Welcome To Villa Kakak Manja

Hari ni Kakak Manja akan membawa anda semua tour ke Villa Kakak Manja yang terletak di Sookie’s Store yakni beralamat di B10 Jalan Teluk Baharu 5, Tanjung Lumpur, Kuantan. Heheh, siap alamat lengkap. Yelah mana tahu kot orang nak melawat villa kita nanti kan, heh!

Siapa Kakak Manja tuh?

KAKAK
tadaaaa.. Kitalah Kakak Manja, the brave and gorgeous kitty in Sookie’s Store, hehe

Haa, sape yang tak tau asal-usul kita, boleh la klik link di atas untuk membaca kisah sedih kita. Tapi sekarang kita tak sedih pun, happy sangat sampai gendut jadiknya

Baiklah, sebelum tour bermula, kita minta semua orang, please fasten your seat belt, lol! Gurau je. Nak gi mana kan siap kena fasten seat belt apa sumer.

Sebenarnya tak susah pun nak carik villa kita ni sebab boleh cari pakai Google Maps. Search Sookie’s Store dan korang akan jumpa direction ke sana. Nah, takyah search pun takpe, click sini je, hihi..

C360_2014-10-08-12-56-53-727 [800x600]

 Inilah Villa kita yang sederhana.

Sebuah apartment ground floor sebab kakak risau kita jatuh kalau duduk rumah tingkat atas. Hehe. Dalam rumah kita, kakak alaskan dengan lantai yang cantik dan mudah dicuci. Yakni alas getah yang macam kat tandas awam tu. Kakak beli kat Cowboy je, bahagian mop dan cuci lantai tuh. Ada memacam corak dan warna.

In fact, semua cage kat sini kakak alaskan dengan alas getah ni supaya kami tak sakit badan, dan kittens pun tk susah nak berjalan dalam cage.

C360_2014-10-08-13-00-28-197 [800x600]

Lepas tu, kakak alas dengan pet sheet pulak

Memandangkan kita ni meow yang memerlukan extra attention, jadi haruslah kita mendapat extra care daripada kakak kan, hehe.. jangan jeles. Dalam cage kita, tak ada litterbox sebab kita kan tak boleh berjalan, cemana pulak nak masuk dalam litterbox kan. Kakak alaskan dengan pet sheet je. Pet sheet ni dia macam pampers, menyerap air dengan begitu hebat. Selalunya kakak lapikkan 2 keping pet sheet supaya kalau 1 keping dah basah kena kencing kita, mudahlah kakak nak buang lapisan pertama tu, terutamanya sewaktu ramai customer kat Sookie’s Store.

Kakak klipkan pet sheet kita kat cage supaya kita tak boleh cakar dan koyakkan pet sheet tu. Yelah kita kan sekor meow, bila kita kencing ke berak, mestilah nak kambus kan. Kakak tensen dan bising kalau kita koyakkan pet sheet tu. Bersepah, dia kata.

C360_2014-10-08-13-00-35-410 [800x600]

Ni kawan kita nama Tommy

Tommy ialah scratching post kita. Kakak tahu habit seekor meow ialah mencakar. Jadi kakak sediakan Tommy untuk kita main cakar-cakar. Scratching post macam Tommy ni sangat sesuai dipasang dalam cage, sebab boleh ikat je dan tak space consuming. Salah satu tujuan kucing mencakar ialah untuk mencabut keluar lapisan kuku yang mati. Penah tak nampak mcm serpihan berbentuk kuku kat rumah korang? Haaa tu hasil cakaran la tu hehe..

C360_2014-10-08-13-00-44-919 [800x600]

Ini mangkuk makanan kita

Kakak tahu kita susah nak menunduk sewaktu makan disebabkan keadaan fizikal kita, jadi kakak sediakan bekas makanan yang boleh ikat pada cage macam ni, dan ketinggiannya di-adjust mengikut keselesaan kita. Lagipun bila bekas makanan dan minuman tergantung macam ni, maka “rumah” kita menjadi lebih luas dan selesa.

