari tanah tu. Rasa saspen juga lah, takut alien yang keluar dari tanah kih kih..

Menjelang hari ke empat, inilah yang belaku…

20121212_101301 (Custom) - Copy

fewitttt.. cantik tak?

Sebenarnya kita tak sangka kakak pandai juga bercucuk tanam. Sebab dia tu selama ni tanam apa pun mati. Hehehe.. jangan bagitahu kakak tau..

20121212_101330 (Custom) - Copy

Hachiko yang mula-mula menjumpai tanaman kakak tu.  Tapi masa ni baru hari ke 4 atau ke 5..

20121217_093657 (Custom) - Copy

Reaksi pertama kita bila kakak tunjuk pada kita, pada hari ke 7

Sebenarnya kita rasa terharu bila kakak cakap dia tanamkan kami rumput tu untuk kami makan dalam rumah. Mesti dia tahu kita semua boring tak dapat jalan dan golek golek atas batu kan? Mekasih kakak. Kita sayang kakak walaupun kadang-kadang kakak kuat bebel bila kita naughty. Hehe..

20121217_093858 (Custom) - Copy

20121217_093948 (Custom) - Copy

20121217_094018 (Custom) - Copy

20121217_094104 (Custom) - Copy

Kakak Sookie tidak dapat menerima kenyataan

20121217_094120 (Custom) - Copy

20121217_094201 (Custom) - Copy

20121217_094248 (Custom)

20121217_094303 (Custom)

20121217_094309 (Custom)

20121217_094332 (Custom)

20121217_094854 (Custom)

20121217_094939 (Custom)

Padan muka kakak Sookie kena tarbiyah dengan Hachiko, kih kih..

20121217_095444 (Custom)

Tahu pun! Bulu siapa paling banyak, tentulah paling banyak telan bulu, hehe. Selain daripada tu, kadangkala rumput juga boleh membantu kucing muntahkan cacing tau! Haaa.. tapi lagi eloklah bagi meow makan ubat cacing ye, lagi berkesan sebab boleh bunuh semua cacing dalam usus tu.

20121217_095451 (Custom)

20121217_095510 (Custom)

20121217_095606 (Custom)

Kita harap kakak Sookie membuka pintu hatinya untuk makan rumput ni. Mengada-ngada betul dia nih. Oh lupa pulak, kalau nak beli pet grass ni, boleh la beli datang ke Sookie’s Store ye Buka dari Selasa hingga Ahad, 12 tengahari hingga 11 malam. Tutup setiap Isnin. Kalau nak beli online pun boleh, takde hal. PM je kat Facebook Sookie’s Store.

Ini ialah repost entry yang telah di-update semula. Entry asal di-published pada tahun 2013. Sebab tu dalam gambar semua meow yakni Sookie, Hime dan Hachiko masih slim hahaha.. Awasss, muka Sookie pun tak berapa hangus lagi masa tu kahkahkah..
 

Comments

comments

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Bukan kakak tak cuba adopt Abang Boy, dah pernah dah, banyak kali cuba.. tapi macam kakak cakap tadi, perangai Boy macam Alice. Dia tak suka indoor. Kakak nak Boy happy selalu, tak mahu dia stress.. jadi kami lepaskan dia semula. Abang Boy memang tidak ke mana-mana. Dia selalu ada. Tempat dia memang di luar kedai perhati orang lalu lalang, ataupun paling jauh pun kat Restoran Santai. Tu pun bukannya meminta-minta diberi makan. Hanya meronda je. Boy memang makan kat kedai kakak..

Setiap hari kakak akan pastikan jumpa Boy. Hari-hari kakak akan berbual dengan dia.. tanya hari ni buat apa, jalan dekat mana, sambil pesan jangan bergaduh, jaga diri dan hiasi peribadi, cewahhhh.. kalau kakak tak jumpa dia, mesti kakak tanya pada staf, mana abang Boy, sihat ke dia.. mesti ambik tahu..

Boy ada makanan favorite. Dia suka makan RC Hair & Skin. So kakak memang pastikan botol makanan Boy dalam kedai sentiasa ada makanan kegemaran dia. Sebab anytime je dia akan datang bagi salam nak mintak masuk untuk makan dan minum.

Abang Boy dengan adik ipar kakak. Siap selfie.

Padahal ramai yang takut dengan Boy, termasuklah staf kakak sendiri pun kadang tu tak berani nak handle Boy.

Sebab Boy panas baran.

Boy kasar. Dia bukan kucing rumah. Dia tak pandai main baik-baik. Dia tak suka budak-budak, terutamanya. Selalunya memang Boy akan keluar kuku, walaupun niat dia sebenarnya cuma nak sentuh kita je.

Walaupun ramai yang puji Boy budak yang berisi, tapi tak ada siapa yang berani kidnap dia walaupun dia bukan kucing indoor. Mungkin sebab sikap panas baran dia buat orang takut nak angkat pun, apatah lagi nak kidnap bawak balik.

Boy tak suka orang kuis dia pakai kaki. kalau nak tegur dia, kena usap badan dia elok-elok, baru respon dia positif. Kalau pakai kaki, memang dia marah dan cakar terus. Mungkin dalam hati dia berkata, “Aku mungkin kucing jalanan, tapi kau sebagai manusia tak patut kuis aku pakai kaki je, gunalah tangan wei,” maybe tu lah kot yang dia fikir hahaha..

Abang Boy senior di kawasan tu, jadi kakak selalu pesan dengan Boy, jangan perambat kucing lain, jangan pukul anak kambing, jangan bergaduh waktu makan. Makan ikut turn. Bab makan minum jangan risau, kakak akan pastikan sentiasa ada untuk korang.

