Maid Tuan Ihsan

a3ccbb15-eece-4218-851e-2d58e4ee18b5

Ini Cindebella

Cindebella merupakan anak sebatang kara yang telah kehilangan ibu kandungnya. Beliau dibesarkan oleh ibu tiri garang yang juga telah meninggal dunia kerana sakit tua. Cindebella mempunyai seekor kakak tiri yang bengis lagi bengkeng bernama Cindymon. Cindebella sangat takut dan benci pada kakak tirinya yang kerap kali mendera beliau dengan memaksa Cindebella makan. Ya, itulah cara paling keji yang dilakukan oleh Cindymon untuk memastikan Cindebella selalu sakit perut dan cirit birit akibat makan berlebihan. Muahahahaha!!

IMG_0736Inilah Cindymon yang kejam tu

Selepas habis darjah enam, Cindebella telah dipaksa mencari kerja supaya dapat menampung perbelanjaan keluarga mereka. Macam-macam kerja dah Cindebella pernah buat. Cuci pinggan, cuci kereta, kerja di pam minyak, jadi cashier di petshop pun Cindebella pernah tau. Semakin dewasa, Cindebella nak cari kerja lain pulak untuk memanjangkan resume-nya. Cari punya cari punya cari, akhirnya Cindebella diterima bekerja di rumah Tuan Ihsan sebagai kucing gaji yakni maid lah!

f364382e-3adc-4369-8009-84cd159aefb2Tuan Ihsan yang kacak

07dc5897-676c-4dab-bd57-79bd70d948afLagi gambar kacak Tuan Ihsan

1bf7003d-d7cd-49c6-ac7d-8c32531eca67Dan lagi pose yang menggetarkan tulang rusuk kucing-kucing betina

Tuan Ihsan menjadi pujaan dan kegilaan semua kucing-kucing kampung, kucing bandar, kucing Scotland (Scottish), kucing Parsi, kucing Bombay, kucing Singapura dan kucing-kucing yang sewaktu dengannya. Tuan Ihsan ni sudahlah baik hati, hensem, pandai mengambil hati wanita, berpenampilan menarik, eh pendek kata memang material suami dan menantu yang perfect, nyum! Apakan daya Tuan Ihsan telah pun beristeri, Cindebella pun takde chance.

Tuan Ihsan mempunyai 3 ekor anak jantan yang sangat nakal nauzubillah, tetapi comel. Tuan Ihsan tidak pernah memarahi anaknya, mungkin sebab tulah semuanya jadi spoil brat.

08165382-d1a9-4563-b39c-49f3fae407d3Anak pertama bernama Abdul Wahab, kedua Abdul Wahib dan ketiga Abdul Wahub

Ketiga-tiga Abdul ini sangat sayang kepada Cindebella lebih daripada isteri Tuan Ihsan sendiri, iaitu Cik Puan Seira. Cik Puan Seira bekerja sebagai usahanita dan mempunyai sebuah butik pakaian berjenama. Mungkin kerana kurang meluangkan masa dengan anak-anaknya maka sebab itulah anak-anaknya lebih sayang kepada Cindebella yang telah menjaga mereka sejak mereka masih dalam kandungan lagi.

wp-image-942193540jpg.jpgCik Puan Seira memang sentiasa menjaga penampilan diri dan selalu kelihatan anggun.

Bulan Ramadhan menjelma lagi. Cindebella mulai resah. Beliau takut kakak tirinya memaksa beliau makan dengan banyak setiap kali berbuka puasa. Cindebella tak paham kenapa kakak tirinya suka benar menganiaya dirinya. Mungkin kerana Cindebella comel sikit dari Cindymon? Setiap kali selepas waktu berbuka, pasti Cindebella akan kerap berkunjung ke tandas akibat makan terlalu banyak.

dc317403-8ef0-4248-bcd7-6f874f500d20Cindebella tertidur setiap kali mengenang nasibnya yang malang berkakak-tirikan Cindymon yang kejam

71332ee5-e41b-459f-82fe-355a8d09b159“Cik Puan Seira nak makan apa hari ni?”, tanya Cindebella kepada Cik Puan beliau selepas bangun dari tidur. Nasib baik tak terlajak tidur, fuh!

e9258ff9-c982-4252-8148-d32968c13879“Hari ni uols buat masak lemak cili padi ketam, sayur kacang buncis goreng, dan sambal belacan cukup lah Bella, Masak banyak-banyak pun bebudak tiga Abdul tu bukannya nak makan kat rumah pun, last-last nanti bagi makan kat kucing je,” bebel Cik Puan Seira pada maid kesayangannya. Beliau seakan lupa yang beliau juga seekor kucing. Yang membezakan cuma beliau tu vogue sikit je dari kucing lain.