Oh ya, sekarang kita makan Royal Canin Light 40. Makanan ni ialah makanan yang low calorie, sesuai untuk kucing yang cenderung untuk menjadi gemuk. Berat badan kita yang terkini ialah 4kg. Doc Lean tak bagi kita gemuk sangat, dia cakap nanti kita susah nak bergerak dan akan sakit pinggang sebab badan berat.

Setiap hari kakak akan pakaikan kita diaper dan suruh kita berjalan-jalan dalam kedai. Jadi salesgirl. Hehehe.. Nak tahu macam mana kakak sediakan diaper kita?

diaper kakak

Langkah 1: Sediakan diaper, gunting dan selotep. Kita pakai Huggies size S je sebab pinggang dan ke bawah badan kita dah mati *sobs* jadi bahagian tu tak ikut gemuk. Kalau pakai diaper besar, nanti tercicir pulak waktu kita jenjalan hahaha.. Tetibe je dah terbogel sebab diaper tercicir T___T

Langkah 2: Gunting bahagian tengah diaper tu dengan bentuk V.

Langkah 3: Selotep bahagian yang sudah digunting, dan sedia untuk dipakai yayy!!

Kakak kita tu saiko sikit, sebelum pakaikan diaper, dia akan letak bedak dan sikatkan bulu kita. Lepas pakaikan diaper, kena pakai spender pulak. Kita rasa kita ada spender yang banyak, lagi banyak dari spender kakak sendiri, kot. HAHAHAHA..

Kakak Manja

Inilah kita selepas pakai diaper dan sedang meronda dalam kedai. Maaflah spender dan diaper tak nampak, sebab perut besar sangat hahahahaha..

Akhir kata, nikmatilah video kita berjalan di dalam Sookie’s Store, khas buat mereka yang belum pernah berjumpa kita secara langsung, hihi..

Comments

comments

Kembali

Bismillahirahmanirrahim…

Saya kembali..

Untuk update pasal Alice.. salah satu si manja kesayangan saya.. Entah macam mana nak habiskan entry ni sedangkan saya tak tahu macam mana nak bermula pun. Belum apa-apa, baru masukkan gambar, air mata saya tak henti-henti mengalir.

Bagi mereka yang tak pernah kenal siapa Alice tu, biarlah saya cerita tentang Alice. Awas, entry ini mungkin akan jadi sangat panjang.

 

Alice ialah antara kucing yang mula-mula datang pada kami, waktu kami baru lagi buka kedai. Alice dan Bella. Mereka yang terawal. Bella lain sikit, masa tu Bella bunting. Jadi Bella lebih manja, suka datang bergesel dan mintak dibelai. Alice pulak lain kerenahnya.

Alice datang dengan badan yang kurus kering. Nampak tulang rangkanya. Badan kecik je. Saya kesian pada Alice, jadi saya bawak Alice ke vet untuk dimandulkan, supaya lebih sihat dan tak perlu melahirkan unwanted kittens. Yelah, dia sendiri pun hidup melarat, macam mana kalau ada anak nanti kan?

Di vet, doktor tanya saya sekali lagi, betul ke nak spay Alice. Sebab Alice underweight dan fizikal dia sangat menyedihkan. Kata doktor, ada risiko dia mungkin mati nanti. Saya cakap takpe, kalau ajalnya macam tu. Lebih baik daripada dia bunting dalam keadaan fizikalnya yang kurang nutrisi tu. Kata doktor, umur Alice mungkin 3-4 tahun.

Alice survive. Tapi dia alami selsema yang sangat teruk selepas itu.

20130829_002852

Alice dan Kelly

Nampak tak kotak dengan alas biru tu? Itulah rumah Alice dulu. Waktu Alice selsema teruk, saya cuba jaga dia. Tapi dia semakin stress. Jadi saya tawakal, lepaskan dia keluar. Saya pesan pada Alice “Alice, ni kakak lepaskan Alice.. tapi nanti setiap hari awak kena datang sini dua kali tau, kena makan ubat,” dia pandang saya seolah berjanji yang dia akan balik untuk makan ubat

Alice kept her promise. Setiap hari saya berjaya suapkan dia ubat dan bersihkan mukanya. Sampai ada orang yang lalu lalang depan kedai tanya saya “Kenapa awak ubatkan dia kalau dia bukan kucing awak?”