Memang Abang Boy pernah dilihat menampar kambing bertubi-tubi sebab kambing tu curi-curi makan kibbles yang kami letak kat depan kedai ye. Berapa punya samseng daaa.. padahal kambing tu beso lagi daripada dia. Sikit pun dia tak takut. Kalau anak-anak kambing tu, senang aje dia perambat.

Suatu hari, kakak tak jumpa Abang Boy. Risau, tapi kakak sedapkan hati. Mungkin Boy dah tertidur kat mana-mana kot.

Bila kami jumpa Abang Boy, beliau injured dan kelihatan susut badannya. Mula-mula tak perasan tau dia injured. Ingatkan kaki dia sakit ke apa. Bila bawak dia ke klinik, baru tahu ada bengkak pada kaki dia. Luka kesan bergaduh. So jadi bisul. Doktor keluarkan nanah dan bagi antibiotik untuk Boy habiskan. Rupanya ada banyak sangat kesan bergaduh di badan Boy.

Sejak itu, Boy kami bawa tinggal bersama kami. Sebab tengah injured kan. Kena lah pantau. Ada kala Boy demam. Monyok je dia. Kakak dah mula tak sedap hati. Ulser dalam mulut tak sembuh juga.

Kemudian luka kesan bergaduh pada badan Boy mula menjadi bisul. Lepas satu, satu. Macam tak sembuh sembuh pulak. Sana baik, sini bisul. Situ baik, sana bisul. Padahal dia makan antibiotik tau.

Badan Boy makin susut. Kakak tak tahu sebab sakit atau sebab dia stress tak dapat bebas keluar. Hati kakak makin tak tenang. Abang Boy dibawa semula ke klinik. Ujian darah dilakukan untuk menentukan sama ada positif FIV atau tidak, sebab dari pemerhatian doktor, luka bisul Boy dan ulser yang tak mahu sembuh tu seolah memberi petanda yang ianya simptom FIV.

Dan benarlah, Abang Boy positif FIV.. FIV ialah singkatan untuk Feline Immunodeficiency Virus. Ia menyerang sistem immune badan kucing

Betapa pilunya hati kakak bila dapat tahu. FIV disebarkan melalui luka tusukan dalam atau gigitan dalam pergaduhan. Kakak syak masa Abang Boy tak datang jumpa kakak tu la yang dia bergaduh agaknya. FIV juga boleh menjangiti anak kucing dari ibunya. Walaubagaimanapun, FIV tidak berjangkit jika kucing kita berkongsi bekas makanan atau litter box, social grooming (jilat badan atau muka satu sama lain), bersin, atau bersentuhan.

Takpe Boy, kakak sayang Boy.. kakak akan jaga Boy..

Tapi keadaan Boy makin parah. Dia mula tak mahu makan. Luka pun tak sembuh sembuh. Mengikut pembacaan kakak, kucing yang dijangkiti FIV, memang kalau dia sakit, sakitnya akan parah. Sebab immune system dah semakin merosot. Fungsi buah pinggang juga akan mula terjejas dan tak dapat berfungsi dengan baik.

Kalau demam, dia akan demam teruk. Kalau selsema, dia akan lambat sembuh. Kalau bisul, lukanya lambat sembuh dan berbalik balik. Kalau dijangkiti kutu pun, ianya boleh merisikokan nyawa. Begitu juga jika kecacingan. Kucing yang ada FIV tidak dibenarkan makan makanan mentah sebab bakteria dan parasit dalam makanan mentah tu boleh membahayakan nyawanya.

Antara simptom FIV ialah:

  • Hilang berat badan
  • Selalu demam
  • Sentiasa tidak bermaya
  • Bengkak pada lymph nodes (bahagian antara rahang dengan leher)
  • Anemia (kurang darah)
  • Bulu tidak terurus, kering, gugur dengan banyak
  • Tiada selera makan
  • Cirit birit
  • Sakit mata
  • Ulcer pada mulut
  • Kerosakan pada gigi
  • Luka yang tidak sembuh
  • Bersin
  • Kerap kencing, sukar kencing atau kencing di luar litter box
  • Perubahan tingkah laku

Abang Boy ada most of the simptoms di atas.

Tapi kucing FIV boleh je hidup lama, asalkan kita jaga kesihatan dia baik-baik. Mesti deworm dan letak ubat kutu setiap bulan supaya tidak dijangkiti sebarang parasit. Jangan pulak bila kita dapat tahu kucing kita ada FIV, terus nak buang la, hantar shelter la. Jangan buat macam tu, tak baik. FIV pun tidak menjangkiti manusia.

1420946904445

Kucing yang FIV positive tidak membahayakan anda atau kucing lain

Abang Boy dibawa ke klinik lagi. Kali ni doktor suruh warded sebab dia dah tak boleh makan dan minum sendiri. Condition Boy langsung tak ada perubahan. Malah makin buruk.

Kakak dah prepare for the worst. Dalam hati kakak berkata, “Kakak bersedia jika Boy terpaksa tinggalkan kami jika itu yang terbaik untuknya..” kakak tak suka tengok kucing sakit lama. Nanti kakak rasa berdosa dan bersalah. Sebab bila dia masih hidup, mestilah kita nak bagi dia makan ubat, force feed makan dan minum kan. Hati macam kena siat-siat tau, Hati kakak sakit tengok dia terbaring je tak bergerak macam selalu. Nak angkat kepala pun tak mampu.

Akhirnya petang tu kakak terima panggilan dari klinik. Bila nampak je nombor klinik, hati kakak dah dapat agak.. Abang Boy menghembuskan nafasnya yang terakhir di klinik, tanpa kakak di sisi. Sedih. Memang sedih. Mana pernah kakak tak sedih bila kucing yang kakak bagi makan, yang kakak peluk cium, pergi tinggalkan kami..

Abang Boy pergi pada 16 May 2016 dan dikuburkan dikuburkan di halaman rumah kami pada malam tu jugak. Dah macam pet cemetary dah laman rumah ni. Setiap kucing yang dikuburkan, kami ingat di mana.