26cd4f07-4b89-423c-94fa-4ee08573c930“Biasalah tu Cik Puan, bebudak muda, kita dulu pun pernah muda jugak, mommy cik puan cakap, cik puan dulu pun kaki ronggeng jugak,” Cindebella cuba membela tiga Abdul kesayangannya sambil Cik Puan Seira membuat muka whatever

6c4c4c93-b597-4625-9426-e8a5c39342d3Ini driver Tuan Ihsan, Ahmad Zorro Shahbudin namanya

Driver Tuan Ihsan ni la kawan berbual Cindebella waktu di dapur. Selepas menghantar Tuan Ihsan ke pejabat, dan bebudak tiga Abdul ke kolej mereka, Ahmad Zorro Shahbudin akan melepak sambil bersembang ataupun bergossip bersama Cindebella sambil tolong potong kentang, siang ikan, dan sebagainya.

Antara topik yang selalu dibincangkan ialah mengenai kes buang kucing yang semakin menjadi-jadi di kawasan perumahan mereka. Setiap hari ada je report dari Skuad Rukun Tetangga tentang kes buang kucing. Ahmad Zorro Shahbudin yang amat menyokong pemandulan sering meluahkan rasa tidak puas hatinya kerana masih ada segelintir masyarakat yang tidak mahu memandulkan kucing mereka atas alasan kesiannnnn.. padahal hukum memandulkan kucing itu menurut JAKIM adalah harus!

Cindebella menyokong semua yang diperkatakan Ahmad Zorro Shahbudin. Beliau sendiri nyaris dibuang ke longkang satu ketika dulu, angkara ibu tirinya yang kejam.

Tanpa disedari jam telah menunjukkan pukul 7:16 petang. Wow sudah masuk waktu berbuka!

“Cik Puan, Tuan Ihsan, jom makan jom. Dah masuk waktu dah ni,” panggil Cindebella.

Selesai berbuka puasa, kakak tiri Cindebella datang bertandang melalui pintu dapur.

“Assalamualaikummmm..!!”

Cindymon menjenguk di pintu dapur

“Bella, aku nak hang perabih semuaaa lauk ni, jangan tinggaikan sikit pun. Biaq hang sakit perut, muahahahaha!!” gelak besar Cindymon. Dia mula dahhhhh, detik hati Cindebella.

“Malam satgi aku datang semula, pastikan hang dah perabih semua lauk ni okek!” Cindymon memberi amaran.

Cindebella berlalu pergi. Malas dia nak layan otak mereng Cindymon tu. Lebih baik dia pergi mop lantai dan vakum rumah. Siang-siang tak larat nak buat maklumlah puasa kannn.. hik hik..

Sambil mengemop bilik Abdul Wahub, Cindebella terpandangkan sebuah bingkai gambar

1724523c-32f8-4596-8720-295e4aaa43c6Abdul Wahub

Cindebella tak dapat lupakan saat Abdul Wahub merajuk kerana dimarahi Cik Puan Seira, Abdul Wahub telah menyorok di dalam enjin kenderaan pacuan empat roda Tuan Ihsan. Jenuh Cindebella memujuk agar Abdul Wahub keluar. Tapi hanya tangisan nyaring Abdul Wahub yang kedengaran. Sentap benar dia dengan ibunya itu. Masa tu Abdul Wahub kecik lagi.. mungkin baru berusia dua bulan.

“Dah besar dah Abdul Wahub, fashionista sangat sekarang,” kata Bella dalam hati sambil tersenyum lalu terus mengemop. Matanya beralih pada bingai gambar seterusnya

40cebf1d-9523-44e1-bad8-a461f48ed004“Dah ke kolej dah sekarang kau nakkkk, kekecik dulu nak pegi tadika pun sampai kena heret. Sekarang ni sikit lagi dah nak ke menara gading,” ejeknya di dalam hati kih kih kih

990662d0-c072-4deb-91ad-09db0931521b“Cindebella oiiiii.. ooo Cindebella!! Mu masok gapo dio arinih? Aku lapo ni tadi trepik jem dok dang nak makang. Aku isap vape je takdi buat batal posa,” jerit Black, bodyguard Tuan Ihsan yang sado.

Sape yang tak kenal dengan Black yang berasal dari Terengganu, sangat digeruni oleh kucing-kucing sekitar. Nama Black je pun dah cukup menggerunkan, ditambah pula dengan tatoo putih di bahagian perut, fuh menakutkan sangat. Nak tanda kawasan kat pagar rumah Tuan Ihsan? Jangan mimpilah. Nanti sampai ke taman sebelah nanti kucing tu dikejar Black. Lagenda mengatakan yang Black pernah menganggotai sebuah kumpulan kongsi gelap. Tapi taktau la sejauh mana kebenaran kisah tu, Cindebella tak berani nak viralkan, bimbang tersalah nanti, terjejas pula hubungan baiknya dengan Black. Bagi Cindebella, Black jauh lebih baik dari kakak tirinya si Cindymon tu.

abba13c5-13b9-4e95-9348-a4191e93c7ef“Adoi aku dah nak tido hang baru sampai Black? Pi lah dapoq nun, bawah saji tu ada lagi lauk berbuka tadi”, jawab Cindebella sambil bergolek di atas katil dan menonton Astro Ceria, channel kegemarannya.

Kesian Black, kelaparan betul dia. Bukak posa dengan vape berperisa mango lassi je. Habis licin semua makanan dibedal Black. Patut la badan sado.

Ting tong!!