Salah ke saya nak bantu dia? Sedangkan bila kita sendiri selsema, pun kita rasa sakit sangat, hidung tersumbat, tak selesa, makan takde selera. Inikan pulak kucing gelandangan, yang terpaksa harapkan belas kasihan orang bila nak makan. Dah la sakit, kena pulak carik makan sendiri. Kucing sendiri, bila selsema, kemain mogok taknak makan walau dihidang makanan paling sedap di dunia.

20130915_130433

 Tengok, dia pandai gulung alas kaki untuk dibuat bantal, hehe

Berkat diberi makan ubat setiap hari, Alice semakin sihat. Makannya semakin berselera. Badan Alice pun nampak semakin berisi. Alice ada seorang kakak angkat amoi. Yakni amoi kedai kitchen cabinet di sebelah kedai kami. Kedai dia ada aircond. Bila amoi tu buka kedai waktu pagi, Alice akan lepak dengan diorang. Sampailah kami datang untuk buka kedai waktu tengah hari, baru Alice datang lepak kat kedai kami pulak.

Amoi tu selalu datang kedai untuk beli makanan Alice dan kucing-kucing lain yang datang ke kedai dia. Baik sangat diorang.

20130915_130450

 Nampak tu bontot Kelly, hihi

Alice manja dalam definisi dia sendiri. Alice bukan jenis yang suka digomol, dipeluk atau didukung. Dia lebih suka kita tengok dia dari jauh. Dan dia pun suka tengok kita dari jauh je. Setakat usap-usap tu lah paling maksimum pun.

Banyak kali kami cuba tukar gaya hidup Alice. Kami cuba jadikan dia kucing indoor. Biar dia tinggal dalam kedai, boleh teman Bella, kononnya. Tapi Alice tak suka. Kalau dia masuk kedai, dia akan cari port yang dia rasa selesa dan tidur di situ. Bila terjaga, dia akan mintak keluar. Bersungguh-sungguh mintak keluar. Kalau ada pelanggan buka pintu, dia akan keluar sama.

Bila kami tinggalkan dia waktu malam dalam kedai, Alice akan mogok taknak makan, taknak minum, taknak kencing, taknak berak. Bila kami sampai kedai je, dia akan terus keluar dan merajuk. Lalu seharian lah dia takkan masuk kedai, tanda protes. Kami taknak bahayakan kesihatan Alice yang mogok lapar dan mogok berak kencing tu jika terus paksa dia tinggal dalam kedai. Jadi kami biarkan dia buat pilihan sendiri – yakni masuk kedai ikut suka hati dia, bila-bila masa. Tapi tidur waktu malam, dia mesti nak tidur kat luar.

20131114_190326

Tapi bila dalam kedai, Alice suka tidur atas katil

20131114_190400

Ini ialah katil kegemaran Alice.

20131119_191822

Tidur hingga terjelir lidah

Tapi Alice tak suka diganggu waktu dia tidur. Kami sendiri tak pernah ganggu Alice bila dia lena tidur. Semenjak Alice semakin chubby, semakin ramai yang suka nak usap dan pegang dia bila Alice tidur. Biasanya Alice akan bangun bila diganggu. Dan merajuk. Mengiau minta keluar dari kedai.

20131121_194143

Alice tak suka patung dog ni. Dia marah dog ni nak share katil dengan dia

20131128_211505

Semakin hari, Alice semakin sihat dan chubby. Kami seronok bila tengok Alice bahagia, dan bila tengok dia tidur terlentang macam ni.

20131128_211648

Alice bersembang dengan Jerry

Jerry tak geng dengan Bella. Tapi dia geng dengan Alice. Walaupun Alice bukan jenis suka main dengan meow lain, tapi dia tak marah bila Jerry mengadap dia macam ni.

20131221_221030

Itu dia bantal busuk Alice. Tidur pun peluk bantal, hehe..

Alice sangat suka catnip pillow. Banyak catnip pillow Alice. Sampai jadi belacan bantal tu dikerjakan. Alice akan cium, gigit, jilat dan tendang bantal tu sampai hampir lunyai. Lepas tu saya akan bagi dia bantal baru, hehehe..