Pesanan kakak pada semua pemilik kucing, kalau termampu, peliharalah kucing dalam rumah je. Jangan biar kucing tu merayap keluar. Jika bernasib baik, kucing tu pulang dengan selamat. Jika nasib tak baik? Kucing pulang membawa virus seperti FIV, FELV, FIP atau Sporo. 4 jenis penyakit ni takde cover dalam basic vaccine yang 4 in 1 tu ye. So toksah le cakap “Kucing saya dah vaksin, so takpe je biar dia jalan kat luar,”

Kalau setakat kurap, fungus, kutu atau cacing memang boleh rawat lagi. Tapi kalau dia bawak balik penyakit yang 4 jenis tu, memang menangis tak berlagu la kita ye.

Sehingga ke hari ini tiada penawar yang benar-benar disahkan mampu penyakit FIV, FIP dan FELV. Tapi FELV, FIV dan FIP ni ada vaksin. Ini ialah vaksin tambahan ye. Boleh rujuk dengan doktor veterinar masing-masing untuk maklumat lanjut. Kena vaksinkan kucing sebelum dia dapat penyakit ni, kalau dah dijangkiti, takleh buat apa-apa dah. Sporo boleh rawat dengan ubat. Tapi kosnya sangat tinggi dan memerlukan penjagaan yang strict dan kesabaran. Tak boleh missed makan ubat. Tak boleh putus ubat, dan hanya boleh putus ubat selepas doktor sahkan dah bebas sporo.

Tengoklah betapa bahayanya persekitaran luar untuk kucing. Bukan setakat bahaya sebab kenderaan banyak je, tapi macam-macam penyakit boleh kena.

Selamat tinggal Abang Boy. Kakak sayang Boy hingga akhir hayat Boy. Terima kasih sebab hiburkan kami sepanjang hayat Boy.

Semoga kita berjumpa lagi di suatu hari nanti 🙁

Source: http://pets.webmd.com/cats/cat-fiv-feline-immunodeficiency-virus

Comments

comments

Macamana Nak Bagi Bilik Kucing Tak Berbau?

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel di bawah ialah berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pengalaman orang lain sekiranya mengamalkan teknik yang sama, mungkin berbeza-beza, jadi berlapang dada lah
 

Semua yang pelihara kucing pasti hadapi masalah macam mana nak make sure rumah kita takde bau yang kurang menyenangkan, betul tak? Bela seekor pun kalau salah tekniknya, boleh menyebabkan satu rumah berbau, apatah lagi kalau bela berpuluh ekor kan?

Kita rasa malu bila tetamu datang rumah dan buat muka berkerut-kerut macam tahan napas. Takpun kalau dia ada anak kecik, tetibe anak dia sound, “Eh, rumah auntie/uncle ni bau busuk la macam taik kucing,” pastu satgi mak dia cuit cuit dia bagi sign jangan cakap bukan-bukan, hahaha..

Kat dalam Facebook ke Twitter ke boleh la kita merempan cakap “Ini rumah aku, suka hati akulah nak bau kucing ke apa,”.. tapi jauh di sudut hati, kita sebenarnya rasa malu bila ditegur macam tu, betul tak?

Hari ni kakak nak share cara-cara untuk pastikan rumah kita sentiasa berbau segar walaupun kita ada ramai kucing. Paling tidak pun, takde la sampai orang kena tutup hidung bila masuk rumah kita.. hehe..

1) Gunakan litter box

Kucing kami ada lebih kurang 60 ekor. Semuanya indoor dan telah dimandulkan. Diorang semua kencing dan berak guna litter box. Kami tak pernah bersusah payah train kucing guna litter box walaupun kucing tu kucing dewasa yang dikutip dari jalanan yang mungkin tak pernah guna litter box sepanjang hidupnya. Nak tahu kenapa?

Kucing ni nature dia memang nak berak or kencing, dia akan cuba carik pasir. Cuba tengok kat tepi tepi jalan.. ada je najis kucing terkambus dengan pasir walaupun pasir tu seciput je. Memang lumrah yang kucing akan kambus najis dia untuk mengaburi mata pihak lawan, kengkonon nak tunjuk kat musuh macam takde kucing la kat situ.. cewah..

Tetapi! Di zaman serba moden ni.. adalah tidak mustahil jika kucing kucing yang manja dan spoiled, tahu berak je tapi tak mahu kambus. Mungkin sepanjang hidup dia pikir dia tak ada musuh kot. Diva sentiasa. Hahahaha..

Ok, so bila kucing berak dan kencing menggunakan litter box, maka tidak adalah kencingan atau pemberakan di merata tempat dan boleh menaikkan darah.

Size litter box juga memainkan peranan ye. Kenalah sesuai dengan size badan kucing ye. Kalau nak adjust bontot pun susah sebab kecik sangat litter box, macam mana nak aim betul betul time berak? Kang habis semua taik terkeluar dari litter box hahaha.. kami suka gunakan Jumbo Hooded Litter Pan by CatIt. Kucing besar dijamin muat masuk. Jangan risau, meow kecil pun boleh panjat masuk punya. Si Puyuh selamba rock je berak kencing guna litter box tu sejak kecik hehehe..

catit-50695-jumbocatpanwarmgrey-5a-internatinal

Inilah Jumbo Hooded Litter Pan

img-20161013-wa0027_wm

Puyuh: Apa? Jumbo litter box? Takde hal, kita boleh berdirilah! Hahaha

Nak pakai litter box yang empat segi biasa pun takde hal, terpulang pada masing-masing.. cuma pastikan sizenya sesuai. Tapi bila pakai litter box yang terdedah ni, segan sikit lah kalau orang datang buat surprise ke rumah, tengok nahhh ada kuih muih tak sempat skop dalam litter box haha.. If pakai yang bertutup ni, cover la sikit rupa dan baunya kan, hik hik..