Loceng rumah berbunyi. Cindebella bagai boleh meneka siapa yang datang.

IMG_20150121_004537_thumb.jpg

Cindymon!

Tepat sekali jangkaan Cindebella. Seperti yang dijanjikan, Cindymon datang untuk memastikan yang adik tirinya itu menghabiskan semua makanan lebihan waktu berbuka tadi. Dengan terkedek-kedek beliau terus menuju ke dapur dan membuka tudung saji.

“Hah!! Puas hati aku. Nasib baik hang perabih semua makanan ni macam yang aku suruh Bella. Kalau tak, tau la hang aku kerjakan,” Cindymon acah-acah bengkeng

Cindebella diam dan menundukkan kepala.

Dalam hatinya ketawa kerana Cindymon tak tau yang makanan tu dihabiskan oleh Black.

4c88d990-8d1e-4059-84b6-283517af5f93Her her her..

TAMAT

Yay! terima kasih ibu sebab bacakan adik cerita dongeng istimewa ni. Esok cerita lain pulak ya?

Comments

comments

Neutering: Macamana Nak Jaga Kucing Selepas Pemandulan

Artikel ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 
Artikel ini dibuat berdasarkan pengalaman kami sendiri. Pendapat dan pandangan individu lain mungkin berbeza.
 

Zaman sekarang ni, sudah semakin ramai pecinta kucing yang semakin terbuka tentang betapa pentingnya pemandulan kan? Jom, hari ni kita share macam mana nak jaga kucing, terutamanya kucing betina selepas proses pemandulan. Kakak pilih topik ni sebab selalu dapat whastapp dan message tanya macam mana nak jaga kucing selepas pemandulan.

Tapi sebelum tu, bagi mereka yang masih samar-samar dan masih belum mengerti sepenuhnya kepentingan pemandulan, kakak akan cerita serba ringkas kat sini ya.

Pemandulan binatang peliharaan seperti kucing dan anjing dalam bahasa Inggerisnya digelar sebagai “neutering”. Proses pemandulan boleh dilakukan ke atas kucing jantan dan kucing betina. Masing-masing ada kepentingan tersendiri.

Proses pemandulan kucing jantan dinamakan “castration”. Yakni testikal kucing jantan akan dikeluarkan melalui satu pembedahan yang sangat ringkas dan hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit sahaja. Kadang-kadang doktor suruh tunggu je, lepas tu terus boleh bawak balik.

Proses pemandulan kucing betina pula dinamakan “spaying”. Bukan pembedahan ringkas. Agak major juga. Perut kucing akan dicukur untuk memudahkan proses. Satu potongan berukuran lebih kurang 2 ke 3 inci dilakukan di bahagian bawah pusat, dan uterus serta ovari kucing akan dikeluarkan sepenuhnya. Kemudian dijahit semula.

Jangan risau, kedua-dua proses castration dan spaying ini akan menggunakan ubat bius. Kucing akan pengsan sepanjang surgery. Hey kakak pernah baca orang cakap kucing dimandulkan tanpa bius tau. Nak pengsan rasa. Hahahahahaha.. common sense kot. Pembedahan kan. Takkan tak bius. Kita nak bagi kucing makan ubat pun bersilat, inikan pula nak potong perut dia, nak cari uterus dengan ovari lagi. Ish jangan mengarut lah.

Doktor nak picit bisul kucing pun kadang-kadang terpaksa bius sebab kucing mengganas tak tahan sakit. Inikan pulak nak bedah?

spay-and-neuter

Macam ni la waktu pembedahan dijalankan (Image: Google)

Memang nampak meow tu bukak mata. Tapi bukan maksudnya dia sedar tau. Pengsan tuu.. hahaha..

20140104_114633.jpg

Ni kucing kami, nama dia Ipad.. dipengsankan sebab kena bisul kat paws. Masa tu dia kena gigit dengan Aoi. Doktor kena bius dia sebab susah nak buat kerja. Lepas pengsan je baru la dapat buang nanah pada bisul tu dengan mudah.

20141112_175127

Ini Cindy.. Dia pun pernah kena bisul kat pangkal ekor. Puncanya kena gigit jugak. Punnn kena sedate waktu doktor nak keluarkan nanah

Kenapa lidah kucing terkeluar macam tu? Memang doktor sendiri yang buka mulut kucing tu dan keluarkan lidah dia, supaya kucing tu mudah bernafas. Lagipun jika kucing tidak dipuasakan terlebih dahulu sebelum diberi bius (bagi kes kecemasan), dikhuatiri kucing akan muntah selepas tersedar dari pengsan tu. Jadi kalau mulut dah sedia terbuka macam tu, takde la kucing tercekik waktu muntah tu.

Bergantung pada klinik vet masing-masing, ada yang menawarkan pakej 2 hari 1 malam untuk pemandulan, ada yang tidak. Pengalaman kami masa first time hantar kucing untuk pemandulan, seminggu kakak warded diorang. Sebab takut nak jaga sendiri, bimbang tersalah langkah nanti terbuka jahitan la, infection la. Takut kucing sakit la, maklumla kucing kesayangan kan. Tapi sekarang takde warded ke apa dah, jaga sendiri je..