20131222_020917

 Alice ucapkan babai dan good night pada Hime yang di dalam carrier.

Begitulah rutin Alice setiap malam. Bila kami tutup kedai, dia akan tunggu. Setiap malam saya akan usap kepala Alice dan pesan pada dia, “Alice jaga kedai kakak ye? Jangan naughty, jangan main hujan tau. Jangan gaduh dengan kucing lain ye. Makanan tu share dengan kucing lain jugak ok,” Alice suka perambat kucing-kucing lain yang nak tumpang makan, sebab tu saya pesan dia jangan kedekut makanan. Setiap malam, itulah pesan saya pada Alice. Bila kami buka kedai pulak, Alice la yang pertama akan sambut. Walaupun sebelum parking, kami nampak dia sedang lena tidur :)

C360_2014-01-21-21-28-20-425

Hammock fevret

Bila kami mula pasang hammock ni, Alice dah tak minat lagi tidur atas katil. Dia lagi suka tidur dalam hammock. Alice boleh tidur berjam-jam lamanya dalam hammock, especially bila musim hujan. Mungkin rasa best kot bila terkepit dalam hammock :)

C360_2014-02-02-19-00-58-261

Alice semakin hari, semakin chubby

Dulu ramai yang ingatkan Alice ni kucing jantan. Tapi bila diberitahu yang dia kucing betina, orang ingatkan dia bunting pulak, hahaha.. Sebelah kanan kedai kami, waktu tu ialah kedai bundle. Alice suka jugak lepak kat kedai tu. Kadang-kadang sampai terkurung. Sebab Alice tak sedar bila diorang tutup kedai.

Selalunya bila kami nak balik dan tak jumpa Alice, dah tahu dah mesti Alice terkurung kat dalam kedai tu. Rasanya ada la 2-3 kali kot kami call tuan kedai tu, mintak datang buka kedai dan lepaskan Alice. Tulah tido pengsan kan, hihi..

C360_2014-03-25-23-14-12-519

Aksi manja dan comel :)

C360_2014-03-27-22-44-03-202

Tidur gaya apa pun tak tahu, hahaha.. Tapi nampak macam selesa sangat hihi.

C360_2014-05-07-00-38-08-420

 Budak muka cam jantan katanya

C360_2014-05-10-13-45-10-726

Bila kami tukar susun atur dalam kedai, hammock Alice tetap tak boleh dilupakan. Mesti sangkut jugak kat mana-mana hehehe..

C360_2014-05-24-19-54-50-806

Bila bosan tidur dalam kedai, Alice akan lepak kat depan kedai pulak, atas kerusi.

Pernah sekali, Mandy terlepas keluar, mungkin ikut pelanggan keluar dari kedai. Kami tak perasan. Sampailah keesokan harinya, barulah kami tahu Mandy tak ada. Saya terlalu panik dan takut. Lalu cari serata tempat. Alice yang teman. Bebetul macam anjing yang teman tuannya berjalan waktu petang. Alice ikut ke mana saya berjalan sambil memanggil Mandy. Sepanjang jalan juga Alice meow meow seolah bertanya “Kita nak pergi mana ni kakak? Kenapa kita pusing pusing sana sini?” Mana taknya, hampir satu kampung saya tawaf berjalan kaki, cari Mandy. Tapi tak jumpa jugak.

Tapi akhirnya keesokan harinya, jumpa jugak Mandy waktu nak tutup kedai. Dia jenguk dari bawah kereta. Masa tu saya peluk Mandy kuat-kuat dan menangis. Naughty betul budak tu.

C360_2014-05-27-20-55-42-143

 Lalu saya rasa patut pakaikan Alice pet tag seperti ini. Supaya orang tahu yang Alice itu milik kami.

C360_2014-05-27-19-43-21-811

 Belakang pet tag tu ada nombor telefon saya.

Alice gembira je pakai collar, walaupun itu kali pertama dalam hidupnya, dia memakai collar. Takde masalah, hehehe..

Tapi bila tiba waktu malam, kami tanggalkan collar tu. Sebab taknak la tersangkut kat mana-mana kan. Bila waktu siang, Alice akan datang minta kami pakaikan collar tu. Kemudian baru dia start jalan-jalan. Maklum la dia kan YB kawasan, hehe..