20161005_181240

Ni dalam bilik kucing.. letak sederet.. diorang jarang sangat guna litter box tu waktu siang. Kalau guna pun untuk kencing je. Memasing buat kuih waktu malam biasanya

catlove-36622-rimmedopencatpanmed-redcharcoal-5p-int

Litter box ni besar, ada rim yang tinggi untuk kucing buat bertenggek masa melabur. Kaler pun smart hehe..

2) Bilangan litter box

Kalau ikut rule, 1 kucing bersamaan dengan 1+1 litter box. Maknanya kalau ada 3 kucing, maka kita perlu ada 4 litter box. Tapi zaman sekarang, kebanyakan orang ada berpuluh kucing. Katakan ada 20 kucing. Maka perlu ada 21 litter box? Mengamuk la mak kau tengok keliling rumah dia penuh dengan litter box je hahahhaa..

Tetapi.. tahukah anda, kenapa kita perlu banyak litter box?

Kucing ni sebenarnya haiwan yang pembersih. Kalau diikutkan, dia tak suka dan akan elakkan berak kencing di tempat yang dah ada kucing lain berak.

Lagipun, kalau ada 1  je litter box dan 4 ekor kucing berak kencing di tempat yang sama, memang akan menaikkan aroma busuk la. Kenapa?

Kucing A berak, dia dah kambus comey comey dah. Satgi datang kucing B plak nak berak, dia kais kais kambus taik dia pulak. Pastu datang si kucing C nak berak, “Alamak tak cukup pasir nak kambus ni.. jamban pun penuh taik dah.. ahh lantak la, perut memulas ni.. berak jelah,” Lepas berak, kais pasir dari kambusan si A dan B tadi untuk tutup taik dia. “Lantak la taik lain terdedah, janji taik aku tutup molek”, kata si kucing C di dalam hati.. kemudian akhir sekali datang si diva D yang nak memerut jugak. Terbeliak bijik mata beliau tengok taik dalam jamban. Tapi sebab dah tak tahan sangat, pejam mata dan tahan napas je la. Lepas berak, terus cabut lari keluar, langsung tak kambus pun.

Cuba bayangkan jika kita ada kuantiti litter box yang berpadanan dengan bilangan kucing kita, tidaklah semua kucing kita tertumpu berak setempat je kat satu litter box kan. Setiap taik juga dapat dikambus dengan molek dan comel juga. Bukankah ianya dapat mengurangkan aroma busuk? Pasir pun lebih tahan lama. Sebab setiap litter box tidak heavy duty.

Bilik kucing kakak

Dalam bilik ni ada lebih kurang 25 ekor kucing. Di bilik berasingan ada dalam 5 ekor kucing yang under treatment. Kat tingkat bawah ada lagi dalam 25 ekor. Kat rumah ada 5 ekor. Total semua kucing kakak lebih kurang 60 la..

Setiap kucing kami duduk dalam cage pada waktu malam. Waktu siang je free roaming. Jadi setiap cage memang ada litter box, bekas makanan dan bekas air masing-masing.

Kenapa malam masuk cage?

Sebab senang kakak nak pantau kucing mana yang berak cirit, kucing mana yang kencing tak lawas atau tak kencing langsung. Kucing mana yang makan. Kucing mana yang muntah. Kucing mana yang takde selera makan. Nak asingkan makanan ikut diet dan keperluan masing-masing pun senang. Diorang ni memasing makan makanan tak sama tau.

Ini semua penting ye bila kita ada banyak kucing. Kalau tidak nanti taktau siapa yang tak sihat atau ada masalah.

3) Jenis litter (pasir kumbahan) yang digunakan

Zaman sekarang ni dah ada banyak pilihan pasir kumbahan ni. Macam skema betul panggil pasir kumbahan hahaha.. antaranya

a) pasir clumping
b) wood litter atau bamboo litter
c) crystal

Apa pun yang kita gunakan, jika salah tekniknya, maka tetaplah tidak berkesan walau macam mana power pun pasir kumbahan tersebut.

catlove-36901-odordefenselitter-2f-international

Ini antara pasir clumping yang kami suka.. beratnya 12kg

Bila kita letak pasir dalam litter box, pastikan pasir itu cukup banyak supaya dapat memudahkan kucing kita kambus taik dia memolek. Ni kalo pasir pun ala kadar je, macam manalah nak kambus cun cun. Jika kita ada banyak litter box, sebenarnya jangka hayat pasir lebih tahan lama tau. Sebab banyak litter box kan, jadi pasir di setiap litter box tu tak heavy duty.

product_box_multicat

Tetapi, Ever Clean ialah antara clumping cat litter terbaik yang pernah kami pakai

Kami pernah buat eksperimen, letak few types of cat litter dalam litter box berasingan.. pastu kucing kami semua prefer guna litter box yang diisi dengan Ever Clean. Apa yang bagus sangat pasir ni? Ever Clean ni ada activated carbon yang menyerap bau busuk dengan sangat baik. Pasir yang digunakan juga ialah yang paling premium dan paling bagus clumpingnya. Kucing kencing je, serta merta keras pasir tu. Nah boleh tengok video ni 🙂

Yang lagi best, lepas kucing kencing sekali, kalau kita tak sempat skop, if kucing kencing lagi atas kesan kencing yang sama, pasir tu akan kekal mengeras, dia tak akan pecah. Pasir pun lembut sangat, jadi kaki kucing tak sakit bila dia pijak.

Kami pakai Ever Clean Multiple Cat Scented. Bau dia sedap macam bau sabun basuh baju hihi.. Yang Multiple Cat ni sesuai untuk mereka yang ada lebih dari 4 ekor kucing. Harga dia memang agak tebabom tapi tahan lama dan bagi kami memang berbaloi baloi.