Kos pemandulan kucing adalah berbeza. Biasanya vet kerajaan adalah lebih murah berbanding vet swasta. Ni rate yang biasa orang sebut lah.

1. Vet kerajaan

  • Jantan – antara RM50 ke RM80
  • Betina – antara RM60 ke RM120

2. Vet swasta

  • Jantan – antara RM80 ke RM150
  • Betina – antara RM120 ke RM250

Kos ni berbeza-beza bergantung pada pakej yang vet sediakan. Ada yang mahal skit, tapi dia bagi pakej 2 hari 1 malam. Ha gitulah kan. Kena rujuk dengan vet kesayangan masing-masing hahaha. Ok sekarang baru kita sampai ke point pertama tentang macam mana nak jaga kucing selepas proses pemandulan. Penjagaan kucing jantan dan betina tak sama. Yang jantan lebih mudah.

Cara menjaga kucing jantan selepas dimandulkan.

1. Selepas pulang dari klinik, biarkan kucing terus sambung tidur dan berehat dulu dalam carrier pun takpe. Tak perlu keluarkan lagi. Sebab dia masih pening walaupun dah sedar. Kami biarkan je dalam carrier sebab dah alas dengan pet sheet sesiap dalam carrier, so kalau kucing terkencing pun, dia tak messy.

2. Kucing yang dah tak pening biasanya akan mengiau panggil mintak nak manja dan dikeluarkan. Biasanya selepas 1 jam.

3. Tak perlu bagi makanan lagi. Bagi air je dulu. Ye tahu, dah sepanjang hari kesayangan kita berpuasa kan? Takpe, tahan sikit je lagi. Kalau kita terus bagi dia makan, nanti dia muntah lagi kesian kan

4. Selepas 3 atau 4 jam baru bagi dia makan. Belilah jiwa skit, bagi dia makan wet food favorite dia hehehe..

5. Kucing boleh berak dan kencing seperti biasa. Nak biar dia guna litter box pun takde hal. Kalau risau, alas je litter box kita dengan pet sheet.

6. Pastikan kucing tidak tidur atau lepak di dalam litterbox untuk mengelakkan habuk atau litter sand melekat pada luka yang boleh menyebabkan infection.

7. Perlu kurung dalam cage tak? Tak perlu pun tak apa. Hanya pastikan kucing tidak keluar dari rumah.

8. Kucing akan kembali aktif dan nakal seperti biasa pada keesokan harinya. Kami pernah je lepaskan balik stray cat jantan sehari selepas dimandulkan. Alhamdulillah semakin kacak lepas tu hehe..

toti

Ini Totie, dulu lepas mandulkan dia, kami lepaskan semula jeesokan harinya.. semakin lama semakin kacak lepas tu kakak adopt dia terus sebab sayang dan sebab handsome sangat hahahaha..

Cara menjaga kucing betina selepas dimandulkan.

Step 1 hingga 6 adalah sama macam kucing jantan. Berikut ialah step tambahan. Banyak cerita sikit kalau kucing betina ni hehehe..

1. Kebanyakan vet akan bekalkan antibiotik untuk memastikan tiada infection berlaku. Sebagai pemilik kucing, jangan lupa inform pada doktor sekiranya kucing kita ialah seekor diva atau terlebih manja di rumah, kerana doktor akan membekalkan pain killer untuk mereka hehehe.

Apa akan berlaku sekiranya kucing diva kita tak diberi pain killer? Mereka akan terlebih monyok, tiada selera makan dan muka nampak sedih sepanjang masa, mungkin terasa sakit pada luka jahitan.

Situasi ini memang sangat berbeza dengan kucing stray yang dimandulkan. Oleh kerana mereka bersifat survival sepanjang hidup mereka, luka jahitan spay seolah tidak memberi kesan pada mereka. Makan tetap selera. Muka tetap ceria. Sekurang-kurangnya lebih bahagia dari hidup di jalanan betul tak?

2. Pastikan antibiotik dan pain killer (jika ada), diberikan mengikut jadual yang ditetapkan oleh doktor. Antibiotik mesti habiskan tau.

3. Jika kucing kita jenis suka menjilat luka jahitan, pakaikan beliau Elizabethan collar, atau dalam bahasa ringkasnya ia dipanggil sebagai e-collar.

dscn6981-800x600 dscn6986-640x480

teka siapa ni? HAHAHAHA.. Inilah Sookie masa lepas di-spay waktu umur dia 6 bulan. Masa ni muka belum hangus ye. tapi badan dah start debab

Janganlah kita berduka lara jika kucing kesayangan kita kelihatan seperti tiang lampu kerana memakai e-collar tersebut. Hanya untuk beberapa hari je. Kalau luka terbuka akibat kuat menjilat tempat jahitan, nah amik kau kena jahit semula dan dijamin mestiii kena pakai e-collar selepas tu. Anda pilih yang mana? Nak jadi tiang lampu sekejap ke, nak jadi tiang lampu lebih lama siap pakej kena makan ubat la itu la ini la. Hihi..