Selain kakak amoi, Alice ada mommy jugak. Mommy Alice keje di kedai dobi. Alice suka jugak lepak kat kedai dobi sebab kat sana lebih sunyi kot. Kedai kami kan bising hehehe.. Masa memula pakai pet tag dan collar, Alice dengan angkuhnya pegi jumpa mommy dan meow meow, nak tunjuk rantai baru dia. Kelakar sangat.

Alice dah complete 3 kali vaksin. Ubat kutu dan ubat cacing pun diberi setiap bulan, memandangkan dia kucing outdoor. Semua kucing kami divaksinkan mengikut nasihat vet. Kami jaga kesihatan mereka sebaik mungkin, walaupun mereka cuma kucing biasa. Bagi kami, semua kucing sama je. Wajar disayangi dan dijaga sama rata.

Sepanjang hampir setahun, kami perhatikan Alice memang seekor kucing yang sangat baik. Bukan jenis yang main lintas-lintas jalan ataupun membahayakan nyawa.

Hinggalah tiba tanggal 9 July 2014. Waktu tu lepas berbuka. Waktu tu kami sedang melayan pelanggan. Tiba-tiba jiran kedai sebelah panggil saya dalam keadaan panik, “Akak!! Alice mana?”

Saya pun cakap la Alice kat luar sebab dia memang selalu lepak kat luar je bila ramai pelanggan ada dalam kedai.

“Saya rasa Alice yang kena langgar tu kak!!!”

Apa lagi kami meluru keluar terus berlari ke jalan raya. Depan kedai kami ialah sebuah restoran yang ada buat buffet Ramadhan. Waktu tu orang dah mula nak balik, kereta memang banyak. Tapi sepatutnya tak perlu pandu laju di situ sebab jalan tu bukan jalan besar, sebaliknya cuma sebuah lorong yang menghala ke kampung di dalam.

Alice masih bernyawa waktu tu, tapi mulut Alice berdarah banyak. Terus dibawa masuk ke dalam, ke bahagian belakang kedai. Sempat saya menjerit dan bertanya siapa yang langgar, tapi tiada siapa yang menjawab.

Saya menangis dan rasa seolah kehilangan ahli keluarga. Saya amat sayangkan Alice dan saya rasa sungguh bersalah. Alice tinggalkan kami semua tepat jam 9 malam. Saya kehilangan Alice, kawan baik yang amat saya kasihi, yang amat setia.

Kak Zana, pelanggan saya yang ada waktu tu peluk dan pujuk saya supaya bertabah dan jangan salahkan diri atas kejadian yang menimpa Alice. Saya peluk Alice. Saya rasa seperti saya gagal sebagai seorang yang sepatutnya menjaga dan melindungi Alice.

Alice segera dibungkus. Suami bawa pulang Alice dan tanam di halaman rumah kami. Saya ingat suatu hari nanti kami akan bawa pulang Alice dan kenalkan pada kucing kami di rumah. Tapi tak sangka rupanya Alice hanya dibawa balik untuk ditanam dan bersemadi bersama Kiko dan yang lain-lain.

C360_2014-06-15-23-12-14-114

Ini gambar terakhir Alice yang sempat saya ambil. Kakak rindu sangat Alice..

Tak sangka Alice tinggalkan kami begitu cepat. Saya sangat sedih sampai demam keesokan harinya. Saya selalu fikir andaikata Alice hilang suatu hari nanti, mungkin dia di-kidnap orang sebab kecomelannya. Sebab Alice sangat street-wise, jadi tak terfikir pun yang dia akan terlibat dengan kemalangan. Menurut jiran yang menyaksikan Alice dilanggar tu, katanya kereta yang langgar Alice tu memang laju gila hentam dia. Sedih betul. Tapi badan Alice elok sempurna tak kena lenyek. Mungkin kepala dia yang terhantuk teruk kot. Alice waktu tu sedang nak lintas jalan untuk kembali ke bangunan kedai kami. Tapi belum sampai ke tengah lagi, macam baru nak jalan. Sedih tak terkata.