Pine wood atau bamboo litter pulak sesuai untuk mereka yang ada banyak kucing. Sebabnya pine wood ni mengembang. Pellet tu akan kembang dan jadi habuk. Maka litter box kita makin lama makin penuh dgn habuk tu. Kalau pasir, bila kita buang ketul clumping tu, pasir tu makin lama makin kurang kan? Yang pine wood atau bamboo ni pulak tak clumping.. so kita kutip taik je. Kesan kencing tu kita gaul rata pun dah ok.

catlove-36906-greenearthbamboo-8lb-canada

Ini bamboo litter.. yang ni wangi tauu..

Tapi tengok pada owner jugak. Ada yang suka buang habuk yang dah kembang tu. So dia kena guna litter box yang 2 lapis dan berjaring macam ni. Supaya boleh la nak ayak-ayak tapis habuk tu keluar untuk dibuang. So litter box sentiasa segar macam pakai litter baru setiap hari – ini yang terbaik.

Litter yang biodegradable atau pine wood atau bamboo pellet ni, boleh jadi baja jugak. Maknanya habuk-habuk tu kita boleh je tabur kat pasu ke, kat kebun kita. Kemain kan siap berangan nak kebun, hahaha..

felinepineselfcleaninglitterbox

cenggini la caranya

Crystal pulak, dia macam garam kasar. Tapi lagi kasar. Kakak pernah buat entry pasal crystal litter ni. Boleh baca kat sini ye. Ada yang kata crystal ni boleh dicuci. Terpulang pada anda nak cuci ke tidak. Tapi kami tak pernah cuci dan ianya tidak digalakkan. Sebab crystal ni bila dah kena air (termasuk air kencing), dia jadi makin kecik sizenya.

catit-50084-silicapowermix15lbscatlitter-2a-na

ini crystal favorite kami, Silica Power Mix, bau lavender.

So kalau dibasuh, lagilah makin mengecil. Risikonya ialah, bila crystal ni semakin halus, dia boleh terselit celah kuku dan paw kucing dan boleh menjadi bahaya pada kucing la takut luka, berdarah lalu kena jangkitan kuman. Jemur kat panas pun dah memadai supaya sentiasa kering, yang penting kena rajin gaul kesan kencing tu.. jangan dibiar termendap ke dasar litter box tu supaya tak busuk.

Ada macam-macam jenis lagi cat litter ni sebenarnya. Tapi ni kakak ceritakan yang biasa orang guna la yek.. Kang kalo nak cerita semua jenis kang meleret-leret jadinya hihi..

Ok lepas kita dah sediakan litter box, pasir kumbahan yang bersesuaian, maka yang seterusnya ialah aksesori tambahan yang kita boleh gunakan untuk memastikan pasir dan kawasan persekitaran bilik kucing atau rumah kita tidak mengeluarkan aroma yang kurang enak.

Litter box deodorizer. Yang lavender tu wangi woh

Cara gunanya, sebelum letak litter (apa apa jenis litter), taburkan dulu bedak ni dalam litter box. Lepas tu baru letak pasir ke, crystal ke, pine wood ke.. fungsi dia supaya kencing yang meresap ke dasar litter box tu tidaklah busuk sangat.

Pastu setiap kali lepas skop harian tu, taburkan atas litter. Siap!

125760_1_n_hartz-nodor-cat-litter-spray-scented-500ml

Nodor ni bagus

Setiap kali lepas kita skop, boleh juga spray Nodor kat atas litter tu.. baunya wangi macam Febreze hehehe.. kalau crystal pun boleh spray.. Lepas spray, jemur bawah matahari nak lagi elok.

Selain spray pada litter, boleh spray pada rim litter box tu.. kadang-kadang kan kesan kotor ada taik tercalit la, kencing merecik la.. so kita lap rim tu bersih-bersih setiap hari. Barulah kemas.

Fungsi Nodor dan Litter box deodorizer tu sama. Jadi kita boleh pilih untuk guna salah satu.

12439264_412092088999855_977335979175931379_n

ini Magical Odor Absorber namanya

Bantal ni kita boleh gantung dan ia boleh menyerap bau busuk. Adalah dicadangkan menggantung 4 hingga 6 bijik bantal ni bagi ruang setiap 100 kaki persegi untuk lebih berkesan.

Don’t worry, bantal ni boleh tahan up to 2 years. Maintenance pun senang.. sebulan sekali, jemur kat matahari. Pastu boleh pakai semula. Senang kan?

Selain dari cage atau bilik kucing, bantal ni boleh gak kita letak kat rak kasut, dalam kereta, dalam peti sejuk pun boleh. Pendek kata, mana-mana tempat yang menghasilkan bau kurang enak.

Jika ada kemampuan, pasang ekzos fan dalam bilik kucing untuk melancarkan peredaran udara dan membuang bau yang tidak enak. Jangan lupa pastikan bilik kucing ada kipas angin jika bilik jenis tertutup. Bilik yang takde tingkap dan takde kipas pulak tu memang akan berkuap, maka muncullah bau busuk dan rasa tidak selesa.

Penapis udara pun membantu dalam menghasilkan persekitaran yang selesa. Macam kami guna Coway. Penapis udara akan menyedut habuk atau bulu kucing dan mengeluarkan udara segar. Memang elok benar la. Setiap kali servis, tengok penapis udara tu kemain tebal dengan bulu kucing, macam boleh dibuat karpet dah. Cuba bayangkan macam mana keadaannya kalau takde penapis udara? Mesti bulu kucing dan habuk berterbangan sana sini kan? Tu yang tak bagus untuk mereka yang ada resdung atau allergies.