4. Jahitan ada dua cara. Sama ada dari luar (nampak benang), atau jahitan dari dalam (tak nampak benang)

Sepanjang pengalaman kami, menjaga luka jahitan yang dijahit dari dalam adalah jauh lebih mudah dari jahitan luar. Benang jahitan dari dalam akan terserap ke dalam kulit terus. Jadi tak perlu ke klinik untuk buka jahitan. Kucing juga kurang menjilat luka sebab dia tak rasa rimas ada benang kat perut dia.

dogspayincision_postop640

Ni kalau jahit dari dalam (image: Google)

20090580cat_spayed_12days_ago_wound_closed_singapore_toapayohvets

Ni kalau jahit dari luar (image: Google)

Jahitan dari luar ni, kita nampak lah benangnya. Selepas jahitan bercantum dengan sempurna, jahitan perlu dibuka semula dan benang tersebut akan dibuang. Pengalaman kami, kucing suka jilat kalau yg jahitan dari luar ni. Mungkin rasa tak selesa dan cuba nak tanggalkan benang tu.

5. Pastikan luka sentiasa kering. Tiada sebarang discharge (nanah atau air) atau bau yang kurang enak dari tempat jahitan. Sama macam kucing jantan jugak, jangan biarkan kucing tidur atau melepak dalam litterbox sebab kita taknak pasir atau debu dari litter sand mengakibatkan jangkitan pada luka jahitan.

Perlu sapu apa-apa cream atau spray? Tak perlu sebenarnya. Tapi jika kulit kucing kita sensitif dan nampak merah seolah-olah macam dia rasa gatal (tapi tiada sebarang discharge dari tempat jahitan), gel sapuan Wound Protector ini boleh digunakan. Bau serai wangi dan struktur dia macam jelly, sejuk je. Sapu atas luka jahitan.

wound protector

Bukan luka jahitan je, tapi semua jenis luka boleh apply gel ni tau

6. Perlu ke kurung kucing dalam sangkar? Ok yang ni kita sebagai tuan kucing (eh tuan ke orang suruhan? Hahaha) lebih mengetahui. Kalau kucing jenis lasak, suka memanjat sana sini, suka nak lari dari rumah, maka adalah lebih elok biar dia berehat dalam cage hingga luka bebetul sembuh sepenuhnya.

Macam kucing kami di Sookie’s Store, nakal sesikit tu biasalah. Tapi still under control. Jadi walaupun kami dah pernah hantar lebih dari 100 ekor kucing untuk dimandulkan, kami tak kurung diorang sepanjang proses penyembuhan. Memang bagi free roaming, main-main dan tidur sesuka hati diorang, untuk mengelakkan stress.

7. Perlu pantang makan apa-apa tak? Hehehehe tak perlu. Boleh je makan dry food atau wet food seperti biasa.

Sepatutnya luka jahitan akan becantum sepenuhnya dalam masa 7 hingga 10 hari. Lagi molek perangai kucing tu, lagi cepat la sembuh.

Jadi sekianlah majlis ilmu kita untuk kali ini ya. Kalau ada apa-apa topik nak kita bincangkan kat sini, silalah ke page Contact Me tu ya. Kadang-kadang kakak pun pening taktahu nak cerita pasal apa hihihi…

Comments

comments

Kenapa Kucing Makan Rumput?

Artikel repost ini dibawakan khas untuk anda oleh Sookie’s Store, Kuantan
 

fc9ccabd-f203-4348-9347-cd1640ebc829

Hai, nama kita Hime. Ala, panggil Memey je, barulah manja hehehe.. Kakak kita cakap dia sibuk. Dia suruh kita tolong update blog. Sebab dia cakap kalau kita tak tolong update blog, nanti labah-labah masuk blog ni pun boleh sesat sebab sarang tebal sangat, kih kih kih. Eh lupa pulak, kita ialah yang kaler putih yang macam pakai wedding gown tu tau. Bukannya yang dalam lubang tu. Itu Hachiko nama dia. Dia memang suka menyibuk time kita bergambar, dia pun nak masuk sekali.

Untuk pengetahuan semua, sekarang musim hujan di Kuantan. Cuaca melampau sejuk sampai kipas pun tak payah on. Kerja kami cuma tidur terkangkang seharian. Syok wohh.. Kita harap semua meow takyah la ngengada main kat luar ye musim ujan macam ni, kang demam atau selsema kang lagi susah.

Pada suatu hari…

20161130_223912

kita menjumpai sebuah bekas yang ada tanah di dalamnya

Kita tanya kakak, apa tu? Kakak cakap rahsia. Nasib baik kita tanya dulu. Kita ingatkan litter box baru. Tapi takkan kecik sangat kan, letak tapak tangan je dah penuh, macam mana nak letak bontot kan hahaha.. Kita nampak mula-mula kakak keluarkan tanah dari plastik dan masukkan dalam bekas tu semula. Pastu dia basahkan tanah tu bagi lembap. Lepas tu dia tabur sesuatu atas tanah tu, macam biji benih. Banyak, sampai penuh tanah tu. Lepas tu dia tekan-tekan sikit biji benih tu bagi masuk ke dalam tanah. Lepas tu.. Wahh banyaknya lepas tu. Haha.. lepas tu dia spray tanah dan biji benih tu dengan air.