Waktu kematian Alice, mommy Alice, iaitu Eena yang di kedai dobi tu sedang maternity leave. Kakak yang gantikan dia kerja pun tak beritahu pada Eena pasal pemergian Alice. Sebab takut dia bersedih waktu dalam pantang. Eena sangat sayangkan Alice. Masa lepas bersalin tu, dia ada beritahu yang dia sedih tak sempat nak ucap babai kat Alice sebelum start maternity leave. Tak sangka Eena langsung tak dapat jumpa Alice lagi. Bila dah hampir nak raya, baru saya inform pada Eena tentang Alice. Dia marah kenapa saya tak bagitahu awal-awal. Yelah dia kan dalam pantang, takkan nak buat dia sedih pulak kan..

C360_2014-06-03-14-32-54-824

Hanya ini kenangan yang Alice tinggalkan

Pet tag Alice ada banyak darah dan bercalar. Saya bersihkan dan kilatkan semula. Kini collar dan pet tag tu kami gantung di pintu kedai sebagai kenangan.

Memang pilu sangat bila datang kedai tanpa disambut Alice. Bila tutup kedai, takde yang babai kami. Paling sebak bila terpaksa cerita pada pelanggan yang tanya, “Eh mana Alice? Lama tak nampak dia, selalunya dia duduk melepak kat depan kedai ni..,”

Hampir sekotak tisu saya gunakan untuk siapkan entry ni. Kalau nak tulis setiap gelagat Alice, memang boleh buat satu buku agaknya. Kakak rindu pada Alice :(

Semoga Alice bahagia dan gembira sepanjang hidup dengan kami selama ni. Semoga Alice tahu yang kami semua amat sayangkan dia dan tak akan lupakan dia, seperti mana kami tak pernah lupakan Kiko dan kucing-kucing lain yang dah tinggalkan kami.

Comments

comments

Kakak, My Strong Kitty

Hai.. mula-mula sekali kena minta maaf sebab lama tak update blog, hehehe.. Hey bukan lupa tau. Tidak sama sekali. Cuma masa sangat mencemburui aku. Kalau ada masa nak update blog pun, lepas jam 12 tengah malam. Tapi kalau tak busy lepas jam 12 tengah malam tu, aku lebih memilih untuk tidur dari update blog hahahaha..

Sorry dong!

Anyway, macam-macam perkara berlaku dalam masa dua bulan selepas last entry aku hari tu. Tapi kita cuba cerita one by one ok. Harap bersabar :)

29 March 2014, hari Sabtu. Masa tu jam lebih kurang pukul 5.30 petang kalau tak salah aku. Aku baru lepas babai customer yang datang beli barang. Lepas tu aku dengar dia panggil “Izzzz.. ni ada kucing kena langgar ni haaa..”

Berlari aku pegi tengok. Ya Allah betapa aku terperanjat bila nampak KAKAK!! Kakak mengesot bebetul depan kedai aku, tapi kat atas jalan raya :(

Kakak ialah stray cat yang aku selalu feed. Macam Alice jugak, tapi Alice lain. Alice setia, takde merayap. Semua orang kenal dia. Kakak pulak datang dan pergi. Pernah aku suarakan pada suami, nak spay Kakak. Tapi tak kesampaian, sebab setiap kali jumpa kakak, mesti dia tengah bunting, ataupun perut menggeleber dan ada susu. Risau dia baru beranak dan masih menyusukan bayi, tu yang buat aku asyik bertangguh.

IMG-20140329-WA0004

 Keadaan kakak dalam carrier, sebelum dibawa ke vet

Tengoklah betapa sedih keadaan dia. Dalam hati rasa betapa kesalnya aku tak sempat bawak dia pegi spay. Kalau dia dah dimandulkan, mungkin dia takkan merayap jauh, jadi kuranglah kemungkinan nak kena langgar kan.

Aku bagi kakak makan. Kebulur yang teramat sangat. Nak menitik air mata aku. Entah berapa lama dia tak makan entah. Kakak mesti dibawa ke vet. Nasib baik masa tu baru pukul 6 jadi vet yang biasa aku pegi tu, belum tutup. So aku mintak kawan aku merangkap groomer di Sookie’s Store tolong hantarkan kakak ke vet.