4) Kebersihan

Yang ni faktor paling penting. Kebersihan kena jaga. Litter box mesti kita clearkan segala najis dan kesan kencing setiap hari, sekurang-kurangnya satu kali. Mesti, wajib, jika kita nak persekitaran yang tak berbau. Pastu, setiap dua minggu atau tiga minggu sekali, buang semua pasir kumbahan tu, cuci dan sental dulu dengan cecair disinfectant, jemur. Kemudian bila litter box dah kering baru isi pasir baru. Adalah tidak bermakna jika kita rajin tukar pasir baru, tapi litter box tu tak pernah dicuci. Bau busuk tetap akan naik.

Satu lagi yang kena pastikan bersih dan dicuci selalu ialah tray pada sangkar kucing, kalau kucing yang duk dalam sangkar la. Sebab kadang kita tak perasan ada air kencing terkeluar, atau taik seketol tejatuh dalam tray tu. Cuci beriya litter box tapi bau tetap tak hilang. Rupanya tray yang ada memacam harta karun kat situ hehehe..

Ada banyak jenis disinfectant yang dijual di pasaran. Kami suka pakai Petdiatric Pine Disinfectant.

Kami guna disinfectant ni untuk mop lantai dan segala bentuk pencucian. Cuci litter box, cuci sangkar, tray sangkar, cuci bilik air, lap meja, lap serba serbi lah. Semua pakai disinfectant yang sama.

Apa yang kami suka tentang disinfectant ni ialah selain ianya bunuh kuman, virus dan bakteria, ia juga tidak buat lantai melekit. Pastu selamat untuk kucing atau baby. Maknanya kalau lepas mop tu baby merangkak ke, kucing berjalan ke, memang takde masalah. Lantai pun tak melekit.

Ini Pets Guard

Pets Guard ni pun bagus jugak. Kalau dah namanya disinfectant, fungsinya memang semua untuk bunuh bakteria dan virus. Yang ni cara campurannya, setiap 25ml, campur dengan 10 litre air. Kemudian baru mop lantai kita sebersihnya.

5. Pemandulan

Bau kencing adalah benda yang paling sukar nak diperangi terutamanya jika kita ada kucing yang tidak dimandulkan. Sebab kucing yang tidak dimandulkan ni especially jantan la, bau kencing dia fuhhhhh memang menusuk kalbu. Baunya hancing pering pedih hidung lah. Tu bau litter box. Belum lagi bau dinding, bau perabot, langsir kena pancut dek mereka ni.

Kucing jantan yang tidak dimandulkan memang dia akan pancut merata untuk tanda kawasan. Memang tak boleh elak ni. Nak marah pun tak boleh buat apa la, dah memang nature dia macam tu kan. Tapi ada cara untuk elakkan, yakni melalui pemandulan. Sewaktu pemandulan ni, vet akan keluarkan testis kucing jantan tu. Jangan risau, pastilah mereka ni diberikan ubat bius dulu sebelum sebarang prosedur dlakukan.

Paling molek sekali pemandulan dilakukan pada usia 4 atau 5 bulan bagi kucing betina, dan 6 bulan ke atas untuk kucing jantan. Yakni sebelum diorang ni mencapai usia matang. Kucing jantan kalau dah start mancut baru kita nak mandulkan, dikhuatiri habit memancut tu lambat nak pulih.

Satu lagi kan, kucing jantan yang tak dimandulkan ni ada keluarkan sejenis bau badan yang tidak boleh dihilangkan walau dengan deodoran. Hahaha.. part deodoran tu tipu je la, mana ada orang letak deodoran kat ketiak kucing hihi. Haa, sape ada kucing jantan yang dah start mancut merata tu, cuba pegi cium badan dia terutamanya bahagian pangkal ekor tu. Bau badan kucing tu sendiri boleh menyebabkan rumah atau bilik tu berbau.

Bila waktu siang

Waktu siang ialah playtime untuk diorang ni. Semua akan dikeluarkan dari cage dan dilepaskan main kat luar. Cage akan dibersihkan, makanan dalam cage pun akan disimpan. Bila malam nak tidur, baru simpan semua ni dan letakkan makanan.

Diorang ni kakak campur je jantan betina dalam bilik yang sama. Takde sebarang keraguan atau kerisauan sebab diorang ni semua dah dimandulkan. Takde perang dunia berlaku. Setakat gusti gusti ringan dan pertandingan lumba lari tu biasalah kan..

Budak-budak ni waktu siang tak berak banyak pun. Diorang banyak main-main. Normally diorang berak waktu malam.

Jangan ditangisi tengok cat tree yang anda beli mahal mahal, jahanam di tangan dan kaki kucing anda. Memang sepatutnya begitu hahaha.. dah memang tujuan cat tree untuk kucing cakar pun kan. Cat tree kami siap patah lagi. Dari tinggi sampai jadi pendek. Selagi boleh guna dan tidak membahayakan, gunalah ye hihi.

Achoi dan Omey

Kakak syak Achoi tengah sedih tentang sesuatu lalu dia share luahan hati pada Omey. Omey ni memang mesra budaknya. Tengok la tu entah apa yang sedih sangat sampai tersorok muka tu ha, ngade betul.

Cak!! Cuba teka siapa saya

Datin Aoi, betol!! Duk tepi rumah tu dah kenapa? Dulu kami letak rumah ni kat luar kedai supaya kucing jalanan boleh tumpang berehat atau berteduh waktu hujan ke panas ke.. lelama jadi port kucing jantan memancut. Sambil depa lalu, sambil pancut. Cisss.. last last bawak naik atas. Jadi la tempat bebudak ni main sorok-sorok pulak hihi

Omey tengah nak minum air, kakak suruh pandang kamera senyum dulu

Ada beberapa water fountain dalam bilik ni. Water fountain boleh menggalakkan kucing minum air. Penting ye kena minum air supaya dapat elakkan batu karang. Lagipun water fountain ada filter.. jadi air minuman sentiasa bersih takde habuk.

Dah malam.. semua kena masuk rumah masing masing. Cuba carik Jeyiboy hihi..