Kita pelik bila nampak kakak spray bekas tu dengan air setiap pagi dan petang. Dua hari lepas tu, kita tengok ada sesuatu yang keluar dari tanah tu. Rasa saspen juga lah, takut alien yang keluar dari tanah kih kih..

Menjelang hari ke empat, inilah yang belaku…

20121212_101301 (Custom) - Copy

fewitttt.. cantik tak?

Sebenarnya kita tak sangka kakak pandai juga bercucuk tanam. Sebab dia tu selama ni tanam apa pun mati. Hehehe.. jangan bagitahu kakak tau..

20121212_101330 (Custom) - Copy

Hachiko yang mula-mula menjumpai tanaman kakak tu.  Tapi masa ni baru hari ke 4 atau ke 5..

20121217_093657 (Custom) - Copy

Reaksi pertama kita bila kakak tunjuk pada kita, pada hari ke 7

Sebenarnya kita rasa terharu bila kakak cakap dia tanamkan kami rumput tu untuk kami makan dalam rumah. Mesti dia tahu kita semua boring tak dapat jalan dan golek golek atas batu kan? Mekasih kakak. Kita sayang kakak walaupun kadang-kadang kakak kuat bebel bila kita naughty. Hehe..

20121217_093858 (Custom) - Copy

20121217_093948 (Custom) - Copy

20121217_094018 (Custom) - Copy

20121217_094104 (Custom) - Copy

Kakak Sookie tidak dapat menerima kenyataan

20121217_094120 (Custom) - Copy

20121217_094201 (Custom) - Copy

20121217_094248 (Custom)

20121217_094303 (Custom)

20121217_094309 (Custom)

20121217_094332 (Custom)

20121217_094854 (Custom)

20121217_094939 (Custom)

Padan muka kakak Sookie kena tarbiyah dengan Hachiko, kih kih..

20121217_095444 (Custom)

Tahu pun! Bulu siapa paling banyak, tentulah paling banyak telan bulu, hehe. Selain daripada tu, kadangkala rumput juga boleh membantu kucing muntahkan cacing tau! Haaa.. tapi lagi eloklah bagi meow makan ubat cacing ye, lagi berkesan sebab boleh bunuh semua cacing dalam usus tu.

20121217_095451 (Custom)

20121217_095510 (Custom)

20121217_095606 (Custom)

Kita harap kakak Sookie membuka pintu hatinya untuk makan rumput ni. Mengada-ngada betul dia nih. Oh lupa pulak, kalau nak beli pet grass ni, boleh la beli datang ke Sookie’s Store ye Buka dari Selasa hingga Ahad, 12 tengahari hingga 11 malam. Tutup setiap Isnin. Kalau nak beli online pun boleh, takde hal. PM je kat Facebook Sookie’s Store.

Ini ialah repost entry yang telah di-update semula. Entry asal di-published pada tahun 2013. Sebab tu dalam gambar semua meow yakni Sookie, Hime dan Hachiko masih slim hahaha.. Awasss, muka Sookie pun tak berapa hangus lagi masa tu kahkahkah..
 

Comments

comments

Abang Boy Sayang

Ini Abang Boy

Abang Boy ialah kucing komuniti. Kakak kenal Boy dah agak lama. Waktu Alice masih ada. Masih ingat lagi pada Alice? Kesayangan kakak tu. Nah boleh baca cerita Alice kat sini..

Boy ialah umpama Alice tapi versi kucing jantan. Perangai mereka seakan-akan ada persamaan. Entah entah adik beradik tak?

Kakak ingat lagi Boy cakar kakak waktu kakak tak dapat selamatkan Alice waktu Alice dilanggar. Boy ada di tempat kejadian. Kakak suruh Boy ke tepi, bimbang dia dilanggar pulak. Tapi Boy marah kakak. Dia cakar kakak lalu berlari pergi.

Selepas pemergian Alice, Boy jadi pengganti. Setiap hari datang melawat Sookie’s Store. Memandangkan Boy sudah dimandulkan, kami biarkan je beliau bebas berjalan dan meronda dalam kedai bila-bila waktu yang dia nak. Bila dia nak masuk, dia meow meow depan pintu, lalu kami bukakan pintu sambil ucapkan “Selamat datang Abang Boy..”, sengaja usik dia. Hehe.. bila dia dah bosan, dia akan duduk depan pintu dan tunggu customer nak keluar, supaya dia boleh keluar sekali.

Bukan kakak tak cuba adopt Abang Boy, dah pernah dah, banyak kali cuba.. tapi macam kakak cakap tadi, perangai Boy macam Alice. Dia tak suka indoor. Kakak nak Boy happy selalu, tak mahu dia stress.. jadi kami lepaskan dia semula. Abang Boy memang tidak ke mana-mana. Dia selalu ada. Tempat dia memang di luar kedai perhati orang lalu lalang, ataupun paling jauh pun kat Restoran Santai. Tu pun bukannya meminta-minta diberi makan. Hanya meronda je. Boy memang makan kat kedai kakak..