Esoknya hari Ahad, vet pun keje half day. Aku cuba call tapi dia busy. So takpelah kan. Isnin tu, kebetulan nak hantar Muez, Omot dan Diamond pegi spay, jadi aku terus melawat kakak.

 Kakak di vet

Doktor cakap kena xray untuk tahu bahagian mana yang terjejas. Tak apalah, aku cakap kat Dr Lean, buatlah apa yang patut. Dalam hati risau, mampukah aku nak jaga kakak nanti? Bukan apa, takut tak dapat beri perhatian je. Apa pun, aku minta Dr Lean terus spay kakak. Dengan harapan dia tak bunting la kan. Kalau dah bunting pun aku rasa vet akan buat abortion kot. Macam mana nak beranak kalau dalam keadaan macam tuh?

IMG-20140403-WA0003

IMG-20140403-WA0004

 Hasil xray kakak

Kata Dr Lean, kaki kakak langsung tak patah. Yang patah ialah spinal cord. Tapi bahagian patah tu dah membentuk tulang baru. Malangnya tulang baru tu membentuk waktu kakak di posisi yang senget. Jadi badan dia pun sengetlah. So tulang baru tu cuma menyambung tulang yang patah tu. Tapi jadi macam simen je. Macam useless sebab senget kan.

Saraf kakak pun semua dah mati. Maka kaki dia jadi keding dan keras. Aduhai sedihnya aku masa tu. Tapi kakak bernasib baik sebab dia boleh kencing dan berak sendiri. Which is a good thing, dan kuih muih dia kemain lawa boleh dikutip je hahaha… Sebab some cats, ada yang lepas eksiden, boleh berjalan semula, tapi tak boleh berak dan kencing sendiri. Kena dipicit pundi kencingnya baru boleh kencing. Picit ususnya, baru keluar najis.

Bad thing is, Kakak tak boleh hold bladder (pundi kencing) dia. So ada kalanya, air kencing dia akan mengalir tanpa dia sedari. Contohnya kalau time dia eksaited kita memain dengan dia. Waktu dia marah, atau waktu kita angkat dia. Pastu dalam keadaan dia macam tu, Kakak akan mudah kena UTD (Urinary Tract Disease). Even masa dia dalam wad pun Dr Lean cakap kencing dia ada nanah dan darah. Tapi dia tak rasa sakit la masa kencing. Tak macam kencing kena batu karang tu.

Kakak suka makan, setiap kali dia makan, memang macam kebulur sangat. Dr Lean pun cakap macam tu. Jadi bila aku datang melawat dia, aku pass kat Dr Lean wet food. Bagi dia happy :) Takde la stress kena duk dalam wad kan.

IMG_20140407_134835

 Kakak sudah di-spay! Pakai kon Queen Elizabeth hahaha..

Nasib baik beliau ni tak bunting. 10 hari Kakak dalam wad. Akhirnya Kakak boleh dibawa pulang. Dr Lean cuma bekalkan antiseptic powder untuk disapu pada luka melecet kat pinggul dia (kesan mengheret badan ke hulu ke hilir). Kakak disyaki dilanggar lebih kurang 2 minggu sebelum dia sampai ke Sookie’s Store!

Bayangkan kesengsaraan dia?

Tak terkata :(

IMG-20140407-WA0025

 kakak di Wad Kurang Upaya kat Sookie’s Store pulak, hehehe..

Maafkanlah Kakak yang comot dan compang camping tu. Aku nak sental memang tak sampai hati langsung. Takut dia sakit. Aku cuma lap badan dia dengan wet tissue, dan spray dengan Supercat Bath Spray je setiap kali bersihkan dia. Nampak tak kaki kiri dia yang straight tu? Kaki tu memang tak boleh bengkok langsung!

IMG-20140407-WA0023

 Selamat datang ke Teratak Kakak! Sila bayar tol sebelum sentuh kita :D

Mangkuk makanan tu boleh adjust ketinggian dia, which is good for Kakak. Sebab bila dia makan, boleh la kaki yang straight takleh bengkok tu parking bawah mangkuk tu hehehe. Maka mudah la dia nak makan kan.