Setiap malam lepas diorang masuk cage masing-masing, litter box kat luar pulak yang akan dibersihkan untuk kegunaan esok hari. Lantai di vakum dan di mop, bilik yang disepahkan jebon jebon ni dikemas semula. lampu ditutup dan kemudian lampu tidur pun dipasang.. romantik tau hihihi..

Kat gambar atas tu, nampak tak Jeyiboy tengah pandang camera dari dalam cage depan sekali sebelah kiri?

Apa? Berani kata tak nampak?

Hahahahah.. kan Jeyi dah marah. Kepada yang merindui Jeyi, beliau masih lagi debab dan comel. Badan sado keras. Muka handsome. Kaki pendek. Ekor simpul. Manja macam baby. Naughty seperti munyit, hihi..

Ok lah, tu saja perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Comments

comments

Maharani Seira

Hai, nama kita Seira.

Tapi tu nama glamer la. Nama asal sebenarnya Serabut. Nama sekarang, Maharani Balu Seirabut Al Kucar Kacir hahahaha.. dapat gelaran maharani balu sebab kita takde suami, tapi bunting sewaktu direscue kikiki.. Emm.. kakak cakap, kawan dia yang bagi idea suruh letak nama Seirabut. Sebab masa mula-mula tinggal dengan kakak, kita memang serabut pun serupa hantu.

Tak percaya? Nah bukti 😂

Comel atau menyeramkan?

Dah, dah, tak payah nak tergagap gagap jawab. Kita sendiri pun seram tengok gambar ni masa kakak tunjuk. Rasa macam nak buang je henpon kakak masa tengok gambar ni sebab seram sangat hahahaha..

Masa kakak rescue kita, kita tengah mengandung. Emmm.. apa nak buat, itulah nasib kucing jalanan. Kalau kita ada duit sendiri, dah lama kita pegi vet mintak doktor spay (mandulkan) kita. Tapi apakan daya, jangankan nak ada duit simpanan (drama kejap), nak isi perut pun kena mintak belas ihsan orang. Dengan rupa paras kita yang scary macam zombie, bukan senang nak dapat makan ye.. dapat penyepak dengan kaki tu mungkin lebih mudah dari dapat makan.

Nasib baik dapat makan free kat Sookie’s Store hahahaha.. tu pun kadang-kadang kena bersaing dengan kambing jugak.

Betul la, kita tak tipu.

Sekarang percaya?

Kadang-kadang kita geram dengan kambing ni. Yelah dia kan boleh makan rumput. Nape nak makan kibbles jugak?

Pada suatu hari.. kakak mengambik keputusan untuk bawak kita masuk ke dalam kedai. Kakak cakap kesian kat kita. Dah la mengandung, ada kurap, ada fungus, ada kutu, kulit kering dan kusam tidak bermaya, tona kulit tidak sekata, bulu tak berseri, rambut bercabang, macam macam lah masalah.

Lalu kita pun hepi lah kan. Dapat dok dalam aircond pulak. Lama dah berangan tau hehe..

Kakak letak ubat kutu dan bagi kita ubat cacing sambil tanya bila agaknya kita nak beranak ni? Kita pun lupa la pulak bila due date kita beranak sebab tak pegi check-up pun sepanjang mengandung hik hik..

Selepas dua hari tinggal di Sookie’s Store, kita merasa sungguh bahagia seperti dunia ini ana yang punya hahaha.. yelah, makan sedap, takyah susah payah mintak plak tu. Hari-hari ada je makanan tak penah habis. Lepas tu minum air bertapis emm sedapnyaaa.. dulu minum air longkang je. Dengan jentik jentik sekali kita bedal, ahhh lantak la janji hilang dahaga kan. Badan rasa bersih sangat sebab kakak dah bersihkan kita. Kaum kerabat kutu pun semua telah terkorban di dalam satu operasi pembasmian kutu besar besaran oleh kakak. Yakni dengan meletakkan Advantage Spot On, dalam masa 24jam semua kutu, ratu kutu, anak kutu dan telur kutu sekali telah meninggalkan dunia yang fana ini.

Tidur pun sedap je terlentang, bertuahnya la jadi kucing indoor kan. So kucing kucing indoor sekalian, jangan la buat perancangan nak lari dari rumah ke, cubaan nak merayap tengok dunia luar ke. Takde apa yang menarik pun. Bahaya je yang banyak kat luar tu. Kereta, motor, lori, basikal, binatang liar, penyakit, orang jahat pun banyak. Baik dok dalam rumah je tengok kartun lagi best.

Eh sambung semula.. selepas dua hari, kita rasa macam nak beranak la pulak. So hari tu kita bad mood sangat. Sebab perut sakit nih. Kakak dan stafnya rasa mungkin dah sampai masa kita nak beranak agaknya. So kakak suruh asingkan cage kita. Letak kat belakang supaya tiada gangguan kucing lain.

Maghrib tu yakni pada 11 Disember, kita berjaya melahirkan 2 puteri dan 1 putera.

Jangan jeles kita ada 3 baby hikhik

Masa ni kita keletihan baru pas beranak. Badan kita nampak je cam gemok tu padahal rasa tulang je. Nampak gemok sebab baru lepas beranak kot. Kakak pun masa baru lepas beranakkan Syazriq dulu gemok jugak hahaha.. eh termengumpat pulak hihi..

Kakak tolong tukarkan pet sheet kita. Dia cakap dia tolong tukarkan pet sheet yang kesan berdarah darah tu supaya kita dan baby dapat tidur lena di ruang yang bersih dan lebih selesa.

Hihi..

Kakak cakap baby kita comel. Sambil puji kita pandai beranak. Heii mestilah terer beranak, dah berpuluh kali kot beranak maklum la kucing jalanan takde sape hirau kita bunting ke beranak ke.. sedih tak? Kita rasa hepi sebab kakak sayang kita. So kita sondol kepala dekat kakak hahah..