Setiap hari kakak akan pastikan jumpa Boy. Hari-hari kakak akan berbual dengan dia.. tanya hari ni buat apa, jalan dekat mana, sambil pesan jangan bergaduh, jaga diri dan hiasi peribadi, cewahhhh.. kalau kakak tak jumpa dia, mesti kakak tanya pada staf, mana abang Boy, sihat ke dia.. mesti ambik tahu..

Boy ada makanan favorite. Dia suka makan RC Hair & Skin. So kakak memang pastikan botol makanan Boy dalam kedai sentiasa ada makanan kegemaran dia. Sebab anytime je dia akan datang bagi salam nak mintak masuk untuk makan dan minum.

Abang Boy dengan adik ipar kakak. Siap selfie.

Padahal ramai yang takut dengan Boy, termasuklah staf kakak sendiri pun kadang tu tak berani nak handle Boy.

Sebab Boy panas baran.

Boy kasar. Dia bukan kucing rumah. Dia tak pandai main baik-baik. Dia tak suka budak-budak, terutamanya. Selalunya memang Boy akan keluar kuku, walaupun niat dia sebenarnya cuma nak sentuh kita je.

Walaupun ramai yang puji Boy budak yang berisi, tapi tak ada siapa yang berani kidnap dia walaupun dia bukan kucing indoor. Mungkin sebab sikap panas baran dia buat orang takut nak angkat pun, apatah lagi nak kidnap bawak balik.

Boy tak suka orang kuis dia pakai kaki. kalau nak tegur dia, kena usap badan dia elok-elok, baru respon dia positif. Kalau pakai kaki, memang dia marah dan cakar terus. Mungkin dalam hati dia berkata, “Aku mungkin kucing jalanan, tapi kau sebagai manusia tak patut kuis aku pakai kaki je, gunalah tangan wei,” maybe tu lah kot yang dia fikir hahaha..

Abang Boy senior di kawasan tu, jadi kakak selalu pesan dengan Boy, jangan perambat kucing lain, jangan pukul anak kambing, jangan bergaduh waktu makan. Makan ikut turn. Bab makan minum jangan risau, kakak akan pastikan sentiasa ada untuk korang.

Memang Abang Boy pernah dilihat menampar kambing bertubi-tubi sebab kambing tu curi-curi makan kibbles yang kami letak kat depan kedai ye. Berapa punya samseng daaa.. padahal kambing tu beso lagi daripada dia. Sikit pun dia tak takut. Kalau anak-anak kambing tu, senang aje dia perambat.

Suatu hari, kakak tak jumpa Abang Boy. Risau, tapi kakak sedapkan hati. Mungkin Boy dah tertidur kat mana-mana kot.

Bila kami jumpa Abang Boy, beliau injured dan kelihatan susut badannya. Mula-mula tak perasan tau dia injured. Ingatkan kaki dia sakit ke apa. Bila bawak dia ke klinik, baru tahu ada bengkak pada kaki dia. Luka kesan bergaduh. So jadi bisul. Doktor keluarkan nanah dan bagi antibiotik untuk Boy habiskan. Rupanya ada banyak sangat kesan bergaduh di badan Boy.

Sejak itu, Boy kami bawa tinggal bersama kami. Sebab tengah injured kan. Kena lah pantau. Ada kala Boy demam. Monyok je dia. Kakak dah mula tak sedap hati. Ulser dalam mulut tak sembuh juga.

Kemudian luka kesan bergaduh pada badan Boy mula menjadi bisul. Lepas satu, satu. Macam tak sembuh sembuh pulak. Sana baik, sini bisul. Situ baik, sana bisul. Padahal dia makan antibiotik tau.

Badan Boy makin susut. Kakak tak tahu sebab sakit atau sebab dia stress tak dapat bebas keluar. Hati kakak makin tak tenang. Abang Boy dibawa semula ke klinik. Ujian darah dilakukan untuk menentukan sama ada positif FIV atau tidak, sebab dari pemerhatian doktor, luka bisul Boy dan ulser yang tak mahu sembuh tu seolah memberi petanda yang ianya simptom FIV.

Dan benarlah, Abang Boy positif FIV.. FIV ialah singkatan untuk Feline Immunodeficiency Virus. Ia menyerang sistem immune badan kucing

Betapa pilunya hati kakak bila dapat tahu. FIV disebarkan melalui luka tusukan dalam atau gigitan dalam pergaduhan. Kakak syak masa Abang Boy tak datang jumpa kakak tu la yang dia bergaduh agaknya. FIV juga boleh menjangiti anak kucing dari ibunya. Walaubagaimanapun, FIV tidak berjangkit jika kucing kita berkongsi bekas makanan atau litter box, social grooming (jilat badan atau muka satu sama lain), bersin, atau bersentuhan.

Takpe Boy, kakak sayang Boy.. kakak akan jaga Boy..

Tapi keadaan Boy makin parah. Dia mula tak mahu makan. Luka pun tak sembuh sembuh. Mengikut pembacaan kakak, kucing yang dijangkiti FIV, memang kalau dia sakit, sakitnya akan parah. Sebab immune system dah semakin merosot. Fungsi buah pinggang juga akan mula terjejas dan tak dapat berfungsi dengan baik.