20140407_213956

 Gambar dari sudut lain

Kakak makan Nature’s Protection Indoor. Yang baiknye Nature’s Protection Indoor ni ialah kibbles dia kecik, kakak ni kan makan pelahap. Kalau besar kang tercekik pulak. Kandungan protein tak tinggi, cuma 29%. Kakak tak boleh terlalu gemuk. Pastu good for skin & coat dan ada hairball control. Elok la untuk kakak kan sebab dia nak grooming diri sendiri pun terkial-kial. Paling elok sebab makanan ni control pH kencing. Kakak kan mudah dapat UTD. Jadi kenalah berjaga-jaga :)

20140407_214329

 Syok sangat tido haa.. Ko mampu tido cenggini gaya? Gimnastik sangat. Hahaha..

C360_2014-04-09-15-22-32-159

 Lagi satu aksi tidur luar biasa, kahkahkah..

Kat dalam cage tu, bawah sekali aku alas getah yang macam kat tandas awam tu. Lepas tu alas dengan kain alas kaki yang lembut. Lepas tu alas dengan 4-5 keping napkin. Napkin tu aku letak banyak sebab bila dah basah kena kencing, aku tarik keluar je. So tak perlu alihkan kakak banyak kali.

Rupanya menjaga kakak, tidak sesukar yang aku sangkakan! Syukur alhamdulillah, kakak sangat baik. Tak banyak kerenah. Makan minum semua okey. Berak pun lawas :)

C360_2014-04-12-18-49-54-974

 Hoiii!! Mengumpat kita ke?

C360_2014-04-12-19-46-13-865

 Bye, nak sambung tido.. ZzzZzz…

C360_2014-04-13-17-39-13-521
Nampak tak luka kat pinggul dia dah sembuh? Gembira sangat aku masa ni.. Sebab itu tandanya kakak sudah boleh dimandikan!!

C360_2014-04-16-12-19-34-034

 Apaa? Nak mandikan kita? Tapi kita seumur hidup tak pernah mandiiii :(

C360_2014-04-19-19-01-24-954

 Muka budak lepas mandi. Tensen benor muka beliau. hahaha..

Tak dapat nak mandi sampai putih sebab kotoran degil tu wohh.. Buat permulaan, biarlah sikit-sikit kan. Lama-lama nanti putihlah kan. Yang penting wangiiii.. nyum nyummm..

Sebenarnya aku ada kejutan untuk Kakak selepas dia dimandikan.. Iaitu… jeng jeng jengggg…

C360_2014-04-19-19-06-03-699

 Diaper untuk Kakak!!!

Yippieee!! Nasib baik Kakak muat. Size XS tu. Tapi lubang untuk ekor tu aku tak berkenan sebab beso nau lubangnya punn.. Kalau tak kena gaya, berak pun boleh keluar ikut celah lubang tu ahahaha..

Kakak okey je pakai diaper, takde masalah. Dia suka je.. Kemain laju mengesot. Dah macam Suster Ngesot dah, hahaha..

C360_2014-04-19-19-07-48-105
Bestnya boleh jalan-jalan :)

C360_2014-04-19-19-08-46-181 
Kita posing cenggini comey tak?

C360_2014-04-19-19-23-16-539

Ini ialah tempat bertenggek fevret Kakak – CatIt Comfort Zone

C360_2014-04-19-19-26-13-940

 Tiang tu kakak gunakan utk garu muka dia hahahahha..

C360_2014-04-19-19-35-00-067

Dia boleh lepak atas tu dari pukul 7 malam sampai 10 malam okey!! Jadi penyambut tetamu, hehhe..

C360_2014-04-20-19-40-31-768

Kita nak request spender boleh?

Aku yakin dalam kekurangan Kakak, dia membawa seribu kelebihan lain. Kakak jangan risau, insya Allah kami akan jaga Kakak dengan sebaik mungkin, seumur hidup Kakak. Tolong doakan semoga kakak happy tinggal dengan kami :)

Aku akhiri entry kali ini dengan video kakak menggaru muka dengan CatIt Comfort Zone, featuring Omey. Hahaha..

Comments

comments