3 ketul bayi yang dinamakan Jaja, Jiji, Juju

Kakak cakap dekat kita, lepas baby pandai makan nanti, boleh lah kakak hantar kita ke vet untuk di-spay. Kita rasa nak melonjak keriangan. Finally kita tak payah dah beranak. Kita jaga anak-anak kita bebaik. Susukan dan ajar diorang cara hormati orang yang lebih tua. Hahaha tu tipu je.

Kita dah semakin sihat

Kakak bagi kita makan kitten food selama kita menyusukan anak. Supaya susu kita banyak dan badan kita tak kurus. Bulu pun semakin tumbuh dengan jayanya.

alololo tengok anak kita bulat

Kakak dah start bagi ubat cacing pada baby kita seawal usia 3 minggu. Katanya biar sihat. Takde cacing. Kita okay je. Apa yang kakak buat semua demi kebaikan kami.

Bersih dah muka kita masa ni kan?

Siang malam kita menyusukan anak supaya mereka cepat besar. Nasib baiklah kita ni ibu mithali pandai jaga anak. Kita taknak susahkan kakak kena bottle feed baby kita pulak. Kesian kakak. Dia nak makan pun kekadang takde masa.

Cakkk!!

Eh ehh nak tergolek pulak hihi

Kita rasa sungguh bertuah sebab sumorang sayang kat kita dan anak-anak kita. Kekadang terfikir apalah nasib anak-anak kita yang dulu. Kakak cakap, dia selalu nampak kita asik bunting je masa dulu.

Haiii dari tiga budak comel

Sekejap je anak kita dah besar, pandai makan dan kakak pun menunaikan janji dia.. yakni menghantar kita ke vet untuk di-spay. Terima kasih kakak.

Walau sudah di-spay.. naluri keibuan kita tetap ada. Anak-anak kita sangat manja dengan kita sampai mereka besar. Masih nak tidur bersama dan berpelukan.

Bila anak-anak kita cukup umur dan telah divaksin penuh, mereka juga dimandukan. Kakak tak mahu kucing di bawah jagaannya membiak. Kakak bukan penternak kucing! Niat kakak menyelamatkan kucing terbiar ialah supaya mereka dapat kehidupan yang lebih baik.

Ini Juju

Umur Juju tak panjang. Juju ada masalah saraf dan akhirnya kembali kepada penciptanya. Kakak sedih sangat. Kakak menangis. Kakak menangis setiap kali kucingnya mati. Kesian kakak. Masa tu kakak sedang mengandungkan Syazriq. Nenek pujuk kakak jangan menangis sangat nanti kesian kat baby dalam perut bila ibu terlampau sedih.

Juju masa kecik.. huk huk.. rindunya..

Lebih kurang 2 minggu sebelum Juju meninggalkan kami

Juju dah tak boleh jalan dengan betul. Jalan senget dan jatuh. Akhirnya tak boleh bergerak langsung. Selera makan juga dah hilang. Doktor ajar cara untuk bagi Juju eksesais. Kami buat semua yang doktor suruh. Namun akhirnya Juju pergi jua.

Kita sedih bila Juju mati. Tapi kita tahu, kakak lebih sedih. Kakak sayangkan semua kucing dia macam keluarga sendiri. Kakak sanggup berhabis demi nak merawat kami. Tak pernah kami dibiarkan sakit tanpa rawatan. Jadi kita tak salahkan kakak atas kematian Juju. Mungkin itu yang terbaik untuk Juju. Sekarang Juju dah tak sakit lagi. Dia mungkin tengah main lari-lari dengan kengkawan yang lain dengan gembiranya.

Jaja sewaktu bayi

Jaja kini sudah dewasa hehe. Cantik macam emaknya bukan? Heheh..

Tapi kalau Jaja tengok emaknya masa zaman dahulu, mesti dia histeria hahahaha..

Jaja ni ada iras iras kita tak?

Jijie boy, anak bujang kita yang selamanya bujang trang tang tang. Handsome kan?

Dah dah la enterprem tu nak oi.. ni entry mak ni, biarlah gambar mak je banyak hahaha..

Gambar kita paling latest. Adeh.. perut berat tak larat nak bangun, tolong!!

217492_wahre_liebe_f_r_graue_eminenzen_verpackung_ohne_grammangabe_12_2013_2

Buat masa sekarang ni diet kita ialah Wahre Liebe Senior.

Yakni makanan yang dirumus khas untuk kucing 5 tahun ke atas. Makanan ni dah lengkap vitaminnya untuk meow yang veteran. Dah siap dah untuk jaga bulu, jaga buah pinggang dan sebagainya. Kandungan protein dan fat yang bersesuaian untuk meow veteran.. Umur kita ialah anggaran macam tua skit dari Bella Belon. So maybe dalam 8-9 tahun macam tu.

Tua tua kita pun, tua lagi Mak Jemah oiii..

Haaa.. apa sebut Mak Jemah ni? Ngumpat eh?? Siapa tua?

Mak Jemah ni disaspek sudah berusia anggaran 10 -12 tahun gamaknya. Tapi tetap ayu seperti budak tadika lagaknya hihi (jaga hati)

Kita sedang demo cara bermain hehe

Ini la cara bermain untuk meow yang gendut. Main sambil baring. Best tau tak perlu kejar butterfly tu. Hanya perlu tampar dan gigit jika mahu hahaha..

Posing gaya Kim Kardashian.. kena bagi bontot je kat kamera haha..

Ok lah rasanya dah berkajang kajang dah karangan kita. Semoga kita bertemu lagi dua tahun dari sekarang hahahahaha.. gurau je.. kakak cakap dia akan cuba istiqomah update blog sekerap mungkin mih mih mih..

Comments

comments