Kalau demam, dia akan demam teruk. Kalau selsema, dia akan lambat sembuh. Kalau bisul, lukanya lambat sembuh dan berbalik balik. Kalau dijangkiti kutu pun, ianya boleh merisikokan nyawa. Begitu juga jika kecacingan. Kucing yang ada FIV tidak dibenarkan makan makanan mentah sebab bakteria dan parasit dalam makanan mentah tu boleh membahayakan nyawanya.

Antara simptom FIV ialah:

  • Hilang berat badan
  • Selalu demam
  • Sentiasa tidak bermaya
  • Bengkak pada lymph nodes (bahagian antara rahang dengan leher)
  • Anemia (kurang darah)
  • Bulu tidak terurus, kering, gugur dengan banyak
  • Tiada selera makan
  • Cirit birit
  • Sakit mata
  • Ulcer pada mulut
  • Kerosakan pada gigi
  • Luka yang tidak sembuh
  • Bersin
  • Kerap kencing, sukar kencing atau kencing di luar litter box
  • Perubahan tingkah laku

Abang Boy ada most of the simptoms di atas.

Tapi kucing FIV boleh je hidup lama, asalkan kita jaga kesihatan dia baik-baik. Mesti deworm dan letak ubat kutu setiap bulan supaya tidak dijangkiti sebarang parasit. Jangan pulak bila kita dapat tahu kucing kita ada FIV, terus nak buang la, hantar shelter la. Jangan buat macam tu, tak baik. FIV pun tidak menjangkiti manusia.

1420946904445

Kucing yang FIV positive tidak membahayakan anda atau kucing lain

Abang Boy dibawa ke klinik lagi. Kali ni doktor suruh warded sebab dia dah tak boleh makan dan minum sendiri. Condition Boy langsung tak ada perubahan. Malah makin buruk.

Kakak dah prepare for the worst. Dalam hati kakak berkata, “Kakak bersedia jika Boy terpaksa tinggalkan kami jika itu yang terbaik untuknya..” kakak tak suka tengok kucing sakit lama. Nanti kakak rasa berdosa dan bersalah. Sebab bila dia masih hidup, mestilah kita nak bagi dia makan ubat, force feed makan dan minum kan. Hati macam kena siat-siat tau, Hati kakak sakit tengok dia terbaring je tak bergerak macam selalu. Nak angkat kepala pun tak mampu.

Akhirnya petang tu kakak terima panggilan dari klinik. Bila nampak je nombor klinik, hati kakak dah dapat agak.. Abang Boy menghembuskan nafasnya yang terakhir di klinik, tanpa kakak di sisi. Sedih. Memang sedih. Mana pernah kakak tak sedih bila kucing yang kakak bagi makan, yang kakak peluk cium, pergi tinggalkan kami..

Abang Boy pergi pada 16 May 2016 dan dikuburkan dikuburkan di halaman rumah kami pada malam tu jugak. Dah macam pet cemetary dah laman rumah ni. Setiap kucing yang dikuburkan, kami ingat di mana.

Pesanan kakak pada semua pemilik kucing, kalau termampu, peliharalah kucing dalam rumah je. Jangan biar kucing tu merayap keluar. Jika bernasib baik, kucing tu pulang dengan selamat. Jika nasib tak baik? Kucing pulang membawa virus seperti FIV, FELV, FIP atau Sporo. 4 jenis penyakit ni takde cover dalam basic vaccine yang 4 in 1 tu ye. So toksah le cakap “Kucing saya dah vaksin, so takpe je biar dia jalan kat luar,”

Kalau setakat kurap, fungus, kutu atau cacing memang boleh rawat lagi. Tapi kalau dia bawak balik penyakit yang 4 jenis tu, memang menangis tak berlagu la kita ye.

Sehingga ke hari ini tiada penawar yang benar-benar disahkan mampu penyakit FIV, FIP dan FELV. Tapi FELV, FIV dan FIP ni ada vaksin. Ini ialah vaksin tambahan ye. Boleh rujuk dengan doktor veterinar masing-masing untuk maklumat lanjut. Kena vaksinkan kucing sebelum dia dapat penyakit ni, kalau dah dijangkiti, takleh buat apa-apa dah. Sporo boleh rawat dengan ubat. Tapi kosnya sangat tinggi dan memerlukan penjagaan yang strict dan kesabaran. Tak boleh missed makan ubat. Tak boleh putus ubat, dan hanya boleh putus ubat selepas doktor sahkan dah bebas sporo.

Tengoklah betapa bahayanya persekitaran luar untuk kucing. Bukan setakat bahaya sebab kenderaan banyak je, tapi macam-macam penyakit boleh kena.

Selamat tinggal Abang Boy. Kakak sayang Boy hingga akhir hayat Boy. Terima kasih sebab hiburkan kami sepanjang hayat Boy.

Semoga kita berjumpa lagi di suatu hari nanti 🙁

Source: http://pets.webmd.com/cats/cat-fiv-feline-immunodeficiency-virus

Comments

comments